Şimdi Ara

kapasitörler hakkında merak ettiğim bir kaç soru !?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • kapasitörler hakkında merak ettiğim bir kaç soru !?

lütfen sorunun soruluş şekline uygun basitlikte ve sadelikte cevap veriseniz sevinirim !

öncelikle elektrik veya elektronik üzerine eğitim almış biri değilim !

bu gün kafama takıldı merak ettim internette sorayım dedim 3 saattir aradığım cevabı bulamadım

soru 1 kapasitörler istenilen voltaj değerinin korunması için kullanılan bir eleman olarak anladım bu doğrumu

soru 2
    şimdi bunu görünce aklıma 9 volt olan bir devre üzerinde kapasitör 10v değerine ulaşınca 10v değerini devreye aktarıyor şeklinde anladım bu doğrumu !?

soru 3 bu resimdeki uf farad değeri ne anlama geliyor !?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 25 Kasım 2013; 17:25:40 >

• Kapasitörler polarizasyon kararlılığı (yani + ve - kutuplaşmayı) sağlar böylece gerilim üzerindeki dalgalanmayı da filtreler aynı zamanda üzerindeki farad değerince şarj olarak devredeki gerilimi stabil hale getirirler. Buradan da anlaşılacağı gibi farad birimi şarj olma, depolama kabiliyetini ifade eder. Üzerindeki 10v ise maximum çalışacağı gerilimdir. Üzerine çıkılırsa sızdırma ve patlama yaşanabilir.

Üzerinde 10v yazması hep 10v a kadar şarj olacağı sonucunu doğurmaz. 5v luk bir devrede çoğu zaman 10v luk bir kondansatör kullanılır. Besleme kaç volt ise o voltajın üzerine çıkmazlar.
  • o zaman söyle söyleyeyim

Kapasitörü şarj ve deşarj anlamıyla bir kullanmak istiyoruz dersek

kullanılan devrede elektrik 9v beslemesi var ve deşarj anlamıyla bize 10v lık elektrik verecek bir kapasitör lazımsa

bu kapasitörün üzerine neler yazması gerekiyor !?

dahası bu konuda sormak istediğim soru

4. soru; kapasitör ne kadar sürede şarj olur ?

5. soru; kapasitör ne kadar sürede deşarj olur ?

( youtubede bazı kapasitörler akü gibi 1 saniyeden daha uzun süre şoklama cihazı gibi kullanıldığı görünüyor ! )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 23 Kasım 2013; 4:56:27 >
  • 9 voltluk devrede kapasitör 9 volt ile şarj olur, deşarj ederken de önceden depoladığı 9 voltluk gerilimi verir.. 10 volt vermez..

Gerilimi yükseltmek için çeşitli devreler var, bu tür devreler kapasitörün depoladığı gerilim besleme geriliminin üzerine eklenecek şekilde tasarlanıyor.. Yeni başlayan biri için bu devrelere hiç girmeyelim ve "kapasitöre verdiğiniz voltaj kadar geri alırsınız" diyelim kısaca..

Kapasitör beslemeye direkt bağlandığında bir anda şarj olur.. Uçları kısa devre edildiğinde ise bir anda deşarj olur..
    Direkt bağlamayıp dirençle bağlarsanız yavaş yavaş şarj edebilirsiniz.. Aynı şekilde kısa devre etmek yerine bir yüke bağlarsanız, yükün akım çekme şiddetine göre yavaş yavaş deşarj edersiniz.. (yük de bir dirençtir sonuçta.. bu yük bir ampul olabilir, led olabilir, kapasitör yeterince büyükse motor olabilir, vs vs)

Bu şarj deşarj olaylarını gözünüzle görebilmeniz için bir pil veya adaptör, bir ampul, ve 2200-4700 mikrofarad gibi büyük değerli bir kondansatörle deney yapabilirsiniz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 23 Kasım 2013; 23:33:38 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: djoz

9 voltluk devrede kapasitör 9 volt ile şarj olur, deşarj ederken de önceden depoladığı 9 voltluk gerilimi verir.. 10 volt vermez..

ben kapasitörlerin üzerinde yazan değere kadar ulaşana kadar biriktirdiklerini sanıyordum !?
    bu yanlış bir bilgi mi !?

quote:

Bu şarj deşarj olaylarını gözünüzle görebilmeniz için bir pil veya adaptör, bir ampul, ve 2200-4700 mikrofarad gibi büyük değerli bir kondansatörle deney yapabilirsiniz..

bu dediğiniz değerde bir kapasitör direnç kullanılır ise kalem pil veya 9v luk pil olarak kullanılabilinir mi !?

daha doğrusu deşarj anlamıyla bir kalem pil ile, bir kapasitörün arasındaki fark tam nedir !?

bu konuyu biraz açabilir misiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 24 Kasım 2013; 5:44:31 >

• evet verdiğiniz voltajdan fazlası alınmıyor.

2200 mikrofarad pil olarak kullanılacak kapasitede değildir, ama oto teyplerde hafıza pili olarak kullanılan 0,2 farad (200.000 uf) kondansatörler var.

kapasitörle pil arasındaki en belirgin fark, deşarj hızı..

sıraya koyarsak, en yavaş deşarj olan bildiğimiz alkalin pildir.. uçlarını kısa devre ederseniz telden birkaç amper geçerek yavaş yavaş boşalır.

şarjlı piller biraz daha hızlı deşarj olur. uçları kısa devre etmek için kullanacağınız telden onlarca amper geçer ve tel 1-2 saniyede kıpkırmızı olur.

kapasitörler ise bir anda deşarj olur ve kapasitesi yüksekse (1 farad gibi) o an yüzlerce amper verebilir. o an çıkan kıvılcım elektrik kaynağı gibidir, kullandığınız telin uçları kapasitörün kutuplarına yapışır-kaynar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 faradlık bir kondansatöre direnç ekleyip pil olarak kullanabiliriz.

ama 150-200 TLye mal olan, pet şişe büyüklüğünde, ve diğer şarjlı piller kadar dayanmayan bu icadımızı kimsenin beğeneceğini sanmıyorum..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    cf hakkında bir kaç soru
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • konu biraz dağıldı gibi en başta soruyu yanlış sordum sanırım şimdi

üzerinde 16v 2200uf yazan bir kapasitörümüz var diyelim !

şimdi bu 16v değerine ulaşıncaya kadar şarj olup, 16v değerindeki elektriği devreye geri verecek doğrumu !

2. olarak ; açıkçası farad değerlerinden hiç bir şey anlamıyorum, bu açıdan söyle sorayım

volt x amper = watt anlamıyla kaç amper kaç watt vereceğiniz nereden öğreniyoruz !?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 25 Kasım 2013; 17:33:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: playstyle

lütfen sorunun soruluş şekline uygun basitlikte ve sadelikte cevap veriseniz sevinirim !

öncelikle elektrik veya elektronik üzerine eğitim almış biri değilim !

bu gün kafama takıldı merak ettim internette sorayım dedim 3 saattir aradığım cevabı bulamadım

soru 1 kapasitörler istenilen voltaj değerinin korunması için kullanılan bir eleman olarak anladım bu doğrumu

soru 2
    şimdi bunu görünce aklıma 9 volt olan bir devre üzerinde kapasitör 10v değerine ulaşınca 10v değerini devreye aktarıyor şeklinde anladım bu doğrumu !?

soru 3 bu resimdeki uf farad değeri ne anlama geliyor !?

http://forum.donanimhaber.com/m_3069292/tm.htm

• 16 volt verirseniz o da 16 verir. 3 volt verirseniz o da 3 verir.. üzerinde yazan voltaj dayanma sınırı.. mesela 16v yazan kapasitöre 24 v verirseniz patlar..

farad meselesini anlatmak zor.. direkt volt-amper-watt gibi bir karşılığı yok diye biliyorum.. kondansatörün iç levhaları üzerinde oluşan elektrik yükü "kulon" birimiyle ifade ediliyordu.. o kadar derine inmek gereksiz bence..

• quote:

Orijinalden alıntı: djoz
    16 volt verirseniz o da 16 verir. 3 volt verirseniz o da 3 verir.. üzerinde yazan voltaj dayanma sınırı.. mesela 16v yazan kapasitöre 24 v verirseniz patlar..

o zaman söyle bir teorik örnek verelim elimizde 100v lık bir kapasitör var ve devrede 10volt elektrik var
    şimdi soru şu 100v lık kapasitör 10volt'ta deşarj olacağının nasıl anlıyor !?

quote:

farad meselesini anlatmak zor.. direkt volt-amper-watt gibi bir karşılığı yok diye biliyorum.. kondansatörün iç levhaları üzerinde oluşan elektrik yükü "kulon" birimiyle ifade ediliyordu.. o kadar derine inmek gereksiz bence..

sen bildiğin kadarını bir anlat bizde bilmediğimiz kadar öğrenmeye çalışalım !? :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 26 Kasım 2013; 5:05:27 >

• Konuyu epey eski hortlatıyorum kusura bakmayın

Merak ettiğim bir kaç konu var 4700uf 50v subwoofer anfi devresinde 6800uf 63v kapasitör kullanılabilir mi? Bu durmda devrede artı ve eksi ne olur?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.