Şimdi Ara

Düşük devirde araç kullanmak zararlı mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar iş yerim uzakta olduğu için her gün git gel 60-70 km mesafem oluyor birazda şehir içi vs işin içine kattı mı günlük garanti minumum 75 km mesafem var. mesafe yakın olduğu için 70 km hızla gitmekle 110-120 basarak gitmek arasında taş çatlasın 5 dk zaman oynuyor. ortalama yakıt tüketimine baktım basarak gittiğimde ortalama tüketim 6 ile 6.5 arası oluyor. son günlerde 70-75 km hızla düşük devirde gidiyorum 4.8 4.9 5 lt tüketime kadar düştü gerekli olmayan yerlerde gazdan çekiyorum kendi gidiyor. hızla işim yok çevre yolunda gidiyorum ama kalabalık değil trafik neredeyse yok. yani 50 ile bile gitsen çift yol olduğu için arkadan geleni etkilemez. araç otomatik vites. devir genelde 1.7 1.8 lerde oluyor bu hızlarda ama 4.8 lt benim içim müthiş bir değer. nerden baksanız 100 km de 1.5 lt ortalama günlük 75 km kullandığım için 1.2 lt o da ayda ortalama 30 lt yakıt tasarrufu nerden baksan 1.500 tl. geçen bir arkadaşla da konuştuk 5 dk zaman için gaza köklemenin devirli gitmenin hiç gereği yok 70 le 80 le yavaş yavaş git 1500 lira cebinde kalsın diyor. halk arasında düşük devir motora zarar verir algısı var kime sorsam işin teorisini de anlamıyor tamam zararı varda neden yani herkes kulaktan dolma söylüyor yani bu araç tabiki sürekli bu devirde gitmiyor arada 120-130 basıp tekrar rölantiye alıyorum. bu işi bilen birisi cevaplarsa sevinirim.

• Benzinli arabayı bilmem ama dizel arabada evet sürekli düşük devirde kullanmak zararlıdır motor çabuk kurum bağlar en azından haftada bir kere performanslı sürüp gazlamak gerekir.

Sırf bu yüzden dsg'li aracımı her zaman S modunda kullanırım.
    D modunda az yaksın diye 1.500 devirde vites yükseltiyor hem kabin içinde titreşim artıyor hem de zararlı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracınız Dizel ise, özellikle Euro 5 ve Euro 6 ise düşük devirde araç kullanmanın bedelini çok ağır ödersiniz. Silindirlerin Kurum bağlaması en hafif şey, asıl sıkıntı DPF nin dolması ve olası AdBlue problemleri. Benzinli araç ise özellikle eski tip Atmosferik bir araç ise yine silindirler Dizel kadar olmasa da daha çabuk kurum bağlar ve Katalizör dolmaya başlar, katalizör başınıza bela olur. Yeni tip Turbo Benzinli araçların bazılarında bulunan GPF dolma problemi olur ama dizeller kadar erken km lerde olmasa da yine de eninde sonunda başınıza bela olur. bu yüzde düşük devir araç kullanmayın. km de 3 kuruş tasarruf yapayım derken, sizden fazla fazla yaptığınız tasarruf çıkar.

• Neredeyse hiç bir araba 70km hızda son vitesi kaldırmaz, eğer bu şekilde kullanıyorsanız şanzımanı da ekstra yıpratıyorsunuz demektir. 110-120km hıza çıkmanıza gerek yok, 80-90km arası hız da araca az yaktırır ve en azından son vitesi ya da minimum 5. vitesi rahatça kaldırır.

• tefennili kullanıcısına yanıt

merhaba araç 2020 model 1.4 mpi hyundai i20 otomatik vites. benzinli araç. ortalama 70 ile 80 arası gidiyorum ve gerekli olmadıkça aşağıya eğimli yollarda gazdan çekiyorum ayağımı. ortalama 70 - 80 arası hızla gittiğimde devir 2 nin biraz altında oluyor. bazen tam 2 nin üstünde oluyor. araç otomatik olduğu için vites-devir mantığı bende yok. gaza oldukça hafif basmaya çalışıyorum. dip gaz yapmamaya özen gösteriyorum.

• zotacing kullanıcısına yanıt

merhaba araç otomatik benzinli. vitesi kendi ayarlıyor. ortalama 70-80 arası gidiyorum 4.8 lt yakıyor. 80-90 arasıda denedim 5.5 bu da makul. 110-120 arası 6.5 lt.

• merhamet95 M kullanıcısına yanıt

70-80 le gitmek düşük devir demek değildir Hocam. Yokuş aşağıya ayağınızı gazdan çekmek de zaten yapmanız gerekendir. Herhangi bir sorun olmaz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Aracı yüksek devirde kullanmak ?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Araç ne ve kaç bin devirde kullanıyorsunuz

• merhamet95 M kullanıcısına yanıt

Bu araçta düşük devirli kullanmanın hiç bir mahsuru yok. dizel-benzinli meselesi önemli değil, önemli olan motorun direkt enjeksiyon olup olmaması. Mpi motorların güzelliği bu, kafa rahat kullanabilmek, soğuk kullanımınız da yok uzun mesafe gidiyorsunuz zaten. bildiğiniz gibi kullanmaya devam edin. zaten sakin kullanmadıkça yakıt dayanmaz o araca :)

• SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

Cevap için teşekkürler hocam. 80 85 90 km hızla gidiyorum 5.5 lt yakıyor. Diger türlü 65 70 hızla gittiğimde beni de yoruyor birde araç çok düşük devirde kalıyor 4.5 lt lere kadar düşüyor öyle yapınca ama galiba en sağlıklısı ne çok yavaş gitmek ne de çok hızlı gitmek galiba. Sineğin yağını hesap etmeye gerek yok gibi ama dediğiniz gibi araç soğuk kullanılmıyor 70 le gitsem de hiçbir sorun olmaz. Galiba bu arada Araç 26 bin km de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merhamet95 -- 11 Nisan 2025; 9:58:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • motorun en sağlıklı çalıştığı yer en az yakıt yaktığı yerdir. dediğiniz devirler benzinli araba için problem olmaz. benim 1.6 otomatik aracım dediğiniz 60 70 lerle giderken 1500 deviri bile görmüyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.