eğerki gs son fb derbisine kadar şampiyonluğu garantilerse bu başlık ozaman kopar işte ki böyle bir ihtimal var , velev ki olursa 06/07 sezonunda ki tartışmalar yeniden başlayacak. o sezon da ne olmuştu hatırlayalım,
şimdi günümüze gelirsek ve gs şampiyonluğu erkenden garantilerse fbliler saraçoğlundaki formalite maçında kupa kaldıracak olan gs'ı alkışlarmı sizce?
İmkansız.
alkışlasalar nolur, alkışlamasalar nolur?
sanki her konuda çok medeni bir ülkeyiz ya o maçta FB GS'yi alkışlayınca uzaya çıkmış kadar olacağız.
keşke kimse kimseyi alkışlamasa ama medeni olup yüzde 50-50 maçlar yanyana izlenebilse eskiden olduğu gibi..
@bluerdem Hocam iyi güzel söliyosunda %50 ye 50 oynanınca nerede kalıcak o saha avantajı veya deplasman faktörü. İç saha Dış saha ayrımı psikolojikmen yıkılıcak ben mi yanlışım ? Ne zevki kalıcak yani. konuk ekip kim ? ev sahibi kim ? türetilir.
@bluerdem
şu yüzden sordum hocam. hani ülke olarak futbolda yenilikler ülkesi olup(!) heyecan getirmek için binbir saçmalık üretirken buda olurmu diye sormuştum sadece
quote:
Orijinalden alıntı: JustHunteR
@bluerdem Hocam iyi güzel söliyosunda %50 ye 50 oynanınca nerede kalıcak o saha avantajı veya deplasman faktörü. İç saha Dış saha ayrımı psikolojikmen yıkılıcak ben mi yanlışım ? Ne zevki kalıcak yani. konuk ekip kim ? ev sahibi kim ? türetilir.
o tür faktörlerin skora etkisinin sanıldığı kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum dostum. neden dersen; büyük takımsan nereye gidersen git kendi topunu oynarsın ve yener gelirsin.
Örneğin; Fenerbahçe'ye su yağdırıldığı maçta tüm olumsuzluklara rağmen 2-0 galip gelmediler mi? ya da Arena'daki ilk maçta 2-1 yenmediler mi?
bu olay tamamen futbolcuların kafalarında yarattıkları psikoloji ile ilgilidir. oradaki seyirci rakip oyuncuları olumlu anlamda da motive edebilir. o yüzden önemli olan taraftar sayısının ne kadar olduğu değil, takımın gücünün hangi oranda olduğudur bence..
quote:
Orijinalden alıntı: xswordfishx
@bluerdem
şu yüzden sordum hocam. hani ülke olarak futbolda yenilikler ülkesi olup(!) heyecan getirmek için binbir saçmalık üretirken buda olurmu diye sormuştum sadece
sana ya da açtığın konuya kesinlikle lafım yok dostum, sakın yanlış anlama. sonuçta ben de senin ve diğer sporseverler kadar medeniyetin sahalarımıza gelmesini istiyorum ama gördüğüm, yaşadığım olaylar bunun imkansızın da ötesinde bir durum olduğunu öğretti bana. çünkü bu gerginlikten, kavgadan, çatışmadan rant yiyen yöneticiler, taraftar grupları ve kulüpler var.
bu zincir de artık kırılamayacağı için sahalarımızda benzer örneklerin yaşanması pek mümkün gelmiyor bana. benim de demek istediğim keşke alkışlamaya gelene kadar varolan birçok medeni olma fırsatını değerlendirsek de iş alkışlamaya kalsa
sağlam imza
quote:
Orijinalden alıntı: bluerdem
quote:
Orijinalden alıntı: JustHunteR
o tür faktörlerin skora etkisinin sanıldığı kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum dostum. neden dersen; büyük takımsan nereye gidersen git kendi topunu oynarsın ve yener gelirsin.
Örneğin; Fenerbahçe'ye su yağdırıldığı maçta tüm olumsuzluklara rağmen 2-0 galip gelmediler mi? ya da Arena'daki ilk maçta 2-1 yenmediler mi?
bu olay tamamen futbolcuların kafalarında yarattıkları psikoloji ile ilgilidir. oradaki seyirci rakip oyuncuları olumlu anlamda da motive edebilir. o yüzden önemli olan taraftar sayısının ne kadar olduğu değil, takımın gücünün hangi oranda olduğudur bence..
Hocam ben de sizinle aynı fikirde değilim.
Topu ayağına aldığında ıslıklanan bir oyuncu var, bir de topu aldığında arkasındaki binlerce kişinin desteğini hisseden bir oyuncu var. Eğer iki oyuncu arasındaki yetenek farkı Messi-Mustafa Sarp kadar değilse, evde oynamanın artısı çok büyük olacaktır.
Hatırlatırım, biz Ali Sami Yen'de nice dev maçlardan taraftar desteğiyle başımız dik ayrıldık.
Fenerbahçe maçı ise istisna olarak görüyorum. Kötü geçen bir sezon, zaten ezeli rakibe karşı yıllardır boynu bükük ayrılmanın verdiği bir sıkıntı var. Bunların hepsi oyuncuların üstünde olumsuz etki yapabiliyor ve daha gergin çıkabiliyorlar sahaya..
@Fearless
Avrupa macları olsa dediğinde ben de sana katılırım dostum çünkü o macların telafisi yok. Ama Türkiye'deki maclar icin farklı düşünüyorum. Kendi sahamızda alacağımız bir galibiyet yerine karşılıklı tezahüratların olduğu, Zekice sataşmaların yapıldığı, sahada çatır çatır futbolun oynandığı gercek anlamda bir derbiyi izlemeyi tercih ederim. ama dedim ya ne günümüzdeki endüstriyel futbol ne de futbolun baronlarının buna izin vermeyeceğine de adım kadar eminim.
Futbolun sadece futbol olduğu ve benim tadını aldığım yaklaşık 15-20 önceki ortamı hatırlıyor ve özlüyorum. Belki de o yüzden iç saha avantajını ya da ezeli bir rakip karşısındaki 3 puanı önemsemiyorum. Sadece güzel futbolu, eğlenceli tribün ortamını ve medeniyeti önemsiyorum :)
ben olsam alkışlardım. ama türkiye henüz bu kadar gelişmedi bilakis geriliyor.
Takımlardan bağımsız konuşuyorum, Türkiye'de bu kültürün bir şekilde gelişmesi lazım. Ama bu sırf yönetici açıklamalarıyla oalcak iş değil, taraftarların algılarının da değişmesi lazım. Bu daönümüzdeki 10 sene için çok zor görünüyor bana.
@webaslan
imzayı ben koymadım noluyo anlamadım. admin uygun olmadıgı için kendi eklemiş herhalde :)
@bluerdem
Hocam aslında ince bi ayrım bu konuda. Ben dediğine katılıyorum belli bi ölçüde. büyük takım seyirci dez avantajını umursamadan topuna konsantre olmalı. Ama benim anlatmak istediğim konu farklı. 50 ye 50 tribünler oldugu zaman misafirlik neye göre kime göre olucak. Yani Deplasmana gelen takıma niçin deplasmana geldi diyicez bizden tek farkı bizim stadımızda oynamasımı olucak ? Deplasman dediğin zaman birazcık da boğucu bir atmosfer aleyhte tezahürat veya tam tersini düşünelim ev sahibi takıma ateşliyici bir güç. bunun en güzel örneğini sanırım bu sene basketbolda yaşıyoruz. Biz yenilmez denilen takımları bu destekle abdi ipekçide dize getirmedik mi ? Seyirci avantajı yadsınamaz. O açıdanEv sahibi takımın her zaman seyirci olarak baskın olması ve böylelikle iç saha dış saha ayrımını kolayca algılama yoluna gidilmesi tercihimdir.
Biz oraya şampiyon olarak gidelimde ister alkışlasınlar ister taş atsınlar. Hiç önemli değil.
En büyük rakibini kendi sahadanda şampiyonluğunu kutlamanın geri olmayla alakası yok o zaman nerde kaldı futbolun ruhu.
Son hafta oynanacak maçta fenerlilerin galatasaray'ın şampiyonluğunu alkışlama provasını bu akşam fb-ts maçında gösterseler ve geçen sezonun gerçek şampiyonu Trabzonspor'u alkışlarla karşılasalar çok güzel ve duygu yüklü bir başlangıç yapmış olurlar.Fenerbahçe şükrü saraçoğlunda Mahsun'un kardeşlik türküsü falan'da çalsa tadından yenmez.Özledğimiz tablo bu işte..
İki rakip, bütün sezon mücadele etmişler, ve yaklasık 100 küsür yıldır da birbileriyle aynı alanda mücadele ediyorlar, bu iki rakip işin finişinde yalnız kalıp yine biribirleriyle mücadele etmişler ve işin sonunda birisi başarılı olacak.. Şimdi başarısız olan veya 2 nci olan diyelim diğerini alkışlar mı? alkışlamasın, zaten alkışlarsa burda bir sakatlık var demek.. Toplumca(medya vs kanalıyla onlar zaten birilerini vuruşturup bunu haber yapmayı adet edinmişler) insanların üstüne baskı yapılıyor fair play adına insanları baskı altına alıp hiçte fair olmayan bir uygulama yapılıyor.. Eğer bu durum böyle gelişir ve o maça Galatasaray şampiyon çıkarsa, şimdiden gerilen(bilinçli geriltilen) fbli taraftarları düşünün onların üstündeki baskıyı düşünün. Sonra stadda olay çıkacak birde niye çıktı diyecek birileri.. Size ne kardeşim ister alkışlar isterse alkışlamaz.. ve işin normal olanı alkışlamamaları...
arkadaş böyle şeyler düşünüp böyle konuları nası açıyosunuz şaşıyorum resmen. daha 6 maçın hiç biri oynanmamış sen nası bi mantıkla gidip böyle konu açıyosun ?
2 dakika oturup düşünün be, sonra millet sizle dalga geçince zorunuza gidiyor.
quote:
Orijinalden alıntı: eco2003
Son hafta oynanacak maçta fenerlilerin galatasaray'ın şampiyonluğunu alkışlama provasını bu akşam fb-ts maçında gösterseler ve geçen sezonun gerçek şampiyonu Trabzonspor'u alkışlarla karşılasalar çok güzel ve duygu yüklü bir başlangıç yapmış olurlar.Fenerbahçe şükrü saraçoğlunda Mahsun'un kardeşlik türküsü falan'da çalsa tadından yenmez.Özledğimiz tablo bu işte..