Şimdi Ara

Elektrikli Araç Şarj Cihazları – Deneyimler, Sorular, Bilgi Paylaşımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Elektrikli araç sayısı arttıkça şarj konusu da ister istemez herkesin gündemine girmeye başladı.

Evde, apartmanda, sitede ya da iş yerinde şarj cihazı kuran / kurmayı düşünen çok kişi var ama pratikte işler her zaman anlatıldığı gibi gitmiyor.

Bu konu altında ;

- Hangi cihazı tercih etmeliyim ( Markadan ziyade özellikler )

- Gerçek deneyimler, yaşanan sorunlar ve işe yarayan çözümler.

konuşalım istiyorum.

Şu tip paylaşımlar bence çok kıymetli olur:

– Ev veya apartmana şarj cihazı kuranların tecrübeleri

– Karşılaşılan problemler (elektrik altyapısı, yönetim, maliyet vb.)

– Şarj cihazı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

– Sonradan “keşke bunu baştan bilseydik” denilen konular.

Bu konuda uzman bir kişi olarak elimden geldiğince sorularınıza cevap vereceğim arkadaşlar. Maksat destek olmak.

Ayrıca OCPP özellikli cihazların sunucu bağlantısı, hangi araç ne kadar güç kullandı gibi konuları da sorabilirsiniz.

Bunun dışında, mesela iş yerimizde 1 cihaz var ama 2-3 araba var, kim ne kadar kullanmış bunu nasıl öğrenebiliriz gibi sorular,

Apartmanımızda komşumun cihazı var ben onu nasıl kullanırım gibi, spasifik sorularınız olursa onlara da seve seve cevap veririm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibrahimtuna -- 2 Ocak 2026; 10:35:37 >

• Hayırlı olsun.

tavsiye edilen cihazlar ucuz olanların üç beş katı fiyatta oluyor. bunu gördüm ben.

yerli ürünler de var ama pek uygun fiyatlı göremediğim için maliyetine oranla yüksek kar etmek istiyorlar diye düşünüyorum.

sonuçta hep pahalı geliyor cihazlar.

Evet öyle bir durum olabiliyor. Ama bunun bazı sebepleri var. En önemli konu 2 milyonluk arabayı riske atmamak. Bu cihazların bazıları şaka değil gerçekten de merdiven altı üretim yapılan cihazlar. Arabanız zarar görmemesi için biraz araştırarak almanız gerekiyor. Sadece fiyataına bakarak cihaz almanız cize çok daha büyük zarar verebilir.

Pahalı dediğiniz skala aralığı ne kadar mesela?

• BYD vs. bu elektrik araçların menzil ve şarj süresi olayını ciddi çözerse tam anlamıyla içten yanmalı motorlar ile rekabet edebilir hatta öne geçebilir diye düşünüyorum. Bakalım 2026'da neler olacak...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Şarj süreleri aslında çözüldü sayılır. Şuan 400 kwh lık cihazlar var her yerde ama 400 ile şarj olan araba yok. Hatta 200 ile şarj olan arabaların bile sayısı çok sınırlı. Genelde 50-100 kwh ile şarj oluyorlar.

şöyle düşünün, mesela arabanızın bataryası 100 kwh, hızlı bir DC istasyonda 100 kwh ile şarj ederseniz bu 1 saat sürecek demektir. Ama aynı araba 400 kwh desteklemiş olsa bu 15dk da biter.

Yani şarj cihazları var ama geri kalanı henüz yok. Bu arada sağda solda gördüğünüz 200-300 kwh diye reklamı yapılan cihazlar gerçekte o güçlerde hizmet vermiyor. Zaten cihazın alt yapı kablosu bile o güce göre çekilmemiş. Onlar işin reklam kısmı.

Bu güç olayını kafasında oturtamayan arkadaşlar olabilir, bu çok normal herkes elektrikçi değil sonuçta. Ama anlamanız için şöyle tarif edeyim, mesela evinizde kullandığınız fön makinası 1000W, veya Elektrikli sobanız 2000Watt, Evde yemek pişirdiğiniz fırın 2000watt. Evde 22Kwh lık şarj cihazı düşünün. Bu cihaz 10 tane sobayı veya fırını aynı anda çalıştırmış kadar güç çeker (anlamanız açısından yaklaşık benzetme yaptım)

Yani şebeke alt yapısı ve araçlar yeterli seviyeye geldiğinde arabaların şarj süreleri zaten 5-10 dk olacak. Sadece biraz daha zaman lazım bunun için.

• Merhabalar,

Ben EVC 4 Smart veya normal şarj istasyonu almayı düşünüyorum. Ama sorular, sorular...

1. Ankara'da en azından gerekli altyapıyı çekebilecek ve beni hangi cihazı almam gerektiği konusunda destek olabilecek bir usta-firma biliyor musunuz?
    2. Gerekli altyapı: Evden aşağı ethernet (Smart versiyonu alırsam), Saatten park yerine kablo
    3. Yukarıdakiler konusunda: Evimden 7 kat aşağı ethernet göndereceğim. Acaba 7 katta yaklaşık 30-40 metre ethernet çalıştırır mı interneti?
    4. Ethernet işe yaramazsa, yakındaki bir yerden internet rica edebilirim. Bu noktada cihazla benim telefonun aynı lokal ağda mı olması gerekir, yoksa bulut mantığında uzaktan erişim olabilir mi?
    5. Tabi bir de elektrik kablosu olayı var: 2 kat garajımız var, sayaçlar alt kattaki garajda. Bu noktada kaç metrelik kablo çekmek gerekir?
    6. Bu Vestel'in benim altyapıma uygun olup olmadığını nasıl anlarım? (Aslında yine 1. soruya dönüyor bu iş)

Tecrübeleri olanlar paylaşırsa çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

• Ben sahibinden sitesinden bir tane siparis ettim.Sagolsun adam para bile almadı.Hocam cihaz eline geçsin,telefonda kurulumunu beraber yapalım ondan sonra parayı gönderirsin dedi.Aldığım cihaz 7 kw olan fyree marka cihaz.Wifi ile güç azaltıp yükseltebiliyorum.Uzaktan bağlantısı var

• Ben de bugün Armut'a yazdım, pazartesi keşif için gelecek bakalım 1-2 firma. Sonuçları sizinle de paylaşmaya çalışacağım.

• mustafaodkem kullanıcısına yanıt

Merhaba, EVC 4 Smart cihazın bildiğim kadarıyla wifi özelliği mevcut. 7 kat yukarıdan ethernet kablo çekmenize gerek yok.

Usta konusunda birşey diyemem. Ben İstanbul'dayım.

Bulut erişim konusunda birşey diyemem. Vestel nasıl bir hizmet veriyor ona bakmak lazım. Bulut erişimi neden istiyorsunuz o önemli. Eğer ki apartmanda bir kaç kişi ortak kullanıcaz diyorsanız bunu için başka çözümler mevcut. İsterseniz onu anlaırım.

Kaç metre kablo gerekir bunu ancak elektrikçi gelip bakacak, nerelerden geçmesi lazım ona göre ölçecek.

Bu arada bu cihaz 22Kw. Sayacınızın 3 fazlı olması lazım yoksa 7kw çalışır. Ayrıca sayacınızın 22kw için uygun güçte olması lazım.

Hayırlı olsun. 7kw şarj için uzun sürer ama iş görür acil durumlarda. Aracınızın bataryası 70kw ise mesela 10 saat sürer.

Hayırlı olsun. Buradan tecrübelerinizi paylaşırsanız herkes faydalanmış olur.

• Arkadaşlar evden şarj yapmak isteyip de şarj aleti almayı düşünen arkadaşlar için cok memnun kaldığım bir satıcının bilgilerini paylaşmak istiyorum.Satıcı ismi Eyüp İlhan.Kendisi ile dün iletişime geçtim.İsim acil diye aynı gün kargoya verebilirmisiniz dedim.Akşam mutlaka yetiştirmeye çalışacağım dedi ve öğle baktım beni aradı.Ürünü kargoya vermiş.Kapıda ödeme olur mu dedim hiç para göndermeyin ürün size ulaşsın beraber ürünün kurulumunu yapalım.Hoşunuza giderse para gönderirsiniz dedi.Bugün ürün elime geçti.Sıfır poşetinde sorunsuz elime geçti.Wifi ile uzaktan amper azaltıp artırabiliyorum.Bluetoth ile de çalışıyor.
    Elektrikli Araç Şarj Cihazları – Deneyimler, Sorular, Bilgi PaylaşımıŞarzı uzaktan açıp kapatabiliyorum.Örneğin 1 saat 2 saat sonra vs çalışsın 4 saat 5 saat sonra kapansın şeklinde talimat verebiliyorum.Ürün 7 kw lik fyree marka bir ürün.En ucuz hepsiburadada 15000 liraya tam alıyordum bu adam 11500 e gönderdi.Tel no aşağıdadır.

• ibrahimtuna kullanıcısına yanıt

Merhabalar,

Evet, aslında Smart ve wifi var fakat 7 kat aşağı wifi çekmeyeceği için, çevreden birisinden rica etmek zorunda filan kalacağım internet için. Onun yerine, elimiz değmişken alsak mı dedik.

Ama aklıma bir soru takıldı: Uzaktan amper arttırıp azaltmanın veya şarjı açıp kapatmanın faydası nedir?

Togg'da mesela bunu aracın kendi menüsünden yapabiliyor muyuz?

Atıyorum akşamdan şarja bağladık, sabah gidip çeksek ne olur?

Teşekkürler.

• İlgilenenler var ise, elimde hiç kullanılmamış amazondan alınmış 7kw sarj cihazı mevcut.

8bin liraya vereceğim. Ankaradayım.

Elektrikli Araç Şarj Cihazları – Deneyimler, Sorular, Bilgi Paylaşımı

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Eğer cihazınızda OCPP varsa bu internete bağlana biliyor demektir. Ne işe yarar? Şu işe yarar:

Mesela Evlante APP uygulaması var. Bu uygulamaya üye olup cihazınızı ekliyorsunuz. Sizi haritada gösteriyor. İsterseniz haritadan kapatabilirsiniz. Çevrenizde komşunuz arkadaşınız vs varsa ve sizin şarj cihazınızı kullanmak istiyorsa onu da ekliyorsunuz. Böylece şarjı başlatıp durdurmayı uygulamadan yapıyorsunuz. Siz cihazın yanında olmanıza gerek yok. Çünkü hem sizde hem arkadaşınızda uygulama olduğu için o an kim kullanacaksa o uygulamadan şarj başlatıyor. Hangi arabanın ne kadar elektrik kullandığını ölçüyor. Hatta elektriğin kilowatt fiyatını giriyorsunuz, size ne kadar kullandığınızı ücret olarak da söylüyor. Sadece evde değil mesela bir kafede veya bir otoparkta kurduğunuz cihazı kiraya vermiş oluyorsunuz. İnternete bağlanmadan bunu yapamazsınız. Cihazın öcelliklerine bakın OCPP 1.6 veya OCPP 2.0.1 özelliği varsa bu şekilde kullana bilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibrahimtuna -- 9 Ocak 2026; 10:11:14 >

• Yanıtlarınız ve yardımlarınız için teşekkürler. Gerçi ben henüz okumadan Vestel EVC4 aldım. Ancak gerekiyorsa iade edebilirim. Tekrar araştıracağım bu akşam.

• mustafaodkem kullanıcısına yanıt

Vestel EVC4'ün bir sürü çeşidi var. Ama hepsinde ocpp yok. Sadece smart olanlarda var.

Benim aldığım modelde OCPP 1.6 varmış. Aslında şu anda pek çoklu kullanım senaryosu düşünmüyorum çünkü sadece 2 araç (ailem ve ben) kullanacak, aramızda para mevhumu çok yok (ikisini de ben ödeyeceğim :D)

Ancak apartmana başka elektrikli araçlar alınır da, masrafını bölüşme önerisiyle gelirlerse bahsettiğiniz yöntem işe yarayabilir. Basit bir şekilde saat bağlantısını değiştirir, yeni saat bağlatırız ve bunu da dediğiniz gibi uygulama üzerinden kontrol edebiliriz.

• bende arçelik'in ürünü var 7.4kw yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum sorun yaşamadım. alt yapıyı ona göre kurdum zaten. kablo kesiti, kaçak akım rölesi vb ürünleri hep iyi ürünler olarak tercih ettim ve elektrik alt yapısını mahalledeki elektrikçi ustaya kurdurttum. elektrikli araba deyince bu internetten bulduğunuz elektrikçiler maalesef normalin çok üzerinde fiyat çekiyor. gerçekten çok matah bir iş değil her elektrikçi yapabilir. sonra arçelik'ten ön inceleme için geldiler ve uygun bulduktan sonra kurulumu yaptılar.

benim tecrübem şu şekilde, hattım monofaze olduğu için trifaze'ye çevirtmedim çünkü proje bedeli çok yüksek. benim için 7.4kw da epey yeterli aracım max 11 alıyor.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.