Şimdi Ara

DİRENÇ SORUSU İLE İLGİLİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • SLM arkadaşlar geçen sınıfta hoca bu soruyu verdi yaptım yanlış dedi yanlış derken baya bi düşündü ben hocaya inanmadım. biliyorum diye geziniyor kursta hoca aslında bizim meslegimiz bu değil ama mecburen elektrikte görüyoruz arkadaşlar bu sorunun cevapını bana bi zahmet verebilirmiisniz teşekkür ederim

І:1A çıkıyor ama inanmadım sizce

DİRENÇ SORUSU İLE İLGİLİ

• pilin iç direncini ihmal edersen tabiki 1A...

3 ile 6 paralel total 2 olur

2 7 1 seri total 10 eder

eğer pilin iç direnci yoksa

v=ır den v 10 ise akım 1A dır.
  • bende şöle baktım olaya gerçi bu işleri yeni ögreniyorum ama olsun düşüncemi paylaşayım

...
    1 ohm ve 3 ohm u paralel düşündüm çıkan sonuç devreyi seriye tamamlar dedim şöle ki umarım kafanız karışma :))

1/reş=1/r2+1/r3 parallellik formülünden
    1/reş=1/1+1/3=1/reş=1+1/3=1/reş=4/3 o da reş=3/4

reş=r1+r2 buda seri formülü desek
    3/4+7+6=13,75buda toplam direnç deil mi

I=V/R de ohm kanunu deil mi

I istendigi için
    V yi biliyoruz
    R yi de biliyoruz

I=10/13,75=0,7272,,, DİYE DEVREDİYOR

sanırım ben dogru yapmadım

• 1 ve 7 ohmluk dirençlerden 1 amper
    3 ohmluktan 666.5 miniamper
    diğerinden 333.5 miniamper akım geçer.
  • quote:

Orjinalden alıntı: BİLÂL85

bende şöle baktım olaya gerçi bu işleri yeni ögreniyorum ama olsun düşüncemi paylaşayım

...
    1 ohm ve 3 ohm u paralel düşündüm çıkan sonuç devreyi seriye tamamlar dedim şöle ki umarım kafanız karışma :))

1/reş=1/r2+1/r3 parallellik formülünden
    1/reş=1/1+1/3=1/reş=1+1/3=1/reş=4/3 o da reş=3/4

reş=r1+r2 buda seri formülü desek
    3/4+7+6=13,75buda toplam direnç deil mi

I=V/R de ohm kanunu deil mi

I istendigi için
    V yi biliyoruz
    R yi de biliyoruz

I=10/13,75=0,7272,,, DİYE DEVREDİYOR

sanırım ben dogru yapmadım

bunları paralel diye düşünürüz diyemezsin. birşey ya paraleldir ya değildir. bu düşünceyle olmaz.

voltaj veya akım kaynağını baz alarak düşünmek zorundasın.

cevabın yanlış.

devre 1+7+(6//3) şeklindedir.

• bilal sen bırak bu sevdayı
  • quote:

Orjinalden alıntı: BİLÂL85

SLM arkadaşlar geçen sınıfta hoca bu soruyu verdi yaptım yanlış dedi yanlış derken baya bi düşündü ben hocaya inanmadım. biliyorum diye geziniyor kursta hoca aslında bizim meslegimiz bu değil ama mecburen elektrikte görüyoruz arkadaşlar bu sorunun cevapını bana bi zahmet verebilirmiisniz teşekkür ederim

І:1A çıkıyor ama inanmadım sizce

İnan inan...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    KMH ile ilgili soru
    3 gün önce açıldı
    Antibiyotik ile ilgili soru
    7 yıl önce açıldı
    Toplam sembolü ile ilgili 3 soru.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bilal85 bakış açın yanlış, bunun gibi karmaşık devrelerde hesaplamaya güç kaynağından en uzak dirençten başlanır ve aynı mantıkla devam edilir. 6 ohmluk direnç pilden en uzak olduğu için onun en yakınında olan 3 ohmluk dirençle paralel devre hesabı yapılır. hesaplamayı buna göre devam edersen 1 amperi bulursun.
  • teşekkür ederim hepinize demek ki ben yanlış yapıyormuşum benim düşüncemle olmadıgını anladım

sezer bu işleri bırakamam çok zevkli yanlışta yapsam bu işi sevdim :))))

cevap I:1a oluyor...
  • bizim burda formüller farklı galiba 1 kelime bie işlem vardı ordan alıntı yapalım:
    7+1=8....6+3/2=4,5....8+4,5=12,5 10/12.5=0.8 amper yanlışmıyım...... akım hesabında en uzak en yakın diye birşey hatırlamıyorum arada dağlar taşlar yokki..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadircitak -- 26 Aralık 2008; 20:46:50 >
  • devre 1+7(6//3) den 1 amper çıkar :)
  • ölçü aleti olan yokmu ölçüp söylesek
    benim akılımı karıştıran aynı degerdeki dirençlerin toplamını 2 ye bölmekti.... ama farklı değerdeki dirençleri parelel bağlamadım veya ihtiyaç duymadım ben nabıyım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadircitak -- 26 Aralık 2008; 22:22:26 >
  • güç kaynağına uzaklığı metrelere göre değil, diğer dirençler veya diğer elemanlara alıyoruz. karışık devreleri çözmede kullanılan temel yöntemdir.bu başlangıç noktasını aldıktan sonra seri-paralel giderek çözmek sonderece kolaydır.

ölçü aletini devreyi kurduğumuzda kullanırız. devre kağıt üzerindeyse ölçü aleti bir işe yaramaz.

paralel bağlı dirençler arasında belli bir oran varsa, toplam direnci o orana göre bulabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 26 Aralık 2008; 22:27:00 >
  • arkadaşlar elekrik ve elektronikten fazla anlamam ama burda merak ettiğim bir konu var

girişte 10v denmiş ama örneğin bu kaynak bir pil olsun, bunun bir de amper değeri zaten yok mu? yani sadece volt değeri vererek bu soru doğru mu? ben 10v 10a bir kaynaktan bu devreyi kullanmak istersem sonuçta kaç amper ve kç volt değerine ulaşırım? bir kaynak 10v 1a olabilir diğer kaynak 10v 10a. bu durum devrenin çıkış değerini etkilemez mi? ayrıca bu devredeki hattın (telin) kalınlığı da önemli değil mi? 1mm2 lik tel ile 10mm2 lik telden geçen voltaj ve amper değerleri bu devrenin çıkıştaki değerini etkilemeyecek mi?
  • meydana çıktı yine bu kirşof kanunları
  • hesaplamada pilin ampersaat değerini isteseler bunu sorarlar veya verirler. aynı şey iletken kesidi içinde geçerlidir. bu tür alıştırmalarda sizden ne isteniyorsa onu sorarlar. verilmeyenlerse ihmal edilebilir olarak kabul edilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: cokenerjik

arkadaşlar elekrik ve elektronikten fazla anlamam ama burda merak ettiğim bir konu var

girişte 10v denmiş ama örneğin bu kaynak bir pil olsun, bunun bir de amper değeri zaten yok mu? yani sadece volt değeri vererek bu soru doğru mu? ben 10v 10a bir kaynaktan bu devreyi kullanmak istersem sonuçta kaç amper ve kç volt değerine ulaşırım? bir kaynak 10v 1a olabilir diğer kaynak 10v 10a. bu durum devrenin çıkış değerini etkilemez mi? ayrıca bu devredeki hattın (telin) kalınlığı da önemli değil mi? 1mm2 lik tel ile 10mm2 lik telden geçen voltaj ve amper değerleri bu devrenin çıkıştaki değerini etkilemeyecek mi?

Ortada çok önemli bir yanlış anlama var.

Bir kaynağın üzerindeki etikette 10v 10a yazması 10 V gerilim altında en fazla 10 A akım çekilebilir anlamına gelir.

Gerilim bir akım potansiyeli, direnç bu potansiyele bariyer oluşturan bir eleman olarak düşünülebilir. 1 Volt gerilime 1 ohm direnç bağlayarak bir devre oluştururum, 1 A akım geçer. 10 V gerilime 10 ohm direnç bağlarım, yine 1 A akım geçer. Ama 10 ohmdan 1 A geçirmekle 1 ohmdan 1 A geçirmek için gereken güç elbette farklıdır. Bu sebeple birinde 10 volt gerekirken diğerinde 1 volt yetmektedir.

Tel kesitlerindeki farklılıklar bu kadar düşük akımlar için ihmal edilebilir düzeydedir.

• kursumdaki elektrik dersi: dirençlerin paralel ve seri baglantıları, elektrikte güç bulma, transformatör formülleri Vp/Vs=Np/Ns=Is/Ip, akülerin paralel,seri ve hem paralel hem seri baglantıları kablonun kesiti gibi dersleri gördük çok şükür yarın bitiyor sınavımız ocak 19unda kursta abilerim var ne geregi var diyor katılıyorum sanki elektrik zabiti yok gemide onlarda para kazansınlar her işi biz yaprsak onlar ne yiyecek verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim

• quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

quote:

Orjinalden alıntı: cokenerjik

arkadaşlar elekrik ve elektronikten fazla anlamam ama burda merak ettiğim bir konu var

Ortada çok önemli bir yanlış anlama var.

Bir kaynağın üzerindeki etikette 10v 10a yazması 10 V gerilim altında en fazla 10 A akım çekilebilir anlamına gelir.

Gerilim bir akım potansiyeli, direnç bu potansiyele bariyer oluşturan bir eleman olarak düşünülebilir. 1 Volt gerilime 1 ohm direnç bağlayarak bir devre oluştururum, 1 A akım geçer. 10 V gerilime 10 ohm direnç bağlarım, yine 1 A akım geçer. Ama 10 ohmdan 1 A geçirmekle 1 ohmdan 1 A geçirmek için gereken güç elbette farklıdır. Bu sebeple birinde 10 volt gerekirken diğerinde 1 volt yetmektedir.

Tel kesitlerindeki farklılıklar bu kadar düşük akımlar için ihmal edilebilir düzeydedir.

gayet iyi bir açıklama, teşekkür ederim!

• +1
    quote:

Orjinalden alıntı: CoxeD

pilin iç direncini ihmal edersen tabiki 1A...

3 ile 6 paralel total 2 olur

2 7 1 seri total 10 eder

eğer pilin iç direnci yoksa

v=ır den v 10 ise akım 1A dır.

+1
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.