3 sene önce Ankara işçi bloklarında yatırım amaçlı ev aldık. Üst seviye bir memura kiraya verdim. Normalde ailemle yaşıyordum onlarla aram bozulunca kiracıyı çıkarmak istemedim kendi iş yerime yakın bir yerde ev tuttum. Malum sürekli ev fiyatları zamlanıyordu. Ben de zamları minimum seviyede tutuyordum. Kirayı düzenli ödüyor, taşkınlık yapmıyor diye. Oradan aldığım kiranın çoğu, kendi oturduğum evi karşılıyordu. Şu an ben aidat ile birlikte 10 bin lira veriyorum, benim kiracı 1500 veriyor. Baktım benim eve benzeyen çevre yerlerdekilerin kirası ne kadar diye. 7-8 bin olmuş. mağaraya benzeyen 30 yıllık ev bile o semtte 5-6 bin. Kiracıya dedim "zam yapalım 1500 liraya çincin'de bile ev yok, buradan aldığım kira ile kendi kiramı çeviriyordum artık %15'ini bile karşılamıyor" diye. 6 bin liraya okeydim, kadın demesin mi %25 yapabiliriz diye. 18 bin lira kira aldım geçen sene. Evin kombisine, boyasına 20 bin lira verdim ben zarardayım. Şirketteki avukat arkadaşa danıştım" kendim oturacağım deyip noterden ihtar çek öyle çıkar" kiracıyı dedi, yarın birlikte notere gidip halledeceğiz, bu saatten sonra 6 bin de kurtarmaz kendi ev sahibim 12.500'e çıkarmak istiyor. Kıssadan hisse; ev alıp kiraya vermek enayiliktir arkadaşlar. Oturmayacağınız evi almayın, arsaya yatırım yapmak da daha mantıklı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-40C5DD97E -- 25 Temmuz 2022; 18:42:32 > |
Ev Alıp Kiraya Vermek Tamamen Enayilik: Gerçek mi?
Ev alıp kiraya vermenin karlı bir yatırım olup olmadığı konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bazıları bunun enayilik olduğunu düşünürken, diğerleri uzun vadede karlı bir yatırım olabileceğine inanır.
Ev Alıp Kiraya Vermenin Dezavantajları
- Yüksek Maliyetler: Ev almak ve kiraya vermek önemli bir finansal yatırım gerektirir. Kredi taksitleri, emlak vergileri, bakım ve onarım maliyetleri dikkate alınmalıdır.
- Kiraların Düşük Olması: Bazı bölgelerde kiralar ev kredisi taksitlerini karşılamaya yetmeyebilir, bu da kira gelirinin negatif olmasına neden olur.
- Boş Durma Süreleri: Mülkünüzün kiracı bulmakta zorlanması halinde kira geliri elde edemezsiniz. Boş durma süreleri finansal kayıplara neden olabilir.
- Kiracı Sorunları: Kiracılarınızla ilgili sorunlar, kira gecikmelerinden mülkte hasara kadar çok çeşitli olabilir. Bu sorunlar stresli ve pahalı olabilir.
- Yönetim Zorluğu: Bir mülkü kiraya vermek zaman ve çaba gerektirir. Kiracıları bulmak, kira toplamak ve mülkü yönetmek ile uğraşmanız gerekir.
Ev Alıp Kiraya Vermenin Avantajları
- Pasif Gelir Kaynağı: Ev alıp kiraya vermek, kira geliri şeklinde pasif bir gelir kaynağı sağlayabilir. Bu gelir düzenli olabilir ve diğer gelir kaynaklarınıza destek olabilir.
- Sermaye Artışı: Mülkler zamanla değer kazanma eğilimindedir. Bu, ev alıp kiraya vermenin uzun vadede karlı bir yatırım olabileceği anlamına gelir.
- Vergi Avantajları: Ev kiraları, ipotek faizi ve diğer masraflar üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Bu indirimler genel vergi yükünü azaltabilir.
Sonuç olarak, ev alıp kiraya vermenin karlı bir yatırım olup olmadığı, çeşitli faktörlere bağlıdır. Yatırım yapmadan önce maliyetleri, potansiyel gelirleri ve yönetim gerekliliklerini dikkatlice değerlendirmek önemlidir.