Şimdi Ara

Göktürkçe öğrenmek istiyorum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu aralar baya heves ettim. Göktürkçe öğrenmek için kaynak önerebilir misiniz?

• https://turkkepit.com/yurtici/urun/turk-dili/gokturkce-ogreniyorum/

ben bu kitabın sayesinde öğrendim (sayılır)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kimle konuşacaksın merak ettim ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: soon

kimle konuşacaksın merak ettim ?

neden herşeyden bir cikar amacı gozetiyoruz anlamadım

• quote:

Orijinalden alıntı: Umut K.

quote:

Alıntıları Göster
    Neden Çince veya Rusça değil de Göktürkçe?
  • quote:

Kazakistan'daki Altaylardaki kardeşlerimle konuşmak için olabilir mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlıca öğrenmesi ne kadar gereksiz ise Göktürkçe öğrenmesi o kadar gereksiz. Faydası olacak şeyler öğrenin derim. Gaza gelip böyle şeyler yapmanın alemi yok. Kazakistan da Göktürjçe biken yok gibi. Fakat hemen hemen hepsi Rusça biliyor. Rusça öğrenebilirsin

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Önce bir Türkçeyi ogren ondan sonra gel buraya emeklemeden yuruyemezsin joe

• Kültür ve Tarih bölümüne konu açmanı öneririm. Orada daha net ve konuya hakim insanlardan cevap alırsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Havya Makinesi

Osmanlıca öğrenmesi ne kadar gereksiz ise Göktürkçe öğrenmesi o kadar gereksiz. Faydası olacak şeyler öğrenin derim. Gaza gelip böyle şeyler yapmanın alemi yok. Kazakistan da Göktürjçe biken yok gibi. Fakat hemen hemen hepsi Rusça biliyor. Rusça öğrenebilirsin

Göktürkçeye yakın saf bir Türkçe konuşuyorlar, Türklerle neden Rusça konuşayım söyler misin? Herkes istediği dili öğrenir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kes lo foşşik

• quote:

Orijinalden alıntı: RioShui

Kes lo foşşik
    sağdan sola yazılır. kelime başlarında 'a,e' kullanılmaz. yani örneğin ata yazarken başındaki a'yı yazmazsınız.
    kelimenin ikinci harfi 'a,e' isede yazılmaz. yani temür yazarken 'tmür' şeklinde yazarsınız. zaten büyük ünlü uyumuna aykırı yazılmadığı için temür yazdığını anlarsınız.
    orjinal yazı şekli yumuşak ünsüzlerle başlamaz yani deniz yerine teniz gibi ama onu bugünün türkçe söylenişinde kullandığımız için ben yazarken bu kurala uymamayı tercih ederim. asıl sıkıntılardan biri türkçe olmayan kelimeleri yazmada doğuyor, sessiz damgalarında kalını ve incesi olduğu için bugün kullandığımız arapça yada batı dillerinden geçen ve büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeleri yazarken bu alfabenin kuralları dışına mecburen çıkılıyor ve ortaya ucube kelimeler çıkıyor. bu sorununda dil bilimcilerin çözmesi gerekiyor aslında
    benim nacizane bildiklerim bunlar hata varsa düzeltsin bilenler

• quote:

Osmanlıca öğrenmesi ne kadar gereksiz ise Göktürkçe öğrenmesi o kadar gereksiz. Faydası olacak şeyler öğrenin derim. Gaza gelip böyle şeyler yapmanın alemi yok. Kazakistan da Göktürjçe biken yok gibi. Fakat hemen hemen hepsi Rusça biliyor. Rusça öğrenebilirsin

Osmanlı Türkçesi öğrenmek gereksiz ha sana daha bir şey demiyorum

• Göktürkçe bir abecedir sadece. Adam daha alfabe olduğunu bilmeden kimle konuşacaksın diyor. Bugünkiyle tek farkı ufak tefek ses değişiklikleri ve abece. Bu arada Orta Asya'daki andalarımızın dillerine de malesef bayağı bir Rusça kelime girdi.

• ahmtayd kullanıcısına yanıt
    Aynen yenicerilerle falan muhabbet kuramiyoruz cidden zor durumdayiz ogrenmemiz lazim

• quote:

Orijinalden alıntı: Umut K.

quote:

Keske osmanlica ogretilmesine karsi olanlarada ayni tepkiyi verebilseniz...

• Osmanlica turkcesi olmadan hukuk metinleri ve eski metinler anca sozluge bakila bakila okunabiliyor. Mustafa kemal donemin getirileri icin ne kadar dilsel devrimler yapsa da muazzam osmanlica turkcesi bilgisi vardi. Ki ben de gokturkce ogrenmek isiyorum ama bazi diller vardir ölü olan ama yeni sözcükler icin uygulanabilirligi bulunur. Gokturkce inceledigim kadariyla dis lisanlardan alinan sozcukleri yazmak icin uygun degil. Ama 720yillarindaki metinlerde boyle bi dil yaratilmasi cok buyuk bir olay. Osmanlica ogrenmek suan siyasi bi tartisma ve oy toplana araci oldugundan yine kutuplastirmalar yasandi fakat ogrenilmemesi de buyuk sacmaliktir benim nazirimda. Bir de bazi dil gerileticiler suanki ozturkcelestirme hareketlerine cok karsilar ama bilgisayar ve bilisim terimlerinden tut devlet yonetim terimlerine kadar ozlestirme yapan kisiler umarim devam ederler. Lan neden bu kadar uzun yazdim ben anlamadim ama 'ogrenip napicaksin' mavralarina tutunmadan ogren derim. Cok şık da abecesi

• quote:

Orijinalden alıntı: cemiyette pistim

Osmanlica turkcesi olmadan hukuk metinleri ve eski metinler anca sozluge bakila bakila okunabiliyor. Mustafa kemal donemin getirileri icin ne kadar dilsel devrimler yapsa da muazzam osmanlica turkcesi bilgisi vardi. Ki ben de gokturkce ogrenmek isiyorum ama bazi diller vardir ölü olan ama yeni sözcükler icin uygulanabilirligi bulunur. Gokturkce inceledigim kadariyla dis lisanlardan alinan sozcukleri yazmak icin uygun degil. Ama 720yillarindaki metinlerde boyle bi dil yaratilmasi cok buyuk bir olay. Osmanlica ogrenmek suan siyasi bi tartisma ve oy toplana araci oldugundan yine kutuplastirmalar yasandi fakat ogrenilmemesi de buyuk sacmaliktir benim nazirimda. Bir de bazi dil gerileticiler suanki ozturkcelestirme hareketlerine cok karsilar ama bilgisayar ve bilisim terimlerinden tut devlet yonetim terimlerine kadar ozlestirme yapan kisiler umarim devam ederler. Lan neden bu kadar uzun yazdim ben anlamadim ama 'ogrenip napicaksin' mavralarina tutunmadan ogren derim. Cok şık da abecesi
    Mesele birileriyle Göktürkçe konuşmak değil. Atalarımızın dilini biraz olsun öğrenmek isterim. Sonuçta Türk'üm. Yeri gelir Uygurca da öğrenmek isterim. Ha konuşmak için değil tabi, bilgim olsun en azından

Ayrıca şimdiki Türkçe'mize yakın bir dili var. Bu yönü çok hoşuma gidiyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Zaidax

quote:

Göktürkçeye yakın saf bir Türkçe konuşuyorlar, Türklerle neden Rusça konuşayım söyler misin? Herkes istediği dili öğrenir.

http://forum.donanimhaber.com/m_85197903/f_//tm.htm#85197903

Bu konuya göz at. Saf Türkçe kalmadı bu devirde fakat, kim daha saf Türkçe konuşuyor biraz daha fikirlerin netleşir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmtayd

quote:

Orijinalden alıntı: Livemau5

Aynen yenicerilerle falan muhabbet kuramiyoruz cidden zor durumdayiz ogrenmemiz lazim

İletişim kurmak için değil zaten. Bu kadar yobazlık yapmayın lütfen ya

Ben niye Osmanlıca kaynakları direkt okuyabilmek için zorunlu olarak dili öğreneyim ya? Mısır'dakiler hiyeroglif okumayı zorunlu öğreniyor mu? Yunanlar Antik Yunanca'yı da kullanıyor mu? İşi o olan insanlar olur oturur çevirirler bu dünyanın her yerinde böyledir. He seçmeli ders olur anlarım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.