Şimdi Ara

Istanbul lehçesi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
3.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben uzun yillardir yurt disindayim.Dogma büyümede istanbulluyum.Yurt disinda ,diger anadoludan gelen turklerle büyük konusma farkimiz var.Ben sizli ve lütfen,misiniz gibi kibarca konusurken karsimdakiler beni anliyamadiklarini ve de yabanci oldugumu saniyorlar.Hatta turkçeyi iyi ögrenmisiniz bravo diyenler bile var.Ama aksanimin kötü oldugunu ima edenlerde.
    Simdi benim konustugum turkçe,tamamen yazildigi sekilde.Yani turkçe nasil yaziliyorsa ôyle konusuyorum.
    Mesela ben kardes derken difer turkler gardas.Ben alabilirmiyim veya verirmisiniz diye sorarken.karsimdaki tuhaf tuhaf baktigini veya neden böyle konustugumu ima ettigini farkediyorum.
    Iste buradaki benim sorum.Acaba bugünkü tv lerde duydugumuz ve nasil yaziliyorsa öyle konustugumuz turkçe,sadece bir istanbul lehçesimidir?Zira anadoluda konusulan turkçe tamamen degisik.Hatta orta asyadaki konusulan turk dilleri ilede bir ilgisi yok.
    Bu konuda fikri olanlar,beni aydinlatabilirmi?
    tskler

• Ülkenin her bölgesinde farklı konuşma şekillerine rastlanabilir.
    Ama sizin konuştuğunuz aslolan Türkçe'dir,içiniz ferah olsun.
    İstanbul Türkçesi en doğru Türkçedir.

Kelime hatası yapabilirm harf harf boşuna uğraşmayın.
  • yerine göre konuşmayı öğrendiğim için çok şanslıyım, bulunduğum her topluma ayak uydurabiliyorum, zira bunu yapan birçok insan vardır.
    sizin konuşmanız olması gereken, kullanılması gereken türkçe, bu konuda içiniz rahat olsun.

Yalanı çabuk söylersin, gerçeği çabuk hatırlarsın...
  • Sizin konuştuğunuz Türkçe şu an doğru kabul edilendir aynı sıkıntıyı bende kıbrısta yaşamıştım.
    Örnek olarak gezmeye çıktığınızda Kıbrıslı bir arkadaşınıza rastladınız gezmeyemi çıktın diye soracağına şöyle bir soruyla karşılaşırsınız.
    Napan gardaş gezdiren kendini.
  • Türkçenize sahip çıkmanız oldukça güzel ancak ben yöresel farklılıkları seviyorum. Her yörenin kendine has şivesinin oluşu bir ülkenin renkliliği diye düşünüyorum . Herkes aynı tip konuştuğunda itici geliyor.

Orijinalden alıntı: oldsalt

Fakat yazılması gerektiği gibi ''T''ürkçe olmamış.

Evet haklisin.30 sene hiç Tûrkçe yazmadim.Hatta konusmadim bile desem yalan olmaz!Evde fransizca ve Hollandaca konusuyoruz.Yengeniz flaman.
    Fakat forumlar sayesinde Tûrkçemde bayagi iyilesti.Ama tek sorunum bazi kelimeler aklima gelmiyor.
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: nanaka9

Sizin konuştuğunuz Türkçe şu an doğru kabul edilendir aynı sıkıntıyı bende kıbrısta yaşamıştım.
    Örnek olarak gezmeye çıktığınızda Kıbrıslı bir arkadaşınıza rastladınız gezmeyemi çıktın diye soracağına şöyle bir soruyla karşılaşırsınız.
    Napan gardaş gezdiren kendini.

bu güzelmiş

Kelime hatası yapabilirm harf harf boşuna uğraşmayın.
  • en düzgün konuşulan türkçe istanbul türkçesidir. diğerleride bizim türkçemiz

yurt dışında oturyormussun. orda da ağızlar yokmu. mesela ingilizlerle irlandalılar arasında dağlar kadar fark war
    Has got a long long way to roam
    ________________________________________________DIZILERIM_________________________________________________
    Prison Break | Dexter | How I Met Your Mother | Spartacus Blood And Sand | The Big Bang Theory | House MD | The Walking Dead
  • Tebrik ederim dostum en doğrusunu yapıyorsunuz.Ben de elimden geldiğince düzgün konuşmaya çalışıyorum ama bazen ağzımızdan kolay çıksın diye kısaltıyoruz kelimeleri.

Örneğin; gidelim yerine gidek ya da ne biliyim çalışıyoruz yerine çalışıyoz vs. kelimeler kullanıyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ByAliTR -- 31 Ekim 2009; 8:59:59 >
  • evet Türkiye Türkçe'sinin en doğru lehçesi İstanbul Lehçesi'dir. bu diğer ülkeler için de geçerlidir, örneğin Yunanistan'da Attika Lehçesi yani Atina ve çevresinde konuşulan Yunanca en doğru lehçeleridir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tun4

Tebrik ederim dostum en doğrusunu yapıyorsunuz.Ben de elimden geldiğince düzgün konuşmaya çalışıyorum ama bazen ağzımızdan kolay çıksın diye kısaltıyoruz kelimeleri.

Örneğin; gidelim yerine gidek ya da ne biliyim çalışıyoruz yerine çalışıyoz vs. kelimeler kullanıyoruz.

İstanbulda hiç İstanbullu olupta "gidek","çalışıyoz" gibi kelimeler kullanıldığını duymadım,böyle konuşanlarla dalga geçilir.Genelde cahil veya alt sınıf böyle konuşur.

Orijinalden alıntı: Àhmet

quote:

Tebrik ederim dostum en doğrusunu yapıyorsunuz.Ben de elimden geldiğince düzgün konuşmaya çalışıyorum ama bazen ağzımızdan kolay çıksın diye kısaltıyoruz kelimeleri.

İstanbulda hiç İstanbullu olupta "gidek","çalışıyoz" gibi kelimeler kullanıldığını duymadım,böyle konuşanlarla dalga geçilir.Genelde cahil veya alt sınıf böyle konuşur.

Demek neredeyse tüm İstanbul cahil?

Orijinalden alıntı: b3rkhan

quote:

quote:

evet çünkü 12 milyonun sadece 2 milyonu yerlisi de ondan.

• quote:

Orijinalden alıntı: tuintu

quote:

Orijinalden alıntı: b3rkhan

quote:

quote:

evet çünkü 12 milyonun sadece 2 milyonu yerlisi de ondan.

+1

• Senin konuşduğun Türkçe yani İstanbul ağızı,tam tarihini hatırlayamıyorum ama zamanında bir Türkçe konuşan ülkeler toplantısı yapıldı ve bir karar alındı tüm Türk coğrafyasında yani Batı Trakyadan,Yakutlara dek en geçerli lehçe İstanbul lehçesi olduğuna dair bir karar alındı.Konuşma şekliniz en doğru ağızdır.

Orijinalden alıntı: 2000watts

Ben uzun yillardir yurt disindayim.Dogma büyümede istanbulluyum.Yurt disinda ,diger anadoludan gelen turklerle büyük konusma farkimiz var.Ben sizli ve lütfen,misiniz gibi kibarca konusurken karsimdakiler beni anliyamadiklarini ve de yabanci oldugumu saniyorlar.Hatta turkçeyi iyi ögrenmisiniz bravo diyenler bile var.Ama aksanimin kötü oldugunu ima edenlerde.
    Simdi benim konustugum turkçe,tamamen yazildigi sekilde.Yani turkçe nasil yaziliyorsa ôyle konusuyorum.
    Mesela ben kardes derken difer turkler gardas.Ben alabilirmiyim veya verirmisiniz diye sorarken.karsimdaki tuhaf tuhaf baktigini veya neden böyle konustugumu ima ettigini farkediyorum.
    Iste buradaki benim sorum.Acaba bugünkü tv lerde duydugumuz ve nasil yaziliyorsa öyle konustugumuz turkçe,sadece bir istanbul lehçesimidir?Zira anadoluda konusulan turkçe tamamen degisik.Hatta orta asyadaki konusulan turk dilleri ilede bir ilgisi yok.
    Bu konuda fikri olanlar,beni aydinlatabilirmi?
    tskler

İzninizle bir yanlışınızı düzeltmek isterim.

Lehçenin tanımı aşağıdaki gibidir:
    Bir dilin tarihî, siyasî, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde, zamanla ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri: Türkçenin Anadolu, Azerî, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi. Lehçeleri, yapıları bakımından birbirine yakın ve uzak lehçeler olarak ayırabildiğimiz gibi, taşıdıkları özelliklerdeki ortaklık bakımından da gruplara ayırabiliriz. Nitekim Yakut ve Çuvaş lehçeleri Türk dilinden çok eskiden ayrılmış kollar olarak Türkiye Türkçesine ve öteki Türk lehçelerine uzak lehçelerdir; ayrılıklar çok derindir. Azerî ve Türkmen lehçeleri ise TT'nin yakın lehçeleridir.Türkçenin Kuzeybatı (Kıpçak), Güneybatı (Oğuz-Türkmen), Güneydoğu ve Kuzeydoğu (Altay bölgesi lehçeleri) olmak üzere dört lehçe grubu vardır.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü 2003

Şivenin tanımı:

a. (şi:ve) 1. dil b. Söyleyiş özelliği: “Bunu Arapça değil, peltek bir Kafkas şivesiyle, Türkçe söyledi.” -R. H. Karay. 2. Tarz, tavır, üslup. 3. esk. Naz, eda.

Güncel Türkçe Sözlük

Siz İstanbul lehçesi değil de ''İstanbul şivesi'' demeliydiniz,doğrusu şive olucaktı.

• Hem Flamanca, hem de Fransızca konuşulduğuna göre Brüksel yakınlarında oturuyorsunuz sanırım. Bu soruyu şu şekilde düşünün. Sizin konuştuğunuz Fransızca'da 90 rakamı nonante olarak söylenirken Paris'li bir Fransız bunu quatre vingt dix olarak söyler, ama ikisi de doğrudur. Sadece bölgeler arası iletişim-etkileşim geçmişte şimdiki kadar gelişmiş ve hızlı olmadığı için her bölge kendi lehçesini ortaya çıkarmıştır. Sonuçta, kelimeler Türkçe olduktan sonra konuştuğunuz lehçe fark etmeden doğrudur.

Not: Türkiye'de bugüne kadar en güzel Türkçe konuşan insanlardan biri olarak Zeki Müren gösterilir ve onun gibi konuşmaya kalkarsanız dalga konusu olabilirsiniz.

liseyi kırıkkalde yatılı okudum
    topa vurduk yandaki okulun bahçesine kaçtı
    ben topun yanından geçen bi çocuğa şu topa vurur musunuz dedim
    çocuk güldü geçti

yanımdaki kırıkkaleli arkadaşlarda bana "ne o lan kırılıacan az daha" deyip güldüler
    neyse bi arkadaş topun yanından geçen bi çocuğa
    "hoop birader şu topa bi vursana" dedi(normalden kalınlaştırılmış bi ses tonuyla:) )
    ve topa vurdular

peki bunun şiveyle bi alaksı varmı yok

kütahyalılar acayip şive kullanırlar ama hem konuşmaları çok tatlıdır hemde kibardırlar

edit: lehçe yerine şive yazılarak düzeltilmiştir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 7 Kasım 2009; 12:55:54 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.