Şimdi Ara

FTTH ve Yerel Alt Yapının Ortak Kullanımı Gerekliliği (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
1.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    var mı bir yerde verileri? teknik belgeden anlamak zor 20 port a hizmet veren ile full kapasite çalışan aynı enerjiyi tüketmez diye düşünüyorum doğalgaz a gelir bir zam karlılık uçar gider buhar olur

  • maxi909 M kullanıcısına yanıt

    Hocam İbb Wifi hizmeti bir dönem sınırsızdı sonra kotalı oldu. Forumda şu konuları da hatırlayalım lütfen. Evine yakın İbb wifi olanlar 7/24 indirme yaptıklarını beyan ediyorlardı. Sizce bu adil midir mesela diğer kullananların bağlantısını zayıflatması bir yana, kamu kaynağını bu şekilde kullanmak doğru değil gibi geliyor bana. İşin vardır bakar çıkarsın mantık bu olmalıyken biz hep farklı şekile yoruyoruz bu tarz hizmetleri. Şu an 60gb kotası var bu arada İbb wifi nin ve İstanbul senin üzerinden kullanılabiliyor.


    Not: İnternet zaten sınırsız benim dediğim kamu kaynağının sömürülmesi etiksel açıdan.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Bir sokaktan alınan tonlarca para mı? Dostum sen faturalarını dolar veya euro ile ödüyorsun galiba  


    Haberleşme sektöründe kullanılan tüm ekipmanlar dolar/euro ile alınırken faturalar TL ile toplanıyor. Giderlerin hep döviz iken TL gelir elde ediyorsun. Haberleşme ekipmanlarına ödediğin elektrik giderin her geçen gün zamlarla artıyor ama senin müşterilerinin bir çoğu taahhhütlü ve bu zamları yansıtamıyorsun. Sonrası ne olacak?


    Ayrıca diğer konunda yazdığım mesaja cevap verir misin bence sana fiber geldi utanıp sıkılıp çekindiğin için açıklayamıyorsun dalga geçeriz diye. Bu arada evet geçeriz bu kadar sene TT ye sallayıp fiberini kullanırken bir arkadaşım ekolü yaptığın için.  





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Diğer konuda cevapladım. Fiber benim asıl kendi evime gelmedi, köye geldi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Yanıtladım o konuda.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Bildir Kaz Kapat deniyor. Yani DSLAM'lar için vs. m2 başına kira almasalar adeta kendimizi Berlin'de gibi hissedebilirdik. Ama bu bile bizim için büyük bir ilerleme. Keşke aynısı Türkiye'deki tüm şehirler için geçerli olsa.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Tonlarca para alınıyorsa niye herkes yatırım yapmıyor? Madem bu iş çok karlı niye ülkenin ikinci büyük ISS'si Turkcell bile kaplumbağa hızında yatırım yapıyor ya da herkes hala TT altyapısını kullanıyor? Çin gibi komünist bir ülkede bile China Telecom'un tekelliğini bitirdiler biz serbestleşmeden bu yana yani 2006'dan bu yana TT'nin tekelliğini bitiremedik.


    Bakın buradan yazıyorum yıllar sonra ülkemizdeki Telekomünikasyon sektörü için tezler yazılacak, okullarda ders olarak okutulacak. Ülkede 20 yıla yakın zamandır kısmi serbestleşme, 2016 yılından itibaren tam serbest piyasa mevcut. Buna rağmen ülkenin tekel şirketi zarar ederken onun altyapısını kiralayan şirketler rekor kar ediyor. Kağıt üzerinde Avrupa'nın birçok ülkesinden daha fazla "İnternet Servis Sağlayıcısı" lisansı var, buna rağmen Avrupa'nın en fakir ülkesi kadar kendi altyapısını yapan şirket yok. Çin bizden çok sonra piyasayı serbest hale getirdi alternatif firmalar konusunda bizi geçtiler.





  • mertcangokgoz kullanıcısına yanıt

    Cihazlar konusunda ISS'lerin kendi içinde de bir tutarlılığı yok ki. Türk Telekom, ZTE ve Huawei bir ara azaltsa da yine artırdı ve TT şebekesinde bu cihazların hepsi var. Aynı POP noktası içerisinde bile bir standart yok. Huawei OLT'den çık, ZTE Authentication'a gir oradan çıkıp Juniper Edge Router'e geç ondan çıkıp Nokia çekirdek router'a gir. Üstelik bunların hepsi aynı POP noktası içerisinde. Cihazlar konusunda mutlaka uluslararası bir standart vardır o kullanılıyordur. Yaptırımlardan dolayı geri kalan ZTE-Nokia, ZTE-Juniper gibi patentli teknoloji çakışmalarda da 1x400GE, 1x800GE yerine 4x100GE, 8x100GE kullanılıyordur.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Dolap kira para olayını bilmiyorum açıkcası nereye ödeniyor bu aylık mı yıllık mı? Ayedaş da ödüyor mu misal? Çünkü elektrik firmalarının da kaldırım üzerlerinde dolapları mevcut.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 16 Ağustos 2023; 20:26:18 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Aylık belediyeye işgaliye ücreti olarak ödeniyor. Sabit bir ücreti yok bölgeden bölgeye değişiyor yani Fatih'te koyduğunuz Tip7'nin ücretiyle Sarıyer'in bir köyünde koyduğunuz dolabın ücreti bir değil. 2020 yılında ortalama işgaliye bedeli 40 küsur TL + Vergiler. Her 6 ayda bir ücreti artıyor. Tabii ki emniyetin yerleştirdiği mobeseler için diktiği direk hariç her kurum bu ücreti ödüyor. Asıl tuhaf olan o değil ki Evrensel İletişim diye bakanlık bir köye ormana bir yere baz istasyonu koyun diyor sonra bakanlıkta ormana koyulan o istasyon için işgaliye parası alıyor.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    zarar ediyorsa TT nin sorunu de-regülasyon aşamasında suyunu çıkarmayacaktı PTT devrinden beri ortak altyapı kullandığı Türksat ile davalık oluyor yer altı gözleri yüzünden nasıl bir özelleştirme süreci var ki bunlar kamunun malı olan yer altı kanalları ve gözleri üzerinde hak iddia edebiliyorlar TTİ da atıl kapasite ile Afganın verisini bile taşımaktan acizler Araplar zaten israil ile birlikte hareket ediyorlar tam komedi.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Valla bilmiyorum, bu kadar dolabın kirasını kim/ hangi birim takip ediyor o da ayrı konu.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Belediyede Şehircilik Planlama birimi, TT'de ise Muhasebe ve Finans Direktörlüğü altında Operasyonel Muhasebe birimi takip ediyor.

  • maxi909 M kullanıcısına yanıt

    TT'nin özelleştirilme süreci deve hikayesi gibi neresi doğru ki? Şirketin yönetimi de aynı usul gidiyor. TTI'nın önünü kapatan aslında devlet tarafı. Sansür işini o kadar abarttılar ki bırak Afganistan'ı Kuzey Kıbrıs bile çıkış için diğer ülke operatörleriyle anlaşmaya çalışıyor. Araplar artık kimseye muhtaç değil adamlar bölgesel hub haline geldiler bugün Saudi Telecom, Afrika ülkelerinden trafik taşır hale geldi. Adamlar işlerine yarayan, yaramayan tüm denizaltı, karasal uluslararası hat organizasyonlarına katılırken bizimkiler Sea Me We 5 hattındaki haklarını Çin'e sattı. TTI'nın İsrail-Catanya-İstanbul arasındaki hattını Amazon'a verdi karşılığında da Amazon ile Sofya üzerinden peering yaptılar işte. Atina-Viyana ve Atina-Sofya hattını da Microsoft'a verdiler. Kiracıyı ev sahibi haline getiriyoruz hedef TT'nin artık yurtdışı hatlarında kiracı haline gelmesi.





  • Bu sektörde çalışmadığım için çalışıyormuş gibi bilirkişilik yapmak istemiyorum hocam ama Turkcell ile Türk Telekom arasında DSL dışında işbirliği, hizmet ortaklığı, veri paylaşımı gibi bir şey ne yazık ki söz konusu değil. Bizim köy çukurda kaldığı için ilçe merkezine yakın olduğu halde hiçbir gsm hattı doğru dürüst çekmezdi. Köyde Allah'tan ticaretten 30-40 yıldır alıp yürüyüp hükümete, hatta Abd hükümetine inşaat işleri yapabilecek, kendi dev otel markaları oluşturabilecek kapasitede bir aile olduğu için onlar sayesinde kimsenin normalde umursamayacağı köye birgün şükür ki üst düzey politikadan önemli isimler bu aileyi ziyarete geldiler.


    Yaz dönemi insanlarda memlekette genç, yaşlı - nüfus varken millet oy versin - vermesin ufak tefek durumları - şikayetleri dile getirmişler bunlardan biri de bu telefon çekmeme sorunu. Sonra şakkanadak Turkcell geldi köyün baya yakınına baz istasyonu dikti 4G. Bir dönem okuduğumu hatırlıyorum ama 2-3 kere araştırdım geçen BTK mevzuatlarında bulamadım normalde kırsalda, kasabada vatandaşın iletişim - şebeke gibi önemli bir imkanda sorun yaşaması durumunda bir kararı vardı diye hatırlıyorum firmalar anlaşmaları olsun olmasın birbirlerine altyapılarını, teçhizatlarını en azından iletişimin - sinyalin neredeyse "0" olduğu yerlerde kullanmak zorundadırlar gibisinden.


    2-3 yıldır bu konuda ne Turkcell ne Türk Telekom tarafında zerre gelişme yok. Türk Telekom'a bir iki kez ailecek yazdık doğru dürüst bir şey bile olmadı haliyle 1-2 basit mail, şikayet talebiyle. Ben ücretsiz, ortak altyapı şeyini savunmuyorum fakat Türk Telekom, Turkcell, Türk.net, Kablonet bunların bugünkü yaptıkları şeyin verimlilik ve tüketicinin - milletin yararına olmadığı gayet açık.


    Bu firmaların hepsi mahalle bazlı çalışmalarda benzer kalitede - kapasitede fiber kablo kullanıyorlar, binalara benzer kalitede ekipmanlar yerleştiriyorlar, evlerede aynı şekilde benzer kalitede cihazlar teslim ediyorlar. ( Bazen kimisi Wifi 6'ı daha erken çıkartır, kimisi çıkartmaz ufak detaylar ayrı )


    Türk.net diyor ki benim altyapım olan yerde gigafiber verebilirim onun dışında Telekom üzerinde sadece 100 mbps tarife verebilirim, ben mi fazla bilgisizim bu arkadaşlar mı finans, matematik, realiteden bi haber anlayamıyorum. Turkcell ile Telekom'un Türkiye Cumhuriyeti'nin otoban haritası gibi tüm ülkeyi gezen fiber omurgası var. Ahanda linkler:



    www.superonline.net
    Network And Map - TURKCELL SUPERONLINE
    https://www.superonline.net/wholesale/network-and-map


    Bu iki firmaya Vodafone gibi uluslararası dev bile, Türkiye'ye yatırımı fizibil ve uzun vadede mantıklı görüp girişmedi zira bu iki devle baş edebilecek düzeyde fiber omurga alt yapısı için herhalde en az 15-20 milyar dolar para ayırması lazımdı. Telekom'un yanlış, eksik ve hatalarla dolu özelleştirme sürecinde yaptığı yatırım tutarı resmi - halka açık rakamlarda da 10 milyar dolar civarındaydı.


    Turkcell'i de, Türk Telekom'u da, Kabloneti de Türk.net'i de en iyi, en düşük fiyatla hizmeti kapına kadar getirdiğimde vereceğim diyor. Agalar sizin pop noktalarınız yok mu hemde azımsanamayacak düzeyde var. O zaman bu firmalar diyecek ki sen bana şu bölgedeki ftth ekipmanından şu bölgede pop noktama uygun bir fiyat ver, bende senin ftth altyapın olmayıp benim altyapımın olan yerde pop noktasına kadar veriyi getirmek için uygun fiyat vereyim sonrasında hangi firma kendi omurgasında, hangi hızda, hangi rotada ne satıyorsa yapsın.


    Bu arada üzülerek ifade etmek istiyorum ki Türk Telekom özelleştirme ve özel şirket olma sürecini baya yanlış anladı. Turkcell, FTTH yatırım hızını azalttı zira çıkıp kendileri de biz tüketicileri sinir edecek bir ifade de olsada dedi ki FTTH pazarı dolgunluğuna ulaştı bu saatten sonra yapılacak yatırım kâr ettirmez, zarar ettirir. Normalde bunu bekleyen şirketten beklersin ki adam özel şirket umrunda mı kaliteli hizmet, yüksek hız, her bireysel tüketiciye de fiber getireyim.


    2008'de Turkcell'in fttb fiberi ile tanıştığım ilçede Türk Telekom'un iş bölgesi, havalaanı, avm, kurumsal iş yerleri falan fistan nedeniyle omurgasının bir çok yerden geçtiğini bildiğim altyapısının apartmanlarda yatırımı yok. Telekom, şu enflasyondan önce 1000'lik tarifelerde yüksek download ile resmiyete dökmediği yüksek upload hızları ile bizim Turkcell taahhüdünün bitiminde baya canımı çektirmişti. Gidip soruyorum internette benim mahallemde fibernet var gözüküyor kullanabilir miyim diye, ne yazık ki binanızda VDSL tesisatı olduğu için 100 mbps hıza kadar VDSL üzerinden hizmet verebilir diyorlar.


    İzmir Tepecik Hastanesi tarafı, normalde kim buraya alt yapımı yatırımı yapar bölgede millet fakirlikten - yoksulluktan kırılıyor modunda bakıyorum artık çevresel, nasıl bir hesap kitap yapmışsa Turkcell'in logar tesisatlarını görüyorum 


    İstanbul, Esenyurt/Beylükdüzü tarafında oturan akrabam Telekom ile VDSL'de sürünüyordu dedim inş türknet veya turkcell farklı bir şey vardır bir baktım Turkcell FTTH var gözüküyor git bayiden sordur gerçekten verebiliyorlar mı diye site değil, ortalamanın altı gelire - refaha sahip bir muhitte bile Turkcell nasıl hesap kitap yapmışsa FTTH yatırımı da yapmış.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 24 Ağustos 2023; 19:30:46 >




  • Türk Telekomun, alternatif küçük isslerimizin personel - ekipman, altyapı yatırımı yapmak yerinede doğrudan perakende odaklı büyük yatırım yapmaktan kaçınması, hatta mevcut altyapısını, gücünü kurumsal uluslararası ticari misyona odaklanıp perakende yerli bireysel müşteri yerine daha büyük oynamayı bu kadar gözden çıkardığını bilmiyordum ve üzüldüm açıkçası.


    Amma velakin pragmatist bakacak olursak Türkiye'nin mevcut ekonomik, sosyolojik, politik yaşadığı olumsuz durumlar içerisinde yaptıkları ne yazık ki üzücü ama, mantıklı. Kazanç, gelir istatistiklerine ve dolar kurunun, Türkiye'nin kamu - özel döviz borcunun gerçekleştiğinde Telekom'un değil Çin'in Telekom devleri ile rekabet edebilmesi Saudi Telekom ile bile aşık atabilmesi pek mümkün gözükmüyor. Türk Telekom'un 2021 net geliri 5,8 milyar TL ve 50 milyon küsur abonesi olduğu bilgisi mevcut. Peki Saudi Telekom'un aynı yılda net geliri ne kadar 3 milyar dolar. 


    Telekom'un özelleştirme sürecinde eksik, yarım sorunlarına rağmen bu süreçte konumunu koruyabilmek adına 10 milyar dolara yakın yatırım yaptığını bilişim sektörü ile ilgilenen bir gazeteci resmi, açık verilerden Mesut Çevik ile söyleşisinde belirtmişti. Hatta enteresan bir şekilde biz toplum olarak bundan bankalar, Oger kârlı çıkacak devlet durduk yere zarara uğrayacak, uğradı diye düşünürken aksine devletin iletişim sektöründe elde ettiği inanılmaz vergiler dışında kamulaştırma ve özelleştirme sürecinde zarar etmeyen tek taraf olması durumu söz konusu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt

    Saudi Telekom o karı sadece kendi ülkesi içerisinde mi elde ediyor yoksa yurt dışında sahip olduğu şirketler de var mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir bilgim yok hocam doğrudan başka ülkelerde de kendilerine ait issler var mı, varsa da ne kadar ne gelire sahip bilmiyorum. Benim merak ettiğim kazancının ne kadarı kendi ülkesinde bünyesinde bulunan kurumsal müşterilerden geliyor ve farklı ülkelerdeki farklı şirketlerin verilerini Batı ve Doğu ülkeleri arasında taşıma, aktarma misyonu ile acaba ne düzeyde bir gelire sahip.


    Telekom'da hükümeti, muhalefeti, toplumu, iş adamları fark etmeden çok yanlış silsilesi var. Bir kere Tüpraş'ın %55'ini 4 milyar 140 milyon dolara Koç-Shell grubu alırken, Telekom gibi gelirinin büyük çoğunluğu iç perakende, kurumsal müşteriler olan bir şirketin 6,55 milyar dolara satılması akıl alacak şey değil.


    Yok altyapı Osmanlı'dan, Türkiye Cumhuriyetine kaldı o yüzden altyapı Telekom'a ait olamaz devlet belirli yılda bir sözleşme ile kullanım hakkı verecektir gibi şeylere girmek yerine %50'den fazlası yerine %49'unu özelleştirecektik aynı Tüpraş'ta olduğu gibi yerli büyük bir holding, şirketimiz yurtdışından benzer alanda hizmet veren bir devin ortaklığı - destekliği ile bu işe girişecekti.


    Deutche Telekom mu, bölgedeki farklı devler mi artık orası iş adamlarımızın bileceği işti. Tabi sağolsunlar ne Koç, ne Sabancı ne Anadolu grubunun bilişim, gsm - internet gibi konulara doğru dürüst ne ilgisi var ne başarısı. Geriye her ne kadar devlet, millet bizi desteklemeli yabancı ürünlere ekstra vergiler getirilmeli gibi pek sevmesemde en azından aynı internet, gsm sektöründe olmasa da Vestel gibi bir ölüyü diriltip fason üretimi, iyi kötü bir marka imajı oluşturabilmesi ile Zorlu grubu keşke büyük bir yabancı telekom devi ile girişseydi bu kadar kötü olmazdı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 6 Eylül 2023; 18:58:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.