Şimdi Ara

İnsanoğlunun Yüz Karası : Kimyasal Yakıtlı Motorlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle Herkese Merhaba.
    Bugün insanlar olarak ciddi bir teknoloji,endüstriyel kusurumuzu sorunumuzu tartışmak amacıyla bu konuyu açıyorum.Marka fanatikliğine,düşmanlığına girmeden beceriksizliğimizi konuşmayı umuyorum.Birbirimize belirli bir saygı ve adap çerçevesinde yorumlar atarsak birbirimizin kalbini de kırmamış olur gerçekten mevcut olan bu ciddi soruna belki bir çözüm üretebiliriz veya bu sorun hakkında herkesten ne gibi düşünceler çıkıyor görebiliriz.

    Konularda görüyorum hatta bazen bende gereksiz bir şekilde taraf olup işte şu şu kadarcık motora şu kadar fazla kâr yapıyor,şu şöyle millete şey yapmaya çalışıyor şeklinde tartışıyoruz.Fakat hiç tartışmıyoruz bu senede milyonlarca satılan ve harıl harıl kullanılan araçlar taş devrinden kalma mantıkla çalışan ve ciddi derece de müsrif araçlar. Dünyadaki sınırlı miktardaki yakıtı olağanüstü bir verimsizlikle yakan arabalara,uçaklara,gemilere vb. yakıtlı araçlara sahibiz. (Sahip derken insanoğlu olarak teknoloji konusunda)

    Depoya koyduğunuz 60 litre yakıtın 30 litreden fazlasının size hiçbir şey katmadan uçup gitmesi (pardon bir tek araç içini ısıtma fayda sağlıyor sanırsam) sizi rahatsız etmiyor mu?Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    Bu mekanik ve teknoloji özürlülüğü aslında herkese zararı olan,petrol sahibi zenginlere de,petrolü kullanan sürücülere de,kullanmayıp dünyada yaşayan tüm canlılara da zarar veriyor.

    Petrol sahibi zenginler nasıl zarar ediyor diyeceksiniz.Biz o havaya saldığımız hiç kullanmadığımız yakıtın da parasını ödüyoruz diyebilirsiniz.Şöyle söyleyeyim mevcut içten yanmalı benzinli,mazotlu yakıtlar o kadar verimsiz ki (En yüksek %40-%45 dizel motorlar sanırsam. Ki %50 olarak bile alsak ortalama çok kötü bir değer) sırf dünya genelinde insanlar kullanabilsin diye sürüm bazlı kârla satılıyor.Mevcut durum da litre bazlı kârlarını arttırsalar kriz olur petrol tüketimi azalır.Bir çok gelişmiş ülkede petrol fiyatları açlık çekmediği sürece çoğu bireyin uygun fiyatlardan temin edebileceği düzey de.

    Bu verimsizlilik için farklı bir motor teknolojisi (şimdi hemen elektrik denilecek ama onun yaygınlaşmasına ciddi süre var) veya benzindeki,mazottaki yakıtı daha verimli bir şekilde enerjiye dönüştürebilecek bir sistem,teknoloji geliştirilse farzı misal verimlilik inanılmaz bir seviyede %20 artsa hem azalan tüketim talebinden dolayı tüketilen petrol kaynaklarının ömrü uzayacak hem talep azalacağı için aradaki farkı kapatabilmek adına ufak bir şekilde yakıt fiyatları artacak hem de daha az zararlı gaz salınmış olacak.

    Örnek tablo yapalım;

    Günde bir petrol ofisinde 10000 litre benzin satılıyor.

    Ortalama bir araç 9 litre benzin tüketiyor varsayalım.Şimdi düz hesap yuvarlayayıp konuşacağım fiyatı 4.3 TL'den satılıyor olsun.Ülkemizde bu fiyatın önemli bir bölümü devlete vergi olarak gidiyor.Fakat biz kârlı ve vergili fiyatı baz alarak hesaplayalım;

    10000 litre benzin 4.3 TL'den 43000 TL ücret yapar.Üretici,dağıtıcı ve devletin totalde kazandıkları para içlerinde bölüştürecekler işte o kadar detayına girmeyelim.

    Şimdi %25 tasarruf edilse bu petrol ofisi günde;

    Tahmini olarak aynı tüketim 7500 litreye düşecek (Petrol fiyatlarında artış olmazsa aksine Türkiye'de 13000-14000'lere fırlayabilir tabi bu da var)

    Hadi zenginler bu aradaki teknoloji farkından dolayı bir miktar düşen kazançlarını arttırmak amacıyla ki (aslında hiçbir zararları yok o satmadığı yakıtı elbette satacak sonra satacak mutlaka satacak)

    %10 zamlandırsa hadi ufakta bir vergi artsa 4.3 TL'nin %10'u 43 kuruş,ufak bir vergi artışı ile 50 kuruş yani artış olsa.

    Yani litresi 4.8 TL olsa.

    Öncesinde 100 km'de 9 litre yakan araba 9 x 4.3 TL'den 38.7 TL'ye mâl oluyordu.

    100 km'de %25 daha az yakan yaklaşık yani 6.5-6.75 litre hadi ortalama 6.6 alalım x 4.8 'den 31.68 TL yakacaktı. 100 km'de belki ciddi bir rakam değil ama 1000 kilometre de 70 TL, 10 bin kilometre de 700 TL , 100 bin kilometre de 7 bin TL fark yapıyor.







  • Hocam bu ülkede akaryakıt şu kadar fiyat olsa daha cok binerim şu kadar olsa yorulurum diye düşünürsen kafayı yersin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Termodinamik'ten anlarmısınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _Emir

    Termodinamik'ten anlarmısınız?

    Çok anladığım söylenmez ama şu bir gerçek insanoğlu sahip olduğu teknoloji döneminde hep en fazlasının bu kadar olabileceğini söyler ve bir limit belirler ama limitler ve teknoloji sürekli olarak gelişir ve yeni limitler,bilimsel kanunlar ortaya çıkar.

    Edit : Yazım Hatası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 4 Ocak 2016; 21:15:34 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

    quote:

    Orijinalden alıntı: _Emir

    Termodinamik'ten anlarmısınız?

    Çok anladım söylenmez ama şu bir gerçek insanoğlu sahip olduğu teknoloji döneminde hep en fazlasının bu kadar olabileceğini söyler ve bir limit belirler ama limitler ve teknoloji sürekli olarak gelişir ve yeni limitler,bilimsel kanunlar ortaya çıkar.

    Mekanik verim de termodinamiğin alanı. sormuştum bir prof.a daha önce,
    Isıl kayıpları, mekanik kayıpları engellerseniz neden olmasın diyor.
    Malzeme seçimi, tasarımı, aktarma organlarının tasarımı bu işi etkiliyor.en ufak bir parçanın bile etkisi varmış..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İçten yanmalı motorların yaşadığı kayıplar çok fazla. Isıl kayıpları bir kenara bırakırsam, motorda çok fazla hareketli aksam var. En basitinden sübaplar ve mekanizması tahmin ettiğinizden daha fazla gücü törpüler. Ayrıca motorun çalışma prensibi gereği havayı sıkıştırması gerekir. Bu bile başlı başına 1/3'lük bir kayıp kabul edilebilir. Havayı vakumlamak, sıkıştırmak, yanmadan sonra da tahliye etmek zor bir iş. Yani bu motorlar verimsiz buraya kadar eyvallah. Ancak alternatifi de yok?
    Elektrik bir yere kadar alternatif olabilir. Çünkü elektrikli araçların yakıtını bir şekilde o araca vermeniz gerekir. Benzini ya da mazotu taşımak kolay ve üstelik verimli. Zira bugün çok saçma sapan bir hata yapmadığınız sürece 100.000 litre benzini 100.000 litre olarak nakil edebilirsiniz. Ancak iş elektrik olduğu zaman bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Ya pil ile taşıyacaksınız ki çok kısıtlı bir kullanıma hizmet eder ya da elektrik hattı ile taşıyacaksınız ki gideceği yer milimi milimine belli olan trenlerde dahi bu işin bir sürü sıkıntısı vardır. Troleybüslerin zaten bugün kullanımda olmamasının en büyük sebebi de elektriğin aktarma sıkıntıları. Başka öyle güçlü bir alternatifi de zaten yok.
    Şu anki sistem verimsiz olsa da ihtiyaçlara çok güzel cevap veriyor. Petrol biterse alkol var. Alkol yakan motorlarla gezeriz. Ancak şu anda yanıcı sıvı ihtiyaçlara en iyi cevap veren unsur.
    Hatta şöyle bir not ekleyeyim, demiryolu üstündeki dizel motorla enerji üreten lokomotiflerin çok büyük çoğunluğu gücünü yere elektrik motoru ile iletir. Yani önce çok büyük çaplı bir dizel jeneratöründen ibarettir.




  • Tesla iyi gelirmi size

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • En basitinden ülkemizde tüm araçlar bir anda sihirli değnek ile elektrikliye dönse, bir araç enaz bir evin kullandığı elektrik kadar elektrik tüketir ve ülkenin elektrik ihtiyacı 1 gün içinde ikiye katlar. Mevcut durumda ülke elektriğinin yarıya yakını doğalgaz geri kalanı kömür ve baraj işletmeleri ile üretiliyor. Gelen talebi karşılamanın tek yolu nükleer tesis ki dünya ihtiyacının %65 i bu yolla karşılanıyor.

    Şimdi nerede kaldı temiz enerji. kimse güneş enerjisi falan demesin solar panel içindeki birçok madde petrol atığı barındırıyor ki güneş tarlaları dahi bir şehre yeteri kadar elektrik üretemiyor, bu sistemlerde kullanılan akü depolama atıklarını ve içindeki ağır metal atıklarını hiç saymıyorum bile.

    Geriye birtek rüzgar enerjisi kalır o da düşünüldüğü kadar kolay ve ihtiyacı karşılayabilecek bir iş değil kaldı ki onda da enerjiyi depolama ve atık sorunu var.

    Bir başkası bulunana kadar en iyi yöntem içten yanmalı motorlar ve yıllar içinde tüketim değeri ve teknolojileri performansları çok gelişti. Bence yakın gelecekteki çözüm içten yanmalı motorlara daha çevreci ve ucuz maliyetli bir yakıt kaynağı olacak ama o motor yine içten yanacak arkadaş bizde motor sesinden mahrum kalmayacağız :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: _Emir


    quote:

    Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

    quote:

    Orijinalden alıntı: _Emir

    Termodinamik'ten anlarmısınız?

    Çok anladım söylenmez ama şu bir gerçek insanoğlu sahip olduğu teknoloji döneminde hep en fazlasının bu kadar olabileceğini söyler ve bir limit belirler ama limitler ve teknoloji sürekli olarak gelişir ve yeni limitler,bilimsel kanunlar ortaya çıkar.

    Mekanik verim de termodinamiğin alanı. sormuştum bir prof.a daha önce,
    Isıl kayıpları, mekanik kayıpları engellerseniz neden olmasın diyor.
    Malzeme seçimi, tasarımı, aktarma organlarının tasarımı bu işi etkiliyor.en ufak bir parçanın bile etkisi varmış..

    Hocam ateşleme ile geçilebileceğini düşünmüyorum.Fakat bu demek değildir ki yakıtlar daha verimli kullanılamaz.Bu petrol ürünlerinin enerjisini yakmadan çekmenin emmenin bir yolu yok mu?Yani illa o enerjinin ortaya çıkması için yanması mı gerekiyor benzinin veya dizelin.

    Otomobillerin,kamyonların,otobüslerin,motosikletlerin en büyük baş belası bu medeniyet dışı motorları ve bu motorların teknolojisi.

    Aktarma organları da bu hatalı yapının kusurlarının giderilmesi,gücün dengelenmesi için ortaya çıkmış şeyler.(Farklı,farklı şanzıman sistemlerinden bahsediyorum). Arabaların motorları arabaya özel,arabanın durumuna göre özel çalışmıyor.Motor hep aynı çalışıyor dengesiz güç dağılımı şanzıman ile çözülmeye sağlanıyor.

    Verimsiz kocaman motorlar gereksiz ağırlığa ve enerji kaybına sebep oluyor.Bu motorların ürettiği dengesiz ve kontrolsüz güç ağır,dayanıklı şanzımanlar gerektiriyor.Bu ağır şanzımanlar aracın ağırlığını arttırıyor,verimlilik için hassas tasarlanan şanzımanlar daha az dayanıklı oluyor.Yani sürekli olarak bir sürtünme,bir mekanik yıpranma,mekanik aşınma mevcut.

    Arabaların dış sürtünme oranını olabildiğince azaltıyorlar ama iç sürtünmesine hiç değinilmiyor.Ne yazık ki günümüz araçlarının genel olarak nasıl eski bir yapıya sahip oldukları manuel vites yapısından belli.Arabayı kaldırırken manuel vitesli bir araçta minimum basılması gereken gaz ve debriyaj oranını tutturamazsan araba gitmiyor böyle bir şey olabilir mi?Seyahat mı ediyoruz oyun mu oynuyoruz.

    Manuel kullanım seçeneği olmalı ama artık bu tarz manuel,otomatik ayrı ayrı şanzımanlar ayrı ayrı modeller olmamalı.Manuel'e artık ne gibi bir durumda ihtiyaç var otomatik vitesin ayarlamasında sapıtacağı durumlarda vites kontrolünü kendin yapmak istediğinde.Çoğu markanında yaptığı gibi koyarsın 2 düğme vites yükselt vites azalt. Ki yukarı da da söylediğim gibi şanzımanlarda motorlar gibi muhteşem ürünler değil.Ansızın başlayan diş ağrısını bastırmak için dişe tutulmuş soğuk su gibi geçici bir çözümden ibaret olduğunu düşünüyorum.Arabanın yapıları belli gruplar halinde belli görevler halinde oluşturulmalı ve bir düzen olmalı.

    Günümüzde en çok yaygın olarak kullanılan teknoloji ney elektrik.Yeterli verimliliğe ve kullanım genişliğine sahip mi sonuna kadar sahip.Buna rağmen halen araçlar ilk olarak ısı üretiyor sonra o ürettiği ısıdan elektrik elde etmeye başlıyor.Sen yakıttan enerjiyi ısı ile değil elektrik ile üret harekete ihtiyaç duyduğunda o elektrik enerjisini harekete çevir.

    Arabanın motoru ısı üretiyor.Araç içi sistemler için motora bir düzenek bağlanıyor elektrik üretiliyor.Arabanın çoğu fonksiyonunu kullanabilmek için o motoru çalıştırıp elektrik üretimini sağlamak gerektiriyor.Bunun yerine araçta o benzin,mazottan elektrik üretilsin gerektiğinde hareket enerjisine gerektiğinde ısı enerjisine dönüştürülsün.Elektrik motorları ile güzel bir yapı oluştur araba motora uyum sağlamaya çalışmasın motor arabaya uyum sağlasın.Ecu,o bu şu bir ton arge yapıyorlar daha son yıllarda doğru dürüst bir teknoloji bir yenilik yok ne yazık ki ufak ufak sırf verim sağlanması adına zamandan,konfordan veya süratten verilen ödünler var ancak.

    Start/Stop diye bir sistem geliştirilmiş iyi güzel hoş tasarruf yapmak adına trafikte biraz durduğunda gaza basayım dediğinde bekle motor çalışsın gazı algılasın sonra yürü.Isının olduğu yerde verimlilik olamaz.100 yıl öncede ilk çıkan motorlara kim bilir nasıl verimli işte son teknoloji budur şeklinde yapılabilecek en son şey bunlardır diye düşünüyorlardı diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 4 Ocak 2016; 21:39:22 >




  • @goodorevil;

    Petrol'ün kullanımının şuan için bende biteceğini düşünmüyorum hocam.Bu konuda yanlış anlaşılmış olabilirim burada benim demek istediğim benzinde ve mazot birim alanda depolayabildiği enerji ile bataryalardan çok daha ileri de bunu biliyoruz hepimiz.Şimdi böyle bir durumda verimli enerji dönüşümü için yapılması gereken 2 şey var.Ya petrolün birim alanda o kadar enerjiyi depolayabildiğine bakıp inceleyip ona göre bir batarya tasarlayıp araçları tamamen elektrikli yapacaksın ya da petrolden en verimli şekilde nasıl elektrik elde edilir ona bakacaksın.

    Dediğiniz gibi mekanik sorunlar,arızalanması,bozulması,yağı,suyu,harareti derken anlaşılıyor zaten.Sırf o çıkardığı ses bile ben sizin yaptığınız en ilkel icatlardan biriyim diyor.Beraberinde bir çok sorun oluşturmasa veya en azından çok ciddi verimliliğe sahip olsa katlanılabilecek bir şey fakat öyle de değil. D segmenti arabalar 1.5 ton civarında ağırlığa sahip ya biraz daha az ya biraz yukarı. 1500 kilodan bahsediyoruz zaten en büyük sıkıntılardan biri bu ne bu 1500 kilo. 60 kiloluk 25 insanın ağırlığına eşit.

    Bir firma çıkıp bu konularda gerçekten farklı yenilikçi bir hamleye girişse bir çaba gösterse yani son kullanıcıya ulaşacak bir marka olmasına gerek yok otomobil üreticilerine teknoloji pazarlama,arge pazarlama konusunda bile bu işe girişilse her alanda yapılan bu verimsizlikler,halen çözülmemiş hatalar,sorunlar giderilse otomobiller çok farklı bir boyuta ulaşacak.İşin bu boyutu bir yana arabalardaki tüm sorunlar çözüldü bir akılları eksikti kişisel araçlara otonom sistemi için harcanan bir zaman dilimindeyiz.

    İlk önce belli başlı problemleri çözün sonra fantezilere girin.Bir insan kendi kontrol etmediği sürece neden otomobil sürmek istesin gelişmiş bir ülkede ise binsin toplu taşımaya rahat rahat kullansın.




  • İçten yanmalı motorları daha verimli hâle getirirsen Petrol şirketleri nasıl para kazanacak?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

    @goodorevil;

    Petrol'ün kullanımının şuan için bende biteceğini düşünmüyorum hocam.Bu konuda yanlış anlaşılmış olabilirim burada benim demek istediğim benzinde ve mazot birim alanda depolayabildiği enerji ile bataryalardan çok daha ileri de bunu biliyoruz hepimiz.Şimdi böyle bir durumda verimli enerji dönüşümü için yapılması gereken 2 şey var.Ya petrolün birim alanda o kadar enerjiyi depolayabildiğine bakıp inceleyip ona göre bir batarya tasarlayıp araçları tamamen elektrikli yapacaksın ya da petrolden en verimli şekilde nasıl elektrik elde edilir ona bakacaksın.

    Dediğiniz gibi mekanik sorunlar,arızalanması,bozulması,yağı,suyu,harareti derken anlaşılıyor zaten.Sırf o çıkardığı ses bile ben sizin yaptığınız en ilkel icatlardan biriyim diyor.Beraberinde bir çok sorun oluşturmasa veya en azından çok ciddi verimliliğe sahip olsa katlanılabilecek bir şey fakat öyle de değil. D segmenti arabalar 1.5 ton civarında ağırlığa sahip ya biraz daha az ya biraz yukarı. 1500 kilodan bahsediyoruz zaten en büyük sıkıntılardan biri bu ne bu 1500 kilo. 60 kiloluk 25 insanın ağırlığına eşit.

    Bir firma çıkıp bu konularda gerçekten farklı yenilikçi bir hamleye girişse bir çaba gösterse yani son kullanıcıya ulaşacak bir marka olmasına gerek yok otomobil üreticilerine teknoloji pazarlama,arge pazarlama konusunda bile bu işe girişilse her alanda yapılan bu verimsizlikler,halen çözülmemiş hatalar,sorunlar giderilse otomobiller çok farklı bir boyuta ulaşacak.İşin bu boyutu bir yana arabalardaki tüm sorunlar çözüldü bir akılları eksikti kişisel araçlara otonom sistemi için harcanan bir zaman dilimindeyiz.

    İlk önce belli başlı problemleri çözün sonra fantezilere girin.Bir insan kendi kontrol etmediği sürece neden otomobil sürmek istesin gelişmiş bir ülkede ise binsin toplu taşımaya rahat rahat kullansın.

    Rüştünü ispatlamış bir teknoloji varken ilkel de olsa bunun üstüne yürünülüyor. Zira bugün sorunsuz bir şekilde yürütülebiliyor ve yüklü bir bilgi birikiminin üstüne konularak devam ediliyor. Onun dışında manuel vitesin "çilesini" ve motorun "gürültüsünü" seven insan çok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ferrari

    İçten yanmalı motorları daha verimli hâle getirirsen Petrol şirketleri nasıl para kazanacak?

    Motorların tüketimi azalırsa genel olarak piyasada petrolün tüketimi azalır.Buna bağlı olarak da petrol şirketleri zam yaparak aradaki zararını kapatır zaten.Burada benim bunu bu verimlilik artışını istememin nedeni verimliliğe yapılan yatırımlar,çalışmalar bir sonuca vardığında 2 tarafında yüzünü güldürüyor.

    İlk mesajda hesabı da yaptım.Verimsiz bir motorun havaya gönderdiği yakıt ne bize ne de üreticisine hiçbir avantaj katmıyor.Yani verimlilik arttığında petrol fiyatında artacak olan ufak bir artış ile şirketler aynı kazancı yine sağlayabilir bunun yanı sıra tüketicilerde daha az ödeyebilir.Aynı zamanda bu azalan tüketim petrol şirketlerinin stoklarının ömrünü de uzatır.

    Bugün içten yanmalı motorlarda gerçekten %25'lik bir artış olsa petrol kaynaklarının ömründe de %25'lik artış yaşanacak haliyle.

    @
    goodorevil;

    Bence içten yanmalı motorların bahsettiğiniz o insanın hoşuna giden ses faktörü çoktan ölmüş durumda.Sokaklarımız v8-v10-v12'lerle dolu olsa ve sinir edici egzoz sesi yerine motor kükremelerini duysak haklısınız gerçekten o ses bir başka fakat günümüzde bu sesleri gerçekten iyi dinlemek için ya sağlam motorlu yaşlı bir araban olacak (zengin olmayıpta almak isteyen biri için) ya da çok paran olacak o kükreyen arabaların sıfırından alacaksın.Ki parası olmayıp da o kükreyen araçları alanlarda zaten bir zaman sonra lpg takıyor ister istemez.Bütçe bu. Bugün kilometrede 25-30 kuruş yakan insanlara alın size sorunsuz kilometre de 10 kuruş yakan büyük,güzel,konforlu,sorunsuz bir araç yaptık denilse millet koşa koşa alır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 4 Ocak 2016; 22:11:24 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emre4748

    En basitinden ülkemizde tüm araçlar bir anda sihirli değnek ile elektrikliye dönse, bir araç enaz bir evin kullandığı elektrik kadar elektrik tüketir ve ülkenin elektrik ihtiyacı 1 gün içinde ikiye katlar. Mevcut durumda ülke elektriğinin yarıya yakını doğalgaz geri kalanı kömür ve baraj işletmeleri ile üretiliyor. Gelen talebi karşılamanın tek yolu nükleer tesis ki dünya ihtiyacının %65 i bu yolla karşılanıyor.

    Şimdi nerede kaldı temiz enerji. kimse güneş enerjisi falan demesin solar panel içindeki birçok madde petrol atığı barındırıyor ki güneş tarlaları dahi bir şehre yeteri kadar elektrik üretemiyor, bu sistemlerde kullanılan akü depolama atıklarını ve içindeki ağır metal atıklarını hiç saymıyorum bile.

    Geriye birtek rüzgar enerjisi kalır o da düşünüldüğü kadar kolay ve ihtiyacı karşılayabilecek bir iş değil kaldı ki onda da enerjiyi depolama ve atık sorunu var.

    Bir başkası bulunana kadar en iyi yöntem içten yanmalı motorlar ve yıllar içinde tüketim değeri ve teknolojileri performansları çok gelişti. Bence yakın gelecekteki çözüm içten yanmalı motorlara daha çevreci ve ucuz maliyetli bir yakıt kaynağı olacak ama o motor yine içten yanacak arkadaş bizde motor sesinden mahrum kalmayacağız :))

    Petrol'ün ömrü uzun bu bir gerçek ama içten yanmalı motorların değil.İçten yanmalı motorlar temeli çürük bir bina gibi ve sürekli olarak üstüne ekleme,restorasyon işlemleri yapılıyor.Temel de çürük.Motor sesi diye bir şey kalmadı hocam motor gürültüsü var artık.O güzelim sesler yok gırgır gır gır dizel sesi zaten küçük hacimli benzinlilerde de ses yok.Dizelin kamyon horultusu da dediğim gibi özlenmekten ziyade insanı soğutuyor.Dışarıdan hiç araca bakmadan ne geliyor anlaşılıyor.Sırf yürütme maliyetlerinin düşürülmesi için kaliteli arabalara bile dizel motor konuluyorsa bahsettiğim tarzda bir teknoloji yapılırsa üst düzey spor arabalar hariç içten yanmalı motorlar tarih olur.Sırf lüks 2-3 marka sesi için kullanır uçuk güçte motorları.




  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    Petrolü ateşlediğimizde enerji şekil değiştiriyor, başka bir şekilde enerjiyi alıp alamayacağımızı kimyacılara sormamız gerek.ancak benim fikrim alamayacağımız yönünde.

    Şanzıman kesinlikle dediğiniz gibi birşey değil, ayarsız güç dağılımı, lineerlik mevzusu aktarım aşamasında oluşuyor yani bu ayarsız gücü düzenlemekten ziyade aktarmak için kullanılıyor şanzıman.sonuçta motoru direkt tekerlere bağlayamazsınız.bağlasanızda çalışırsa verimlilik olmayacaktır diye düşünüyorum.

    Aracın topyekûn ağırlığını işe kattığınızda şanzıman vs aksam ağırlığı konusunda haklısınız.bu konuda malzeme mühendislerinin alternatif malzemelerle uğraşısı ön plana çıkıyor.
    Diğer bir değindiğiniz konu, sürtünme.
    Sürtünme olmadan ne güç aktarabilirsiniz ne aracı yürütebilirsiniz, ne kontrol edebilirsiniz.buna yapacak birşeyimiz yok, biryerlerde mutlaka sürtünme olması gerekiyor.

    Debriyaj-gaz konusu ayarlamayla alakalı birazda ancak otomatik şanzımanda bizim yerimize robot yapıyor o ayarı.

    Elektrik ucu açık bir konu değinecek çok şey var o konuda.ancak elektriğinde büyük kısmını fosil yakıtlardan üretiyoruz şu an.yalnız doğalgaz santrallerinin verimi %60 civarıydı diye hatırlıyorum, ordada bir kayıp var yani.

    Benzinden elektrik yada ısı üretilmesi konusunda benzer bir olay opel amperada vardı yanlış hatırlamıyorsam, benzin deposu jeneratördü aynı zamanda, elektrik motorunu şarj ediyordu.

    Yalnız duruma göre ısı yada kinetik enerji üretmek 2 farklı sistem gerektirebilir, ağırlık konusunda dezavantaj oluşturabilir.

    Isı konusunda demek istediğim şey, motordaki yanma sonrası dışarı kaçan ısı, bu bir enerji kaybı-verimliliği düşüren bir etken.bunu halledip aktarma kayıplarını ortadan kaldırdığımızda şimdilik iyi bir yol almış olabiliriz.

    Dedikleriniz mantıksız değil ancak biraz ütopik göründü bana şu ortamda.ama araştırmaya değer yeni fikirler olduğunu düşünüyorum söylediklerinizin.
    Isı kaybını mevcut sistemlerde azaltmak öngörülebilir bir hamleyken açıkçası petrolü yakmadan ondan enerji çıkarmaya çalışmak ilginç ve araştırılmalı bence, yapılabiliyor mu bilmiyorum ama yapılmadıysa hala, gerçekleştiğinde bir devrim olacağını düşünüyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dediğiniz gibi kimya mühendislerinin bu konuda sağlam bir çalışma ortaya çıkarması lazım hocam. Şanzımanı kısmen biliyorum hocam da anlatamadım dediğiniz gibi aracın pozisyonuna ve konumuna bağlı olarak motorun ısıdan ürettiği hareket enerjisini kullanıma uygun biçimde yere aktarıyor.Elektrik motorları misal bu konuda çok avantajlı.Elektrik motorları mevcut benzinli,dizel arabaların motorları gibi değişken tork/beygir oranlarına sahip olmadığından arabalardaki kaç kilo olduğu bilinmeyen o devasa şanzımanlara gerek kalmıyor.

    Mekanik sürtünmenin azaltılmasından bahsetmiştim.Ben benzinli motorların o önündeki kayışlı yapısını gördüğüm an dedim bu nasıl bir icat ? İple bağlasalardı oldu olacak diyecek seviyeye geldim.Arabanın kaputunu açıp gaza basıldığında aslında ne kadar geçiçi bir teknoloji olduğu aşikar.Motor yerinde duramıyor daha gaza bastığınızda bükülüp içeri kaçacak gibi oluyor.

    Konu da da sık sık dile getirildiği gibi elektrik zaten taşınma anlamında çok sıkıntılı bu konuda bir diyeceğim yok çok hızlı şarj istasyonları ve çok güçlü bataryalar lazım tamamen şarjlı olabilmesi için araçların ama bu teknoloji için Tesla Motor gibi şirketlerin ön görüsü 2020.

    Bende öyle düşünüyorum petrolden yakmadan enerji çekilebildiği anda çok büyük değişiklikler olacak.Yakma işlemi aslında bir tepkime aynı tepkimeyi yani aynı sonucu yakmadan elde edecek bir formül geliştirilebilirse ciddi anlamda bunun çok büyük avantajlarını görürürüz.

    Teşekkür ederim mantık çerçevesinde üşenmeyip yorum yaptığınız için.Haklısınız bu arada hiç bir dayanak göstermeden söylediğim için bazı paragraflarda iyice ütopik seviyelere çıkmış olabilirim kusura bakmayın artık o kadarına




  • Talep arttikca fiyat artar, talep dusunce fiyat azalir. Araba az yakarsa talep azalir fiyat duser. Talep duserse fiyat artar karlar artar demek ekonomik gerceklere aykiridir.

    Bahsettiginiz verimlilik kagit ustundedir. Yuzde 100 verimli motor su anki teknoloji ile yoktur. Ilerde olur belki. Zaten butun firmalar yakit tuketimini azaltmak icin yollar ariyor. Alternatif enerjili araclar piyasada cogaliyor vs. Keske daha hizli ilerlese teknoloji ama hadi yap deyince olmuyor. Para zaman yetenek lazim ilerleme icin.

    Bu arada mesela ulkemizde elektirigin bir cogu yine ayni sekilde yakit yakilarak elde ediliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 4 Ocak 2016; 23:34:07 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu konu bu foruma fazla bence :)
    pil teknolojileri geliştiği anda icten yanmalı motorlar küçük araclar icin bitecektir.
    elektrik uretiminin en güzeli magmadan su isitilarak saglanani fakat bunu da henüz doğru düzgun başarılamadi kaynak sulari ile sağlanmaya çalışıyor ama asil yapilmasi gereken devirdaim sisteminin kullanilmasiyla üretim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    Hocam arada elektrikli trenlerede sallamışsınızda mesleğini gördüğüm için sorayım dedim, ne gibi sorunlar varmış elektrikli trenlerde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

    quote:

    Orijinalden alıntı: _Emir

    Termodinamik'ten anlarmısınız?

    Çok anladığım söylenmez ama şu bir gerçek insanoğlu sahip olduğu teknoloji döneminde hep en fazlasının bu kadar olabileceğini söyler ve bir limit belirler ama limitler ve teknoloji sürekli olarak gelişir ve yeni limitler,bilimsel kanunlar ortaya çıkar.

    Edit : Yazım Hatası.

    Hazır yeri gelmişken Teknoloji gelişir tabiki ancak insanoğlunun kabullenmekte zorlandığı şey biliminde bir sınırının olduğu

    Kötü haber vermek istemem ama biliminde bazı sınırları var örnekmi

    Hiç bir cisim asla ama asla ışık hızını geçemeyecektir.

    Zamanda yolculuk diye bir şey asla olamayacaktır

    Evrendeki tüm cisimler kütle çekim kanununa tüm atom altı parçacıklar ise bohr yasasına göre hareket etmektedir kusacası insanoğlu yerçekimini hiç bir zaman aşamayaktır.

    Bu yazdıklarım sadece bir kaç örnek bunlar üzerinde herhangi bir tartışma olmadan bütün bilim dünyasının bildiği ve kabul ettiği ve defalarca ispatlanmış gerçeklerdir

    Gerçekler acıdır malesef bir kötü haberimde enerji konusunda verimlilik artırılabilir ancak enerji yoktan var edilemez sadece şekil değiştirir

    Ben şahsen insanoğlunun geleceğini nükleer enerjide görüyorum lakin en yüksek verim elde edebildiğiniz enerji nükleer enerjidir kim bilir belki 100 sene sonra nükleer otomobiller kullanırız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.