Şimdi Ara

*** İstanbul Anadolu Adliyesi - Vasî soygunu ***

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
86. Sırada  bugün en iyi #26
Sayfa: 1
Giriş
  • Yaşlı ve Zengin İsimler Hedefte... Anadolu Adliyesi'nde Neler Oluyor?

Bir skandalı Seyhan Avşar açıklıyor... İddiaya göre adliyeye bir grup çöktü. Tüm vasi dosyaları, kıdemleri dahi olmayan genç avukatlara veriliyor. Veren mahkemeler belli, vasi olarak atanan isimler hep aynı. Vasi olarak atanacak kişilere referans olan yargı mensubu ise yargı camiasının yakından tanıdığı bir isim.

Son aylarda Anadolu Adliyesi birtakım iddialar ile çalkalanıyor. Hakimler, savcılar kendi aralarında sessiz sessiz konuşuyor. Konuyu bilen avukatlar şaşkın. Anlatılanlar da öyle yenilir yutulur ya da halı altına süpürülecek iddialar değil. Araştırıldığında milyon dolarların havada nasıl uçuştuğunu, birtakım avukatların kasalarının nasıl doldurulduğunu gözler önüne serecek türden. Belki de son dönemin en büyük yargı skandallarından birisi. Çünkü söz konusu olan isimler vesayet altındaki yaşlılar…

Tüm bu iddialar konuşulurken öyle bir şey yaşandı ki adliyede hakimlerin, savcıların konuştuğu olayın ispatı gibiydi.

Şimdi bir karar üzerinden yola çıkarak sizlere anlatmaya çalışacağım. Bildiğiniz gibi iş insanı İnan Kıraç'a Anadolu 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından iki vasi atandı. Bu vasiler iki genç avukat. Atanır atanmaz da İnan Kıraç'ın yetkili tüm avukatlarını azlettiler.

Azlettikleri avukatların yerine İnan Kıraç’a Çorum Barosu'ndan Eşref Kaya isimli bir avukatı atadılar. Belki “Vasiler İstanbul’daki avukatlara güvenmemiştir” diyebilirsiniz. Evet olabilir.

Ancak sıkı durun… Bu vasiler, daha hiçbir işe elini sürmeyen Avukat Eşref Kaya’ya vekalet ücreti olarak tam 128 milyon TL ödenmesine karar verdi. Dudak uçuklatan bu ücretin ödenmesine nasıl karar verdiler, vesayet makamı olan mahkeme buna nasıl olur verdi?

İddiaya göre adliyeye bir grup çökmüş. Tüm vasi dosyaları, kıdemleri dahi olmayan genç avukatlara veriliyormuş. Veren mahkemeler belli, vasi olarak atanan isimler hep aynı. Vasi olarak atanacak kişilere referans olan yargı mensubu ise yargı camiasının yakından tanıdığı bir isim.

Mal varlığı oldukça çok olan ve kimsesiz yaşlılara atanan bu vasilerin, yaşlıların taşınmazlarını kafalarına göre işletip, sudan ucuz fiyatlara birilerine kiraya verdiği iddiaları ise oldukça vahim.

Anlatılanlar korkunç. Vesayet altındaki insanlar üzerinden dönen bir çarkın olduğu apaçık ortada. Ancak bizlerin dahi kulağına gelen bu bilgiler yetkililerin kulağına gitmiyor mu? Geçtiğimiz günlerde Gebze’deki rüşvet sarmalının üzerine giden Adalet Bakanı bakalım yine kolları sıvayacak mı?

Şimdi Anadolu Adliyesi Komisyon Başkanı Ahmet Kaya ve komisyon üyelerine birkaç sorum olacak.

• Anadolu Adliyesi’nde vasi atamaları neye göre yapılıyor?
    • Son 3 yılda kaç tane vasi ataması kararı verildi?
    • Yüzlerce hatta binlerce vasi adayı içinden vasi seçimleri neye göre yapılıyor? Vasilere vasilik ücreti olarak ne kadar ödeniyor?
    • Ayrıca bu kişiler tarafından vasi atandıkları kısıtlılara ait hangi taşınmazlar, hangi bedellerle, kimlere kiraya verildi ya da satıldı? Mahkemeler bu kiralama veya satışlara nasıl onay veriyor?
    • Bu vasilerin ya da vasileri atayan mahkemelerin mal varlıkları inceleniyor mu?
    • İnan Kıraç dosyasındaki iki genç vasi başka kaç dosyada daha görev yapıyor?
    • Vasilerin mesai saatleri dışında adliyenizde bazı hakimlerle görüştüğü iddiası doğru mudur?
    • Son sorum; Sayın Başkan siz ya da komisyon üyeleri, hakimleri arayarak vasi ismi verip, “Bunlar iyi çocuklar. Vasi olarak bunları atayın” dediniz mi?

Sorularım uzun gelmiş olabilir. Ancak yetkili makamlar çürüme yaşayınca iş biz gazetecilere kalıyor.

Yaşlı ve Zengin İsimler Hedefte... Anadolu Adliyesi'nde Neler Oluyor? | Seyhan Avşar | Gerçek Gündem

• Yargının ne hale geldiğini, kötü bir söz söylemeden dile getirebilmek imkansız. Adalet artık mülkün temeli değil memlekette maalesef

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu avukatlar hakimler falan hukuk fakültelerinden mezun olurken yargı dağıtıyorlar ama adliyeye girince para dağıtılsın istiyorlar.  

• Birisine vasi atanması için özgürlüğünün sınırlanması da yeter sebep, yani her hükümlünün bir vasisi vardır...

• Hep ekonomiyi konuşuyoruz ama belki ülkenin adaleti ekonomiden bile beter hale geldi.

• Seyhan Avşar Yazdı, Türkiye Bu Skandalı Konuştu: Vasiler Üzerinden Dönen Milyonluk Çarkta 2. Perde

Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar yazdı, Türkiye bu skandalı konuştu. İşte vasiler üzerinden dönen milyonluk çarkta ikinci perde...

Umutsuzluğa kapıldığınız zamanlar oldu mu hiç?

Benim zaman zaman oluyor.

Dün de aslında öyle bir gündü.

Özellikle mesleğim adına haberin değerinin giderek azaldığını hissettiğim bir süreci yaşıyordum.

Ancak yaşlı ve bakıma muhtaç amcalarımızın, teyzelerimizin başına gelenleri anlattığım yazı ülkenin gündemine oturdu. Aslında niyetim iş insanı İnan Kıraç üzerinden bir şeyler yazmak değildi. Ancak düşünün, İnan Kıraç’a dahi bunu yapanlar halka neler yapmazdı?

Dün bir lağımı deşmeyi hep birlikte başardık. İddialara ilişkin soruşturma başlatıldı. Habercilik bahçemde çiçekler açtı. Hepimizle gurur duyuyorum.

Buradan tüm Gerçek Gündem okurlarına çok teşekkür ederim.

Şimdi hemen soracaksınız “Yazınızın devamı nerede?” diye.

Merak etmeyin hemen yazıyorum…

Yeni bilgilere ulaştım.

Bu vasi meselesine ilişkin iki yıl önce 13 Sulh Hukuk Hakimi olan yiğit bir kadın mahkemelere direkt müzekkere yazarak uyarıda bulunmuş. Daha da ilginç olanı bu hakim bazı isimlerin vasiliklerini kuşkulu bulup iptal etmiş. Bu vasiler ise sanki bu dosyalar şahsi davalarıymış gibi vasiliklerinin devamı için üst mahkemelere itirazda bulunmuşlar. Evet evet siz sormadan ben söyleyeyim, itirazları yerinde bulunmuş.

Yani düşünün vasilik mahkemece verilen bir görev, aynı mahkeme “ben sizi görevden alıp başkasını atayacağım” deyince bunlar itiraz edip “illa biz olmalıyız” demişler.

Kadın hakimin başına gelenler ise malumunuz. Başka bir ilde görev yapıyor kendisi…

Şimdi gelelim iş insanı İnan Kıraç meselesine…

İnan Kıraç’a, ta Çorum’dan bir avukat atayıp bu avukata da yüzde 10’luk vekalet ücretinin yüzde 40’ını yani sadece 128 milyoncuğu vekalet ücreti olarak ödeyen iki genç vasi ile konuştum. Malum avukatların yoksulluktan intihar ettiği bir süreçte 128 milyon çok konuşuldu. Avukatların hakkıdır, konuşsunlar.

İki genç vasiye “Neden pek çok dosyaya vasi olarak siz atanıyorsunuz? Sizden daha kıdemli avukatlar varken neden sizler seçiliyorsunuz?” diye sordum. İki vasinin yanıtları benzer. O nedenle tek paragrafta aktaracağım. Takdir siz okurlarımızın:

“Bizim bu kadar çok vasi dosyası aldığımızı nereden biliyorsunuz? Neye göre çok? Yaptığınız şey kişisel verilerin ihlali demek. Mesela ben birinin evine gidip onun gelirlerini araştırsam bu habercilik mi olur? Ben işimi iyi yapıyorum ki bu vasilik görevi bana veriliyor. Kıdemimize rağmen biz daha başarılıyız ki hakimler böyle uygun görüp bu dosyaları bize veriyor.”

Genç avukat vasilerin yanıtını okudunuz. Aman şimdi “Bugün yetkililere soru sormayacak mısınız?” diyebilirsiniz. Elbette yetkililere sorularım var. Aman panik yapmayın, sadece iki soru soracağım:

-Vasi atamaları nasıl yapılıyor? UYAP otomatik tevdi sistemi nasıl devre dışı bırakılıyor?

-Yukarıda bahsettiğim kadın hakim, komisyona başvuru yaptı mı? Yaptıysa akıbeti ne oldu? Yoksa sümen altı edilip işleme konulmadı mı?

Seyhan Avşar Yazdı, Türkiye Bu Skandalı Konuştu: Vasiler Üzerinden Dönen Milyonluk Çarkta 2. Perde | Seyhan Avşar | Gerçek Gündem

• Seyhan Avşar’ın Haberi Sonrası Bakanlık Harekete Geçti! Bakan Tunç’tan HSK’ya Kritik Talimat

Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar’ın gündeme getirdiği, İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bazı genç avukatlara usulsüz şekilde vasi atamaları yapıldığı ve yaşlı bireylerin mallarının bu yolla elden çıkarıldığı skandalı sonrası Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bakan Tunç’un söz konusu iddiaları aydınlatması için HSK’ya talimat verdiği öğrenildi.

Adalet BakanlığıGerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar’ın gündeme getirdiği ve kamuoyunu sarsan ‘Adliyedeki vesayet skandalı’ üzerinden dönen usulsüzlük iddialarına ilişkin harekete geçti. Bakan Tunç, yalnızca tekil bir dosya değil, tüm vasi atamalarının tek tek incelenmesi yönünde Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) talimat verdi. Haberimizin gündem olması sonrası Adalet Bakanlığı yetkilileri de konuya ilişkin olarak Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar ile temasa geçerek, bilgi aldı.

‘İNAN KIRAÇ’ ÖRNEĞİNİ İLK KEZ AÇIKLADI

Seyhan Avşar Gerçek Gündem’deki köşesinde, Anadolu Adliyesi’nde belli mahkemeler eliyle genç ve kıdemsiz avukatların vasi olarak atandığını, vesayet altındaki yaşlı ve kimsesiz bireylerin mal varlıklarının ise usulsüz şekilde elden çıkarıldığı yönündeki iddiaları kaleme aldı. Yazıda en dikkat çeken örneklerden biri de, ünlü iş insanı İnan Kıraç’a atanan vasilerin, hiçbir hukuki işlem yapmadan, Çorum Barosu'ndan Avukat Eşref Kaya’ya tam 128 milyon TL vekalet ücreti ödenmesine karar vermesi oldu. Avşar, adliyedeki vesayet sistemine çöken organize bir yapıdan söz etti.

SKANDAL MECLİS’E GELDİ

Seyhan Avşar’ın yazısından sonra konu hızla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. Muhalefet partileri peş peşe soru önergeleri vererek, yargıdaki bu iddiaların aydınlatılmasını talep etti. Milletvekilleri, ‘aynı mahkeme grubunun sürekli aynı avukatları atadığı’, ‘bu kişilere yüklü ödemeler yapıldığı’ ve ‘kamu vicdanını yaralayan bir düzenin kurulduğu’ iddialarına dikkat çekti.

BAKAN TUNÇ HAREKETE GEÇTİ

Gelişmeler üzerine Adalet Bakanı Tunç’un, HSK’ya sadece İnan Kıraç dosyasıyla sınırlı kalmayacak şekilde, tüm vasi atamalarının, ödenen vekalet ücretlerinin ve vesayet dosyalarının kapsamlı bir incelemeye alınması talimatı verdiği öğrenildi.

Bu kapsamda, 'mahkeme hakiminin vesayet kararı' , 'vasi atamaları sürecindeki işlemleri', 'dosyaların belli vasilere verilmesi yönünde baskı yapılması' ve 'yüksek meblağlı vekalet ücreti ödemesi' gibi konular kapsamlı şekilde incelenecek ve rapor hazırlanacak.

SKANDALDA YENİ BİLGİLER

Öte yandan skandala ilişkin ulaştığı yeni bilgileri de bugünkü "Vasiler Üzerinden Dönen Milyonluk Çarkta 2. Perde" başlıklı yazısında açıklayan Avşar, konunun iki yıl önce de gündem geldiğini aktardı. Avşar, yazısının ilgili kısmında ise şunları yazdı: "Bu vasi meselesine ilişkin iki yıl önce 13 Sulh Hukuk Hakimi olan yiğit bir kadın mahkemelere direkt müzekkere yazarak uyarıda bulunmuş. Daha da ilginç olanı bu hakim bazı isimlerin vasiliklerini kuşkulu bulup iptal etmiş. Bu vasiler ise sanki bu dosyalar şahsi davalarıymış gibi vasiliklerinin devamı için üst mahkemelere itirazda bulunmuşlar. Evet evet siz sormadan ben söyleyeyim, itirazları yerinde bulunmuş.

Yani düşünün vasilik mahkemece verilen bir görev, aynı mahkeme “ben sizi görevden alıp başkasını atayacağım” deyince bunlar itiraz edip “illa biz olmalıyız” demişler.

Kadın hakimin başına gelenler ise malumunuz. Başka bir ilde görev yapıyor kendisi…"

Seyhan Avşar’ın Haberi Sonrası Bakanlık Harekete Geçti! Bakan Tunç’tan HSK’ya Kritik Talimat

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İzmir Hukuk Bürosu
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hani bir üyemiz ve bir repliği vardı. bütün bunlar... yaşandı diyordu.  

• Tek Yol Erken Seçim kullanıcısına yanıt
    Aslında sebep adalet, sonuç ekonomi.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Avukatın vekalet ücreti 128 milyon Üst sınır dava değerinin %5 ile %15 Demek ki vasi davasının değeri 1.5 2 milyar TL. Bu nasıl paradır arkadaş

• serkanugur S kullanıcısına yanıt

zengin ve yaşlı kimsesizleri tespit edip,

onlara vasi atıyorlar.

vasi de, bu kişilerin mallarını belirli kişilere satıyor.

böylece hukuk kullanılarak, mallara çökmüş oluyorlar.

istanbulda bir kaç gayrimenkulu varsa o kişinin, zaten 1,5-2 milyar TL ediyor. (40-50 milyon dolar işte)

• Yüzlerce İhbar, Susmayan Telefonlar... Vasi Skandalında 3. Perde: Kimler Kimlerle Nereden Tanışıyor?

Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar’ın kaleme aldığı yazı Türkiye gündemine oturdu. İşte vasiler üzerinden dönen milyonluk çarkta üçüncü perde...

Biz gazetecilerin telefonu hiç susmaz.

Çoğu zaman yapacağımız haberlere ilişkin bilgi toplarız.

Bazen siyasi bir gelişmenin arka planını konuşuruz.

Zaman zaman ise sadece dert dinleriz.

İnanır mısınız bilmem iki gündür sadece dert dinliyorum.

Evet dertlilerin ortak bir konusu var. İki gündür yazdığım vasiler…

Her arayan milyon dolarların havada nasıl uçuştuğunu, verilen hukuksuz kararları anlattıkça anlatıyor.

Ne yapsın vatandaş çareyi gazetecilerde arıyor.

Sosyal medyadan üzerime ihbarlar yağıyor.

Üzülüyorum, yardımcı olmaya çalışıyorum, “Adalet Bakanı soruşturma başlattı. Resmi makamlara başvurunuzu yapın.” diyorum.

Elimden gelen tek bir şey var: Haber yapmak, mağduriyeti duyurmak, dönen çarkı sekteye uğratmak.

Tüm bu süreç devam ederken, iki yeni bilgi ile bugün karşınızdayım.

Aslında pek çoğunuz okurken şaşırmayacak ama ben her şeye rağmen duyduğumda çok şaşırdım.

Dün İnan Kıraç dosyasına atanan avukata 128 milyon avans vekalet ücreti verilmesi yönünde karar veren Anadolu 2. Sulh Hukuk Mahkemesi hakimine ulaşmaya çalışıyordum. Ulaşamadım ama o hakime çok yakın bir isim ile konuştum.

Hakim Bey bir hayli üzgünmüş. Yakın dostlarına şu sözlerle sitem ediyormuş:

“Benim bir suçum yok. Ben bu adliyeye gelmeden önce taşınmazlar ile ilgili hukuksuzluklar vardı. ‘Bu böyle olmaz.’ diyerek engel oldum. Seyhan Hanım’ın vasilik konusunda yazdığı şeyler doğru. Keşke vasilik listesiyle ilgili Bakanlık bir liste yayınlasaydı, biz de o listelerden atama yapsaydık. Her hakim güvendiği kişileri vasi olarak atıyor.

İnan Kıraç’ın vasisi Atakan Yılmaz benim yanımda staj yapmıştı. Güvenilir, aklı başında bir gençtir. Onu stajyerliğinden beri tanıyorum. Deniliyor ki ‘Neden genç avukatlara dosyalar veriliyor?’ Gençlerin para kazanmaya ihtiyacı var. Herkes İnan Kıraç’ın vasilerinin aldığı maaşa takılmış. Evet bu vasiler 1 milyon 600 bin TL maaş alıyordu. Ama ben birkaç ay sonra bu maaşı düşürdüm. Adliyede neler dönüyor neler. Ama bana haksızlık yapılıyor.”

Hakimin söyledikleri sitem mi itiraf mı ben emin olamadım. Adliyede dönenlere yönelik iması, Türkiye’nin en zengin iş adamlarından biri olan İnan Kıraç’a atadığı vasinin kendi yanında staj yapmış olması…

Bu kulaklar daha neler duyacak, bu gözler daha neler görecek kim bilir?

Yazımı bitirmeden dün gözümün gördüğü bir detayı da aktarayım. Vasi haberimin hemen ardından İnan Kıraç’ın davalık olduğu kızı İpek Kıraç kolları sıvamış.

İpek Kıraç’ın avukatları dün mahkemeye 128 milyonluk avans vekalet ücreti için ihtiyati tedbir talepli dilekçe sunmuş. Bu ücretin ödendiyse geri alınması, ödenmediyse tedbir konulması istenen dilekçeyi okudum. Dilekçede dikkat çeken bir detay vardı. İzninizle yazımı dilekçedeki o cümlelerle bitireyim:

“Bir avukat sadece bir duruşmaya girerek, dosyaya bir dilekçe sunarak 128 milyon TL’lik bir vekalet ücretine nasıl hak kazanabilir?”

Bu sorunun yanıtını inanın ben de çok merak ediyorum.

Yüzlerce İhbar, Susmayan Telefonlar... Vasi Skandalında 3. Perde: Kimler Kimlerle Nereden Tanışıyor? | Seyhan Avşar | Gerçek Gündem

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.