Şimdi Ara

Hayatımızın sınavları ve düşünceleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ÖSS sınavına çok güzel hazırlandınız ama sınav günü umulmadık bir şey oldu ya raharsızlandınız yada bindiğiniz araç yolda arıza yaptı yani umulmadık bişeyler oldu ve siz sınava giremediniz....
    peki ne olacak sonra

aynı soru KPSS sınavı içinde geçerli....
    bir sınav kaçırmak hayatınızın en az bir yılını çalmak yok etmek karartmak demek

peki bu sınavları doğru buluyormusunuz düşünceleriniz nedir ???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin_er_26 -- 21 Şubat 2008; 16:25:43 >

Öğrenciler üzerinde oluşturduğu stresi dahi düşünmek bu sınavın ne kadar yanlış bir sistem olduğunu göstermeye yetiyor. Bu kadar öğrenci her yıl yapılan bu sınavdan geçiyor kazanıyor ya da kazanamıyor ama birçoğu hedeflediği, istediği alana yönelemiyor. Bu da öğrenciler üzerinde ister istemez bir baskı yaratıyor ve ilerde büyük problemlere yol açabiliyor.

ÖSS sistemine karşıyım. İnsan hayatının büyük bölümü uğraştığı meslek ile geçiyor ve bu mesleği belirleyen, okuduğu bölüm ve bölüme girişte esas alınan ise OSS puanı. Yani hayatın yönü ve şekillenmesi eşittir ÖSS sınavından alınacak puan gibi bir şey ortaya çıkıyor. Dolaylı yolllardan olsa da bence durum bundan ibaret.

Birçok öğrenci aslında ilgi alanları farklı yerler olsa bile sırf bu sınavdan düşük puan aldıkları için farklı alanlara yöneliyorlar. Farklı alana yönelmek demek, o alana ilgi duymamak demek, akabinde işinde verimli olamamak ve psikolojik tatminsizlik yaşamak demek. Bence insanın işinde verimli olabilmesi için önce işini sevmesi gerekir.

Bu sınava her yıl bir milyon küsür insan giriyor. Bu kadar öğrenciyi ayırmak, belirlemek ve yerleştirmek kolay değil ama, liseye kadar olan eğitim sürecinin bitiş noktası ve üniversiteye atılacak adımın basamak taşı böyle bir sınav olmamalı. Öğrenciler açısından da sınav kaybedildiği veya hedeflenen yerler kazanılamadığı zaman büyük bir psikolojik baskıya ve hayal kırıklığına yol açıyor.

Peki ne yapılamalı diye sorarsanız. Şu yapılabilir. Çok iyi rehber öğretmenler aracılığı ile çocuğun küçük yaşlarda ilgi alanları belirlenebilir, verilecek doğru bir eğitim ile kapasiteleri ortaya çıkarılabilir ve istediği alana yöndendirilebilir. Ama bu işin tabandan başlaması gerekli, tabi bu konuda iş sadece okuldaki rehberlik öğretmenlerine değil diğer tüm hocalara ve aileye de büyük görevler düşüyor. Herkes bu konuda üstüne düşeni layıkıyla yerine getirmeli.

Sizin de bildiğiniz gibi okullarımızda rehberlik derslerine yeteri kadar önem verilmemekte hatta bazı okullarda gereksiz bir ders gibi görülüp, yerine başka dersler verilmektedir. Halbuki en önemli ders rehberliktir. Çocuğun iyi bir rehbere ihtiyacı vardır, hayatı ile ilgili kararları yalnız veremez, mutlaka kendisine yardımcı olacak, zor zamanlarında elinden tutacak birinin olması gerekir.

Bu konuda düşüncelerim bunlar ama düşüncelerimin uygulanması ilk etapta biraz zor gibi gözükse de bunun yapılması gerekir. Hekes üstüne düşen görevi yaparsa ve gerekli bilince sahip olursa neden olmasın?

Böylelikle işini seven, işinde verimli olan daha sağlıklı bireyler yetiştirilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 21 Şubat 2008; 21:25:52 >

• Relusion sana katılıyorum insanlar yaptığı puana göre değil ilgi ve yeteneklerine göre meslek sahibi olmalılar diye düşünüyorum

Orjinalden alıntı: Headshott

Relusion sana katılıyorum insanlar yaptığı puana göre değil ilgi ve yeteneklerine göre meslek sahibi olmalılar diye düşünüyorum

Hepimiz hemen hemen aynı düşünceye sahip olsakta. Bu dögü değişmemkte keşke dediğiniz gibi olsa. Ben 6 sene evvel Öss ye girediğimde sınavın yarısında kafamı kaldırdım ve rakiplerime (ne kadar kötü bir tabir) baktım ve hayatımın gerisi bu kağat parçalarındamı gizli veya bunlardanmı geçmekte sonra hayır dedim ne olursa olsun. Ne gelirse gelsin ben bu sınavda bir şeyler beceremesemde hayat benim çaresiz kalacağıma inanmıyorumn dedim şu an okulum bitmek üzere. Ve sınavın hiç bir şey olmadığını gördüm. Çünki Üniversitede veya hayatının belli safhalarında kendini kaybeden ahlaken çöküş içinde olan insanlardan değilim. Bu benim düşüncem. Herkes haklıdır bu bölümde zira herkesin yaşadığı gerçek olaylar vardır

• Zaten pek yakın bir zamanda öss ve onun getirdiği sistem tarihe karışıyor...

Artık malesef öğretmenlerin vericeği notlara muhtaç kalıcaz, kalıcaksınız...

Kim nederse desin, doğru veya yanlış en güzel sistem Öss sistemidir

Ortaokul Sonrası:

Anadolu Liseleri Sınavı
    Öğretmen Liseleri Sınavı
    Fen Liseleri Sınavı
    Askeri Liseler Sınavı
    Meslek Liseleri Sınavı

Lise sonrası:

ÖSS
    ÖYS

Kazandım ama ertesi yıl daha iyi bir yer kazanırım diye tekrar:

ÖSS
    ÖYS

İstediğim yeri kazanayınca Üniversiteyi bitirmeye karar verdim. Bitirdikten sonra o istek hala olunca 4 defa daha ÖSS,

4 defa LES
    1 defa ALES

3 Defa KPSS

Özel şirketlerin işe alım için yaptıkları zeka testlerini saymıyorum. Sanırım 50 defa da o sınavlara girmişimdir.

Hayatımda hatırladığım sınavların envanteri bu.

Orjinalden alıntı: Old_Town

ÖSS sınavına çok güzel hazırlandınız ama sınav günü umulmadık bir şey oldu ya raharsızlandınız yada bindiğiniz araç yolda arıza yaptı yani umulmadık bişeyler oldu ve siz sınava giremediniz....
    peki ne olacak sonra

aynı soru KPSS sınavı içinde geçerli....
    bir sınav kaçırmak hayatınızın en az bir yılını çalmak yok etmek karartmak demek

peki bu sınavları doğru buluyormusunuz düşünceleriniz nedir ???

2. oss sınavına acıbademde bir ilkokulda girdim sınıfta iki hoca vardı biri bayandı.Utanmaz hanfendi sınav boyunca hiç susmadı fısır fısır konuştu durdu hatta ikinci bölümdeki edb soruları hakkında yorum bile yaptı bunu bile duydum defalarca dikkatim dağildı ve onun yuzunden zaman kaybettim felsefe sorularını pas gectim birinci bölümde kendimi ayarlamıştım son 2 3 dakkada denemelerde hep felsefe sorularını cozerdim ama sınavda yapamadım.Şunu söylemek istiyorum sınavlarla ilgili tüm olumsuzluklar keşke hep bireyin kendisinden kaynaklansa işte bu öğretmen (ki bana göre insan bile değil) gibileri yüzünden benim gibi bir çok insan mağdur oluyor.Şikayet etmek aklıma gelmedimi evet ama o stress altında insan bunu yapamıyor çünkü cevap anahtarını verdikten sonra arkanızdan sınavı iptal etme olasılığı var sonra mahkemeye verip uğraşmak lazım bunu gçze alamadım ama öteki dünyada varsa hakkım söke söke o insan bozuntusundan alacam Allahın izniyle.

Vizyon500k

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 1,5 milyon kişiyi ilgi ve yeteneklerine göre bir üniversiteye sokabilir misiniz ?

Bana göre bir genel kültür testi yapılmalıdır.

Orjinalden alıntı: EagleWING

1,5 milyon kişiyi ilgi ve yeteneklerine göre bir üniversiteye sokabilir misiniz ?

Aslına bakarsanız üniversite kontenjanlarının da düşürülmesinden yanayım. Böylece hem daha kaliteli bi eğitim verilebilir hem de o kadar insan mezun olupta işsiz kalmaz.

Tabiki hemen o kişinin bir alana ilgisi varsa oraya yerleştirilmemeli, bu tespit edilirken rehberlik servislerinden öğretmenlerden ve aileden yeteri kadar bilgi alınmalı, sağlıklı bir tespit yapıldıktan sonra kilit dönemlerde o öğrenciye sınavlar uygulanmalıdır.

Yoksa demek istediğim bir öğrencinin ilgisi hangi yönde ise o alana yönlendirelim değil. Tabi ki seçim sırasında bazı kriterler vardır, sınavlar gene vardır.

Ama hangi sınav yapılırsa yapılsın ÖSS den daha adil ve daha az stresli olacağı da bir kesindir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 21 Şubat 2008; 20:58:51 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Relusion

quote:

Orjinalden alıntı: EagleWING

1,5 milyon kişiyi ilgi ve yeteneklerine göre bir üniversiteye sokabilir misiniz ?

Aslına bakarsanız üniversite kontenjanlarının da düşürülmesinden yanayım. Böylece hem daha kaliteli bi eğitim verilebilir hem de o kadar insan mezun olupta işsiz kalmaz.

Tabiki hemen o kişinin bir alana ilgisi varsa oraya yerleştirilmemeli, bu tespit edilirken rehberlik servislerinden öğretmenlerden ve aileden yeteri kadar bilgi alınmalı, sağlıklı bir tespit yapıldıktan sonra kilit dönemlerde o öğrenciye sınavlar uygulanmalıdır.

Yoksa demek istediğim bir öğrencinin ilgisi hangi yönde ise o alana yönlendirelim değil. Tabi ki seçim sırasında bazı kriterler vardır, sınavlar gene vardır.

Ama hangi sınav yapılırsa yapılsın ÖSS den daha adil ve daha az stresli olacağı da bir kesindir.

Düşürülen kontejyanlarla kimlerin okumaya hak kazancağını sanıyorsunuz ? Veya ne tür bir sınav yapılır acaba ?

• Düşürülen kontejyanlarla kimlerin okumaya hak kazancağını sanıyorsunuz ? Veya ne tür bir sınav yapılır acaba ?

Kimler okumaya hak kazanır, gerçekten bilen insanlar okumaya hak kazanır. Barajı geçen öğrenciye üniversite kapılarını açarsanız. Atamaların parmaklarla sayılabileceği bir sistem içerisinde o bölüme her üniversite 100 den fazla öğrenci alınırsa tabi işsizlik artar. Yazık değil mi onca öğrenciye, iş bulma ümidi ile okulu bitiren kişilere, daha sonra iş bulamayıp amelelik yapan vatandaşlarımıza. Asgari ücrete çalışan üniversite mezunlarına.

Bunların olmaması için bu kadar öğrenciyi üniversitelere tıkıştırmasınlar, hem o insanlara boşa ümit vermezler hem de ellerindeki malzeme ile daha nitelikli ve potansiyelleri yüksek iş gücü yaratırlar.

Ne tür sınavların yapılacağı ve içeriği ile ilgili bilgi sahibi değilim ama istenirse bu yapılabilir. Yapılması ilk aşamada zor ama işe bir yerden başlamak lazım. Er ya da geç bu sitem ortadan kalkacak ne kadar erken kalkarsa o kadar yararlı olur.

• össnin kalkması için ya da diğer sınavların önce bir sürü iş yeri (iş imkanı verebilecek) sonra da ünivesite olması lazım

ayrıca ben okulda cok basarılı bir ögrenci olmama ragmen ve diploma notumun yüksek seviyelerde olmasına ragmen sınavı kazanamadım çünkü sınavda nefesim kesiliyodu nefes almaya calısırken sınav bitiyodu 3 kere girdim hep aynı sonunda acık ögretime girdim ve Allaha şükür yine iyi bir yerde calısıyorum o da lisemden dolayı süper lisede ingilizce felan gördüm ondan yani şimdi işimle ilgili bir bölüm okuyorum acık ögretimden.

tabiki bir sınav hayatımızı karartmamalı bir şeyler oluyor daha sonradan bunun içinde şans gerekir.

bilen össyi kazanır diye bir şey yok öyle bir duruma geliyosunuz ki benim gibi mesela nefes alamama sorununu kastediyorum soruları görmüyosunuz bile o sınav hayatınız oldugu için yani o zamanlar öyle algıladıgınız için yapamıyosunuz ha bunun yanında bunlara ragmen eski sisteme göre benim puanım 322 geldi buna ragmen acık ögretime girdim ancak.Bunun için bence rahat olan insanlar daha kolay üniversiteye girebiliyorlar lisede aynı sınıfta sizden daha düşük olan bir ögrenci ayrıca sizden daha az calısan bir ögrenci umursuz oldugu için sizden daha iyi yerlere gelebiliyor e biraz da şans sanırım.

Dediğim gibi önce iş yerleri sonra üniversiteler acılması lazım ki bu sorun bitsin

• Bırakın ÖSS nin kalkmasını, yakında Üniversiteden mezun olabilmek için ÖSS benzeri bir sınav icad edecekler.
    Çok işsiz mezun olunca böyle kestirme çözümler de çok olur.

Babamın "Keşke seni okutmasaydık. Liseden sonra bir işyerine verseydik. En azından işsiz kalmazdın iyi bir mesleğin olurdu." sözünü her hatırladığımda şamar gibi suratıma çarpıyor sanki.
    Ben böyle hayatın...

E üniversitelerdeki kontenjanlar belli. Bu insanlar hangi kriterlere göre yerleştirilecek. Kimler tercih edilecek. Cevabı tahmin etmek zor değil. Ama ben yine de söyleyeyim.

para...para...para...
  • güdülenmiş insancıklar derdi eski ögretmenimiz.evet tam olarak böyle.insanlara koşmayı ögretiyorsunuz ve sürekli koşmasını ögütlüyorsunuz.ama nereye?br hedefi olanlar için bile aynı durum söz konusu.birçok insan o kadar meşgulki koşma ugraşıyla bir süre sonra nereye koştuklarını unutuyorlar.insanlar basit olanı seçmiş ve hayatı elinden geldiğince sıradanlaştırmış.farklı yollar yok.farklı seçenekler yok.tek bir ölüme giden yolda yoldan çıkmamayı meziyet gören insanoglu.böyle bir ortamda bnim gibi bir gencin tutunabilecegi tek şey duygular.çok karmaşık bir durum içerisindeyim şu anda.anadolu lisesindeyim ve insanların normal gördükleri bir biçimde bir mühendis olup para kaygısını sürekli duyarak(ne kadar zengin olsada)yasayabilirim.ya da duygularımı ön plana alıp tamamen manevi bir dünya kurabilirim.en nihayetinde duygusal bir mühendiste olabilirim.

ama beni asıl ilgilendiren şey ölümden önceki 5 dkkada kendime söylecegim şeydir.neleri yapamadıgına üzülüyorsun?ya da neyi yaptıgına pişmansın.eger orada hayatımın eksikleriyle ve fazlarıyla o kadarda kısa ve anlamsız olmadıgına inandırabilirsen kendimi mutlu ölürüm.ki insan mutlu ölürse mutlu yasamıştır.hepinize mutluluk arayışında başarılar ve son nefesinizi teslim edeceginiz güne kadar yasam heybenizi doldurmanızda bol şanslar dilerim.saygılarımla....

• Son 2 yılda okadar çok sınava girdim ki hepsi benim için birşeylerin belirleyicisiydi. Önce okulu bitirmek için önemli birkaç sınav ardından Ales, yüksek lisans bilim sınavı, kpss, kpds, Spk ardından ingilizce sınavları buna ek olarak kurumların açtığı uzmanlık, müfettişlik vb. gibi sınavlar derken girdiğim sınavların sayısını unuttum. Bundan da şu sonuç çıkıyor; oturup sınava hazırlan mantığını terkedip hayatın her aşamasında, her anında, herşeye hazırlıklı donatıma sahip olmak ve eksikleri sürekli tamamlama gayesi içinde bulunmak. Bunun yanında tek bir yol yerine, bir çok alternatif alt ve üst yolları herzaman planınız dahilinde tutmak, zamanı değişken olarak katıp dinamik bir planlama yapmak. Plan içinde olası aksaklıklarıda hesaplamak. Başarıya giden yol böyle zorlu yada zorlaştırılmış.

orta okul 1. sınıftayken resim öğretmenim ve ailem sayesinde ne yapacağıma karar vermistim... yeteneğimden dolayı guzel sanatları secmem konusunda yonlendirdiler..

orta son sınıfta guzel sanatlar lisesi sınavına girdim kazandım... unıv de de öss benim icin kucuk bir ayrıntıydı..
    cunku özel yetenek sınavı bizim icin daha onemliydi...

ilk senemde de kazandım... 21 yasında da mezun olup hayata atıldım...

4 yıldır da calısıyorum...

hayatımı belirleyecek 2 sınava girdim ama nisanda yuksek lisans sınavı var...

Orjinalden alıntı: coyreine

benn Şanslı azınlık diyebileceğim bir durumdayım..

orta okul 1. sınıftayken resim öğretmenim ve ailem sayesinde ne yapacağıma karar vermistim... yeteneğimden dolayı guzel sanatları secmem konusunda yonlendirdiler..

orta son sınıfta guzel sanatlar lisesi sınavına girdim kazandım... unıv de de öss benim icin kucuk bir ayrıntıydı..
    cunku özel yetenek sınavı bizim icin daha onemliydi...

ilk senemde de kazandım... 21 yasında da mezun olup hayata atıldım...

4 yıldır da calısıyorum...

hayatımı belirleyecek 2 sınava girdim ama nisanda yuksek lisans sınavı var...

işte bu. insanların ilgi ve yetenekleri daha küçükken belirlenmeli ondan sonra en uygun eğitim kurumuna verilmeli. bu sistem hem kaliteyi arttırır hemde başarıyı. örneğin üniversitede iken meslek liselerinden ve yüksek okullardan gelenlerin mesleki derslerde bariz bir üstünlüğü vardı. sistemi buna göre yapmak lazım ama ülkemizde şu anda böyle bir şey mümkün değil yapılmasıda çok zor.

• Hayatımın sınavı ehliyet sınavımdı. Eğer kalırsam uzun bir süre daha arabamı doğru dürüst kullanamayacaktım. Bi aksilik olmadan, heyecan vs. yapmadan geçmiştim. İkinci önemli sınavımda konservatuvar yetenek sınavıydı, ondada kimyasala başvurup heyecan yapmadan geçtim
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.