Şimdi Ara

FTTH ve Yerel Alt Yapının Ortak Kullanımı Gerekliliği (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
1.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Azhriell A kullanıcısına yanıt
    Yanlış amlamadiysam senede 1 il alt yapı çalışması yapılıyor oda o ilde 1 ilçe yada 2 ilç şuan ankarada keciögren ve yenimahalle de alt yapı çalışmaları var

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İşe yaramaz olur mu ya :) Belediye meydana bir tane cam geri dönüşüm kutusu koymuş ama bir reklam yapıyor zannedersin ki her caddeye/sokağa/mahalleye koymuş.  @semsam




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 15 Ağustos 2023; 18:7:34 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Şu mesajı yazan kişiye ne yanıt verilebilir ki? İstanbul un dışındaki birçok yer yol,kaldırım, imar planı düzeni ve kalitesi olarak İstanbul u beşe katlar. Ben İstanbul doğumluyum, İstanbul da büyüdüm. Bu tespiti yaparken bunu da göz önünde tutuyorum. İstanbul dışında çok güzel illerimiz var, çok güzel ilçelerimiz ve köylerimiz var. Türkiye İstanbul dan ibaret değil. He dersen ki ekonomik olarak İstanbul domine ediyor, ona bir şey demem eyvallah derim. Bunun dışındaki konularda katılmıyorum.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Turknet in Gebze belediyesi ile yaptığı şovun görüntülerini Google da bulabilirsin. Aynı şovu o bahsettiğin ilçelerle de bekliyoruz de o zaman Türknet i etiketleyip :)

  • phasan P kullanıcısına yanıt

    forumda gigafiber ankara konusuna bakın. 2019dan beni başka yerde planlama ve çalışma yok :D

  • Ya öyle bir şey yazıyorsun ki. İstanbul da ilçe belediyeleri içerisinde İBB yetkisinde olan cadde/sokak/kaldırımlar var, ilçeye ait olanlar var. Yani bir firma koskoca ilçeye girmemiş. Hadi diyelim ilçe belediyesi ile anlaşamadı İBB ile de mi anlaşamadı? Diyelim İbb ile anlaşamadı o zaman ilçe yetkisindeki yerlerde yayılır. Yok ilçe ile sorun yaşarsa İBB yetkisindeki yerlerde yayılır. Onunla da mı anlaşamadı? Ee diğer ilçelerde hizmet götürdüğü yerlerin tamamı İBB yetkisinde mi veya tamamı ilçe yetkilerinde mi?


    Yani ben belediyelerde çalıştım diyorsun da, büyükşehir yetki sınırı veya ilçe yetki sınırı nerede başlar nerede biter pek haberin yok. Sanırım belediyede çalışırken bu işlere bakmıyordun ya da ilgini çekmiyordu.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    bir ilçedeki bütün ara sokaklar ilçe belediyesinin yönetiminde. TürkNet İBB'den izin alıp ana caddelere kablolarını döşeyebilir ama ara sokaklara giremezseniz ne anlamı kalır ??

    Ayrıca İBB'yi de biliyoruz, bütün ana caddelere kendi İstanbul Telekom firmasının menhollerini yerleştirdi ve diğer firmalara kiralık olarak kullandırtıyor. Yani İBB'nin izni olsa bile o caddelere kablo döşemek için İBB'ye para vermek zorundasınız.

  • İlçe belediyesinin kazı izni verme/alma yetkisi 2017'de Büyükşehir'e devredildi. Daha sonra Büyükşehir'deki bu yetki Anıtlar Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile paylaşıldı. İBB başkanlığı el değiştirince göreve geldikten çok kısa bir süre sonra kazı için izin alma ihtiyacı doğal olarak izin ücreti kaldırıldı 15 gün önceden bildirme şartı getirildi. Sadece sokaklara kabin yerleştirilecekse m2 başına aylık olarak kira ödeniyor. Kaldırıma konulursa 2 kat artıyor kira bedeli.


    İBB'nin el değiştirmesiyle birlikte Türk Telekom'un İstanbul'daki fiber altyapısı omurga vs. dahil 30 bin km'ye ulaştı. Türk Telekom 30 Bin km fiber ile İstanbul'da 2 milyon haneye GPON ulaştıramazken Türknet sanırım 70-80 Bin km civarında fiber yaptı.


    Hadi ilçe belediyelerinden izin alınıyor diyelim aynı Türknet TT'nin Güneşli santraline yani TTN'sine ve Bağcılar'da bulunan bazı muhtelif santrallere kendi fiber altyapısını getirirken belediye izin vermişte şimdi evlere getirmeye niye izin vermiyor?


    Bu şekilde haritalar üzerinden bakarsak bırakın TT'yi Turkcell'in bile İstanbul'un tamamında fiberi varmış gibi gözükür.


    Türknet'in yaptığı iyi bir şey, sektörde ezberleri bozuyor ama savunmak için masal uydurmaya gerek yok. Keşke o kadar haneye fiber getirse de TT ve Turkcell hizmet kalitesini artırsa daha fazla altyapı yapsa. Ülkedeki internet abonelerinin tek başına yarısına yakını İstanbul'da herhangi bir operatör bu denli altyapıya sahip olsa artık tekellikten bahsedemeyiz. Lakin veriler ortada FTTB/H dahil edildiğinde TT tek başına %65 civarı tekel, omurgada %85 civarında tekel.





  • @mustifb @XpressMusic34 Üstadlar öncelikle sabrınıza hayranım.  O TurkNet'in GigaFiber haritası diye paylaşılan harita uydurmaca bir şey. TurkNet ile alakası yok, resmi olarak sunulan bir harita değil. O ünlü AVM'ler ve bağlantılı rezidanslarında oldukları doğrudur ama bu tüm ilçeyi hatta mahalleyi kapsadıkları demek değil.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Hocam bu konuda bile siyasete göre hareket ediliyor. Bakanlık evrensel baz istasyonu kurduruyor ama tepenin arasındaki köyü kapsama alanına aldırmıyor. 3 km ötedeki köye 2002 seçimlerinden önce santral kurulmuş. Orda sabit internet var. Bizde yok. Santrale bir de yer üzerinden fiber çekmişler. Kablo bizden geçiyor. Bizim köye de ordan yer altı Bakırköy kablo ile telefon hattı geliyor. Kablo yer üzerine çıkmış. Bildirdim ama gelen giden yok. Sabit hattı arızadan doları kullanılmaz hale gelene ise hattı kapattır biz tamir etmeyiz diyorlar. TT net kırsala yatırım yapmayacam diyorsa bizzat bakanlık yapmalı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İzinler önce valiliklerden alınıyor, öyle kolay bir şey değil o izni almakta. Sonra belediyeden izin istiyorsun böyle yapıcaz maliyeti ne bize + izin lazım diye ha birde İstanbul gibi bir ilin çarpık kentleşmesi ile uğraşılıyor üstüne birde izin aldığı yerlerdeki çöp içinde olan ve karma karışık menholler ile uğraşılıyor daha sonra adamın kablosu çalınıyor onla uğraşıyor.


    Hepsinden önemlisi X firması Huawei kullanıyor, Y firması ZTE kullanıyor. Z firması Nokia kullanıyor, bu markaların cihazlarının bir biri ile uyumu yok nasıl uyduracaksın? her şeye dönüştürücüde yok öyle


    Sen şimdi bunca uğraşı çekmişsin, kalkıp "y" firmasına izin verir misin? Ben hayatta vermem + gider adamın o bölgeye girmesine de engel olurum.

  • Ortada bir plan program yok. Aslolan bu coğrafyanın yani bizim ülkemizin kaliteli bir alt yapıya sahip olmasıdır. Şirketlerin, belediyelerin, bürokratların plansız programsız istekleri, davranışları bu halka zarar veriyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstelkom un amacı, İbb yetkisindeki caddelerin/sokakların/bulvarların vb. sürekli olarak kazılmasının önüne geçerek tek bir fiber üzerinden herkesçe kullanılması. Zaten Tt kullanmayı pek tercih etmese de, Vodafone ve Superonline aktif olarak İstelkom altyapısını kullanıyor baz istasyonları vs için. Ayrıca İstelkom tüm İbb iştiraklerinin altyapısını da yapıyor. Mesela İbb Sosyal Tesislerine giderseniz mutlaka İstelkom barkodlu wifi cihazlarını göreceksiniz.


    He derseniz ki, İstelkom un eksi yanları var veya şu yönlerini eleştirelim ben buna varım. Mesela ücret politikasının yüksek olduğu söyleniyor benim buna itirazım yok üzerinde tartışabiliriz. Ancak İbb nin İstelkom daki amacı üstte de dediğim gibi sürekli kazı olaylarının son bulmasını sağlamak. Bugün Telekom bir kablo çekiyor kaldırım onarılıyor ama bir ay sonra bu kez de Vodafone kazıyor. Ertesi ay Superonline kazıyor bir bakmışsın diğer ay da Turksat kazmış. Bunun önüne geçmek istediklerini de zaten Google dan bulabiliyoruz haber kaynaklarından vesaire.


    Şimdi hal böyle iken, üstte de dediğim gibi eleştirebileceğimiz kısımları elbette eleştirelim. Ancak kaldırımlar sürekli bozulmasın, kazılmasın desek bence itiraz edecek tek bir vatandaş bile çıkmaz. Ancak işin kira boyutunu elbette oturup tartışalım.


    Tüm ara sokaklar ilçe belediye yetkisinde değil bu arada. İbb ye ait olan caddeler, bulvarlar olduğu gibi sokaklar da var. Bunun yetkilendirmesiyle ilgili size kaynaklar sunuyorum aşağıda.



    https://www.memurlar.net/haber/314556/buyuksehir-degisikligi-yasasi-cok-sey-degistirdi.html


    https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5747.pdf


    https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6360.pdf


    Son attığım link esasen çok büyük bir referans içeriyor. Ankara için bir örnek vereyim bu hususta.

    Alıntı

    metni:
    "2012 yılında 6360 sayılı Kanun ile mücavir alan sınırları genişlemiş, mücavir alan içindeki ilçe sayısı 16’dan 25’e yükselmiştir. 2013-2018 yılları arasında Ankara ili nüfusu %9 oranında artmasına..."

    Alıntı kaynağı:

    https://www.ego.gov.tr/sss





  • Der Meister. kullanıcısına yanıt

    Hocam estağfurullah     


    Evet TurknetDestek de defalarca kez o haritanın hiçbir geçerliliği olmadığını söyledi ama kendileri de ortaya bir harita koymuyor maalesef. Aslında olabilir bu tarz haritalar.


    Bir de dediğiniz gibi bir ile gidiyor mesela sadece tek mahallesinde var ama her mahallesinde ve ilçesinde varmış gibi reklam dönüyor, haliyle tüketici her yerdeymiş zannediyor.





  • Drak44 D kullanıcısına yanıt

    Hocam çok güzel konulara değiniyorsunuz. Bakanlığın bu konuda yani sabit internet konusunda da çalışmaları var. Bu hususla ilgili size bir link paylaşıyorum.



    https://hgm.uab.gov.tr/ulusal-genisbant-stratejisi


    Burayı referans göstererek Cimer üzerinden yazabilirsiniz bahsettiğiniz konuyu.  

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Ya şey mi deniyordu buna İBB de, kaz + kapat + öde miydi, öde + kaz + kapat mıydı yoksa bildir + kaz + kapat mıydı? Böyle bir adı vardı da valla unuttum ya.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    TT finansal sonuçlarına göz atalım aktif şebeke hele DSLAM su yakmıyor operasyonel giderlerin koca bir maşallahı var desem?

  • mertcangokgoz kullanıcısına yanıt

    uyumsuzluk olması çok normal EHABS varken hala fiberler kopabiliyor bu ülkede ya da CBS sayesinde cm kadar sapma ile kazı yapılabilecekken su-elektrik-gaz altyapıları hasar görebiliyor gayet doğal bir durum sahi bir SAYE işi vardı ne oldu ona HUKUK hepimize lazım Türkneti eleştirirken unutmayalım upload hızları ve bitik ekonomide bile 2022 de fiyat sabitleme şansına sahip oldu türknet dışında ISS lerden hizmet alanlar bence Destur ile anmak lazım kendilerini etleri ne butları ne finansal güçleri ne ki?

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    istelkom adam gibi wifi hizmeti versin defalarca GM sine ilettim canlı yayın olsun sosyal medya üzerinden olsun 2 mbit simetrik internet vermek nedir? görüntülü görüşme için gülünç hızlar bir de kotası var bir zahmet kendiler kullansınlar bir de utanmadan AP yerleştiriyorlar merkezi yerlere ve sahil şeridi üstünde bir çok yere 2 yıldır 2 mbit bağlantı hızı sadaka mı veriyorsun birader derler...


    bir de tartışmamız gereken bir durum TT nin yer altı gözlerinde türksat kablonet bile üvey evlat sen özelleştirme sırasında nasıl bir film çevirdin diye sorarlar model ingiltere gibi olmalı BT denilen şirket var tepede altında ISS lere hizmet eden tarafsız openreach kuruluşu var ortada rekabet hukuku ile dalga geçen bir oluşum var ancak havanda su döveriz bir 5-10 sene daha

  • maxi909 M kullanıcısına yanıt

    Bir sokaktaki abonelerden aldıkları tonlarca para ile DSLAM giderlerini ödemekte sorun yaşamazlar merak etmeyin. 50 Mbit kıytırık internet için 300 lira istemeyi biliyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 16 Ağustos 2023; 9:21:52 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.