Şimdi Ara

Isınan 14600K'yı Soğutmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. 13400F kullanıyordum. 14600K'ya geçtim.

Soğutucum Enermax ETS-T50A-BK-ARGB 5 x 6mm borulu, fena olmayan bir soğutucu.

Stres testinde 13400F'te asla 65 dereceyi geçtiğini görmedim.

14600K'da ise 5.3'te 180W'ta 30-40 saniye 95 dereceleri görerek throttlinge düşüyor ve 125W'a çekiyor kendini, 4.6 GHz gibi çalışıyor. Bu şekilde olunca 13400F'ten çok büyük bir fark yaratmıyor.

Ayrıca buz gibi çalışan kasa artık soba gibi.

Yüksek bir maliyetle soğutucu yatırımı yerine, 13400F'e geri dönmek var kafamda. Çünkü elimdeki soğutucu ilerde Ryzen'e geçersem rahatlıkla soğutacak.

Yeni bir soğutucu işine gireyim mi, girersem öneriniz ne olur? Yoksa 13400F'e geri dönüp devam mı?

• Hocam anakart BIOS üzerinden ''intel dynamic tuning'' açıp, yine anakart sürücülerinden ''dynamic tuning'' indirip bi bakar mısınız? Bu enerji tüketimini düzenliyor, gereksiz güç çekmemesi için işlemcinin. Bu olmazsa yine BIOS üzerinden ''cpu load lite'' modları var, örnek sizinkisi mode 9 diyelim, aşağı doğru sayıları düşürerek testler yapar mısınız? Mode biraz performans düşürür fakat %3-%8 arası falan en fazla o da benchmarklarda gözünüze çarpar, oyunlarda birkaç FPS fark eder ya da etmez. Sıcaklıkların 10-15 derece aşağı çekilmesi lazım bu ayarlarda.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    MSI RTX 4080 GAMING X TRIO
    SAMSUNG 990 PRO 2 TB
    MSI MEG CORELIQUID S360
    FSP Hydro G PRO ATX3.0(PCIe5.0) 1000W
  • powermoon kullanıcısına yanıt
    ben de intel anakart işlemci kullanıyorum ddr4 sistem 10600k z490 48gb ddr4 ram eğer uprade yaparsa bu 3lüyü satıp ryzene geçeceğin şu an işimi görüyor ama intelin bu anakart soket olayını ısınan işlemcilerini yüksek güç tüketimini sevmiyorum fiyatı uygun ama size de tavsiyem eğer para harcayacaksanız alt yapıyı komple değişin ddr5 anakart am5 soket ki ben x serisi öneririm anakart iyi olmasıni seviyorum sonra rl7500f ile başlar sonra 9950x3d ye kadar yolu var

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Biz 1 ay önce ondan daha güçlü ultra 7 265k topladık yükte 60 65 dereceyi geçmiyor.

Benim de aklıma geldi cevabını bekliyorum ustanın. Ultra serisi daha serin yalnız 14 ncü nesilden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Finnbhennach -- 21 Eylül 2025; 13:39:23 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • _____________________________

• Voltajlar ne durumda? 180 watt'a yetmez bence de o soğutucu ama voltajı ayarlayıp frekansı düşürüp öyle de deneyin bi' belki iş görür. Bir de stres testi kadar işlemciye yüklenen uygulamalar kullanmıyorsanız stres testine takılmayın bence. Oyun oynuyorsanız sistem ile orada ne durumda sıcaklıklar ona bakın. Ama işiniz render ise işlemciye yüklenen uygulamalar kullanıyorsanız daha iyi soğutucu alın tabii ayar denemek işe yaramazsa.

Test sonrası ben de şüphelenip bloğu söküp termal macunu dahi silip tekrar uygulayıp montajladım. Sonuç değişmedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi powermoon -- 21 Eylül 2025; 15:16:37 >

anladım hocam.

senin işlemcin throttling uygulamasa 110 120 dereceleri görecek, bence i5 için hiç normal ısılar değil çünkü soğutucunda fena değil yani bir terslik var gibi görünüyor. arıza vs olabilir.

Dynamic Tuning'i denedim hocam. Olumlu yönde faydası oldu. Direkt 125W'a indirmiyor da, 80 derecelerde tutmak için 150-160 W değerlerinde gezdiriyor. Benchmark skorlarında da bir tık artış oldu.

10 dakika Cinebench sonrası değerler böyle:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi powermoon -- 21 Eylül 2025; 21:29:42 >

Orijinalden alıntı: powermoon

Dynamic Tuning'i denedim hocam. Olumlu yönde faydası oldu. Direkt 125W'a indirmiyor da, 80 derecelerde tutmak için 150-160 W değerlerinde gezdiriyor. Benchmark skorlarında da bir tık artış oldu.

10 dakika Cinebench sonrası değerler böyle:

Sevindim hocam biraz işe yaramış. Sürekli render falan almıyorsanız, gündelik kullanım ve oyunsa idare edersiniz. Bence şu an 13400f'e dönmeye veya fan değişimine gerek kalmamış, siz bilirsiniz tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impheatus -- 21 Eylül 2025; 22:12:52 >

• Teslaa89 kullanıcısına yanıt
    Mükemmel değerler. Hangi sıvı soğutma ürününü kullanıyorsunuz?

+
    Thermal Grizzly - Kryonaut Termal Macun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teslaa89 -- 22 Eylül 2025; 11:1:10 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.