Şimdi Ara

i7 3770K Overclock ve ısı değerlerim uygun mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
3
Favori
4.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Elimde varolan sistemimi artık bana yetmemesi nedeniyle yeniledim.

Yeşil renkli olanlar eski hali, mavi renkli olanlar yeni halidir.

Eski sistemim: | Yenilenmiş sistemim

Gigabyte EX58 Extreme | Gigabyte Z77X-UD3H
    Core i7 920 2.60Ghz | i7 3770K 3.5Ghz
    Kingston HyperX 6 Gb (2x3) 2000Mhz | G-Skill RipJawz 16Gb (2x8) 1600Mhz CL9
    Sapphire Radeon 5870 | Aynı
    1 Tb Seagate Barracuda 7200Rpm 64Mb Cache | Aynı + Kingston 120GB HyperX 3K SH103S3 SSD
    Stok fan | COOLER MASTER Hyper 212 EVO (İçinden çıkan tek fana ek olarak, Akasa fan taktım.)
    High Power 750W 80+ PSU | Aynı

Genelde yoğun grafik işlemeleri üzerine uğraşıyorum. Video, 3d render gibi.
    İşlemci ve soğutucusuna bu kadar para bayılmışken, alabileceğim maximum verimi alabilmek adına overclock yapmaya çalışıyorum.
    Ram'leri XMP ile 1600Mhz'de çalıştırıyorum.

Overclock hakkında forumda okuduklarımla FSB'ye dokunmadan(ki kendisini bulamadım Bios'da zaten. ) saat hızını artırarak 4.4Ghz, voltajda da Prime95 ile test ederek hataya zorlayarak 1.170V'a kadar geldim. 1.170'de 1 saatlik blend testinde ve 1 saatlik small FFT testinde hiç hata almadım. After effects ile sağlam bir render alıp, 1 saat Farcry 3 oynadım, sorun olmadı.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan rica ettiğim yardım konusu ise şu:

AIDA64 değerlerim: İşlemci boşta iken tasarruf modunda 1.6'da 15, 4.4'te 30 derece. 4.4 yükte iken 63 derece.
    İstek üzerinde 4.5'te Deneme:
    Saat hızı: 4.5 Ghz.
    Cpu Vcore değeri: 1.230V.
    Boşta ısı: 29 derece.
    Yükte ısı: 65 derece. (Prime95 Blend test)

Bu şekilde işlemcimin ömrünü yer miyim?

Ben -sıvı soğutma yapmadan- bu ısıyı daha düşürebilir miyim? (Yazı düşünerek soruyorum, şu anda oda ısısı: 24 derece.)

Kasanın havalandırma şeklini de alttaki fotoğraflarda görebilirsiniz. Yeşil nokta ile işaretli fanlar dışarı, mavi nokta ile işaretli fanlar içeri hava vermekte.

Kısa açıklama: Mavi 1 numaralı fan kasa kapağına takılı ve 212 Evo soğutucunun tam altına, ekran kartının üzerine hava veriyor. Mavi 2 numaralı fanın olduğu yerde fan yeri yok normalde, Dvd RW ile harddiskler arasındaki boşluğa silikonla yapıştırdığım bir fan.

Özet olarak; bana verebileceğiniz ne gibi tavsiyeler var?

Cevap verirken alıntılayacak arkadaşların, alıntıyı kısaltarak yapmasını, forumun kirlenmemesi için rica ederim.

Edit: Güncelleme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N.Aksel -- 21 Şubat 2013; 18:44:31 >

• Konu güncel.
  • quote:

Orijinalden alıntı: N.Aksel

Konu güncel.
    voltaj değerleri harikulade,sıcaklıklar normal, termal macun olarak ne kullandınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi confuest -- 21 Şubat 2013; 0:47:19 >
  • quote:

Stock soğutucu ile kaç derece görüyordu işlemci ? Bir de 212 evo çok iyi performans sergilemiş fakat i 7 3770K 4.5 Ghz ve üzerinden sonra çok voltaj istiyor
    o değerlerde kaç derece test edebilir misiniz , ederseniz sevinirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: turbo-powwer

quote:

Stock soğutucu ile kaç derece görüyordu işlemci ? Bir de 212 evo çok iyi performans sergilemiş fakat i 7 3770K 4.5 Ghz ve üzerinden sonra çok voltaj istiyor
    o voltajla 4.4 ghzde stabilse eğer, hiç sıcaklığı dert etme... gayet güzel değerler. şahsen ben 4.7 de 1.40 voltajın altına düşersem çakılıyo sistem

• quote:

quote:

voltaj düşüklüğünden kaynaklanıyor sıcaklığın düşük olması büyük oranda , hyper 612S çift fanlı kullansaydı çok daha iyi bir performans alırdı

• quote:

Orijinalden alıntı: confuest

quote:

quote:

voltaj düşüklüğünden kaynaklanıyor sıcaklığın düşük olması büyük oranda , hyper 612S çift fanlı kullansaydı çok daha iyi bir performans alırdı

Alıntıları Göster
    Turbo ile çıkılan 3.9Ghz'de, voltaj otomatik olarak kaça çıkıyor arkadaşlar? Bendeki 1.2v çok gibi geldi.

• quote:

Orijinalden alıntı: 7Mhz

Turbo ile çıkılan 3.9Ghz'de, voltaj otomatik olarak kaça çıkıyor arkadaşlar? Bendeki 1.2v çok gibi geldi.

Stok voltaj ne kadar düşükse işlemcinin o.c. durumu daha iyi anlaşılabiliyor.Bir yerde okumuştum intel çaktırmadan üretimde revizyona gitmiş yani ilk üretim ıvyler daha yüksek voltaj isterken daha sonraki üretimlerde stokta 1 V un altında stokta çalışan işlemciler bile üretilmiş.Sorunuza gelirsek benim 3770K yı aldığım ilk günden beri 4.5 de kullanıyorum ve şu anki voltaj BIOS da 1.225 V da.Prıme gibi testlerde 1.23-1.24 aralığında stabil durumda.Stokta(3.9 Ghz) ise 1.12 ile 1.15 aralığında geziniyordu.1600 Mhz idle durumunda ise 1.025 V da.Ayrıca 1.2 V bana da biraz yüksek geldi.Belki okuduğunuz programdan kaynaklanabiliyordur.Sıcaklık ve voltajda ben core temp kullanıyorum.

• quote:

voltaj değerleri harikulade,sıcaklıklar normal, termal macun olarak ne kullandınız?

212 Evo'nun içinden çıkan macunu kullandım. Elimde dev bir tüp markasız dandik macun vardı, yıllardır onu kullanırdım; sanırım bozulmuş, ısılar rezaletti, sonra söküp Evo'dan çıkan macunu kullandım, değerler gördüğünüz gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Terminator T-800

quote:

Stok voltaj ne kadar düşükse işlemcinin o.c. durumu daha iyi anlaşılabiliyor.Bir yerde okumuştum intel çaktırmadan üretimde revizyona gitmiş yani ilk üretim ıvyler daha yüksek voltaj isterken daha sonraki üretimlerde stokta 1 V un altında stokta çalışan işlemciler bile üretilmiş.Sorunuza gelirsek benim 3770K yı aldığım ilk günden beri 4.5 de kullanıyorum ve şu anki voltaj BIOS da 1.225 V da.Prıme gibi testlerde 1.23-1.24 aralığında stabil durumda.Stokta(3.9 Ghz) ise 1.12 ile 1.15 aralığında geziniyordu.1600 Mhz idle durumunda ise 1.025 V da.Ayrıca 1.2 V bana da biraz yüksek geldi.Belki okuduğunuz programdan kaynaklanabiliyordur.Sıcaklık ve voltajda ben core temp kullanıyorum.

Alıntıları Göster
    @mur88
    Intel'de saman altından su yürütüyormuş, tebrik ederim.
    İşlemciyi bir süredir kullanıyordum ama yeni kasa, win8, su soğutma derken ancak voltajına sıcaklığına bakabildim. Değere sadece cpu-z'da baktım, yanlış olma ihtimali var elbette ama anakartın fazla voltaj veriyor olma ihtimalide var. En güzeli otomatik voltajda nereye kadar gidebileceğine bakmak. Senin değerlerine bakarak benimkide 1,2'de 4.4Ghz'e çıkabilirse sorun yok diyebilir miyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 21 Şubat 2013; 17:19:19 >

• quote:

212'yi işlemcinin yanında aldım, stok soğutucuyu kutusundan bile çıkarmadan, işlemciyi 212 ile kurdum. Bu akşam sizin için 4.5 Ghz'de dener, değerleri yazarım.

quote:

Orijinalden alıntı: sardemir

o voltajla 4.4 ghzde stabilse eğer, hiç sıcaklığı dert etme... gayet güzel değerler. şahsen ben 4.7 de 1.40 voltajın altına düşersem çakılıyo sistem

Aslında benim aklıma takılan "yazın bu değerler ne olur?" sorusu.

• quote:

Aslında diğer modeller vardı aklımda ama ram slotlarımı kapamak istemedim, 32 gb ram'e çıkma ihtimalim var yazın işlerim yoğun olursa. 212 dışındaki modeller çok büyük.
  • quote:

@mur88
    Intel'de saman altından su yürütüyormuş, tebrik ederim.
    İşlemciyi bir süredir kullanıyordum ama yeni kasa, win8, su soğutma derken ancak voltajına sıcaklığına bakabildim. Değere sadece cpu-z'da baktım, yanlış olma ihtimali var elbette ama anakartın fazla voltaj veriyor olma ihtimalide var. En güzeli otomatik voltajda nereye kadar gidebileceğine bakmak. Senin değerlerine bakarak benimkide 1,2'de 4.4Ghz'e çıkabilirse sorun yok diyebilir miyim?

Evet voltaj konusunda hem fikirim.Anakart voltajını autoya bırakınca genellikle gerekenden fazla voltaj veriyor bu da ısı sorunu oluşturuyor.Eğer dediğiniz gibi 3.9 için 1.2 V okunuyorsa bu voltajda 4.3 e kadar gideri var diye düşünüyorum.Fakat ıvyler için bir gerçek var ki o da 4.5 ve üstü için voltaj patlamasına maruz kaldığı.

• quote:

İlk mesajımdaki şekilde test ettim 1 saat.

Ben yine 4.4 Ghz - 1.170V şeklinde kaydettiğim profilime geri döndüm, 100Mhz için aradaki o 60V pek hoşuma gitmedi.

Aynı sonuçları ilk mesaja da ekledim.

Edit: Düzenleme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N.Aksel -- 21 Şubat 2013; 18:40:27 >
  • quote:

quote:

İlk mesajımdaki şekilde test ettim 1 saat.

Ben yine 4.4 Ghz - 1.170V şeklinde kaydettiğim profilime geri döndüm, 100Mhz için aradaki o 60V pek hoşuma gitmedi.

Aynı sonuçları ilk mesaja da ekledim.

bence de 4.4 ghz'e geri dön. buradaki ölçüme göre voltajı sadece 0.35v artırma güç tükemini 56 Watt artırmış. hiç gerek yok.
    http://www.anandtech.com/show/5763/undervolting-and-overclocking-on-ivy-bridge

• quote:

Orijinalden alıntı: bronzeage

bence de 4.4 ghz'e geri dön. buradaki ölçüme göre voltajı sadece 0.35v artırma güç tükemini 56 Watt artırmış. hiç gerek yok.

Ben de aynı şekilde düşündüm hocam. Link için de teşekkürler.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bronzeage

Ben de aynı şekilde düşündüm hocam. Link için de teşekkürler.

Alıntıları Göster
    Hocam sıcaklık değerlerini her çekirdek için ayrı ayrı yazabilir misin ?
    Aynı işlemci ve aynı anakartı kullanıyorum herhangi bir overclock yapmadım fakat sıcaklıkla ilgili bir sıkıntı var gibi , değerler şöyle ;
    0- 36
    1- 30
    2- 46
    3- 33

Şu çekirdek 2 beni huzursuz ediyor en az 10 derece daha fazla diğerlerine göre. Soğutucuda veya termal macunda bir problem mi var çözemedim ?.

• quote:

Orijinalden alıntı: gurkan113

Aynı işlemci ve aynı anakartı kullanıyorum herhangi bir overclock yapmadım fakat sıcaklıkla ilgili bir sıkıntı var gibi , değerler şöyle ;
    0- 36
    1- 30
    2- 46
    3- 33

Şu çekirdek 2 beni huzursuz ediyor en az 10 derece daha fazla diğerlerine göre. Soğutucuda veya termal macunda bir problem mi var çözemedim ?.

Tekrar test alıp ölçemem ancak bende de iki çekirdek -diğer çekirdeklerden 5-6 derece yüksek olarak- 69 ve 70 derecede yükte iken.
    Sanırım işlemci yükte iken, ya farklı çekirdekleri farklı işlemler kullanıyor ya da çekirdeklere farklı voltajlar gidiyor ki bu farklar oluşuyor.
    İşlemci boşta iken voltajlar düzenli, yükte iken dediğin gibi.

Şu an boşta iken durum bu:

Soğutucu olarak ne kullanıyorsun ve macun nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N.Aksel -- 21 Şubat 2013; 21:08:09 >

• quote:

quote:

0- 36
    1- 30
    2- 46
    3- 33

Tekrar test alıp ölçemem ancak bende de iki çekirdek -diğer çekirdeklerden 5-6 derece yüksek olarak- 69 ve 70 derecede yükte iken.

Şu an boşta iken durum bu:

Soğutucu olarak ne kullanıyorsun ve macun nedir?

Hocam soğutucu akasa venom v1. 2 fanlı macun da xigmatek gri renkte çok kaliteli bişey olduğunu sanmıyorum.

• quote:

Hocam soğutucu akasa venom v1. 2 fanlı macun da xigmatek gri renkte çok kaliteli bişey olduğunu sanmıyorum.

Üstteki mesaja tam bir şeyler eklemiştim ki alıntılamışsın.
    Macun hakkında hiçbir fikrim yok, macunu güzel uyguladığından emin misin peki?
    Ben yukarıda da dediğim gibi 212 Evo'dan çıkan macunu kullanıyorum.
    Bu linkteki macunu sipariş verdim, onu bekliyorum. Bilgim de forumda okuduklarımdan ibaret, henüz deneyemedim.http://www.amazon.co.uk/Arctic-Cooling-MX-4-Thermal-Compound/dp/B0045JCFLY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1360516235&sr=8-1
    Eğer yurtdışından sipariş verecek durumun varsa aynısından sipariş edebilirsin. Ya da 1-2 hafta bekle, ben macun geldiğinde deneyip konuyu güncellerim, ona göre sipariş verirsin.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.