Özelde çalışıyorum, yıl ortasında ilk defa enflasyon zammı aldık bu sene. Asgariye %30 zam yapıldı, bize de %35 zam yaptılar. Buraya kadar da bir sıkıntı yok. Ama yıl ortasında gelen düzeltme zammı bile yeni asgari ücretten fazla iken insanlar asgari ücrete yapılan zammı çok buluyor ona şaşırıyorum. Ülkecek algılarımız tamamen şaşmış durumda. Neyin neye göre az ya da çok olduğunu anlamak çok güç oldu artık. |
Gelir dağılımında aşırı dengesizlik var

-
-
Gelir dağılımı nasıl dengeye gelecek, ülkenin tamamını asgari ücretli yaparak mı?
Asgari ücret 18 yaşında hiçbir vasfı olmayan, ailesinin evinde yaşayan lise mezunu kişilere verilen ücretti normalde. Az biraz vasıf gerektiren bir işte çalışan kimse asgari ücret almazdı. Şimdi ise popülist politikalar sonucunda asgari ücrete yapılmaması gereken zamlar yapıldı ve asgari ücret ülkenin %50'sinin aldığı ücret oldu.
Asgari ücret size tek başınıza 4 kişilik aileyi ev geçindirmeyi vaat etmez, etmemeli.
Yüksek teknolojili katma değer yaratan mühendise %50 zam yapmakla, vasıfsız adama %50 zam yapmak arasında dağlar kadar fark vardır.
İkincisine %50 zam yaparsanız yaptığınız şey aslında normalde olmaması gereken kişilerin eline daha çok para vermek olur bu da enflasyonu körükler. Çünkü vasıfsız insan için o ücret artışını destekleyen bir katma değer yaratımı yoktur, o yüzden direkt para basmakla eş değer bir etki yapar ve enflasyon sarmalının içine girersiniz. Şu an olan da bu.
-
Ülkede her şey dengesiz zaten nüfusundan tut, asgari ücretle çalışan oranına kadar. Ben de katılıyorum, asgari ücret anca daha mezun olmamış, ailesiyle yaşayan ama yaz aylarında çalışıp para kazanmak isteyenlere verilmesi gereken tarzda bir tutar.
-
Hepimiz maaşlı çalışan köleleriz asıl bu hayatı patronlar yaşıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Pek katılmıyorum. Ben çalışırken en azından yaptığım işlerin genelinden zevk alıyorum. Hatta kendi işimi bile kurmak istemiyorum. Kendi işimi kurduğum takdirde daha çok iş kovalamam, daha çok toplantıya girmem, daha çok seyahat etmem gerekecek. Bu şekilde en azından memur hayatı yaşayıp maaşımı alıp keyfime bakıyorum.
-
Ülkenin %70'i açlık sınırının altında yaşıyor.asıl meseleyi konuşun bence ülkede katmadeğer sağlayacak nitelikli üretim yok toprağın altı da üstü de yabancılara peşkeş çekilmiş, yandaşlar tarafından parsellenmiş artık vatandaşlık ve dolaylı toprağın yabancılara satışı başlamış, 50 yıllık borçluyuz betonuna köprüsüne avrupalı şirketlerin işlettiği hastanelerine...
-
Bende buna katılmıyorum . Kendinizi kandırmayın . Asıl hayatı kendi işinin patronu olanlar yaşıyor. Adamların aylık geliri senin yıllık gelirini bile geçtiği oluyor. Memur hayatı acayip sıkıcı . Sürekli aynı rutin hayat . Ama patronlar isterse haftasonu sadece yemek yemek için Paris'e gidebilir veya canı sıkıldı tatile hawaiye gidebilir. Kimseye hesap vermek zorunda değil , sabah erken kalkmak zorunda değil sizin düşündüğünüz gibi sürekli işlerin basında koşusturmuyorlar onları genelde altındaki çalışanlar yapıyor. Yani hayat bize size güzel değil onlara güzel .
Yok be hocam ya. O kadar dediğiniz gibi lüks hayatı her patron yaşamıyor. İşten ayrılıp kendi işini kuran arkadaşlarım da oldu. Pazarı iyi okumak gerekiyor neye ihtiyaç var. Ve çevre de çok önemli faktör. Onun dışında ben de gayet rahat tatile gidebiliyorum. Antalya'ya tatile gitmiştik, bir daha gideceğiz. Karadağ'a, Maldivler'e, Dubai'ye gittik; Fas'a ve İtalya'ya da gideceğiz. Bunlar sadece bu yılki tatil planlarım. Daha iyilerini tabi ki ben de istiyorum ama sonuçta bu da kötü değil. Hele köleyim dedirtecek bir hayat kesinlikle değil.
-
Katma değeri olan nitelikli üretim tabi ki var ama belli başlı firmalar etrafında dönüyor iş. Savunma sanayi firmalarını saymadınız mı geri kalanlar için doğru derim.
-
Hocam malesef bu dediğim hayatı yaşayan milyonlar var. Ben İstanbul'da oturuyorum diğer şehirleri bilmiyorum ama yollar çok fazla üst seviye BMW Mercedes dolu . Özellikle ormanlık taraflar da sürekli villa inşaatları var. Çok prestijli pahalı restoranlar ağzına kadar dolu . Bu dediğim ekonomi çok iyi diye anlaşılmasın sadece böyle hayat yaşayan çok kişi var . Ve bunların hepsi patron değil . Daha geçen kurumsal bir şirket çalışanların hepsinin altına son model Mercedes BMW vermiş. Yakıtta şirketten . Çalışanın cebinden beş kuruş çıkmıyor. Ve bu adamlar evden çalışıyor işyerlerine gitmek zorunda değiller işleri daha erken biterse saat 5-6 ya kadar çalışmak zorunda değiller . Adamlara her 3 ayda bir prim veriliyor. En iyi otellerde konaklatılıyorlar. Ekstra tatil ikramiyesi falan veriliyor. Bu şekilde çalışan çok fazla kişi var. Ayrıca klasik memur çalışma sisteminden daha rahat ve eğlenceli.
Onu diyorum işte hocam. Köle gibi hissetmemek için illa patron olmaya gerek yok.
-
Asgari ücret 3000 TL'yi geçmemeliydi böylece hem genç işsizlik azalırdı hemde asgari ücretle çalışan nüfus %50'yi devirmezdi.
Enflasyon bir miktar azalırdı.
Serbest piyasa gerektiğinde arttırıyor maaşları zaten komünist bürokratlara ihtiyaç yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 5 Temmuz 2022; 18:31:6 >
Birisi yazmış 18 yaşında çocuk burger king, market girince 50 yaşında ki adam kadar maaş alıyor şimdi bu 50 yaşında ki adam kendi işinde çok daha faydalıdır belki ama aynı maaş alınıyor gerçekten ileri derece de adaletsiz ortam oluştu. Herkes asgari ücret almaya başladı ülkede ve hala hala hala zam gelsin zam gelsin diyenler var bu konulara hayret ediyorum. Bırakın herkes hakkı olanı alsın.
-
Amaç herkesi fakirleştirmek ve işsizliği arttırmak öyle gözüküyor.
Öyle bir noktaya gelindi ki işveren asgari ücret yüksek diye asgari ücretle deneyimli adam alıyor deneyimsizler yeni mezunlar işsizlikden yamuluyor illegal olarak kötü mekanlarda iş bulmak zorunda kalıyor ki o bile kesin değil.
İyi maaş alanları bile fakirleştirmeyi başardılar adam asgari ücretin 2-3bin fazlasını alıyor diye mutlu bir zam geliyor adamın maaşı asgari ücret oluyor gelirler ve üretim okadar artmadığı için özel sektörde fazla zam yapamıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 5 Temmuz 2022; 19:14:52 >
Halka yansımayan rakamlar ve üç kağıt ekonomisi gerçek bir ekonomistin
diliyle. 3-5 milyonun kendisini kurtardığı vahşi bir sistemdir bu.
istediğiniz kadar kendinizi olgun entellektüel kisvesi konuşma adabıyla
olayları bertaraf etmeye çalışırsanız çalışın gerçek halkın sefalet
içerisinde olduğudur.Herkes öncelikle kendi gemisini düşünüyor, toplum
konsolide olmuş değil, bu işin sonu ya iç savaş ya da yeni dünya düzeni
olacak. siz ülke ülke gezin tabi. öncelik kendimizi kurtarmak çünkü.
-
Ülke öyle noktaya geldi ki Türkiye Çin ve Hindistandaki endüstriyi sahiplenmeye çalışıyor ucuz iş gücü cenneti Avrupa ya yakın daha ne olsun
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Omg neyi dengesiz asgari gayet az
Asgari ücretli 5500 aliyor
Osuruklu edebiyat fakültesini bitirip ogretmen olsan 3 ay tatil yapip 12 bin aliyorsun bu kadarcik vasfi azicik calisan herkes yapar
Suan en cok doktor hukukcu ve muhendisler eziliyor zamdan once asgariden az 3000 lira alan insaat muhler biliyorum yuksek puanli fakulteler daha cok eziliyor omf
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben de onu diyorum işte asgari çok az. Millet hala daha yapılan zammı çok görüyor dedim. Dengesizlik de şurada; adam aldığım düzeltme zammından bile daha az maaş alıyor. Ne yiyip ne içiyorlar da ev geçindirebiliyorlar?
Asgari ücretlilere 10.000 lira versek ne fark eder, bu durumda üretim maliyeti artacak. Bunun sonucu olarak enflasyon oluşacak, bu denge oluşana kadar işten çıkarılanlar da işin ekstrası olacak. Ekonominin stabilliği bozulacak, diğer insanlara da aynı oranda zam yapmak gerekecek. Yaparsan sadece para miktarını arttırır ama değerini düşürürsün; ideal koşullarda en fazla alım gücü korunur. Yapmazsan bu sefer orta kesimi yok edersin, onların alım gücünü asgari ücretliye verirsin. Bu örnekteki gibi asgariden fazla zam yaparsan da asgari ücretlinin alım gücü azalır, orta-üst kesime dağılır. Tabii bunlar da ideal koşullarda, yoksa geçiş sürecinde stabillik bozulacağı için gerçek etkileri daha bile kötü oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Astrian -- 6 Temmuz 2022; 8:31:21 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- araba nasıl çalıştırılır
- pttavm dolandırıcılığı
- eve güvercin girmesi
- batum'da kadın bulmak
- oda kapının kilidi dönmüyor
- elektrikli bebek arabası
- ets2 türkiye haritası
- black friday 2025
- sodyum iyon batarya
- en ilginç rekorlar
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X