Şimdi Ara

faz farkı olan girişim sorularında dalga ve katar sayısı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
8.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar su dalgalarında dalga ve katar sayısı faz farkı olunca nasıl buluyorsunuz biraz ayrıntılı veya kompleks bir örnekle anlatabilir misiniz.

ben kendi çözüş biçimimden emin değilim 2 farklı kaynaktan çalışınca kafam biraz karıştı diiyebilirim.

mesela faz farkı olmayınca katar sayısına bir ekliyorduk.

faz farkı olunca böyle bir şey var mı.

zıt fazda herhangi birine ekleme çıkarma var mı böyle merkez doğrusu yüzünden vs.

• faz farkı 1/2 olunca zıt fazlı olur.katarlarla düğüm çizgileri yer değiştirir.
    yani normal hesapla katar sayısını düğüm çizgisi gibi..düğüm çizgisinide katar gibi say.
    çoğunlukla böle gelio.böyle gelmezse ben sayarak yapıyorum.daha kısasını bilen varsa yazsın bende bu kadar biliyorum.
  • teşekkürler arkadaşım :)

bildiklerimizi paylaşalım arkadaşlar.
  • faz farkı olunca denklemi önce yazıyosun. katar için (n+p)lamda ve (n-p)lamda diye.
    düğüm çizgisinde ise (n-1/2 +p)lamda ve (n-1/2 -p)lamda . bu da düğüm çizgisi için olan denklem. tabi faz farkı 0 ve 1/2 den farklıysa.

faz farkı 1/2 olunca yani zıt fazlı olunca katarı düğüm düğümüde katar gibi düşünüyosun yani yer değiştiriyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wors -- 12 Mayıs 2011; 18:43:30 >
  • katar ya da dugum sayisini faz farki 1/2 disinda bir sey oldugunda bulmanin farkli iki yolu var. cizerek yapabilirsin ki cok karisik oluyor boyle yapinca. ikinci yol ise soyle:

dsina=n-1/2 arti ya da eksi p falan olursa d yi denklemin obur tarafina atacaksin. sina <1 yazip p yi artili ve eksili yazarak iki tane n degeri bulacaksin.(ornek: n<11/6 bu durumda n olabilecegi en buyuk tamsati oluyor. yani burada 1.)
    buldugun n degerlerinin toplami sana katar ya da dugum sayisini verecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: grenoble

katar ya da dugum sayisini faz farki 1/2 disinda bir sey oldugunda bulmanin farkli iki yolu var. cizerek yapabilirsin ki cok karisik oluyor boyle yapinca. ikinci yol ise soyle:

dsina=n-1/2 arti ya da eksi p falan olursa d yi denklemin obur tarafina atacaksin. sina <1 yazip p yi artili ve eksili yazarak iki tane n degeri bulacaksin.(ornek: n<11/6 bu durumda n olabilecegi en buyuk tamsati oluyor. yani burada 1.)

evet bu formül güzel pi analitikteki de böyle ama ben en çok artı 1 ekleme olayında takılıyorum.

mesela faz farkı olmayınca merkez katar old için toplam katar sayısına 1 ekliyoruz.

faz farkı olup,zıt faz olmayınca ikisine de bir şey eklemiyoruz.
    ama faz farkı 1/2 yani zıt faz olunca düğüm çizgisine 1 eklememiz lazım değil mi ? merkez katar yerine düğüm oluyor çünkü ???

• quote:

Orijinalden alıntı: gelenbevili172hhc

quote:

Orijinalden alıntı: grenoble

katar ya da dugum sayisini faz farki 1/2 disinda bir sey oldugunda bulmanin farkli iki yolu var. cizerek yapabilirsin ki cok karisik oluyor boyle yapinca. ikinci yol ise soyle:

evet bu formül güzel pi analitikteki de böyle ama ben en çok artı 1 ekleme olayında takılıyorum.

mesela faz farkı olmayınca merkez katar old için toplam katar sayısına 1 ekliyoruz.

faz farkı olup,zıt faz olmayınca ikisine de bir şey eklemiyoruz.
    ama faz farkı 1/2 yani zıt faz olunca düğüm çizgisine 1 eklememiz lazım değil mi ? merkez katar yerine düğüm oluyor çünkü ???

evet aynen oyle.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

öyle yapıyosun zaten
  • ama p=1/2 iken d.sina>(n-1/2-p)lamda d.sina>(n-1/2+p)lamda formülünde düğüm sayısı hesaplarken artı 1 ekleme olmuyor 3 kitaptaki kaynağa dayanarak yazıyorum.zafer,final,pi yayınlarına göre

mesela pi analitikte soru var.kaynaklar arası uzaklık 10 cm dalga boyu 2 cm iken zıt fazda kaç düğüm çizgisi oluşur diyor cevap 9.

takıldığım bir soru da final kitabında;2 kaynak arası mesafe 18 cm iken dalga boyu=5cm . zıt fazda toplam kaç katar çizgi sayısı bulunur.ben 7 diyorum ama cevap 8 yazıyor :S acaba katar çizgisi sayısına her daim mi 1 ekleyeceğiz faz farkı varken veya yokken....yoksa ben mi yanlış çözdüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gelenbevili172hhc -- 12 Mayıs 2011; 20:40:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gelenbevili172hhc
    ama p=1/2 iken d.sina>(n-1/2-p)lamda d.sina>(n-1/2+p)lamda formülünde düğüm sayısı hesaplarken artı 1 ekleme olmuyor 3 kitaptaki kaynağa dayanarak yazıyorum.zafer,final,pi yayınlarına göre

mesela pi analitikte soru var.kaynaklar arası uzaklık 10 cm dalga boyu 2 cm iken zıt fazda kaç düğüm çizgisi oluşur diyor cevap 9.

takıldığım bir soru da final kitabında;2 kaynak arası mesafe 18 cm iken dalga boyu=5cm . zıt fazda toplam kaç katar çizgi sayısı bulunur.ben 7 diyorum ama cevap 8 yazıyor :S acaba katar çizgisi sayısına her daim mi 1 ekleyeceğiz faz farkı varken veya yokken....yoksa ben mi yanlış çözdüm.

pi anslitik sorusunu cizerek yapabilirsin direk cikiyor. faz farki 1/2 oldugunda en kolayi cizmek. ama finalin sorusunu iki turlu de yaptim cevabi 6 buldum. birkac kere denedim dogru yapiyor olmam lazim.

• Beyler sakın bunları ezberlemeye kalkmayın,tavsiyem tek tek yazıp çıkarmanızdır.İnanın bunlar daha fazla zamanınızı alıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wors

quote:

öyle yapıyosun zaten

hayır faz farkı olsada düğüme 1 eklenmiyor katara eklenir
  • quote:

Orijinalden alıntı: soylu756

quote:

Orijinalden alıntı: wors

quote:

öyle yapıyosun zaten

hayır faz farkı olsada düğüme 1 eklenmiyor katara eklenir

Evet düğüme eklenme yapılmaz diye biliyorum bende çok soru çözdüm bunlarla ilgili hiç düğüme 1 eklemedim..

• faz farkı : p diyelim

düğüm çizgisi sayısı için;

n < (kaynaklar arası mesafe/dalga boyu)+ 1/2 +p

burdan n<3,5 tan n=3 çıktı diyelim. düğüm çizgisi sayısı = 2n=6

katar çizgileri için;

n < (kaynaklar arası mesafe/dalga boyu) +p

burdan n<3,5 tan n=3 çıktı diyelim. karın(katar) çizgisi sayısı = 2n+1=7

Eğer p=1/2 ise buna zıt faz denir ve düğüm-katar çizgileri yer değiştirir. p=1/2 alıp yukardaki formülleri aynen değiştirmeden de kullanabilirsiniz, ya da faz farkı olmadan kullanılan formulleri kullanırsınız faz farkı yokmuş gibi çözersiniz ama düğüm çizgisi bulmak için katar formülünü, katar sayısı için de düğüm çizgisi formlünü kullanırsınız yani çizgiler yer değiştirir. Benim uyguladığım çoğu soruda bu oldu ama 1-2 tane çıkmadığı da oldu sanırım bazen çakışmayabiliyor

Bu arada, Yol farkı=(d.xn)/L dir.

d: Kaynaklar arası mesafe
    Xn: Girişim gözlenen noktanın kaynakları birleştiren doğruya dik uzaklığı
    L: Girişim gözlenen noktanın kaynakların birleştiren doğrunun tam orta noktasına olan direkt uzaklığı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cwr -- 13 Mayıs 2011; 13:19:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: NuTeRX

Beyler sakın bunları ezberlemeye kalkmayın,tavsiyem tek tek yazıp çıkarmanızdır.İnanın bunlar daha fazla zamanınızı alıyor.

Aynen yeterince vakit alıyor zaten
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.