Şimdi Ara

Merak ettiğim bir konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ticari araçlarda neden çoğu zaman yüksek hacimli ve düşük beygirli motorlar kullanılıyor?

Mesela 2022 model Kia Bongo. 2.500 CC dizel motor ve 130 beygir 255 nm tork ...

Fiat egea 1.6 da 130 beygir ve 320 nm tork. Hem 1 litre daha düşük hacimli hemde 100 nm daha yüksek Torklu.

Gerçekten sebebini merak ediyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• çünkü yük çektikleri için beygir gücü yerine tork gerekiyor. biyel kolları bunun için uzun tasarlanıyor ve devir sayısı düşük tutuluyor. benimkisi 12000 cc 480 beygir mesela.

• diatta1903 D kullanıcısına yanıt
    hocam 1.6 motorda 320 tork var zaten

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ticari araçlarda düşük stresli motor kullanılır. Düşük stresli motor yüksek hacim, büyük piston-düşük devir, hacme göre görece düşük beygir ve düşük tork belirlenir çünkü;

1. Ticari araçlar çok km yaparlar. İşletme ve bakım maliyetlerinin düşük olabilmesi için motorun uzun ömürlü olması gerekir, bu da düşük stresli motor demektir.
    2. Ticari araçlar yük taşırlar. Yük motora stress bindirir ve motor bileşenlerinin ömrünü kısaltır. Bu nedenle ilave dahili motor stresinden kaçınmak gerekir.
    3. Çok km yaptıkları için ticari araçlarda bakım aralıklarının uzun tutulması gerekir. Binek araçlar 10 ya da 15 bin km'de bir bakıma alınır ama senede 100.000 km yapan ticari bir aracı yılda 7 veya 10 kere bakıma alamazsınız. Bunun için bakım gereksinimleri en düşük olacak şekilde motorlar planlanır. Bu da düşük devir ve güç demektir. Düşük devir nedeniyle de ticari araçların motorları yüksek hacimli olur ki güç kaybı hacimle dengelensin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 23 Haziran 2022; 22:16:31 >

• dfk24 kullanıcısına yanıt

anladım, iki motor arasındaki farkı soruyorsun sen. aklına da o zaman taksınlar kiaya 1.6 multijeti diye geliyor. fiat'ın tork eğrisi çok çabuk düşer. aracı aşırı besler ve o 320 nm torku çok çok dar bir aralıkta verir. diğerinin tork eğrisi çok düzdür. atıyorum 1000 devirde başlar ve 2500 e kadar aynı torku üretebilir. yani örneğin 1.6 multijeti kiaya takarsan araç basar tonajda kullanılamaz hale gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diatta1903 -- 23 Haziran 2022; 21:27:30 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    şimdi de bunu merak ediyorum
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.