|
Google, “açık web hızla çöküyor” itirafında bulundu

-
-
web siteleri son nefeslerini alıp veriyor şuan
edit/
İnsanlar arama motorlarında rahatlıkla bulabilecekleri bir yemek tarifini bile youtube'a soruyor artık. X nedir sorusuna cevap olarak X budur adlı youtube videosu bile var. Google tüm interneti videoya çevirdi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liquist -- 9 Eylül 2025; 14:20:44 >
-
İnternet 2000 li yılların başında böyle değildi. Çok daha az kaynak varken doğru bilgiye anında ulaşıyorduk. Sonra gerek google algoritmalarının aptallığından, gerekse web sitelerinin "tık tuzağı" kavramını ana fikir olarak bellemesinden kaynaklı, internet tam bir veri çöplüğüne döndü.
Örneğin "Türkiye - Fransa maçı hangi kanalda ve saat kaçta?" gibi basit bir arama için girdiğiniz sitede, osmanlı fransa arasında kanuni döneminde gelişen tarihi ilişkilerden başlayıp, iki ülkede en çok yetiştirilen tarım ürünlerine falan değinip, "Haberin devamı için tıklayın" gibi sinirlerinizi tepenize çıkaran saçmalıklarla karşılaşıyorsunuz. Aynı cevabı A.I. size anında veriyor.
Son dönemde yapay zekanın gelişimiyle birlikte neredeyse webde gezinmez oldum diyebilirim. Kendi adıma böyle bir gelişmeyi uzun zamandır bekliyordum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akenatons -- 9 Eylül 2025; 13:5:54 >_____________________________
-
Artık ne blog kültürü ne de forum kültürü kaldı. İnternetteki bilgiyi zenginleştiren bunlardı. Kalan siteler de (burası da dahil) bariz şekilde can çekişiyor. Şu an internetin neredeyse tamamı birkaç tane monopol şirketin elinde. Yeni hiçbir şey üretilmeden sadece algoritmalar kullanıcılara hızlı tüketebileceği ne varsa onu önüne koyuyor.
-
İnternet büyük bir aydınlanmaydı ve faydalı, karanlık döneme girdi. Uzun sürecek bu karanlık süreç zor sancılı olacak ama elbette yine herşey gibi sona erecek ve tekrar faydalı hale gelecek öyle yada böyle bir şekilde belki biz göremesek bile. Yapay zekayı başı boş sokak hayvanı gibi saldılar internete, sadece sorulara cevap vermekle yetinmiyor artık.
Belki yeni bir sistem geliştirilir, kullanıcılara özel dicem ama yapay zeka da öyle güçlendi ki ve quantum bilgisayarlara yaklaşmışken atlatamayacağı sistemi nasıl kurarsın. Kimlik bilginle girsen zaten on saniyede hepsini çıkartır döker dünyanın verisini kendine.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkan 197 -- 9 Eylül 2025; 14:19:3 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Bunun nedeni kibarca söyleyecek olursak. "genele yayılma".
Eskiden daha seçkin insanların erişebildiği(maddi imkanlar çevresel faktörler vs. göz önüne alınarak), çok daha az insanın veri girebildiği bir yerken, artık herkesin bişeyler paylaşabildiği bir yer.
Yinede bu konuda son zamanlarda farklı bir politika güdüyorlar.
Şunu unutmayın, artık bir konu sosyal medyada karşınıza çıkıyorsa o bilgi hiçbir işinize yaramaz
Birileri bir kaç binliralık gösterim parası alanacak ve 10 milyon kişinin daha önüne aynı zırvalık çıkacak. İnsanların gerçekten değecek paylaşacak birşeyi kalmadı, herkes aynı şeylere gülüyor, aynı şeyleri paylaşıyor.
Birde yenilerin pek bir saygısı yok.
Senin yıllarca uğraşıp edindiğin tecrübenden oluşturduğun içeriği hop bir tane video patlatıyor kendi yapmış başarmış gibi. Sonuç: Şaklaban para kazanıyor, iş yapan geri çekiyor kendini. Bu yüzden , zor yoldan öğrendiğiniz bir bilgiyi öğretmeyin, sonra cahile güç yetiremezsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 9 Eylül 2025; 15:29:45 >
-
AI algoritmaları da bu bahsettiğiniz sonuçlara yol açabilir, çünkü onların da eğitim aldığı kaynaklar arasında bahsettiğiniz web siteleri var. Tablo gelecekte şöyle olacak, kaliteli içerik üreten de, kalitesiz içerik üreten de artık yapay zeka için çalışacak. AI şirketleri, yaradıkları web sitelerinin veya kitapların sahiplerine ücret ödemeyi düşünürse o ayrı, ama bunun olması için, önce AI şirketlerinin para kazanması lazım.
Anlayacağınız internette işler karışık, yapay zeka, şu anda bu karışıklığı çözmüş gibi görünse de tam olarak öyle mi bunu zaman gösterecek. Facia bir şekilde, yapay zekanın eğitim için yararlandığı içerikler de, artık yapay zeka üretimi işler olmaya başladı. Ben de sonunda ne olacağını merak ediyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Emek hırsızları her dönemde var, günümüzde işin artık farklı bir boyuta geçtiğini kabul ediyorum. Elbette, cahil cesareti de internetin yayılmasıyla arttı, ancak insanlara fayda sağlayan, bilginin gerçekten değerini bilen kişilere, o bilginin ulaşmasının ne zararı var?
Sadece belirli bir grubun yer aldığı bir yer de bir süre sonra kendisini tekrar edecektir, burada önemli olan bilgi değil, doğru bilgi. Bugün, sosyal medyada gördüğü bir bilginin doğruluğunu araştıran kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez, ama aslında asıl marifet burada. Her türlü bilgiyi kendi istediği gibi çarpıtanlar bir kenarda dursun, bugün internetin en büyük sorunu doğru bilgiye ulaşmak.
Lakin bardağın bir de dolu tarafı var. En basiti, bilgisayarına format atmak zorunda kalan, ama bunun için komşu komşu bilgisayarcıya para vermek istemeyen binlerce insan, forumlar, YouTube videoları aracılığıyla bu işi öğrendi. Amaç neyse, sonuç da o şekilde şekillenir, bugün internet, yarın yapay zeka, diğer gün başka bir şey.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________
-
Bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Özellikle de - bu konuda düzenleme ve denetimin eksik olduğu Türkiye'de - internet kurgusunun neden böyle olduğunu güzelce anlatıyor. Yapay olarak sitede geçirdiğiniz süreyi ziyaretçi süre ortalamasının yükselmesi ve bunun avantajlarından faydalanmak için uzatmaya çalışıyorlar:
Evrim Ağacıyoutube
Bu videoyu çekmek benim için epey zor, çünkü evladım gibi gördüğüm sitemiz, ölüyor! Şaka yapmıyorum veya abartmıyorum. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen bilim sitesi olan evrimagaci.org, 15 seneden sonra gözlerimin önünde can çekişiyor. Katil kim mi? Yapay zeka... Bu, gerçek bir "mesleki yok oluş" hikayesi... #YapayZeka #EvrimAğacı #İnternet 00:00 Giriş: evrimagaci.org Ölüyor! 00:30 Evrim Ağacı Nasıl ve Neden Kuruldu? 03:03 Evrim Ağacı’nın Amacı Neydi? 03:45 Neler Yaptık? 07:04 Benim Asıl İşim Ne? 08:24 Yapay Zeka Beyaz Yakaları Nasıl Tehdit Ediyor? 09:44 İnternet Siteleri Birer Birer Ölüyor! 11:12 İçerik Üreticileri Nasıl Para Kazanıyor? 13:04 Reklamları Neye Göre Görüyorsunuz? 14:06 Türkiye Reklamcılığı Nasıl Kötüye Kullanıyor? 16:24 Reklamsız İnternet Mümkün mü? 17:29 Sıfır-Tıklamalı İnternet: Google ve OpenAI, İçerik Üreticilerini Nasıl Öldürüyor? 23:50 Ne Yapılabilir? 25:29 Kapanış *** 📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz: 💪 Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: https://www.patreon.com/evrimagaci | https://kreosus.com/evrimagaci 📹 Dilerseniz, YouTube'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCatnasFAiXUvWwH8NlSdd3A/join 🎪 Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: https://pazar.evrimagaci.org/ 🎈 IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: https://evrimagaci.org/destekol 📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: https://evrimagaci.org/destekol Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤ *** BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR: • En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: https://dar.vin/SonVideo • En popüler videomuzu izlemek için: https://dar.vin/EnPopuler • Kanalımıza abone olmak için: https://dar.vin/EAYouTubehttps://www.youtube.com/watch?si=6O9Eo3zbxE_uz_jQ&v=MB26JRTbdKE&feature=youtu.beAlıntı
metni:Arama algoritmalarındaki değişiklikler ve yapay zeka tabanlı sohbet robotlarının yükselişi birçok site için trafik kaybı anlamına geliyor. Videoda tam olarak bu alıntıladığım yer üzerinde durulmakta, Çağrı Mert Bakırcı kurucusu olduğu platform olan Evrim Ağacı'nın - gerileme - deneyimini paylaşmakta. İnternette orijinal içerik üreticilerinin teşvik edilmesi ve korunması lazım aksi takdirde verimsiz bir algoritma ve kopyacı yapay zeka sarmalı internet ekonomisini, nihayetinde ise açık webi çökertebilir.
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
-
2000 yıllarında 1 tane mp3'ü 1-2 saatte indiriyorduk. Millet klavyede, A harfi nerede, @ nerden basılıyor diyordu.
Format atmak için yazılımcı olmak gerekiyordu neredeyse. 1 pc'ye format 5-6 saat sürüyordu. Sistem sürekli çökerdi. "Haberin devamı için tıklayın" gibi ibarelerin o tarihlerde olduğunu hatırlamıyorum. 1999 yılında internet kafede çalışmaya başladığım yıl idi.
_____________________________ İyi bir kadınla iyi bir erkek birlikte değildir. Çünkü kadınlar, Kötü erkeklere aşık olup iyi erkeklerle dertleşir...
Ölümden sonrası bile var senden sonrası neden olmasın ki... -
Yapay zeka nimet oldu. Googlenin arama sonucunda yapay zeka ile verdiği cevap bile çoğu zaman yetiyor. Önceden basit bir bilgiye ulaşmak için kaç tane haber sitesiyle uğraşıyorduk.
Bilgi üreten, bilgi paylaşan web sitelere saygım var. Fakat şu %99'ı gereksiz olan haber sitelerinin her konuya maydanoz olmasından bıkmıştık. Kurtulduk şükür.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T Square -- 10 Eylül 2025; 9:58:5 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ Gittiğiniz yol, hızınızdan daha önemlidir. -
Adam da zaten onu demiş. Eskiden böyle "Haberin devamını görmek için tıkla" gibi aptallıklar yoktu demiş. Şimdi bunu geçtim bir de üstüne aradığın şeyin cevabını da vermiyor siteler. Bu yıl kurban bayramı kaç gün tatil diye aratsan çıkan siteye girsen sana 2-3 paragraf bomboş yazı okutuyor ve cevap muhtemelen yine yok. Ya da falanca dizisinin bölümü ne zaman diye aratsan ilk çıkan siteler sana 5-6 paragraf boş yazı okutuyor ve cevap yok. İnsanlarla bu kadar billur geçildiği yerde açık web ölsün gitsin abi zaten. Böyle aptal siteler batıyorsa batsın hatta sırf bunlar batsın diye diye AI kullanırım özellikle bunun için bile kullanabilirim. Adam haklı. 1 sayfa aptalca boş cümlelerle dolu bir zırva internet sitesini okuyup vakit ve enerji harcayıp sonunda küfür edeceğime AI'a sorar geçerim, ağzım da bozulmamış olur, sinirlenmemiş olurum, mis.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Şimdi anladım haklısınız. Şu maç hangi kanalda diye bakıyorum. 2 saat boş boş yazılar, en aşağı iniyorsun, haberin devamı filan. Sırf sitelerinde vakit geçirilsin, hit artsın kurnazlıkları.
_____________________________ İyi bir kadınla iyi bir erkek birlikte değildir. Çünkü kadınlar, Kötü erkeklere aşık olup iyi erkeklerle dertleşir...
Ölümden sonrası bile var senden sonrası neden olmasın ki... -
Cidden gpt kullanmayan kaldımı google Yerine . Saçma sapan cevaplar için vakit harcayacağıma gpt hepsini 3 4 saniyede önüne seriyor.
-
felaket haberlerinden zevk alan alıklara şerbet vermiş...
En Beğenilen Yanıtlar

İnternet 2000 li yılların başında böyle değildi. Çok daha az kaynak varken doğru bilgiye anında ulaşıyorduk. Sonra gerek google algoritmalarının aptallığından, gerekse web sitelerinin "tık tuzağı" kavramını ana fikir olarak bellemesinden kaynaklı, internet tam bir veri çöplüğüne döndü. Örneğin "Türkiye - Fransa maçı hangi kanalda ve saat kaçta?" gibi basit bir arama için girdiğiniz sitede, osmanlı fransa arasında kanuni döneminde gelişen tarihi ilişkilerden başlayıp, iki ülkede en çok yetiştirilen tarım ürünlerine falan değinip, "Haberin devamı için tıklayın" gibi sinirlerinizi tepenize çıkaran saçmalıklarla karşılaşıyorsunuz. Aynı cevabı A.I. size anında veriyor. Son dönemde yapay zekanın gelişimiyle birlikte neredeyse webde gezinmez oldum diyebilirim. Kendi adıma böyle bir gelişmeyi uzun zamandır bekliyordum. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X