Şimdi Ara

Grafiklerde çığır açacak NVIDIA DLSS 5 tanıtıldı ve ilk oyunlar açıklandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
2
Favori
4.461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
25 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Grafiklerde çığır açacak NVIDIA DLSS 5 tanıtıldı ve ilk oyunlar açıklandı
    NVIDIA, GTC 2026'da DLSS 5'i duyurdu. Bu, DLSS’nin performans odaklı özellik setinden görsel doğruluğa yönelik görüntü üretimine doğru bir geçişini işaret ediyor. Şirket, yeni sürümün oyun karelerine fotogerçekçi aydınlatma ve materyal detayları ekleyen gerçek zamanlı neural render modeli kullandığını ve desteğin bu sonbaharda planlandığını söylüyor.

Nvidia DLSS 5 neler sunuyor?

NVIDIA'ya göre, DLSS 5 her kareden renk ve hareket vektörü verilerini alıyor, ardından kaynak 3B sahneye bağlı kalırken aydınlatma ve materyal tepkisini geliştiren bir yapay zeka modeli uyguluyor. NVIDIA, sistemin 4K'ya kadar gerçek zamanlı olarak çalıştığını ve oyunlar için önemli bir gereksinim olan kareler arasında çıktının deterministik ve kararlı kalmasını sağlamak üzere tasarlandığını söylüyor.

NVIDIA, DLSS 5'i başka bir kare oluşturma adımı yerine görsel bir işlem hattı güncellemesi olarak konumlandırıyor. NVIDIA, modelin cilt, saç, kumaş ve aydınlatma koşulları gibi sahne unsurlarını anlamak üzere eğitildiğini, ardından bu bilgiyi yüzey altı saçılımı, kumaş parlaklığı ve saç üzerindeki ışık etkileşimi gibi efektleri iyileştirmek için kullandığını söylüyor. Geliştiriciler ayrıca yoğunluk, renk derecelendirme ve maskeleme kontrollerine de sahip olacak; entegrasyon ise DLSS ve Reflex için kullanılan mevcut NVIDIA Streamline çerçevesi aracılığıyla devam edecek.

DLSS 5'in geleceği ilk oyunlar

Bethesda, CAPCOM, Ubisoft, NetEase, Tencent ve Warner Bros. Games dahil olmak üzere birçok büyük yayıncı ve stüdyodan destek zaten alınmış durumda. NVIDIA, DLSS 5’i ilk destekleyecek oyunların bir listesini de paylaştı:

• AION 2

• Assassin’s Creed Shadows

• Black State

• CINDER CITY

• Delta Force, Hogwarts Legacy

• Justice

• NARAKA: BLADEPOINT

• NTE: Neverness to Everness

• Phantom Blade Zero

• Resident Evil Requiem

• Sea of Remnants

• Starfield

• The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered

• Where Winds Meet

Nvidia, DLSS 5’i bir demoyla duyurdu. Şirketin demo için iki RTX 5090 kullandığı (biri oyunu oynatıyor, diğeri ise yalnızca DLSS 5 teknolojisini çalıştırıyor) söyleniyor. Şu anda iki GPU kullanılması gerekiyor çünkü DLSS 5, hem performans hem de VRAM kullanımı açısından optimizasyon konusunda hala uzun bir yol kat etmesi gerekiyor. Ancak DLSS 5, tek bir GPU'da kullanılmak üzere tasarlandı ve bu yılın sonlarında da bu şekilde piyasaya sürülecek. NVIDIA, DLSS 5’i hangi mimarilerin destekleyeceğini henüz paylaşmadı.

Kaynak:https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss5-breakthrough-in-visual-fidelity-for-games/

• AI’ı, çalıştığım sektör gereği görsel çalışmalarda da çok kullanıyorum. AI karşıtı bağnazlardan değilim aksine severim. Ancak bu iş çok boktan olmuş hocam. ‘AI gibi duruyor’ yazanlar olmuş ama bu ‘gibi’ değil, bildiğin AI zaten… İleride bunun daha çok gelişeceğini söyleyebiliriz ama şu haliyle berbat duruyor. Ayrıca ‘gerçekçi yapıyor’ diye önümüzdeki yıllarda her oyun birbirinin aynısı, tek tip görünebilir.

Eleştirenler çok haklı. Bazı arkadaşlar önüne ot koyulan koyun gibi olmamızı istiyor galiba. Nvidia ne getirirse yiyelim istiyorlar. Siz öyle olmak isteyebilirsiniz ama biz almayalım. Eleştirme hakkımıza bir zahmet karışmayın.

Unreal Enginie 5 oyun motoruyla yapılan oyunlar birbirine çok benziyor. Eski oyunların farkı ve yaratılıcıgını şahsen ben arıyordum. Birde üstüne DLSS 5 ile aynı fabrikadan çıkma grafik ve sanat tasarımına maruz kalınacak gibi. Başta isteyen kullansın gibi tatlısu kurnazlıgıyla başlar sonra bir bakmışsınız tüm oyunlarda dayatma olmuş. Bu yüzden eleştirmek çok önemli.

DLSS 5 On: Ruhsuz donuk yüz ve tamamen degişmiş oyunun sanat tasarımı.

36 yaşında bir oyuncu olarak DLSS 5 hakkındaki düşüncelerim

Öncelikle, yorumlara anında "Yapay Zeka Çöplüğü (AI SLOP)" yazmaya başlamadan önce yaşımı belirteyim. 36 yaşındayım ve zamanımın çoğunu bilgisayar başında geçiriyorum. Hobilerim ve eğlencem her zaman bu masada oturmak etrafında şekillendi. Ve bilgisayar başında geçirdiğim zamanın tek bir saniyesinden bile pişmanlık duymadım.

Dürüst olmak gerekirse, yıllar içinde kaç tane ekran kartı, işlemci veya kasa değiştirdiğimi hatırlamıyorum bile. Gençliğime "Ekran kartı nedir?" diye sorsaydınız, size her yeni AAA oyunda mecburen değiştirmek zorunda olduğunuz bir şey olduğunu söylerdi. Far Cry'da fazladan 10 kare (FPS) alabilmek ve yeni bir GPU parası denkleştirebilmek için fazladan mesai yaptığımı, akrabalarıma yardım edip onlardan para dilendiğimi çok net hatırlıyorum. O günler karanlık ve zor günlerdi. Bu konuda bana inanmalısınız.

Hani şu sürekli "Sadece GPU'nun kas gücü önemlidir" diye vaaz veren tipler var ya? Sırf bu zihniyete ayak uydurabilmek için her Allah'ın senesi fazladan 300-400 dolar yakmak zorunda kaldığınızı bir hayal edin.

Sonra ne oldu? Şu an 3 trilyon dolarlık bir şirket olan Nvidia, "ışın izleme (ray tracing)" denen bu teknolojiyi çıkardı. Performansı o kadar fena çökertiyordu ki, DLSS'i kelimenin tam anlamıyla icat etmek zorunda kaldılar. İnsanlar DLSS'i çok sevdi çünkü tam anlamıyla havadan bedava FPS dağıtıyordu. Teknoloji her sürümde daha da gelişti ve işte şimdi DLSS 5'teyiz.

Peki, nispeten yaşlı bir oyuncu olarak DLSS 5 hakkında ne düşünüyorum? Çıktığından beri aklımdan geçen tek bir şey var: Siz gençlerin GPU'lar konusunda bizim ne cehennemler çektiğimizden kesinlikle en ufak bir haberi yok. Bugün aldığınız herhangi bir ekran kartı size rahatlıkla 3-4 yıl hizmet edecektir. Siz hiç yepyeni bir GPU'nun bir sonraki AAA oyun çıkar çıkmaz tamamen çöküp çöp olduğuna şahit oldunuz mu?

Z kuşağı bu gerçeklik hakkında kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey bilmiyor. Siz bu çileyi hiç yaşamadınız. O 3 trilyon dolarlık şirket isteseydi bu teknolojiyi pekala paralı yapabilirdi...

Size bedavaya sunulan ve açıp açmamak tamamen sizin inisiyatifinize bırakılmış bir özelliğe neden bu kadar acımasızca karşısınız? Geldiğimiz noktada sırf trollük yapıp etkileşim kasmak (prim yapmak) peşinde misiniz? Gerçekten gelecekte yaşadığımıza ve buna bizzat tanıklık ettiğimize bu kadar mı körsünüz? Her sene çöpe fazladan 300-400 dolar atmayı gerçekten buna tercih mi ederdiniz?

Söyleyeceklerim bu kadar...

• Orijinalliğin içine nasıl sçılır videosu olmuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 16 Mart 2026; 23:19:52 >

dislike sayısı gösteriyor ki globalde de tepkiler iyi değil. nvidia burnunu sokmaması gereken işlere de burnunu sokuyor. millet bu tarz ruhsuz AI suratları görmekten bıktı zaten. bir de oyuna eklemek akıl tutulması.

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
  • Videoyu Grok'a atıp "Bunu ultra gerçekçi hale getir." yazmışlar gibi bu nedir!? Artık insanların aklıyla dalga geçiyorlar...

• Bunu begenmemek icin kor olmak lazim.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bence dlss 5 üzerinde hangi efekt isteyeceğimizi seçebileceğiz, umarım öyle olur. Işıklandırma epey iyi duruyor ama. Sanat stilini değiştirmek istemeyip sadece ışıklandırma değişmesi gibi seçenekler olursa harika olur.

• Yapay zeka ile yapılan görseller gibi olmuş. Eee adam o kadar uğraşıp karakter çiziyor , sen gelip dlss 5 ile ai karaktere dönüştürüyorsun. Geliştirici " kısa saçlı kadın" yazıp geçecek o zaman o sahnede :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yüz animasyonları aşırı sırıtıyor. Onun dışında güzel. Ayrıca opsiyonel olması lazım. Zorunlu kılarsa sıkıntı.

• Bilmiyorum gerçekten gerçekçi olması önemli mi ? Oyun oynuyoruz sonuçta Cinema etkisi yaratmasına gerek yok bence.

• Kelime oyununa bakın. DLSS 5 Off ne abi? Kıyaslama için diğerinin DLSS 5 olmadığını biliyoruz. Neyle kıyasladığını yazmamış ki. DLSS 3 mü 4 mü belli değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Saçmalık abi bu, 5090 alsam bile bunu açmam

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• 2 tane 5090 ile yapmışlar bunları .

• bunu beğenmeyenleri beğenmedim

• Olmamış yüzler gerçekçi etraf oyun nvidia herseyin kralı benim edasıyla saçmalamiş

• sadece yüz kaplamalarına odaklılar. oyun içinde birşey vaad etmiyor olmalı. o yüzden yüzle geçiştirmişler.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.