|
| _____________________________ |

1 Mobil
|
|
Kendiniz yapın, ustalara para yedirmeyin, bu kadar basit
. Facebook grupları kurulsun, yeri ve zamanı müsait olanlar başkalarına yardımcı olsun vs. Bilenler bilmeyenlere göstersin. Ustaları anca böyle hizaya getirebiliriz. İşlek bir yerdeki usta(!) bir araç bakımından 100 lira cebe atsa (ki emin olun çok daha fazla kazanıyorlardır) günde 5 arabadan 500 lira yapar. Hadi totalde 20 gün iş yapsa, ayda en az 10 bin lira yapar. Halkın %80'i ayda 10 bin liradan daha az kazanıyor. Adam iki vida söküp takarak resmen tcmb gibi para basıyor. Tecrübe bilgi birikimi falan deyip kimse bunları savunmaya kalkmasın. İşinin erbabı, belirli bir markaya/hatta modele yoğunlaşmış ustalar dışında çoğunun tek bildiği bilgisayara bağla-sök-tak-değiştir, güle güle Arıza okuma cihazı alarak ve yabancı forumlarda problem hakkında araştırma yaparak bunu kendimiz de kolayca yapabiliriz zaten. İleride böyle bir projem var. Kendi arabasını kendisi tamir edenler için ortak bir platform oluşturup, bu kervana katılmak isteyenlere karşılıksız destek çıkmak. |
|
Aynen öyle internet alemi kocaman bir derya. İngilizceniz olmasa bile bi kaç kelime ile hangi aracın neresini sökmek istiyorsanız onu bulmak cok kolaylaştı. "Remove" "Replace" "Change" ve araç modelinizi yazarak artık herşeyi bulmak mümkün. Evet bazı parçaları sökmek videolardaki gibi olmuyor. Ya kırılır elimde kalırsa gibi düşünebiliyorsunuz. Ancak biraz el beceriniz varsa artık araçlar lego gibi sökülüyor takılıyor. Sanayiye para kaptırmaya hiç gerek yok. Ayrıca biraz işin içine girince çok eğlenceli aslında.
Mesela far camlarınız artık zımpara ile düzelmeyecek şekilde kötü mü oldu. İnternetten bakın. Far camı nasıl açılır. Açın yeni bir cam alın. Hazır açmışken içine angel mı koymak istiyorsunuz, mercek mi yerleştirmek istiyorsunuz aracınızı nasıl özellieştirmek isteidğinize hayal gücünüze bağlı. Ve gerçekten ben yaparken çok zevk alıyorum. |
|
“Napsaydım? araştırmadan gelseydim beni bir güzel yolsaydın. 100 liralık tamir için 1000 lira söğüşleseydin. Değil mi usta?” Deyip bi güzel ağzına yüzüne ... sıvamak lazımdı ya o ustanın neyse büyüklük bizde kalsın.
Yahu şunlara usta demesek ya artık. Usta demek bu değil abi ya... Çocukken babamla (kamyon şöförü) sanayiye giderdim sürekli. Süleyman Usta vardı emekli oldu. Usta kavramını yakıştırdığım ender adamlardan. Hiç bir parçayı değiştirmezdi. Meşhur lafı vardı “ şunun tamir takımını al gel olmazsa çıkma bulup ondan toplarız” şimdiki kendine usta diyenler öyle mi? Adam hemen değişecek diyor. Yahu bir sök kardeşim bir bak içine ne olmuş? Süleyman ustanın yolda şanzıman söküp, dağıtıp, tamir edip, toplayıp, taktığını anlatır babamlar. Şimdiki ustalara götürüyor daha sökerken yarım saat düşünüyor... |
|
- Buzdolabım arıza yaptı, forumda konusu var. Dondurucu soğutuyor, alt kısım az soğutuyor. Gaz dolaşım sisteminde tıkanıklık var (konuya gelen yorumlar) Yaşadığım yerde teknik servis çağırdım (40 lira aldılar, hiç bir şey yapmadan gittiler), tamirciye gittim, ikisi de aynı şey söylüyor. Gaz eksik, dolabın bir yerinde delik var, gaz kaçırıyor, yapamayız, komple kompresor değişimi 400 lira filan (oha!) Ya bu dolap 1.5 aydır çalışıyor 1.5 ayda gaz bitmez mi diyince de kem küm, adam sevmeye alışmışlar gelen bozuk her dolaba 300-400 lira para istiyorlar.
- Bilgisayarım (2007 den kalma) bir gün açılmamaya başladı. Sorunu biliyorum, ekran kartı çipi. Bilgisayarcının birine götürdüm, bir bakalım, bu makine eski, çok masraf tutar (gözleriniz röntgen çünkü şıp diye anladınız) dedim ne kadar 400 lira (ananızın örekesi!) Google amcadan araştırdım, ekran kartı çipi fırınlama diye bir yöntem buldum, ekran kartı çipinin üzerine bir parça alüminyum folyo, üzerine 3 dakika kadar tuttum saç kurutma makinesini, bilgisayar açıldı! - Çamaşır makinem arıza yaptı. Biliyorum, motor kontakları erimiş, değmediği için motor dönmüyor. Tamirciye gittim, doğru tahmin etmişsin dedi, kömürleri vermesini bekledim, sen motoru sök getir ben yaparım dedi! 100 lira istedi, indirim de olmazmış! Neyse, adam yapıp aradı, ben eve getireyim motoru diyor. Getirdi neyse, 100 liradan 1 kuruş inmedi! O kontaklar 10-15 lira ama işte bulamadık ya, el mahkum! - Elimde eski bir nakamichi deck var. (1982) Play tuşuna basınca hata ışıkları yanıyor ve kaset dönmüyordu. Tamirciye götürdüm yaptım diyerek aldı mı 60 liramı. 2-3 gün kör aksak çalıştı, sonra yine aynı arıza. İnternette derin bir araştırma ile arızanın kaynağı olan motoru buldum (mod seçme anahtarı diye bir dalga var onu döndürüyor) Kendim sökmeye niyetlendim, alet inanılmaz karışık geldi. Aldım koltuğumun altına geri tamirciye. Adam neyse söktü aleti, tamamen alakasız bir motoru sökecek. Abi dedim dur sorun şurada. Söktü, kontakları eğdi büktü biraz, o günden beridir sıfır sorun. - Araba LPG den benzine geçmiyordu. Gittim çakalın tekine, abieaeaea bunun lpg butonu bozuk, değişecek. Tamam lanet olsun dedim, bir butona 100 lira! Araba 3-5 gün benzinde çalışır gibi oldu ama yine çalışmamaya başladı. Motor ustasına gittim, karbüratörde minnacık bir parça değiştirdi, 3 senedir sıfır sorun. Eski butonu taktım hiç bir şeyi yokmuş! Yeni buton da torpido gözünde yatıyor şu an. - Arkadaşta Fiat tempra var, ön camlarının kaldırma butonuna basınca 1 saniye yükseliyor, sonra duruyor. Camcıya göstermiş, 500 lira masrafı var demişler. Eğildim sigorta kutusuna baktım, ön camları kaldıran röle değişmiş. Orijinalini bulamayınca zamanlı röle takmışlar! 10 lira mı ne. - Ailemde Arçelik 8180 nf buzdolabı var, LG'nin arçeliğe ürettiği son tanklardan bir tanesi. Ailem tatildeyken buzdolabı aşırı ısınmadan termik attırmış, o da sigortayı attırınca hoppa evdeki tüm yiyecekler bozulmuş mu? Kısmeti bağlanmak derler ya, peder bana sormadan tamirci çağırıyor, tamirci de bunun kompresörü yanmış diye üzerindeki orijinal LG kompresörü söküyor, dandik çin malı bir tane takıyor, gaz basıyor, onu da adam akıllı yapamıyor. Tam 450 lira paralarını almış! Bunlar yediğim kazıkların bir kısmı, bu sebeplerden kendi tamirlerimi kendim yapmaya başladım artık. Kaç tane arkadaşın bilgisayarını, tüplü/LCD televizyonunu tamir ettiğimi bilmiyorum. Bu sebepten de 3-5 ustayla tartışmışlığım var. |
|
4.2 benzinli Audi A8 kullanıyorum.
vaktin birinde aracta motor arıza ışığı yanmaya başladı. okutuyorum, Bank 1 ve Bank 2 fakir karışım hatası veriyor.. çift katalizör, katalizörlere girişteki sensörler.. Rosstech’e baktım bilen bilir. vakum kaçağı aradım yok, oksijen sensörü değiştirdim yok.. Yetkili servise bıraktım, dedim nedir bana bulun lütfen. iki gün kaldı araç, ikame araç aldım ücretli, çözdük dediler, MAF sensörü değişecek.. tamam dedim eminseniz değiştiriyorum. değiştirdik hemen yine yandı. çıldıracağım artık, ben öyle 20.000km kadar kullandım aracı. en son bakıma vermeden yetkili servise ekşidim, hem paramı aldınız hem çözemediniz. çok da sevdiğim bir çocuk var servis danışmanı, gel abi halledeceğiz dedi ama allah biliyor umudum yok. son gün onca işim arasında oturdum forumları okudum. bir sürü sebebi olabilir diyorlar, rolantide fren pompalatıp devrin yükselmesine bak diyen bile var.. neyse kafam karıştı acaba dedim yeni aldığım MAF mı arızalı. tespiti kolay cihaza bağlayıp yola çıkıyorsun. g/s değerinden okumaları var sana kabaca aracın ürettiği beygir gücünü de veriyor.. yalnız konuları okurken bir şey dikkatimi çekti, yapılan her işlemden sonra throttle valve adaptation diye bir işlem var onu yapın diyor, bir nevi gaz kelebeğinin veya gaz pedalının pozisyon adaptasyonu. neyse bilgisayarı araca bağladık, ben değerlerin yerlerine bakıyorum cihazda, işte MAF nerden okunur yakıt pompasının değeri nereden falan.. o throttle valve adaptation çıktı karşıma allah tarafından. ulan şunu yapayım dedim, bastım yaptı yapmadı anlamadım, sonra aleti kurcalarken bir baktım lamba yanmıyor!!! ulan dedim emre araba servise girecek, söndürmeseydin!! abi dedi ben ellemedim, gitti. allah allah dedim, neyse kullandık arabayı. normalde defalarca silerim motor ariza lambası yanmadan evvel o ariza kodu geri gelirdi, şimdi kimsecikler yok! deli oldum. hiç yapmamam gerekirken 500km yol yaptim, yok.. servise verdim ertesi gün, dedim ben çözdüm bunu. akılları almadı. anlattım, gaz pozisyonunu okuyamadığı için fakir karışım diye, hala anladıklarından emin değilim. fakat allahları var, çok kafalarına vurduğum için bu hatalarını, bu serviste memnuniyetim için ellerinden geleni yaptılar, yapıyorlar. |
|
Okursan Cahil değilsen= yetkili servis
cahilsen ilkokul mezunuysan= sanayici bu kadar basit cahil insan cahil sever. İnternet çağı cahillerin zoruna gitmesi kadar doğal bişey olamaz |
|
Kara Düzen diye bir tabir vardır.
Bu düzeni OBD'li araçlar çıktıktan sonra bozdu(2000'ler) ureticiler. Ben 2010'de ilk OBD Bluetooth ELM321 scanner aldiktan sonra ustaya hata kodunu çözüp gidiyordum. Her defasinda "Bence değil emme bir bakalim..." Ondan evvel Peugeot Planet Programi olan bir ustayla ahbap olmustum. Oradan bakip bakip not ediyordum hatalari. Peugeot Forum İngiltere'deki ve rus sitelerinden çözümü bulup ystaya ogretiyordum resmen. Ustacilikta bir laf vardir, alet işler el övünür , ustalar bu aletleri işletmeyi bilmedikleri icin hala atmasyon cozum üretme ile müşteri soyuyorlar. Hem müşteri mutsuz oluyor hem kendileri ay sonunu nasil getirecem dükkana yeni araba sokamiyorum diye yeriniyorlar. Sonuç, arabalarimizi bozan kara düzen ustalaridir. Kendini gelistiremeyen Common Rail evveli kalmış ustalar. |
|
Geçen sene mazotun pahalı olduğu zamanlar gerçi şimdi daha pahalı😃 ucuza kacayim diye biraz daha uygun yerden 3 defa mazot fulledim
3. Fullememden sonra aracım sürekli olarak sanki nefesi kesilirmis gibi teklemeye kendi kendine gaz vermeye başladı İnternetten araştırmam ve ustamin yönlendirmesi sonucu kelebek musirinden olduğunu tahmin ettik ve mazot pompacilarinin yolunu tuttum Konya'da yaşıyorum kule tarafında ki birinci organize sanayinde sora sora oranın ünlü olan bir pompacisini buldum hatta en son sorduğum yetkili servis bile beni onlara yönlendirdi İçeriye girdim sa as derken kaputu bir açtı enjektorun olduğu bölüme baktı dedi bunun tamamı değişmesi lazım ama biz kutusunu değiştirebiliyoruz yağ filitresinide ona uygun takariz ne kadar 1700 TL dedi geçen sene O kadar ikna edici konuştu ki kart ta cekiyormus o arada geç gittigim için yarın gelirim hallederiz diye sozlestik Dananın kuyruğu bundan sonra koptu Evime doğru giderken Konya'nın iki sanayisi var.ikinci sanayinin yanından geciyorum Dedim bir pompaciya daha sorayım Sordum sorusturdum dizel pompaci buldum Sa as girdim içeri hiic bilmiyormuş gibi davrandım dedim böyle bir sorun var dedi ki hocam teker teker parçaları değiştirelim en son çare enjektörler değişir dedi İçimden 1700 TL bayilacagiz kaçarı yok diyorum Neyse ilk kabloları bağlantı kısımlarını değiştirdi arabayı çalıştırdık kendi kendine gaz veriyor beklerken Olmadı dedi kelebek musurunu değiştirelim dedi O arada şansıma bir tane çıkma geldi gayette sağlam bakabilirsin dedi baktım kör kütük anlasamda sağlam duruyordu Orijinali 350 TL bunu 150 ye veririm dedi tamam ustam dene dedim Denedi araba yi çalıştırdık düzeldi Daha ne sorun var ne bir şey Bir sene geçti üzerinden hayla taş gibi Maşallah deyin😃 BU OLAY BANA İKİ TECRUBE KAZANDİRDİ BİR KESİNLİKLE UCUZ MAZOT ALMA İKİ SANAYİYE GİDERKEN ARAŞTİRİP ON YERE SOR AZ DAHA 1700 TL BAYİLACAKTİM 150 TL +50 TL İSCİLİKLE KURTARDİM😃 |
|
Önceki aracımda bir sabah ön sis farlarının yanmadığını fark ettim, hemen oto elektrikçiye uğradım usta olacak o şahsiyet daha adamakıllı kontrol etmeden hatta yüzüme bile bakmadan bunun tesisat değişecek 200 ü bulur dedi. Hiç gözüm tutmadığı için başka ustaya gittim 2 saniyede sorunumu çözdü, meğer sis farının şasi kablosu yerinden çıkmış. Demek diğer yere aracı bıraksaydık yalandan tesisatı değiştirdim deyip parayı cebine indirecekti. Aracımda bir arıza olduğu zaman gerek internetten, gerek başka yerlerden araştırırım ne yaparız nasıl çözebiliriz? Eğer yapabileceğim bir şey varsa kendim yaparım elim yatkın. Eğer yapamıyorsam en az 3-4 usta gezer fiyat alırım ve öyle yaptırırım. Tabi yaptırırken de aracımın başında dururum, çoğu usta bu duruma gıcık gider ama çok şükür bir sıkıntı çıkmadı. Siz siz olun en önemlisi bir arıza tamir edilirken aracınızın başında bekleyin çalışıyorsanız da izin alın ne yapın ne edin bekleyin. Çünkü bazı usta bozuntuları siz aracınızı bıraktığınızda şu parçayı değiştirdim diyor halbuki ya değiştirmemiş ya da yan sanayisinin yan sanayisini takmış olabiliyor. Eğer böyle yapan ustalar varsa Allah hepsini beter etsin süründürsün inşallah. Yalan yere paraları cebe indirip çoluk çocuklarına yediriyorlar. Biraz uzun oldu ama gerçekler ne yazıkki böyle.
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.big -- 25 Eylül 2018; 12:4:44 > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhmt042 -- 25 Eylül 2018; 13:30:34 > |
|
|
|
Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|