< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Merak ettiğim bir konu



-
-
çünkü yük çektikleri için beygir gücü yerine tork gerekiyor. biyel kolları bunun için uzun tasarlanıyor ve devir sayısı düşük tutuluyor. benimkisi 12000 cc 480 beygir mesela.
-
hocam 1.6 motorda 320 tork var zaten
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Ticari araçlarda düşük stresli motor kullanılır. Düşük stresli motor yüksek hacim, büyük piston-düşük devir, hacme göre görece düşük beygir ve düşük tork belirlenir çünkü;
- Ticari araçlar çok km yaparlar. İşletme ve bakım maliyetlerinin düşük olabilmesi için motorun uzun ömürlü olması gerekir, bu da düşük stresli motor demektir.
- Ticari araçlar yük taşırlar. Yük motora stress bindirir ve motor bileşenlerinin ömrünü kısaltır. Bu nedenle ilave dahili motor stresinden kaçınmak gerekir.
- Çok km yaptıkları için ticari araçlarda bakım aralıklarının uzun tutulması gerekir. Binek araçlar 10 ya da 15 bin km'de bir bakıma alınır ama senede 100.000 km yapan ticari bir aracı yılda 7 veya 10 kere bakıma alamazsınız. Bunun için bakım gereksinimleri en düşük olacak şekilde motorlar planlanır. Bu da düşük devir ve güç demektir. Düşük devir nedeniyle de ticari araçların motorları yüksek hacimli olur ki güç kaybı hacimle dengelensin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 23 Haziran 2022; 22:16:31 >
-
anladım, iki motor arasındaki farkı soruyorsun sen. aklına da o zaman taksınlar kiaya 1.6 multijeti diye geliyor. fiat'ın tork eğrisi çok çabuk düşer. aracı aşırı besler ve o 320 nm torku çok çok dar bir aralıkta verir. diğerinin tork eğrisi çok düzdür. atıyorum 1000 devirde başlar ve 2500 e kadar aynı torku üretebilir. yani örneğin 1.6 multijeti kiaya takarsan araç basar tonajda kullanılamaz hale gelir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diatta1903 -- 23 Haziran 2022; 21:27:30 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X