Şimdi Ara

İsmet İnönü'nün 12 Ada'yı Reddettiği Belge Ortaya Çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır çeşitli krizlere neden olan 12 Ada'yla ilgili yeni bir tartışma gündemde. İsmet İnönü'nün, 12 Ada'yı İngilizlerle ters düşmemek için reddettiğine dair belge ORTAYA ÇIKTI
    https://www.dailymotion.com/video/x7otf2b

    Fatih Altaylı’nın konuğu Prof. Dr. Çağrı Erhan, 12 Ada ile ilgili belgelere ulaştığını ve bu belgenin Yunanistan'da olduğunu söyledi.Erhan, İsmet İnönü'ye 12 Ada'nın teklif edildiğini ancak İnönü'nün, bu teklifi reddettiğini söyledi.

    Belgesini buldum; İnönü, İngilizlerle aramız bozulur almayın diyor
    Erhan; "Belgesini buldum. 1943 yılında Alman sefiri, Türk Dışişleri Bakanı Menemencioğlu'na '12 Ada'yı size verelim' diyor. Kars'ta yurt içi gezisinde olan İsmet İnönü'ye telefon açıyorlar. İsmet İnönü "İngilizlerle aramız bozulur almayın" diyerek kabul etmiyor." dedi. 
    Twitter hesabından belgeyi paylaştı
    Bu sözler, kamuoyunda konuyu yeniden tartışmaya açtı.Kimileri böyle bir belgenin olmadığını savunarak, Çağrı Erhan'ı linç etmeye kalktı. Tartışmalar üzerine Çağrı Erhan, Dışişleri Bakanlığı'nın arşivlerinden ulaştığı belgeyi Twitter hesabından paylaştı.
    İngilizlerle sorun yaşamamak için...
    26 Eylül 1943 tarihli belgede, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 12 Ada konusunda gelen teklife şöyle yanıt verdiği görülüyor: "Adaları, kayıtsız şartsız kullanmak üzere alabiliriz. Yoksa bu yüzden İngilizlerle ve Yunanlılarla ihtilafa giremeyiz. Kars'tan selamlar. "

    İsmet İnönü'nün 12 Ada'yı Reddettiği Belge Ortaya Çıktı İsmet İnönü'nün 12 Ada'yı Reddettiği Belge Ortaya Çıktı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi direkt3d -- 27 Ağustos 2020; 21:26:49 >







  • Ne kadar kolay göz göre göre yalan söylemek. Son paragraf ve ikinci belgede ne olduğu belli zaten. Arşiv başkanlığı değil, dezenformasyon başkanlığı mübarek. Zaten bir de İletişim Başkanlığı diye Enformasyon yahut Propaganda Bakanlığı da kuruldu.

    İsmet İnönü dış politikasının, hatta sadece bu olayın, zerresi kadar diplomatik başarısı yok islamcıların. Varsa yoksa askeri başarı. Onda da kazanılan yerlerde Ruslarla devriye atıyoruz.

    İlber Ortaylı da geçenlerde bununla ilgili bir yazı yazdı zaten.

    https://www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/ilber-ortayli/evrak-yanlis-okunmus-41593552

    Cok ongorulu ve bilgece hareket edilerek "oltaya gelmemis" Ismet Inonu.


    1943 yilinda boyle bir "rusveti" kabul etmek demek, Turkiye Cumhuriyeti'ni, yenilmek uzere olan Alman'larin safinda 2. Dunya Savasin'na sokmak demekti. O zaman bugune Turkiye diye bir ulke kalmazdi. Bunu gormemek icin ya aptal ya da gostermemek icin art niyetli olmak lazim.

    Çağrı Erhan'ı biraz tanıyan birisi hükümete yalakalık yapıp koltuk kapmak için her türlü şeyi çarpıtacağını bilir. Burada aleni şekilde İsmet paşayı karalamaya çalışmaktadır ve çok iyi bildiği bir konu olduğu halde ve İsmet paşanın doğruyu yaptığına adı gibi emin olduğu halde bunlar dile getirmektedir. Yani en hafif tabiriyle kendisi karaktersiz bir "akademisyendir".
    Reddetmişte reddetmese dolaylı olarak işgal sayılmaz mıydı? Almanların ele geçirdiği toprakları hiç kimse tanımıyorken üstüne üstlük birde adalara konup neden Müttefikleri karşıya alalım ki? Bu yanlış gözükse de doğru bir karardır bana göre. Bu savaşa girmek Türkiye için hiçbir kazanım vermezdi. İstanbul işgale uğrayıp Sovyet askeri tarafından kurtulunca Sovyetler "alın toprağınız"mı diyecekti yoksa 2.Dünya savaşı ortasında İran'a yaptığı gibi İran'ın Kuzey bölgesini ele geçirip savaş bittikten sonra çıkmayı taahhüt edip 1.5 ay sonra ABD baskısıyla çıkmasını mı izleyecektik? İstanbul'u İngilize vermeyip Rus'a elleriyle takdim etmeye luzum yok.

    Herhangi bir savaş sebebi çıkarma ihtimali bile o zaman ki Türkiye için bile tehlikeli iken böyle tehlikeli hediye kabul edilmemeliydi de edilmedi.

    Konuyu yeni gördüm.İslamcılar bu konularda beni hiç şaşırtmaz.Bilinen ve açıklanan bir olayı sanki bilinmiyormuş ve çok gizli bir işmiş gibi ortaya koyarlar.


    Burada İsmet İnönü'ye Almanlar yem atmış.Amaçları bu yem karşılığında üstlerine yönelmiş müttefik güçlerini bölmek.Zaten I.Dünya Savaşında Osmanlıyıda bu nedenle yanlarına alıyorlar.Amaçları savaşı geniş bir alana yayarak İtilaf kuvvetlerini bölmekti.Nazilerde kendilerinden öncekilerin taktiğiyle Türkiye'ye birkaç toprak verip yanlarında savaşa sokmak istemişler.Ama İnönü bu yemi görüp Almanların maksatını anlayıp teklifi reddetmiş.Yapması gerekeni yapmış.


    Eğer bu teklifi kabul edip Almanlar yanında savaşa girseydik emin olun bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet ortada olmazdı.

  • Ne kadar kolay göz göre göre yalan söylemek. Son paragraf ve ikinci belgede ne olduğu belli zaten. Arşiv başkanlığı değil, dezenformasyon başkanlığı mübarek. Zaten bir de İletişim Başkanlığı diye Enformasyon yahut Propaganda Bakanlığı da kuruldu.

    İsmet İnönü dış politikasının, hatta sadece bu olayın, zerresi kadar diplomatik başarısı yok islamcıların. Varsa yoksa askeri başarı. Onda da kazanılan yerlerde Ruslarla devriye atıyoruz.

    İlber Ortaylı da geçenlerde bununla ilgili bir yazı yazdı zaten.

    https://www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/ilber-ortayli/evrak-yanlis-okunmus-41593552




  • Ben zaten islamcılık ile bağlantı kurmadım yine görüyorum ekleme gereği duyulmuş. Hepsini okudum ve diyelim ki tuzaktı ve adaları sahiplenemedik. Kaç yıl sahibi olmayan yeri alsınlar o zaman nasıl bizim oluyor bu düşüncene göre
  • quote:

    Orijinalden alıntı: direkt3d

    Ben zaten islamcılık ile bağlantı kurmadım yine görüyorum ekleme gereği duyulmuş. Hepsini okudum ve diyelim ki tuzaktı ve adaları sahiplenemedik. Kaç yıl sahibi olmayan yeri alsınlar o zaman nasıl bizim oluyor bu düşüncene göre
    Beni alıntılamadığınız için, bana cevaben yazdığınızı anca konuya girince gördüm. Son cümlede ne dediğinizi anlamadım.
  • Reddetmişte reddetmese dolaylı olarak işgal sayılmaz mıydı? Almanların ele geçirdiği toprakları hiç kimse tanımıyorken üstüne üstlük birde adalara konup neden Müttefikleri karşıya alalım ki? Bu yanlış gözükse de doğru bir karardır bana göre. Bu savaşa girmek Türkiye için hiçbir kazanım vermezdi. İstanbul işgale uğrayıp Sovyet askeri tarafından kurtulunca Sovyetler "alın toprağınız"mı diyecekti yoksa 2.Dünya savaşı ortasında İran'a yaptığı gibi İran'ın Kuzey bölgesini ele geçirip savaş bittikten sonra çıkmayı taahhüt edip 1.5 ay sonra ABD baskısıyla çıkmasını mı izleyecektik? İstanbul'u İngilize vermeyip Rus'a elleriyle takdim etmeye luzum yok.

    Herhangi bir savaş sebebi çıkarma ihtimali bile o zaman ki Türkiye için bile tehlikeli iken böyle tehlikeli hediye kabul edilmemeliydi de edilmedi.
  • Haklı konular fazla ama lanse edilen bir şey atatürk sevdalısı olmamıza rağmen içerik olarak ingiliz ve yunan dan korku olarak görülüyor çünkü biz yüzeysel bakıyoruz devlet adamı değiliz olay bu. Ama şuan da sahiplenmeyiz sahibi olsanız asırdır neredesiniz deseler yerinde olur çok şanssız kalmışız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: direkt3d

    Haklı konular fazla ama lanse edilen bir şey atatürk sevdalısı olmamıza rağmen içerik olarak ingiliz ve yunan dan korku olarak görülüyor çünkü biz yüzeysel bakıyoruz devlet adamı değiliz olay bu. Ama şuan da sahiplenmeyiz sahibi olsanız asırdır neredesiniz deseler yerinde olur çok şanssız kalmışız
    Tamam da tarih biliminde bir yargılama yapılamaz ki. İsmet Inonü veyahut atıyorum X birisi yapmıştır hata diyelim. X'e olumsuz şeyler mi diyeceğiz? Hayır tabi ki. Böyle yapabilirdi ama böyle yapmış diyeceğiz. Hatasını belirteceğiz velakin hatasından dolayı ensesine yapışmayacağız.
  • Çok ayıp etmiş İsmet Paşa. Ne diye kaybeden tarafta savaşa girmemiş ki? /s
  • Diplomaside yenilen bir tarafta bulunmanın penaltısı çok fazladır. Mihver devletler çökerken İngiltere, Sovyetler Birliği gibi muzaffer Müttefik devleri karşımıza almak gerçekten bir intihar olurdu. Kazanacağımızı yitireceğimiz gibi daha önce sahip olduklarımızı da yitirebilirdik. 1945 yılında Sovyetler Birliği Türkiye'den Kars ve Ardahan'ı istedi mesela ancak Sovyetler Fuad Köprülü'nün akademik cevapları ve Türkiye'nin bu akademik cevaplardan güç alan politikasıyla taleplerinde fazla ısrar edemediler. Yenilmekte olan Almanya'nın 12 Adalar teklifine oltaya yönelen balık misali yeltenseydik gerek Sovyetlere gerekse de İngilizlere Türkiye karşında büyük bir koz ve askeri müdaheleler için gerekçeler vermiş olurduk.
  • ya bu belgeler tamamen doğru olsa bile 1943 yılında almanların yanında savaşa sadece ahmaklar girer.

    şu belgelerin bile dillendirilmesi insanlarımızı direk aptal yerine koymaktır.
  • Çağrı Erhan'ı biraz tanıyan birisi hükümete yalakalık yapıp koltuk kapmak için her türlü şeyi çarpıtacağını bilir. Burada aleni şekilde İsmet paşayı karalamaya çalışmaktadır ve çok iyi bildiği bir konu olduğu halde ve İsmet paşanın doğruyu yaptığına adı gibi emin olduğu halde bunlar dile getirmektedir. Yani en hafif tabiriyle kendisi karaktersiz bir "akademisyendir".
  • bu teklif 12 adaların teklifi değil arkadaşlar 2. dünya savaşına yanımızda katılın teklifi.

  • https://www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/ilber-ortayli/evrak-yanlis-okunmus-41593552?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    İlber Ortaylı'nın bu konuda yazısı var. Sana adalar teklif edilğinde Amerika ve Müttefikler İtalyada Husky Harekatına başladılar. Mussolini düştü Almanya çekilmek zorunda kaldı. Almanya kendisinin olmayan birşeyi sana veremez sen oraları kabul edip aldım desen bile adalara askeri çıkarma yapacak güce henüz sahip değilsin. Hadi çıkarmayıda hallettin 12 tane ada için bütün Müttefikleri karşına aldın. Stalin zaten saldırmazlık paktı imzalamak istemiyor oylamaya sunup oyalıyor. Fransanın senin hemen yanı başında Fransız Suriye ve Lübnan Mandası var ve sen Fransız mandacılığına karşı politika yürütüyorsun. Yunanistanla savaşalı daha 20 yıl olmuş bide 12 adayı alacaksın. Herhalde müttefikler donanmasını Marmarada görmek sizin hoşunuza gidiyor.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.