Arkadaşlar merhaba, Acil ve hesapta olmayan bir nedenle hafta sonu Ankara-Karaman git gel yaptım. Araç üzerinde sava eskimo s3 kışlık lastikler var, araçta 3 yetişkin, bir çocuk, ayak altları dahil tıka basa dolu bagaj vardı. Dümdüz bir yol olmasına ve yolun %80 lık bölümünü hız sabitleyici ile 110 km/s hızla gelmeme rağmen tüketim beklentimin 0.5 lt üzerinde çıktı. Kış lastiği tüketimi bu kadar artırmış olabilir mi? Ek: yola çıkarken aklımda olan şey, bugüne kadar ki en düşük ş.arası tüketim değerini yakalamaktı ama tam tersi oldu. ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 20 Şubat 2023; 1:6:3 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kış şartları uzun yol tüketimi.

-
-
Araç sanırım 1.6 benzinli egea. Eğer öyleyse bu yakıt değeri bence şahane. Daha ne olsun. Kış lastiği yakıtı bi miktar artırır gayet normal bence.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yol bilgisayarı sapması var mı? Bende de 1.6 multijet var. Dün depo ölçümü yaptım 6.2 çıktı. Ekranda 6.7 yazıyordu.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok kez ölçüm geçmişte, yaklaşık %5 sapma oluyor. Yani gerçekte 6.1 - 6.2 diyebiliriz tüketim için.
Ek: yol bilgisayarı düşük gösteriyor benim araçta, Sizde tam tersi olmuş o da enteresan.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 20 Şubat 2023; 7:4:59 >
Eksik fazla çıkardı hep ama ilk defa bu kadar açıklık çıktı ben de şaşırdım.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Kış lastiği etkiliyor. Bende de nokian var çıktım yola. Yazlık varken daha yüksek hızlarla 5-5.5 arası seyahat ettiğim güzergahı 120 cc açık 5.8 ile bitirdim. Araç 1.0 tsi leon. Benim güzergahta yolda yer yer kar da vardı
Sadece kış lastiği değil yağmur/kar ve rüzgar da çok etkiliyor. 0,5-1 l/100 km civarı artıyor tüketim.
-
Benim yaklaşık 1lt oynuyor iç Anadolu soğuğunda. Tamamını lastiklere veriyorum. Havalar iyiyken taktığımda özellikle bakmıştım. Yazın full klima geziyorum ayrıca.
Kış şartları, ve aracın yükü etkiler her 100 kg için ortalama 1 lt artan yakıt tüketimi artar
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hafif bir ters rüzgar bile yarım litre fark ettirebilir.. hele ki hız sabitleyici ile gidiyorsanız anlayamazsınız bunu.
Kış lastiği + yüklü araç.. gayet makul bir değer 5.8 litre.
-
Doğru, 1.6 Otom. benzinli egea.
Yine 3 yetişkin + 1 çocuk ve tıka basa dolu bagaj ile ve klima yolun neredeyse tamamında açık olarak Ankara-Kemer (ki yol biliyorsunuz bol bol rampası ve trafiği olan bir yol, hız sabitleyiciyi bile en az 10-15 kez devreye aldığım bir güzergah) arasında bile (orada da hız sabitleyici 110 km/s aktif ama bu şekilde uzun süreler kullanılmıyor ya trafik ışıkları ya araç trafiği derken sık sık altına düşüyorsunuz bu hızın o nedenle ort. hız çok düşüyor) 84 km/s ort. hız ile 5.3 yakıt tüketimi vardı.
Şimdi Karaman-Ankara dümdüz yol, yolun büyük bölümünde fren ve gazı unutmuş halde geldim, iniş-çıkış yok, trafik Karaman-Konya arasında hiç yok, Konya-Kulu makas arası hiç yok gibi yine, Kulu makastan Ankaraya kadar da çok az trafik vardı. Böyle uygun yol şartlarında rekor düşük yakıt tüketimi beklerken bugüne kadar ki en yüksek uzun yol tüketimi ile karşılaştım, beklemediğim bir durum oldu açıkçası. Hani hava şartları da çok kötü değildi, yol açıktı, sıcaklık -c leri hiç görmedim yol boyunca, birkaç nokta harici rüzgar da fazla değildi.
Kış lastiği epey farkettiriyor demek ki. Kuvvetle muhtemel yaza aynı yola gideceğim yine, arabayı değiştirmiş olmazsam tekrar yaz lastikleriyle de bakarız tüketime.
-
2012-2014 kışlarında o lastiği kullandım, istabul/ankara arası tek istikamette 1/5 depo fark ediyordu yaz lastiğine nazaran bu hesaba göre 2,1 lt/100 km yapar benim ekstra sarfiyatım, şimdi continental kullanıyorum yaz lastiğine yakın sarfiyat gösteriyor, güncel lastik fiyatı 4 x 1520 = 6,080 olmuş
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi degobar -- 20 Şubat 2023; 11:2:19 > -
Doğrudur, kış lastiği olarak performansından memnunum, Karaman çok karlıydı, TOKİ tarafındaydım ve ara yollar kar-buz içindeydi ama bir kez bile sıkıntı yaşatmadı, yürürken zorlandığım buzun üzerinden rahatça hareket ettim, ürkütmedi, işini iyi yapıyor.
Ama şöyle bir şey gözlemledim, yaz lastikleri ile ileride kırmızı ışık varsa 100 mt kala gazı bırakırım ve araç ışıklara kadar yavaşlar, bu lastiklerle 100 mt kala gazı bırakınca araba 40-45 mt sonra neredeyse duracak kadar yavaşlıyor, yola yapışıyor sanki.
-
Kış lastiğinin sürtünme ve tutunma kabiliyeti yüzünden o yavaşlama.
Vermeden almak olmaz. Her kazanımın bir kaybı vardır. Kış koşullarında yere tutunabilmenin bedeli de bu. Bedel ödemeden fizik kurallarına üstünlük kuramazsın.
1.6 bmw ile aynı yakıyor… lpgsiz olması zarar her dakika
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X