Şimdi Ara

'Dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu' diyen birisi? (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
420
Cevap
1
Favori
174.356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki

"Dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu" diyen birisi?

(En Son Oy Tarihi: 5.1.2021)
Giriş
  • salı diyorum bende cumartesi olması için'' yarın dün olsaydı'' diye başlaması lazımdı
  • İTÜ SÖZLÜKTEN ALINTI

bu sözün söylendiği günü bulmak için iki varyasyon düşünmemiz gerekmektedir. bunu da dün ve yarın kelimelerine (değişkenlerine) değer vererek yapacağız.

-ilk varyasyon olarak dün için değer verelim.dün için cuma değerini verelim. bu durumda cuma yarın olsaydı bugün perşembe olurdu yargısına varıyoruz.bu durumda dün=cuma ise bugün=cumartesi oluyor.

-ikinci varyasyon olarak yarın için değer verelim.dün çarşamba olsaydı bugün perşembe olurdu. bu durumda da cümlemizin mantık hatası olmuyor.yarın=çarsamba ise bugün=salı oluyor.

bu durumda bu sorunun sorulduğu gün salı veya cumartesi oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: extreme911

yarını dün alanlara soruyorum...

cümlemiz şu;

DÜN YARIN OLSAYDI BUGÜN PERŞEMBE OLURDU....

Yarını dün sayıyorsunuz ya peki ben bu cümleyi size şöyle sorsaydım

YARIN DÜN OLSAYDI BUGÜN PERŞEMBE OLURDU....

Yukarıdaki cümle ile aşağıdakinin farkı yokmu yani? cumartesi diyenler size soruyorum

Hadi yine anlaşamadık diyelim

elma sarı olsaydı dediğimizde hanginiz elmaya sarı niteliğini yüklemiyor?

yada kim sarı elma olsaydı diyor?

ama elma ile sarının yerine dün ve yarın gelince sıkıntıya düşüyorsunuz...

Daha da öte gidiyorum :D

bugün yarın olsaydı diyorum... peki ne anlıyoruz? bugün biran evvel geçipte yarın şu anda yaşansa mııııııııııııı?

yoksa; yarın yine bugün olsaydı mı?

gördüğümüz üzere ilk kelime nitelenen ikincisi niteliği verendir...

yani dün yarın olsa dediğimizde dün denilen zamanın iki gün ileri sarılıp yarındaki zamana gitmesi isteniyor... bir nevi zaman yolculuğu gibi :)

böylece bugün salı yarın çarşamba oluyor ve diyorum ki keşke çarşamba dün yaşansaydı ne güzel olurdu ve biz böylece perşembede yaşıyor olurduk...

Daha nasıl anlatayım uşaklar...

dünüm ne? cuma, onu yarın yaptım, bak yarın olan gün değil (!) yarın yaptım. yani dünü yarın yaptım ki istediğiniz buydu sanırım? dünüm olan cuma artık yarınım ve bugün de perşembe...

• dün ve yarın başka bir değere işaret eden birer kavram. Siz salı demek istersen yarının değerini alıyor ve sonucu salı buluyorsunuz. Bense dünün işaret ettiğini değeri temel alıp cumartesi buluyorum. Cümle iki yönlü aslında, orası da açık ya zaten, ve bana cumartesi olması daha muhtemel geliyor, ancak yine salı bulabileceğimiz mantıklı açıklamalar da var.
  • ee neye karar verdiniz şimdi?
  • cumartesi
  • Perşembe aga sabaha kadar
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratgun

cumartesi

dün yarın olsaydı BUGÜN PERŞEMBE OLURDU
    soruda perşembe olurdu diyor.

perşembenin yarını cuma

ama soruda dün yarın olsaydı diyor yarını cuma bulduğumuza göre yarın aynı zamanda olağan günün dünü

yane cuma günü cumartesinin dünü doğal olarak
    katkı maddesi yok CUMARTESİ SÖYLENMİŞ

Pazartesi olağan gün olsa dünü pazar pazar yarın olsa BUGÜN CUMARTESİ OLURDU
    Salı olağan gün olsa dünü pazartesi pazartesi yarın olsa BUGÜN PAZAR OLURDU
    Çarşamba olağan gün olsa dünü salı salı yarın olsa BUGÜN PAZARTESİ OLURDU
    Perşembe olağan gün olsa dünü çarşamba yarın olsa BUGÜN SALI OLURDU
    Cuma ''''''''''''''''' dünü perşembe yarın olsa BUGÜN ÇARŞAMBA OLURDU
    Cumartesi '''''''''''''''''' dünü cuma yarın olsa BUGÜN PERŞEMBE OLURDU
    Pazar ................. dünü cumartesi yarın olsa BUGÜN CUMA OLURDU

Oldumu

Olay budur. Arkadaş gayet net açıklamış. Yani hala başka gün diyen varsa hayalgücünü ve mantığını çalıştıramıyor kanısına varılır.

• Hem salı hem de cumartesi olarak çıkarmak mümkündür.
    Cumartesi için;
    Dünü yani cuma gününü aslında yarın gelecek gün olarak kabul ederiz. Böylece perşembe çıkar.
    Salı için;
    Dün yarın olsaydı derken dünkü günün aslında "yarınki gelecek gün" olarak düşünülmesi isteniyor. Yani yarın gelecek olan çarşamba gününü geçirdiğimiz dün olarak kabul ediyoruz. Böylece dün çarşamba olunca bugün de perşembe oluyor.

Belkide soru cümlesinde noktalama işareti kullanılırsa yada daha açık bir şekilde ve farklı kelimeler kullanılarak yazılırsa bu sorun ortadan kalkar.
  • Güzel bi soruymuş insanı kafasını karıştırıyor cevap cumartesi şıklara aceleyle perşembe işaretledim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Anime

Hem salı hem de cumartesi olarak çıkarmak mümkündür.
    Cumartesi için;
    Dünü yani cuma gününü aslında yarın gelecek gün olarak kabul ederiz. Böylece perşembe çıkar.
    Salı için;
    Dün yarın olsaydı derken dünkü günün aslında "yarınki gelecek gün" olarak düşünülmesi isteniyor. Yani yarın gelecek olan çarşamba gününü geçirdiğimiz dün olarak kabul ediyoruz. Böylece dün çarşamba olunca bugün de perşembe oluyor.

Belkide soru cümlesinde noktalama işareti kullanılırsa yada daha açık bir şekilde ve farklı kelimeler kullanılarak yazılırsa bu sorun ortadan kalkar.

arkadasım şimdi bidaha düşündüm ve sana yüzde yüz katılıyorum hem salı hemde cumartesi çikmasının nedeni noktalama işaretinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Yani noktalama işareti olmadığından dolayı hem dünü yarının yerine koyabiliyoruz hemde yarını dünün yerine koyabiliyoruz. Budurumda ikiside doğru oluyor. Cümlede geçen dün ile yarının arasına şu işaret gelse " ; " sorun çözülür. Birde böyle okuyun derim:
    "Dün; yarın olsaydı bugün perşembe olurdu" adam lafı nezaman söylemiştir dersek, cumartesi çikiyor.

Yani bunu söyleyen aslında cumartesi söylüyor ve bir hayal kuruyor bir nevi varsayım yapıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lifetaker -- 8 Ocak 2010; 23:05:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DesertRose

ee neye karar verdiniz şimdi?

Sana ne lazım?
  • Cevap cumartesidir..

Anket kalksın..
  • sildim
    cevap pazar.
    PHI uplama şunu her defasında tekrar açıklamak zorunda hissediyorum kendimi. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whiskey -- 8 Ocak 2010; 23:27:53 >
  • " Dün yarin olsaydi bugün persembe olurdu " bu cümleyi iki türlü anliyabiliriz bu nedenle iki cevapda olabilir Sali veya Cumartesi olabilir digerleri yanlis
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jack*

Perşembe.
    Dün yani çarşamba, yarın olsaydı perşembe olurdu..

• CUmartesi
  • Cumartesi.
  • kafası karışmıştır
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.