Şimdi Ara

ARAPÇA ÖĞRENMEK MANTIKLI MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
5.240
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Karantina döneminde yoğun bir şekilde ingilizce çalışmaya başlamıştım şu an konuşabiliyorum ve uzun cümleleri genel olarak anlayabiliyorum.

    Özel okulda ingilizce mühendislik okuyan arkadaşlarımdan bi tık daha iyi bir ingilizcem var diyebilirim. Sizce arapça öğrenmek mantıklı mı? Bu arada arapların yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorum. (Türkiye’deyim ama durumları biliyorsunuz.)

    Ayrıca iş ilanlarına da bakınca ingilizceden çok arapça gözüme çarpıyor belki de bana öyle gelmiştir bilemiyorum. Sizce ikinci dil olarak arapça mı yoksa ispanyolca,fransızca,almanca veya rusça mı?



  • Arapça mütercim tercümanlık öğrencisi olarak tekrar seçim yapsam rusça veya ispanyolca seçerdim veya çince. Arapça çok ama çok zor bir dil. Uzmanlaşmak için yıllar gerekiyor, uzmanlaşmak istesen doğru düzgün kaynak yok. Hem de artık körfez ülkelerindeki bütün ülkelerde neredeyse hep ingilizce konuşuluyor arapçanın aksine. Bir de lehçe konuları var ki orası canımı çok sıkıyor. Tüm öğrenci arkadaşlarım da bundan şikayetçi. Her arap ülkesi kendi lehçesini konuşuyor. Fasih arapça öğrenerek hepsiyle konuşamazsın. Tek tek bütün lehçeleri öğrenmen de çok zor gidip yaşaman gerekir.
  • BlackHawk6 B kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim. 🙏

    Hocam Arapça’nın Çinceden daha mı zor olduğunu düşünüyorsunuz?

    Benim bir tane Mardinli arap bir arkadaşım vardı ama çok cahil biriydi gerçekten çok kültürsüzdü. (Normalde araplar öyle değil ama o öyleydi) Sadece arapça bildiği için kasiyerlik-satış danışmanlığı yaparak 4-5 bin kazandığını söylüyordu. Bir de üniversite okuyor 4 yıllık sağlık bölümü. Mezun olduğunda ingilizce bilmemesine rağmen maaşı sadece ingilizce bilenlerin 2 katı olucak. Özeniyorum valla açıkcası...

    Ben şu an ingilizceye odaklandım üst seviyeye getirmek istiyorum ama işverenler genelde ingilizceyi küçümsüyor. O yüzden 2.dil de düşünüyorum. Yani ne yapsam bilemedim siz işin içindesiniz o yüzden biliyorsunuzdur yol gösterebilirseniz çok mutlu olurum çok teşekkürler hocam 🙏




  • Bogazicili_zekiye kullanıcısına yanıt
    Yani iyi bir şekilde ingilizce bilerek de kazanılabilir. Büyük miktarda bir para değil aldığı. Çince'den zor demiyorum ama çincede arapçadaki kadar lehçe karmaşası yok. Ürdünlü biri ile Mısırlı bir anlaşamayabilir eğer okula gitmemişse. Bu arada bence öğrenmesi en zor dillerde arapça ve çince başı çekiyor. Arkadaşınızın öğrendiği arapça lehçe arapça. Her ülkeden arap ile anlaşamaz. onu öğrenmek için arap ülkesinde yaşamanız gerekiyor. kitaplardan vs. öğrenemezsiniz. Dediğim gibi ben olsam rusça ispanyolca veya çince tercih ederdim. Eğer 8-10 yıl vaktim var her gün saatlerimi ayırabilirim hem lehçe hem klasik arapça öğrenmek isterim derseniz tabii ki tavsiye ederim. Ama ülkemizde fazla suriyeli vs. olduğu için de arapçanın değeri azalıyor.
  • BlackHawk6 B kullanıcısına yanıt
    Aaa hocam olaya hiç o yönden bakmamıştım. Ülkedeki arap sayısının artmasının arapçanın önemini arttırdığını vs söylüyordu herkes. Ama eğer bir suriyeli türkçeyi öğrenebilirse olay zaten kopuyor. Tabi öğrenebilirlerse. Çünkü onlar zaten benden iyi bir arapça bilecektir diye düşünüyorum.

    Ayrıca o kadar bir vaktim yok asla... 8-10 yıl inanılmaz uzun bir süre.
  • Öncelikle Arapça bilmiyorum.
    Ama Arapça hakkında az çok bilgim var.
    Ve burada mesaj yazan arkadaşlar yazdıklarınızın büyük kısmı gerçeği yansıtmıyor.
    Lütfen yanlış yönlendirme yapmayınız.

    1.Evet Arapça öğrenmek mantıklı ve iş dünyasında da çok aranılan dillerden ilk 3'te.

    2.Arapça öğrenebilmek için İngilizce bilmeniz gerekli değil zorunludur.Zira ammice kısmında Türkçe kaynak çok çok az.

    3.İngilizce ileri düzeyde öğrenip Arapça öğrenmeye geçmek daha mantıklı olur.

    4.Eğer mesleğinde kullanılan bir dil ise öğren.Dil öğrenmek bir amaç ve motivasyona dayalı olmalı.
    Kullanmayacağın bir dili ne kadar süre öğrenmeye devam edebilirsin ki?
    Mesleğinde hangi dil ve ya diller önemliyse onları öğren.Öğretmenlerine sor.

    5.Arapça kolay bir dil değil ama bir Çince kadar zor dil değil.Çekimleri var.Türkçe'de de var ama Arapça daha detaylı.
    Kolay öğrenilen bir dil yok zaten.İngilizce kolay diyenlere hiç inanma.
    Arapça zor diyenler İngilizce kolay diyorsa saçma.phrasal verb,idiom öğrenmek kolay mı?

    6.Arapça öğrenmek istersen tüm ülkelere ait kaynaklar var.Hatta ücretsiz.İsteyenlere kaynak önerebilirim.

    7.Bu lehçe konusu var evet.Zor kısmı burası denebilir.Ama her zaman söylenilen şey Mısır Arapça'sı öğrenilirse diğer lehçeleri anlama oranı daha fazlaymış(Bu bilgi yıllardır birçok forumda geçen bilgi).Osmanlıca kelimeler bile var.

    6.Çincede de lehçe sorunu var arkadaşlar.Mandarin ve Cantonese ayrımı temel olarak var.Bölgelere göre de var.
    Bu ayrımlar dilde ileri seviyelere çözülecek şeyler.İngilizce de yok mu sanki.Kanada,Abd,Avustralya aynı mı konuşuyor.Her dilde bu tip ayrımlar vardır.

    7.Bir de Arapça öğrenmek öyle 8-10 sene sürecek kadar zor değil.İleri düzeye gelmek 2 sene.En fazla 2,5 sene sürer.

    8.Arapça öğrenmek için o ülkelere gitmene gerek yok.Arapça altyazı sayesinde dinleme,konuşma çalışması yapabilirsiniz.
    Atyazı gibi büyük bir nimet var.Her dilde altyazılı film,diziler sayesinde diller öğrenilebilir.
    Dinlediğin metni sesli tekrar etmezsen konuşmayı tabiki öğrenemezsin.




  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Ratplanet aslında sizin çok yanlışınız var. Mütercim tercümanlık Arapça öğrencisi olduğumdan dolayı hayatım arapça ve araplar ile geçiyor. Hocalarım Ürdünlü, Suriyeli, BAE'li vs.. ve Türk.
    Arapça ilk 3'te olabilir en çok talep edilenlerden biri bunda bir itirazım yok. Ama bilgileriniz maalesef çok eksik ve yanlış. Ben de zaten Arapça Çince kadar zor değil dedim. Ama arapça'nın lehçe sıkıntısı çok büyük. Kaynaklar yetersiz. Ve hangi lehçeyi öğreneceksin? Bir sürü lehçe var. Fasih mi öğreneceksin o zaman günlük hayatta konuşamazsın. Eğer 2 senede hem fasih arapçada hem de lehçede ileri düzeye gelebilen bir tanıdığınız varsa bana ulaşsın Ankarada olan üniversitemizde veya istanbulda öğretim görevlisi olarak başlasın. İnsanları yanlış yönlendirmeyin. Aslında bunlar lehçe değil tamamen fasih arapçadan farklı bir dil olmuş durumdalar. Bunlar da genel olarak Arapların cahilliğinden kaynaklanıyor. Birbirleriyle zor anlaşıyorlar. Çincedeki lehçe sorunuyla arapçadaki aynı değil. Arapçanın en büyük sorunu lehçe. Arap üniversiteleri bunları çözmeye çalışıyor fakar MS Arapça gün geçtikte daha az kullanılıyor. Yetkinliğiniz yoksa lütfen arapça ile ilgili yorum yapmayın. Ben Londra'da ingilizcemi geliştirdim fakat kanadalı biriyle rahat anlaşabiliyorum. Ama arapçada cezayirli biriyle suudi arabistanlı biri anlaşmada oldukça zorluk çekiyor. Bir de MSA bilmiyorsa bırakın arapçayı ingilizce anlaşıyorlar kendi aralarında.

    edit: 8-10 yıl mevzusu ortalamaya göre yazılmıştır. Dış ticaret uzmanı arkadaşım 7 yıl Katar'da kaldı. 7 yıl sonunda B1 seviyesine gelememişti bile. Çünkü eğitimli araplar genelde ingilizce konuşuyor. Siz kendi işinizmiş gibi Arapça öğrenmek isterseniz büyük çaba harcarsanız Hem lehçe hem klasik arapça öğrenmek isterseniz (Ki ikisinin de öğrenilmesi gerekir tam mesleki yetkinlik için) 4-5 seneye kadar çekebilirsiniz. 1 yılda İngilizce'de iyi seviyeye geldim. Birçok dil konferansına katıldım hep dili nasıl daha iyi öğrenebiliriz araştırmalarını yapmaktayım, özellikle arapçayı. Ama yok 6 ayda yok 1-2 yılda iyi yerlere gelirsiniz diyenlere aldanmayın. Özellikle Arapçayı ingilizce ve çinceyle karşılaştıranlara. Her dil eşsiz özelliklere sahiptir birçok bakımdan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackHawk6 -- 17 Haziran 2020; 18:18:21 >




  • BlackHawk6 B kullanıcısına yanıt
    Kaynaklar yetersiz değil arkadaşlar.Çok kaliteli kaynaklar var ve ÜCRETSİZ.
    Hem de lehçelere göre dersler ileri düzeye kadar MEVCUT.
    Kaynaklar yetersiz değil kaynak taramayı bilmiyor olabilirsiniz.

    Artık lehçelere göre bile altyazılı diziler var.Tabiki satın almak gerekiyor.

    Mısır Arapçası öğrenilirse diğerlerine oranla anlama düzeyi daha fazlaymış.
    Bu bilgi uzun süredir forumlarda var.Bu konuda ne düşünüyorsunuz?


    Ya arkadaşlar lütfen yazdığınızı bir düşünün.
    Bir insan 7 koca yılda bir dilde sadece b1 düzeyine gelmişse ya gerçekten öğrenmek istemiyordur yada yeterli çaba göstermiyordur.

    Arapça konusunda modern standart Arapça'nın yanında lehçe öğrenilmesinin gerekliliği biliyorum.
    Bunu eski mesajlarda önerilerde görebilirsiniz.
    Fakat bu ikisinin 5 senede öğrenileceği bana fazla bir süre gibi geliyor.



    Düzeltme:Mısır Arapça'sı ilgili bilgiyi okuduğum yeri hatırladım;https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/736387-hangi-arapca
    Arapların birbirini anlayabildiği tek lehçesinin Mısır Arapça'sı olduğunu yazmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rat.planet -- 17 Haziran 2020; 20:22:4 >




  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Bakın eğer amatör olarak ilgilenilirse kaynak bol. Netflix bile yeter. Ama profesyonel, akademik olarak Arapça lehçesini internetten öğrenmeniz aşırı güç. Modern stantart arapçayı öğrenebilirsiniz.

    Evet Mısır Arapçası en çok anlaşılan lehçe. Çünkü bir çok arap ülkesinde mısır dizileri baskın (Cezayir'de Fas'ta vs dublajlı) Ama Mısır lehçesi konuştuğunuz zaman sizi en fazla anlarlar. Cevap veremezler bile. Siz azerbaycanlı birisini az çok anlarsınız ama onunla tam yetkinlikte konuşamazsınız. İş arapçası için çok yetersiz kalır. Bu durumda araplar aralarında ingilizce konuşmaya başlıyor. Cahillikleri beni kızdırıyor çünkü klasik arapçayı bile konuşamıyor bir kısmı. Özellikle biraz daha zengin ülkelerde tamamen iş ingilizceyle dönüyor bile denilebilir. ''Benimle modern standart arapça konuşma ben onu sadece makalelerde ve al jazeera'da görüyorum ingilizce daha iyi konuşurum.'' diyorlar. Haklısınız 7 koca yılda b1 düzeyine gelmişse çaba göstermiyordur çünkü çok ama çok büyük bir süre özellikle imkanlar bu kadar gelişmişken. Ama lehçe durumlarından dolayı araplar ingilizce konuşmular hep onunla. Arapça'nın çok talep olan dillerden biri olma sebebi budur. Arap olmayan ve MSA ile birlikte lehçe bilen insan çok zor bulunur. Bu da dediğim gibi yıllar süren ve diğer dillere göre çok uzun bir süreçtir. Sizin kadar dil bilmiyorum sadece ingilizce ve arapça biliyorum hocam ama az çok diğer dillerle ve dil öğrenmeyle de haşır neşirim. Arapça oldukça sıkıntılı bir dil. Bu dile verdiğim emekle çince hariç şimdiye başka bir dilde advanced olabilirdim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackHawk6 -- 17 Haziran 2020; 21:19:52 >




  • BlackHawk6 B kullanıcısına yanıt
    Mısır lehçesini anlıyorlar ama cevap veremiyorlar kısmını bilmiyordum.
    Bu Mısır lehçesi konusu Türkçe sayfalarda,forumlarda geçmişte genelde sadece bunu bilince diğerlerine gerek tarzında yazıldığı için sordum.

    Peki birkaç sorum var.
    1.Hangi lehçeyi öğrenmek gerek? Kaynak açısından Mısır daha fazla.
    2.MSA bilmeden direk lehçe öğrenilirse sıkıntı olur mu? Ya da olumsuz yönü var mı?


    Ek olarak detaylı kaynakları buraya ekliyorum;
    İleri düzeyde konular var.
    quote:

    https://www.livelingua.com/arabic/courses/dli/#ModernStandardArabic
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/dli/#Syrian
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/dli/#Egyptian
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/dli/#Iraqi
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#Chadian
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#HijaziDialect
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#Jordanian
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#Levantine
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#Mauritanian
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#Moroccan
    https://www.livelingua.com/arabic/courses/#Tunisian


    Özellikle 1,2,3,4.linkler çok detaylı anlatıma sahip.




  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Yani cevap vermek bir yana bazen anlamıyorlar bile Mısır Lehçesini. Eğer mısır dizileri vs. izliyorsa anlarlar. Verdiğiniz güzel bir kaynak biz hazırlıktayken kullanıyorduk.
    Sorularınıza gelince hocam,
    1. Hangi ülkeyle hangi alanda çalışılmak istendiğine göre değişir. Ama arap dünyasında Mısır Lehçesi baskın. En çok onunla anlaşılır. Genelde arapça öğrenenler Mısır lehçesini öğreniyor sonradan. Ama diğer Kuzey Afrika ülkelerine çok ters bir lehçe Mısır lehçesi. (Libya,Tunus,Fas)
    2. Bu konuda çok tartışma oluyor. Tamamen amaca göre değişir. Eğer akademik bir iş yapılacaksa, yazılı beceriler kullanılacaksa mutlaka MSA öğrenilmelidir. Çünkü MSA, Birleşmiş Miletler'in 5 resmi dilinden biridir. Diplomasi'de, akademik alanda, uluslararası ilişkilerde kitapların %99'nda Modern Standart Arapça kullanılır. Siyasiler de açıklama yaparken genelde standart arapça konuşurlar. Ama bir ülkeye gidilecekse, sokakta sadece konuşmaya sözlü becerilere ihtiyaç varsa Lehçe yeterlidir. Bence mutlaka MSA gerekir. Haber kanallarının bile çoğu MSA'dır. Ama sosyal medya, sokak dili, dizi ve filmler, şarkılar lehçedir. MSA bilerek diğer dilleri öğrenmek daha kolaydır çünkü Arapçaya hakim olunur. Lehçe öğrenmek kolaylaşır.




  • kendi düşüncelerimi yazacağım. sizce yanlışmı düşünüyorum

    (1) Mardinliler
    (2) Hataylılar
    (3) Suriyeliler


    Çok iyi konuşuyorlar hatta anadil seviyesinde diye biliyorum hepsi ayrıca hepside türkçe full artık

    (4) Arap dili edebiyatı okuyan
    ve
    (5) imam hatip + kuran kursu kombinasyonu yapıp arapça egitim alan insanlar da var.

    arapçada cinsiyet kavramı var üstüne birde bi sürü lehçe var. Ayrıca araplarla hep ingilizce anlaşıyorum.

    Gerçekten memlekette bu kadar çok arapça bilen eleman mı lazım ve karşılanamıyor mu
    daha (6) hobi ve iş amaçlı öğrenenleri bedava ismek arapça kurslarını saymadım heryer arapça dolmuş.

    bana arapça öğrenmek mantıklı gelmiyor 10 kişi den 9.5'u ile ingilizce anlaşıyorum problem yaşamadım.

    hani rusça derseniz tamam anlarım adamlarda çok byük bir yüzde ingilizce bilmiyor çok nadir bilen çıkıyor. en azından ben turistik yerlerde yada tatil yerleri her zaman giderim sadece rusça konuşuyorlar. bu dilde de cinsiyet falan var aksan muhabbetini duymadım yanlışım olmasın. bu adamlarla ingilizce konuşamazsın bu kadar emek vericeme arapça yerine rusça daha mantıklı geliyor bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 18 Haziran 2020; 20:56:37 >




  • Suudi Arabistanli bir firmanin genel mudurunum cocuklarina Arapca egitimi vermistik.

    Aile Suudi Arabistanli fakat cocuklar Turkiye'de dogup buyudukleri, hic Arabistanda yasamadiklari icin kendi ana dillerini ogretmemiz gerekiyordu.

    Baba Arapca ogretmenlerimizin cogunu lehceden dolayi reddetti. En son Lubnanli ve Suudi Arabistan'da uzun yillar yasamis bir ogretmenimize tamam demislerdi.

    Kisaca Arapca'da lehce cok onemli.
  • ekşi'de konusu açılmıştı ingilizceden sonra hangi dil öğrenilmeli diye
    arapça
    rusça
    ispanyolca
    almanca

    eğer abd'ye gitme gibi bir niyetin varsa bazı eyaletlerde ispanyolca ingilizceye göre daha çok konuşuluyor. işe girerken faydası olabilir ama latin amerikalıların sayısı 40 milyon ve sayı yükselecek ve ana dili ispanyolca oldukları için senden benden daima bir adım öndeler.

    arapça biliyorsunuz ülkede mülteci sayısı çok fazla hepsi arapça konuşuyor.rahat iş buluyorlar. hatta tercih edilmekteler.

    rusça'ya gelince ülkeye yine rusya,ukrayna,moldova,türki cumhuriyetleri(azerbaycan,özbekistan,kazakistan) göç alıyoruz fatih çemberlitaş sürekli dolaşttım dükkanlarda ya arap asıllı mardin,hatay,suriye satışçılar ya da çekik gözlü özbekler kazaklar sarışın moldovalı rusça konuşanları göreceksiniz hepsi iyi satış yapar iş bağlar dahası ingilizce biliyorlar.

    almanya'ya gitmek istersen almanca olabilir. iş verenler almanca için orada doğup büyümüş türkiyeye yerleşmiş kişilere bakıyorlar.

    iyi düşün taşın kararını ver. amacını belirle.




  • Merhabalar,

    Lehçe ile ilgili bir takım şeyler söylenmiş; Arapça gerçekten öğrenmesi çok zor olan bir dil. Türkiye'de çok sayıda mülteci olması size engel değil aksine iş alanı yaratıyor. Çok sayıda STK bugün Arapça/Farsça bilen kişilere ihtiyaç duyuyor. Özellikle İran ve Iraktan büyük yatırımcılar Türkiye'ye yöneliyor. İspanyolca ne kadar işinize yarar bilemem ama iyi düzeyde Arapça bilir ve üzerine İspanyolca eklerseniz işin rengi değişebilir. Lehçe konusunda maalesef böyle bir sıkıntı olmakla birlikte bu sıkıntı Arapçayı okul/üniversite gibi ortamlarda öğrenmeye çalışan kişilerin yaşadığı sıkıntıdır. Arapçaya hakim insanlar tüm lehçeleri aşağı yukarı anlayabilirler, burada kültürü tanımak ve Arapçaya aşinalık ön planda oluyor. Mısır Lehçesini tüm Araplar konuşmuyor; Mısır Lehçesi genellikle dizilerde kullanılıyor ve Arap Ülkeleri dizi/sinema gibi alanlarda Mısıra bağımlı oldukları için tüm Araplar anlıyor. Bu arada (bence) en dandik lehçe Mısır Lehçesidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi svsodtu26 -- 4 Ağustos 2020; 0:46:11 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.