Şimdi Ara

İnfrared ısıtıcı için dimmer

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
9.309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar Geçenlerde 2000w infrared ısıtıcı aldım ancak benim problemim fazla ısıtması +elektrik sarfiyatı üzerine sadece termostatik anahtar koymuşlar okadar bu durumda kısık yada açık diye bir şey söz konusu değil son gücünde 2000w değerinde yanıyor bunun için DİMMER türünde bir anahtar bulabilirmiyim lütfen bu konuda fikri olan varsa yardımcı olabilirmi.

Orjinalden alıntı: nicaleus

dimmer değil de timer türü prizler var piyasada. atıyorum 10dk çalışır 10dk kapanır..

merhaba nicaleus zaten üzerindeki termostat timer işini yapıyor benim amacım gelen elektriği kısmak.

Orjinalden alıntı: ntuzkan

quote:

Orjinalden alıntı: nicaleus

dimmer değil de timer türü prizler var piyasada. atıyorum 10dk çalışır 10dk kapanır..

merhaba nicaleus zaten üzerindeki termostat timer işini yapıyor benim amacım gelen elektriği kısmak.

Çalışma prensibi nasıldır onu öğren önce bence dimmer ile gelen akımı kıstığın zaman alet stabil oalrak çalışmayabilir. Örnek veecek olursam dimmerlı anahtarlar var oda aydınlatmaları için ve bunlarda mutlaka tungsten telli eski tip ampullerin kullanılması şart az akım gelecek telden az akım geçecek ve ampul az yanacak. Ama florasan takarsan durum böyle olmuyor kısık olduğunda titreme yapıyor stabil çalışmıyor.

Bu ısıtıcıda da böyle bişey olabilir belki elektrikcilere sor kullanılablir mi diye sonra al. Dimmer koçtaş gibi büyük marketlerde eltrik reyonlarında bulunuyor evde kendin bağlayabilirsin

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
    Ne mutlu Türküm Diyene

• Senin enfraruj ısıtıcın, ben hiç incelemedim, ama pek büyük ihtimalle rezistif bir yüktür ve klasik diaklı dimmerle güç kontrolü yapabilirsin. Ama arkadaşın önerdiği gibi gider de Koçtaş'tan alırsan 10 saniyede tele dönecektir aldığın dimmerin triyağı. 2kW'lık rezistif bir yükü kontrol edebilmek için en az 3 kw'lık bir dimmer gerekir sana. Bunu da yapı marketlerde bulamazsın.Ya kendin yapacaksın bilgin varsa ya da Bankalar Caddesi'nde biraz araştıracaksın. Benim bildiğim yüksek güçlü dimmer yapan yerli firmalar var. Ama eğer gücü yaklaşık yarı yarıya indirmek (tam yarı yarıya olmuyor kesinlikle) istersen 25 amper/1000 voltluk bir diyotu besleme uçlarından birisine seri bağlayarak böyle bir sonuç alabilirsin. Pratikte rezistif yüklerde bazen kullanılan basit bir yöntemdir. Hatta diyotun üzerine paralel olarak 16 amperlik bir anahtar bağlayarak ısıtıcını iki kademeli hale getirmen de mümkün. Tabi tüm söylediklerimi yükün rezistif olduğunu varsayarak söylüyorum. Yani şebeke giriş uçları arasında avometre ile ölçüm yaptığında saf bir rezistans değeri (oldukça düşük) okuyabiliyorsan bu mümkün. Yoksa cihaz içerisinde herhangi bir elektronik kontrol devresi varsa sakın gücü kontrol etmeye kalkışma.

• quote:

Orjinalden alıntı: elitel

Senin enfraruj ısıtıcın, ben hiç incelemedim, ama pek büyük ihtimalle rezistif bir yüktür ve klasik diaklı dimmerle güç kontrolü yapabilirsin. Ama arkadaşın önerdiği gibi gider de Koçtaş'tan alırsan 10 saniyede tele dönecektir aldığın dimmerin triyağı. 2kW'lık rezistif bir yükü kontrol edebilmek için en az 3 kw'lık bir dimmer gerekir sana. Bunu da yapı marketlerde bulamazsın.Ya kendin yapacaksın bilgin varsa ya da Bankalar Caddesi'nde biraz araştıracaksın. Benim bildiğim yüksek güçlü dimmer yapan yerli firmalar var. Ama eğer gücü yaklaşık yarı yarıya indirmek (tam yarı yarıya olmuyor kesinlikle) istersen 25 amper/1000 voltluk bir diyotu besleme uçlarından birisine seri bağlayarak böyle bir sonuç alabilirsin. Pratikte rezistif yüklerde bazen kullanılan basit bir yöntemdir. Hatta diyotun üzerine paralel olarak 16 amperlik bir anahtar bağlayarak ısıtıcını iki kademeli hale getirmen de mümkün. Tabi tüm söylediklerimi yükün rezistif olduğunu varsayarak söylüyorum. Yani şebeke giriş uçları arasında avometre ile ölçüm yaptığında saf bir rezistans değeri (oldukça düşük) okuyabiliyorsan bu mümkün. Yoksa cihaz içerisinde herhangi bir elektronik kontrol devresi varsa sakın gücü kontrol etmeye kalkışma.

Ben de diyot önerecektim.

Her ne kadar piyasadaki triyaklar genelde 16 A olsa da, gerek sahte olmaları, gerekse yeterince soğutulmamaları nedeniyle bu yüklere dayanmıyor. Ve her triyak kendi iç yapısına uygun kondansatör istiyor. Bu yüzden hazır bir dimmer alıp, triyakını güçlü bir başkasıyla değiştirmen zor. Kendin yapmak istersen deneme yanılmayla uygun kondansatörü bulman gerekecek. (Datasheet'i varsa, örnek devre verilmişse olabilir elbet.)

Ama yaklaşık %50 güç kaybı yetiyorsa, ara değerler gerekli değilse, diyot ve paralel bağlı anahtar ideal ve ucuz bir çözüm.

Kolay gelsin..
    Çünkü sünnet değil, farzdır cumhuriyet!

• Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Orjinalden alıntı: ntuzkan

Aklıma konuyla ilgili birşey geldi ama bilmem olurmu. Normal resistanslı fırınlar kaç watla çalışıyor bu klasik fırınların ısısını kontrol eden öndeki anahtar bu işi görmezmi ne dersiniz.

Sayın ntuzkan !

Fırınlarda bulunan anahtar da termostatik anahtardır. Isıtıcının üzerinde zaten var. İşinize yaramaz.
  • infrared ısıtıcıya diyot bağlamak ile ilgili yorumunuzu okudum. süper fikir. 2500w ısıtıcım için 25A/1000V diyot aldım. bağladım. ancak diyot baya ısındı. bu normalmi. yanmasından korktuğum için şimdi çıkarttım. ne yapmam lazım.

umutsana@hotmail.com

• Soğutucuya bağla.. Alüminyum bir plakayı del. Somunu ile iyice sık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umutsana -- 9 Ocak 2009; 18:10:04 >
    ikisi paralel
    ikisi seri
    ve bir tane yanacak şekilde bağlant yaptım.Seri bağlamanın amacı iki 200 w harcamasını sağlamak idi. 2 sorun oldu biri: yeteri kadar kızarmayan rezistanslar zırıltı yapıyordu (sobayı ilk yaktığınıuz andaki gibi. Uğraşıp köprü diyotla doğrultamam onu ) . Diğeri işte yeteri kadar ısınmadığından çok az ısıtmaya başladı. 200 W harcıyordu ama 100 W ısınmıyordu.

DH Japonya Hayranları
    ||DH Elektronik külübü||Opera fan kulübü||Amfi hastası, motor-bisiklet ustası||Az yakar, çok kaçar
  • sonunda diyot kullanarak işi çözdüm. tek sorun diyorun ısınmasıydı. ona da bir soğutucu bağladım. son hali ekteki fotoğrafta görebilirsiniz. ancak ısınma konusuna çok dikkat edilmeli tekrar hatırlatıyorum

• dostum,diyot çok ısınıyorsa soğutucuyu metal gövdeye yalıtıp bağlamalısın.sen plastik gövdeye plastik kelepçeyle bağlamış vede silikonlamışın.sıcaktan silikon eririrse tehlikeli olabilir.220v var dikkat etmelisin.
  • diyot ısınıyo ama bu ısı plastik gövdeyi yada plastik kelepçeyi yakacak yada eritecek sıcaklığa ulaşmıyor. silikon kullanmadım hiçbiryerde. sobayı sabaha kadar çalıştırıyorum problem yok. ben sadece aynı sistemi yapacak arkadaşları sıcaklık konusuna dikkat etmeleri için uyardım. bu arada soğutucu eski bir bilgisayar ekran kartına ait.
  • Arkadaşlar çok teşekkür ederim. Bende Diyot alarak bu projeyi uyguladım. Fakat 1200v 40a lık bir diyot buldum, ve onu kullandım. Çok güzel çalışıyor. Elektrikçiden 16a lık çift anahtarlamalı bir anahtar aldım. Güzel birde plastik kutu aldım ve kutuya monteledim. Çok güzel oldu. Bilgi veren herkese teşekkür ederim.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.