Arkadaşlar merhaba, biliyorum bu soru yıllardır sorulan ve pek çok forumda olan bir soru ama benim sorum biraz daha farklı. Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum, hangi bileşenleri alacağımı aşağı yukarı belirledim ama işlemci konusunda kafamda hâlâ soru işaretleri var. i5 14600KF ile i7 14700KF arasında gidip geliyorum sürekli. i5 14600KF'nin 14 çekirdeği ve 20 parçacığı varken 14700KF'nin 20 çekirdeği ve 28 parçacığı var. 14600KF yaklaşık ₺13.000 iken 14700KF ₺17.000'nin biraz üzerinde bir fiyat etiketine sahip. Buraya kadar bir sorun yok ama tam olarak bu noktadan sonra benim kafam allak bullak oluyor. Bu iki işlemcinin oyunlardaki performans testlerine baktığımda aralarında %5 - %7 arasında bir performans farkı olduğunu gördüm. Oyun haricindeki performans testlerini pek bulamadım, nedense genellikle hep oyunlar üzerinde test ediliyorlar. Benim birinci sorum şu; fazladan 6 adet çekirdeğe ve 8 tane parçacığa sahip olan i7, i5'ten sadece %7 daha fazla mı performans verebiliyor yani? Eğer öyle ise Yaklaşık ₺4.500 vererek i7 almaya pek değmeyeceğini düşünüyorum. Eğer daha fazla fps elde etmek istiyorsam bu parayı ekran kartını yükseltmek için veririm çok daha fazla fps elde ederim. İkinci soruma gelecek olursak o da şu; ben bu bilgisayarda sadece oyun oynamayacağım 3 boyutlu tasarım ve üretim programlarını da kullanacağım mesleğim gereği. Bu programlarda biraz işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor. Eğer fazla para verip i7 alırsam bu programlarda bana ne kadar büyük bir artısı olur? Bu kafamdaki soru işaretleri giderebilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 10 Şubat 2024; 13:50:27 > |