Şimdi Ara

FTTH Bufferbloat Sorunu Çözümü (Yazılımsız, Routersiz)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
8
Favori
5.901
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fiber kullanan için bufferbloat çok can sıkıcıdır. Archer C5v modemlerde yeni gelen firmware sayesinde bu sorunu %90 oranında çözüme kavuşturabiliyoruz.

Ayarları uyguladıktan sonra Default ayardayken

Benim hızım

Bu hıza göre buradaki ayarları kendinize uyarlayabilirsiniz.

1.Adım

Şekillendirme grubunu etkin yapıyoruz ve yükleme ve indirme hızlarını internet hızınızın bir miktar altında bir değer yazıyoruz.

2.Adım

3.Adım

4.Adım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sametsamet533 -- 1 Ağustos 2022; 2:18:5 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

FTTH (Fiber-to-the-Home) bağlantılarında yaşanan bufferbloat sorunu, internet hızının yavaşlamasına ve çevrimiçi oyunlarda gecikmelere neden olabilir. Bu sorunu çözmek için genellikle yazılım veya router güncellemeleri gerekirken, yazılımsız ve routersiz bir çözüm de mevcuttur.

Bufferbloat Nedir?

Bufferbloat, ağda veri akışının geçici olarak durmasına neden olan bir durumdur. Bu, ağdaki yönlendiricilerin veriyi işleme kapasitesini aştığında meydana gelir.

Bufferbloat Çözümü

Yazılımsız ve routersiz bufferbloat çözümü için aşağıdaki adımları izleyiniz:

• Modeminizi yeniden başlatınız: Bu, modeminizin önbelleğini temizlemeye yardımcı olabilir ve bufferbloat'u azaltabilir.
    • Modem ayarlarınızı kontrol ediniz: Bazı modemler, paket önceliklendirme özelliklerine sahiptir. Bu özellik etkinleştirilmişse, çevrimiçi oyunlar gibi gerçek zamanlı uygulamalara öncelik verilebilir.
    • Ağınızdaki cihaz sayısını azaltınız: Birçok cihazın aynı anda internete bağlanması bufferbloat'a neden olabilir. Kullanılmayan cihazları ağınızdan ayırınız.
    • Kablolu bağlantı kullanınız: Kablosuz bağlantılarda bufferbloat daha yaygındır. Mümkünse, bilgisayarınızı veya oyun konsolunuzu doğrudan modeme kablolu bir bağlantıyla bağlayınız.
    • Bufferbloat testi yapınız: Bufferbloat'un olup olmadığını kontrol etmek için https://www.waveform.com/tools/bufferbloat-test adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu adımları uyguladıktan sonra bufferbloat sorununuzun azaldığını veya ortadan kalktığını fark edeceksiniz. Geliştirilmiş bir internet hızı ve oyun deneyimi elde edeceksiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Teşekkürler, bufferbloat testinden C alırken artık A+ alıyorum.

IP bazlı tek tek eklemek yerine SSID veya MAC bazlı eklense aynı işi görmez mi acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leon -- 4 Ağustos 2022; 2:11:31 >
  • Leon kullanıcısına yanıt
    SSID eklersen wifi ağına kural koyarsın. Mac olarak koyarsan cihaz başına koyarsın. En ideali ip bazlı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bende 100'den 200'e kadar var FTTH Bufferbloat Sorunu Çözümü (Yazılımsız, Routersiz)  Biraz uğraştıracak ama yapacağım.

35'te kaldı. Max seviyeye ulaştığını söyledi modem. Diğer IP'leri nasıl tanımlarım?

DHCP Havuzu: 192.168.1.100-192.168.1.200

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi weeknd -- 5 Ağustos 2022; 12:7:4 >
  • Ip bazlı yerine eğer cihazınız destekliyorsa paket boyutu bazlı onceliklendirme daha iyi olur. Neticede download ettiğiniz dosya için kuurlan bağlantı ile örneğin zoomun ilettiği sesli görüntülü konuşma bağlantısı aynı oncelikte olamaz. Burada paket boyutu küçük paketleri kayırmaya yarar ve shaper ile sunulan hız daha verimli kullanılır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok cihaz yoksa aralığı kısabilirsin. 100’den kaça kadar desteklediyseye kadar.

• Modemi fabrika ayarlarına sıfırlayınca DHCP Havuzu değişiyor bilginize.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ZTE H298A için hangi ayarları yapmak gerekir?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • LittleEinstein L kullanıcısına yanıt
    Hocam o modem hakkında bilgim yok.

• sametsamet533 kullanıcısına yanıt
    Hocam ZTE H298A için de QoS ayarlaması yapılabiliyor ama nasıl yapıldığı hakkında benim bilgim yok, konuyu görünce merak edip sorayım dedim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • DSL altyapı değerlerini ilgilendiren ekran görüntüsünü paylaşacağım. Mesela siz bu ayarlardan sonra Speedtest yapıyorsunuz ve aynı anda ping atarak değerlerinize bakıyorsunuz. Aynı şeyi ben de yaptım ve bırakın Speedtest yapmayı, normal siteler arası geçiş yaparken bile ping değerim www.google.com a yaparken 85MS'den 140 MS'lere fırlıyor. Bant genişleyici yapınca mevcut olan 35Mbps download hızını en azından 30Mbps yapınca düzeliyor. Speedtest yaparken bile diğer yerde ki ping testim en fazla +5MS yükseliyor. Hat değerlerim iyi, ama neden böyle bir şey oluyor. Bu Bufferbloat dediğimiz olay tam olarak ne ile alakalı. İnternet sağlayıcı ile mi alakalı ?

• Siz interneti tümünü kullandığınız için trafik olur ve başka yerden gelen paketlere cevap veremez. İnternetiniz de bu nedenle gecikme olur. Biz burada 35 mbit hıza 30 mbit atadığımız zaman 5 mbit sizin emniyet seridi gibi boş bir yol oluyor. Diğer paketler oradan geçerek pinginizi biraz olsun düşürüyor. Trafikte ki yolun genişliğini bant genişliği yani sizin hızınız olarak düşünün. Eğer ki tüm hızı kullanırsak başka sunuculara giden paketler geç gidecektik. Bu da pingi fırlatır.

Anladım bunları ama anlayamadığım kısım şu. Şuan benim bant genişliği alanım 35mbps değil mi? Siteler arası geçiş yaptığım zaman inanın maksimum 1-2-3 mbps oluyor. E geriye kalan hadi diyelim en kotu 30 mbps alan neden sıkışıyor? Çünkü CMD ekranindan ping yaparken öte tarafta siteler arası geçiş yapıyorum ve ping sabit olarak 85 MS değerinde ilerlerken siteler arası geçiş esnasında 140ms fırlıyor. Demek istediğim siteler arası geçiş işlemi bant genişliği alanın sadece en fazla 3mbps kullanıyor ama buna rağmen ping değerim fırlıyor? Bunu anlayamadım. İlk mesajımda anlatamadım herhalde. Kabaca örnek vereyim başka şekilde. Csgo oynarken bu oyun kaç mbps download tüketebilir ki? 35mbpa download bant genişlik alanım var indirme yaparken :) Ama arka tarafta Twitch 160p izlesem csgo oyununda ki 70 ping değerim 120 MS lere çıkıyor. Anlatabildim mi acaba şimdi? 35 mbps csgo + Twitch 160p kaldiramiyor desek olmaz. Normalde herhalde 1080p + csgo sorunsuz oynamam gerekirdi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Sizin vdsl mi fibermi ? Muhtemelen mahalledeki saha dolabında sıkıntı vardır. Yada internet sağlayacınızda. Twitche tracert atarmısınız? Pingplotter programını indirip orada da ping atarken hangi hopta ping fırladığını ekran görüntülerini atarsanız daha iyi anlayabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sametsamet533 -- 22 Ağustos 2022; 3:10:21 >

Benim internetim VDSL2 bağlantı türüne sahip. Maksimum kullandığım internet 75Mbps. Daha önce kullandım. Yakın zaman önce 35Mbps geçtim tekrardan. Bu arada hat değerlerimi ilgilendiren ekran görüntüsünü ilk yorumumda atmıştım. Yani hat değerlerim çok iyi, ama dediğim gibi bant genişlik alanım hiçte göründüğü gibi davranmıyor. Bir taraftan 2-3 Mbps download yaparken, diğer tarafta 5-6Mbps download yapan online oynadığım oyunda ping yükseliyor.

• Merhaba, bizden hizmet alıyorsanız aldığınız ping tracert test sonuçları ile birlikte www.turk.net/oim sayfamızdan destek kaydı oluşturabilir misiniz? Uzmanımız ve network ekipleri kontrol ederek bilgi verecektir.
  • TurkNetDestek kullanıcısına yanıt

Keşke TurkNet uzmanları bu konular ile ilgilense. TurkNet ya da xxx firma fobimiz yok, fakat şu an halihazırda kullandığım internet sağlayıcı firmasıda hep aynı cevapları veriyorlar. Bu yüzden lütfen benimle ilgileniyormuş gibi görünmeyin. Şu an Comnet kullanıyorum. Bir önce ki aboneliğim TurkNet idi.

TurkNet'in kendi "altyapımız" sitesini gördükten sonra ara bağlantı sunucuların, pop noktaların kendilerine ait olduğunu okumuştum, ayrıca görsel olarak da bunu belirtmiştiniz. Abone olmadan önce size ve TurkNet müşteri numarasını arayarak sormuştum. Siz de doğrulamıştınız, tıpkı müşteri temsilcileri gibi. Ben de bunun üzerine TurkNet abonesi olmuştum. Fakat teoride Türkiye'nin her yerinde ara bağlantı ve pop noktası sunucuların kendisine ait olduğunu söyleyen ve teyit eden TurkNet, bana pratik anlamda TTNET'in ara bağlantı sunucularını atamıştı. Bu konuyu size ve o uzman dediğiniz arkadaşlara yazmıştım. Uzman arkadaşlarınız bana ısrarla "Altyapınız Telekoma aittir" deyip durmuştu. Ben de papağan gibi "o zaman neden altyapımız dediğiniz sitenizde tüm Türkiye için ara bağlantı ve pop noktası sunucularınız size aittir diye belirtmişsiniz" diye yazmıştım, uzman arkadaşlarınızda papağan gibi "Altyapınız Telekoma aittir" demişti. Keşke TurkNet dahil hiçbir internet sağlayıcısı bu kadar ilgili davranmış gibi görünmezseydi, sadece normal bir hizmet verseydinizde insanlarda bunu baz alarak abone olsaydı. Ama her önüne gelen insanlar bizleri yolmanın peşinde. Bıktık artık şu söz de uzman olan insanların karşılarında sanki idiot varmış gibi "kablosuz bağlantı üzerinden bağlantı kurmayın. kablolu bağlantı kurun" "modeminizi kapatıp açın" gibi şeyler ile bize çözüm bulmaya çalışmalarından. Bir de hız testini ilgilendiren ekran görüntüsü istiyorlar. Hayır, soruna dair tüm gerekli ekran görüntülerini, testlerini paylaştığımız halde hala modemi açın kapatın, kablolu bağlantı kurun diyen bir teknik ekip var.

Hani bu bilgisayarında donanımsal bir sorun yaşayan birisine "bilgisayarınıza format atın" demek ile aynı şey. Ama donanımsal bir şeyi bilgisayarı formatlayarak nasıl çözebilirsiniz ki ? O yüzden lütfen gelip buraya ilgiliymiş gibi davranmayın bana. Bu tür konularda hiçbir internet sağlayıcısı kullanıcıya yardımcı olmuyor. Artık iyi ping almak tamamen şans işi, internet sağlayıcıların normal hizmet anlayışı ile alakası yok. Büyük şehirlerde yaşıyorsanız muhtemelen ping durumunuz iyi olur. Çünkü Türkiye içi ve yurtdışı sunucular Türkiyede ki kullanıcılara daha yakın. Ama benim gibi işte böyle uzak bölgeler olduğu zaman, kendi altyapımız dedikleri site içinde Türkiyenin tüm şehirleri için "ara bağlantı sunucuları bize aittir" deseler bile, dönüp size "altyapınız telekoma aittir" demeleri için kendilerinde hak bulurlar. Çünkü Türkiyede ki internet kullanıcıların çoğu genel olarak başka konularda da cahil olan insanlardır. Onları kandırmak bu kadar kolay. Çünkü her zaman kendilerine söylenene bakarlar, karşılarında ki insanların sadece ilgisine, ikiyüzlü anlayışına kanarlar. TurkNet müşteri temsilcileri bana da anlayışlı gibi davrandılar, ama bu şekilde gözgöre göre beni kandırıp, dolandırıcılık yaptılar. Bunun adı budur. Sen kalk kendi sitende Türkiyenin her yerinde ara bağlantı sunucularımız bize ait de, sonra bunun bir alakası olmadığını gör. Sonra da sana kalkıp "Altyapınız Telekoma aittir" desinler. Hangisi doğru ? TurkNetin kendi sitesinde Türkiyenin her yerinde ara bağlantı sunucuları kendilerine mi ait, yoksa Türkiyenin bir yerinde TurkNet abonesinin ara bağlantı sunucuları Telekoma mı ait ? Bu sözü bir tek kişi söylemedi, her görüştüğüm TurkNet teknik ekip söyledi. Hani hepsinin aynı şeyi söylemesi bilgisizlikle de alakası yok, tamamen yalan.

Buyrun sizin kendi siteniz;

FTTH Bufferbloat Sorunu Çözümü (Yazılımsız, Routersiz)turknet
    Altyapımız — TurkNet
    https://turk.net/hakkimizda/altyapimiz

"Yatırım Merdiveni" Bölümünde beni ilgilendiren kısım VAE :) Bakın orada neler yazıyor, ve görsel olarak da neyi anlatmaya çalışıyor. Ben Türkiyenin bir il'inden TurkNete abone oldum, ve burada ki anlatılan ile hiçbir alakası olmayan TurkNet'in söz de o altyapısını kullandım. Kullandığım zaman gördüğüm şey tüm ara bağlantı sunucuların Telekoma ait olmasıydı. Ama TurkNet burada iyi şov yapmış, tıpkı sizin gelip bana bu konu altında yazmanız gibi. Santralden sonra ki altyapıya bakın görsel kısmında ki :p Ben bu evde TurkNet kullanırken santralden sonra ki ara bağlantı sunucularını TurkNet üzerinden yapamadım, hepsi Telekoma aitti. Bu görselleri, yazıları, kendi bilgilerimi TurkNet online işlemlere paylaşmama rağmen, insanla dalga geçer gibi "Altyapınız telekoma aittir" denildi ancak her seferinde. Siz de kalkmış bana bu konu altında TurkNet abonesiyseniz uzmanlarımıza ekran görüntülerini atın sizinle ilgilenirler diyorsunuz. TurkNet'in ilgilendiği tek şey para. Kullanıcıyı düşünen bir firma değil. Tamamen parayı baz alarak yapıyorlar her şeyi. Belki kullanıcıyı düşünür gibi gözükebilirsiniz, ama siyasetçilerden hiçbir farkınız yok. Her şey kendi menfaatiniz üzerine kurulu, kendinize rant sağlamak için insanları kandırırsınız.

Çok ilgiliyseniz ve öğrenmek istiyorsanız buyrun TurkNet ile olan macerami ilgilendiren konuma bakın. Ayrıca buradan size bile yazmıştım ama ilgilenmemiştiniz. Tuhafsınız gerçekten. Türkiyenin omurgası kendinize ait diyorsunuz, ara bağlantı sunucuları da dahil, ama Türkiyeden size abone olan bir kullanııyı tutup utanmadan Telekomun en rezalet bant genişliğine sahip olan Gayrettepe sunucusuna aktarıyorsunuz. Bu mu Türkiyenin omurgası Türkiyenin her yerinde TurkNet'e aittir gerçeği ? Rezaletsiniz. Gidin siyaset yapın daha çok para kazanın, insanları kandırma potansiyeliniz oldukça iyi, sonuçta bu ülkede bu işleri yapanlar gayet legal olarak takılabiliyor, ki siz bile bunu bir internet sağlayıcısı olarak yapabiliyorsunuz, kimse sizi denetim altına almıyor, bir kullanıcı sizi şikayet etse bile, bu tür şeyleri denetleyen insanlar size madalya takar, sizi şikayet edeni hapse felan atar.

https://forum.donanimhaber.com/turknet-altyapisi-kendisine-ait-degil--152027321

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-63EBFC49B -- 22 Ağustos 2022; 10:43:39 >

• Hat değerleriniz iyi ise modem gelen isteklere cevap veremiyor olabilir. Modem eskimi? Farklı bir modemle denediniz mi?

Modem eski değil 2 ay önce sıfır satın aldım. Daha önce 2 farklı modem daha kullandım. Şu an ki modem marka model bu; Keenetic Omni DSL KN-2011-01TR

Ankastre kutusu bayağı eski acaba bundan dolayı olabilir mi diyeceğim ama kötü bir etkisi olsaydı hat değerlerimde de değişkenlikler olurdu, fakat hat değerlerim genelde hep aynı seviyelerde. Yani stabil gayet. Bence bu sorun kullandığım internet sağlayıcı ile alakalı. Bazen internetim komple gidiyor. Bu esnada DNS sunucusu yok oluyor. Modemlerde DNS sunucusu otomatiktir, yani internet sağlayıcının DNS adreslerini kullanır. Ben de internet gidince DNS sunucu yok oluyor. İnternet gelince (IPS) DNS sunucusu otomatik ekleniyor yine, ve DNS adresleride nedense 8.8.8.8 1.1.1.1 Yasaklı olan tüm sitelere giriş yapabiliyorum.

• Ben SSID ve MAC adresi olarak kural tanımladım ve sıfır ping artışı ile A+ değerine ulaşabildim.

Faydalı bir konu olmuş teşekkürler. @sametsamet533

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.