|
36 yaşında bir oyuncu olarak DLSS 5 hakkındaki düşüncelerim Öncelikle, yorumlara anında "Yapay Zeka Çöplüğü (AI SLOP)" yazmaya başlamadan önce yaşımı belirteyim. 36 yaşındayım ve zamanımın çoğunu bilgisayar başında geçiriyorum. Hobilerim ve eğlencem her zaman bu masada oturmak etrafında şekillendi. Ve bilgisayar başında geçirdiğim zamanın tek bir saniyesinden bile pişmanlık duymadım. Dürüst olmak gerekirse, yıllar içinde kaç tane ekran kartı, işlemci veya kasa değiştirdiğimi hatırlamıyorum bile. Gençliğime "Ekran kartı nedir?" diye sorsaydınız, size her yeni AAA oyunda mecburen değiştirmek zorunda olduğunuz bir şey olduğunu söylerdi. Far Cry'da fazladan 10 kare (FPS) alabilmek ve yeni bir GPU parası denkleştirebilmek için fazladan mesai yaptığımı, akrabalarıma yardım edip onlardan para dilendiğimi çok net hatırlıyorum. O günler karanlık ve zor günlerdi. Bu konuda bana inanmalısınız. Hani şu sürekli "Sadece GPU'nun kas gücü önemlidir" diye vaaz veren tipler var ya? Sırf bu zihniyete ayak uydurabilmek için her Allah'ın senesi fazladan 300-400 dolar yakmak zorunda kaldığınızı bir hayal edin. Sonra ne oldu? Şu an 3 trilyon dolarlık bir şirket olan Nvidia, "ışın izleme (ray tracing)" denen bu teknolojiyi çıkardı. Performansı o kadar fena çökertiyordu ki, DLSS'i kelimenin tam anlamıyla icat etmek zorunda kaldılar. İnsanlar DLSS'i çok sevdi çünkü tam anlamıyla havadan bedava FPS dağıtıyordu. Teknoloji her sürümde daha da gelişti ve işte şimdi DLSS 5'teyiz. Peki, nispeten yaşlı bir oyuncu olarak DLSS 5 hakkında ne düşünüyorum? Çıktığından beri aklımdan geçen tek bir şey var: Siz gençlerin GPU'lar konusunda bizim ne cehennemler çektiğimizden kesinlikle en ufak bir haberi yok. Bugün aldığınız herhangi bir ekran kartı size rahatlıkla 3-4 yıl hizmet edecektir. Siz hiç yepyeni bir GPU'nun bir sonraki AAA oyun çıkar çıkmaz tamamen çöküp çöp olduğuna şahit oldunuz mu? Z kuşağı bu gerçeklik hakkında kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey bilmiyor. Siz bu çileyi hiç yaşamadınız. O 3 trilyon dolarlık şirket isteseydi bu teknolojiyi pekala paralı yapabilirdi... Size bedavaya sunulan ve açıp açmamak tamamen sizin inisiyatifinize bırakılmış bir özelliğe neden bu kadar acımasızca karşısınız? Geldiğimiz noktada sırf trollük yapıp etkileşim kasmak (prim yapmak) peşinde misiniz? Gerçekten gelecekte yaşadığımıza ve buna bizzat tanıklık ettiğimize bu kadar mı körsünüz? Her sene çöpe fazladan 300-400 dolar atmayı gerçekten buna tercih mi ederdiniz? Söyleyeceklerim bu kadar... |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt