Şimdi Ara

FTTH ve Yerel Alt Yapının Ortak Kullanımı Gerekliliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
1.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese selamlar. İnternet Servis Sağlayıcılarımızın ve birbirlerine karşı maddi, manevi agresif tutumlarının hem toplum için hem firmaların kendisine olan bu verimsizlik ve yatırım israfının çözülmesi için bu konuda dikkatinizi çekip, desteğinizi istiyorum.


    Bu hayat pahalılığında, internetin öğrencisi - çalışanı herkes için bu kadar önemli olduğu bir zamanda firmaların pop noktalarına kadar en mahalle ve binalara yerleştirdikleri GPON, FTTH altyapılarını birbirlerine uygun fiyatlarla kullandırmamalarını anlayamıyorum.


    Bir firma bir mahalleye kablo döşüyor, onlarca daireye FTTH götürüyor. Ben demiyorum ki bedavaya bunu başka firmalara kullandırsın fakat birbirlerine hizmet vermeyip yada uçuk fiyatlar çıkararak her firma aynı adrese kendi omurgasından tüketicinin evine kadar kablo çekip kendi binaya kendi fiber tesisatını, eve kendi fiber kablosunu getirmek zorunda olmamalı.


    Arazi değerinin ve gelirin yüksek olduğu bir çok bölgede her firmanın kendi fiber altyapısı mevcut, bir binaya birden fazla fiber tesisatı, binada o fiberin dağıtıcısının olması eve kadar birden fazla kablonun gitmesi ne kadar doğru, ne kadar mantıklı?


    @Muco AKK konusunu senin doğru yönetimin ve akıllıca hamlelerin sayesinde güzel bir şekilde gerçekleştirebildik, sesimizi duyurabildik. 5G konusunda da Turkcell ve Türk Telekom tarafından birlikte çalışmazsak 5G'de nominal tutarlarda yatırım ile başarıya ulaşamayız söylemleri gelmişti. Bu konuda gündem oluşturarak meclisimizin firmaların kendilerine ve birbirlerine maddi, manevi zarar ve yatırım kaynaklarının verimsizce - yanlış harcanmasının önüne geçilmesi gerekiyor.


    Normalde kırsalda da BTK, operatörler baz istasyonlarını birbirlerine kullandırarak tüketicileri, vatandaşı mağdur etmemeli şeklinde bir yönetmelik vardı diye biliyorum ne yazık ki firmalar bu konuda bile birbirlerine tahammül edip, hoş görü göstermiyorlar.








  • Türknet hariç zaten firmalar fiber altyapılarını birbirlerine kiralıyorlar. Türknet'in de zaten kendi fiberi bir elin parmaklarını geçmez. Sadece Türk Telekom ve Turkcell, duygusal davranıp birbirlerinin fiberini kullanmıyorlar. Lakin 2020 yılında Turkcell fiberinin olduğu bölgelerin %80'inde Türk Telekom'un da fiberi vardı şimdiye bu oran %100'e bile ulaşmış olabilir sonuçta Turkcell çok fazla bireysel fiber yatırımı yapmıyor.


    Sizin demek istediğiniz firmalar ortak para katıp altyapı yapsın ise Turkcell, bugüne kadar yapılmış fiber altyapı da ücretsiz bir şekilde kullanımımıza açılsın istiyor. Türk Telekom'da buna itiraz ediyor.


    Mobilde de ortak kule kullanımı vs. gayet yaygın. İnanılmaz ama Turkcell ile Türk Telekom işbirliğine daha yakın. Turkcell, Türk Telekom'un santral binalarını, Türk Telekom'da Turkcell'e ait kuleleri kullanıyorlar. Şu anda bir tek ortak frekans kullanımı yapmıyor TT ve Turkcell ama 5G ile birlikte devlet ya TT ve Turkcell'in sözünü dinleyip ihaleyi TL ile yapacak. İlla ihale Euro ile yapılacaksa 5G ihalesi 2030'a bile kalabilir. Hiç zannetmesemde devlet bastırırsa ve ihale Euro üzerinden olacak derse ortak frekans kullanımı görme ihtimalimiz var.





  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    TürkNet Fiberi bir elin parmaklarını geçmez demeyin, geçen yıl 1 Milyon hane erişimini geçtiler, bu yıl hedef 2 Milyon haneye erişim. İstanbul içinde çok büyük semtlerde yayıldılar, benim 3-4 tane TürkNet Gigafiber kullanan arkadaşım var ama TT ve SO Fiber kullanan arkadaşım yok. Türknet 3-4 seneye kalmaz diğer firmaları geçer Fiber yayılımı konusunda.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Anadolu Yakası'nın neredeyse hiçbir ilçesinde yoklar, demek ki Avrupa yakasının %55-60'ına fiber getirmiş olmalılar. Çünkü İstanbul'da 3.5 Milyon hane var. Bunun 2 Milyon'u Avrupa'da olsa Avrupa yakasının %55-60'ına ulaşmış demektir. Siz bu mümkün diyorsanız benim diyebilecek hiçbir şeyim yok. Bu arada Türk Telekom bile GPON bazında İstanbul genelinde 2 Milyon haneye hala ulaşamadı.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Bakın mavi alanlarda aktif, sarı alanlarda kurulum yapılıyor, kırmızı alanlar da planlamada. Bu kadar alana sadece 1-2 yılda ulaştılar ve giderek hızlanıyorlar. Ortada koskocaman iki tane boş ilçe görüyorsunuz, bunlar Bağcılar ve Bakırköy. Her iki ilçede de TürkNet'e izin verilmemiş, bu yüzden o ilçelere daha giremediler.

    TürkNet Fiber döşemekte Türk Telekom'dan çok daha istekli, ve çektiği yere direkt 1000/1000 veriyor, Türk Telekom ve Süperonline gibi 10 Mbit Upload ile uğraştırmıyor bizi.

    FTTH ve Yerel Alt Yapının Ortak Kullanımı Gerekliliği




  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Türknet daha binaya getirdiği kablolalamayı bitiremedi 4 yıldır.

  • AMC A kullanıcısına yanıt

    İşte o kabloyu çekip bitiremediği yerde belediye izin vermiyor.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Ben belediye ile görüştüm türknet yapmıyor diyor.

  • Türkiye’de iletişim konusunda malesef bir uğraş yok. Öylesine devam ediyor her şey. Bu aşamada Türkneti yine de kutlarım. Sıfırdan başlatıp çok uygun fiyata 1000 mbps internet veriyorlar. Alabilen için büyük şans.

    Anlaşılamayan çok nokta var. Türk Telekom tutup bizlere zamanında fiber verdi. Eve kadar fiber değil diye 95 in üzerine çıkamıyoruz. İnsanlar bu hızı vdsl de alıyor. Sol ana caddelere fiber hat çekeli 10 yılı geçti ama binalara internet vermedi. Bizim belediye de çıkıp sormaz sen niye böyle bir şey yaptın diye.

    Kırsalda Türk Telekom un inanılmaz uzun alt yapısı var ama geliştirmiyor ve kopan alt yapı olursa da çoğunlukla tamir etmiyor. Vatandaşa aboneliğini iptal et diyor. Türk Telekom galiba herkes şehirlerde yaşasın istiyor.

    Baz istasyonu konusu da öyle. Öyle saçma sapan yerlere baz istasyonları koymuşlar ki insanın aklına torpil geliyor. Bakanlık evrensel baz istasyonu kuruyor ama tepenin arkasındaki köyü kapsıyor mu diye bakmıyor. O köy de ortada kalıyor. Sonrada o köye iş işten geçti diyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AMC A kullanıcısına yanıt

    Belediye direkt sana söylemez ki :) ben o belediyelerin içinde çalışma fırsatı yakaladım, arka kapıdan Türk Telekom ve Süperonline ile anlaşıyorlar, paraları cukkalıyorlar, sonra diğer firmaların girmesine engel oluyorlar.

  • Drak44 D kullanıcısına yanıt

    Türk Telekom VDSL'den vazgeçmez, abone ile en az uğraştıkları altyapı türü bu çünkü. VDSL'de Fiber'den çok daha kolay hizmet vermesi.

    Bakır şebekede evin içi ile ilgilenmiyorlar, modem ile uğraşmıyorlar, kabloda sorun çıkarsa ilgilenmiyorlar.

    Ama Fiber olunca eve gelip kurulum yapacaklar, ONT modem takacaklar, arızası ile uğraşacaklar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 14 Ağustos 2023; 22:46:34 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Turknet mi diyor o iki ilçede bana izin verilmedi diye? FTTH ve Yerel Alt Yapının Ortak Kullanımı Gerekliliği Kim diyor yani bunu, belediye mi diyor izin vermedik şeklinde?

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Belediye ile çekilmiş kablonun aktif edilmesinin alakası nedir? Belediye izin vermemiş olsa zaten ne kazı ruhsatı verir ne başka bir şey haliyle ortada çekilmiş bir kablo olmaz. Çekilmiş kabloyu aktif etmemekteki durum farklıdır ortada farklı bir şey vardır yani. He dersen ki ruhsat almadan kablo çekmiş belediye de dava açıp durdurma kararı çıkarmış o başka bir şey.

  • Hocam baz istasyonu konusunda söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum altına imza atıyorum. Bu arada şehirde yaşayın diye aslında firmaların değil devletin de bir baskısı var. Zira köylere hizmet götürmenin maliyeti ile şehire hizmet getirmenin maliyeti çok farklı diye düşünülüyor sanırım. Bilmiyorum yine de köylere hizmet yapılmıyor dersek haksızlık olur galiba zira her kaymakamlık köylere hizmet götürme birliği adı altında birçok çalışma yapıyor. Ben doğma büyüme İstanbul da olduğum için yakınen takip edemiyorum bu tarz şeyleri ama bu gibi oluşumlar olduğunu biliyorum.


    Burada da detaylıca açıklanmış.

    https://www.icisleri.gov.tr/illeridaresi/birlikler



    Telekom un dediğiniz gibi anadoluda çok büyük bir şebekesi var. Ancak biz nufus olarak belirli bölgelere yığılıyoruz, esasen ülkemiz çok geniş ve dikey yerine yatay mimari ile çok rahatça yaşarız trafiksiz, sorunsuz, sıkıntısız.





  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    hangi hız :) adamlar 2019 yılından beri Ankara'da keçiörenden hem çıkamadı hem de keçiörendeki fiber işlerini bitiremediler. tam 4 yıl. Türkiye İstanbul'dan ibaret değil.

  • Azhriell A kullanıcısına yanıt

    Türkiye İstanbul'dan ibarettir. İstanbul harici her yer köydür.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    haritaya bak anlarsın, o ilçenin çevresini komple dönmüşler, küçükçekmece, esenler, gaziosmanpaşa, bahçelievler'de her yere gitmişler. Ama ne hikmetse bunların tam ortasındaki Bağcılar'a girememişler.

    Sizce bu kimin hatası olabilir, tabii ki belediyenin engeli.

    Sizler belediyelerin içinde bulunmadığınız için nasıl bir ortam olduğunu bilmiyorsunuz, orada parayı veren düdüğü çalıyor. Süperonline gelip diyor ki mesela, 5 milyon TL veriyorum, bu ilçeye benden başkasını sokmayacaksınız. Ondan sonra al başına belayı.

    Bu konuda gelmişsiniz altyapının paylaşımından bahsediyorsunuz, firmalar sokakları paylaşamıyor, ilçeleri paylaşamıyorlar. Altyapı'yı mı paylaşacaklar ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 15 Ağustos 2023; 10:49:51 >
  • Bizim ülkede böyle işler olmaz çünkü halkın yararına olur öyle olursa yapamazlar, Tüm firmalar birbirlerine altyapılarını paylaşsalar kısıtlamasız ya da sadece türksat-türk telekom-turkcell-vodafone-türknet-netspeed bunlar hepsi bir arada paylaşımlı kullansalar kısıtlamadan birisinin bulunduğu noktaya diğeri altyapı çekmese mesela böyle bir kural olsa diğerleri başka tarafa çekmek zorunda kalsalar birbirleri ile iletişimde kalıp ülkenin altyapısını romanya gibi yaparlardı her yer fiber döşeli olurdu ama bu iş bilmez yöneticiler hiç bir şey yapamazlar bu kafayla

  • miskindvd kullanıcısına yanıt
    Yahu Gebze belediye baskaniyla adamlar protokol imzaladi her yerde sov yaptilar,dunya kadar reklam cikiyorlar ama bir sene oldu Gebze’de bir mahalle harici hizmet verdikleri yer yok.Sorsan Turknet Gebze’de.Her yerde ayni mantikla sov yapiyorlar ama hizmet goturebildikleri falan yok.Al belediye onunu aciyor da ne farkediyor?

    Koskoca sehirde bir mahalleye hizmet verip sanki sehirin tum alyapisini saglamis gibi reklam cikmalari tamamen stratejileri.Goruyorum ki ise de yaramis.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.