Şimdi Ara

DIGITAL AMFİLERDE GÜÇ TÜKETİMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
1.582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sayın forumdaşlar, konu eski ama amfi incelerken çıkış gücünün doğruluğunu anlamak adına analog amfilerin güç tüketimine bakarız çoğu zaman. Fakat dijital amfilerde durum böyle değil veya ben mi yanlış biliyorum?

Başka bir forumda Onkyo A9555 ile ilgili yorumları okurken aklım daha da karıştı. Link vermek olur mu bilmiyorum ama yöneticilerimizin affına sığınarak linkini vermek istiyorum. Hatta aklımı karıştıran yorumu direk kopyalamak istiyorum.

http://www. t u rke****.com/satforum/showthread.php?t=210457&page=2#.UwW6ctJ_uE4

onkyo a- 9555 ve denon pma-1500ae karşılaştırmasında Onkyo'nun 2*100 watt vediği fakat beslemesinin sadece 120 watt olduğu dikkatimi çekti.

ve birisi demiş ki; "şimdi dinlemek istemiyorum nasıl oluyor dersen onkyo görmedim, dinlemedim diyeceğim denon bilirim bahsi geçen onkyo dan beslemesi daha iyi.
    ama o onkyo stereo amfide güzel."

Buna cevaben; "Can bunu senden beklemezdim. Abi nasıl atlarsın? Onkyo "DIGITAL" bir amfi. Yani onun güç tüketimine bakarak, çıkış gücünü değerlendirmeye kalkan, çok ama çok yanılır.

Denon 1500'ü, Onkyo'nun eski analog "Integra" amfisiyle (9711'di sanırım) karşılaştırmalı olarak dinlemiştim. Aradaki güç farkı pek belli değildi. Kişisel görüşüm, Onkyo'nun frekans bandını daha düzgün verdiği idi. Bunun yanında Denon'da da midlerde hoş bir sıcaklık vardı. Hatta belki biraz fazla sıcaktı bile diyebilirim. Muffy'nin güzel bir tanımı var bu noktada: "Şekerli" Denon'da zaman zaman şekerin biraz fazla olduğunu ve boğazıma yapıştığını hissetmiştim. Tabi bu kişisel görüşüm. Onkyo çok daha yorumsuzdu." denmiş.

Sizce dijital amfilerde güç tüketimi önemsiz mi?

• Kimseden cevap yok mu?
  • Buzdağı kullanıcısına yanıt
    Enerjinin korunumu yasasını hatırlayın…
    100W’lık gücü alıp bunu 200W’a çeviremezsiniz.
  • Biliyorum elbette, fakat yukarıdaki yorumlar kafa karıştırıcı.
  • Arkadaşlar, sizlerin de yorumunuzu rica etsem?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buzdağı

Arkadaşlar, sizlerin de yorumunuzu rica etsem?

Burada kafa karıştırıcı konu şu oluyor firmalar cihazın arkasına nominal güç tüketimi yazarken maksimum güç üretimi değerlerini ekliyor. Bu ne demek örnek olarak bir ölçü metoduna göre 1/3 maksimum güçte 5 kanal 1 khz sinyal ile ölçülüp cihazın arkasına tüketim değeri yazılıyor, dolayısı üretim değeri bu değerin bir kaç kat üstünde çıkıyor...

Net olan konu şu, hiçbir ampli teoride %100 pratikte yaklaşık %90 verimden daha yüksek çalışamaz... Ne tarz ampli olursa olsun konu bu. Tabi bu verim A Class ta çok düşük, ab de daha yüksek, d Class da daha yüksek.

Bu arada dijital ampli diye bir tabir pek uygun değil d Class da analog aslında...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• karışık bir durum yok bana sorarsanız.

quote:

X Birisi demiş ki

onkyo a- 9555 ve denon pma-1500ae karşılaştırmasında Onkyo'nun 2*100 watt vediği fakat beslemesinin sadece 120 watt olduğu dikkatimi çekti.

neye göre 120W max. Power Consumption?
    benim bildiğim saatte ki tüketimidir.

quote:

W Birisi demiş ki

ve birisi demiş ki; "şimdi dinlemek istemiyorum nasıl oluyor dersen onkyo görmedim, dinlemedim diyeceğim denon bilirim bahsi geçen onkyo dan beslemesi daha iyi.

bunda bir karışıklık yok. yalnız atladığınız nokta şu. bahsi geçen Onkyo 9555 çıkış katı PWM sürücülü Digital Amplifier dir.
    yazan kişi amplinin beslemesinden bahsediyor. Denon 1500 ün besleme katı daha iyi demiş. doğru.devamında
    Denon 1500 ve Onkyo 9555'in beslemesi geleneksel Linear beslemelidir. SMPS (Switch Mode Power Supply!) besleme katı değildir! aralarında ki güç tüketim farkını yazmama gerek var mı? SMPS trafodan çok daha
    hafif ve ucuzdur. ama unutmamamız gereken nokta hakkı verilerek yapılmış bir Linear beslemeli yükseltecin ses kalitesi daha iyidir.(veya yer yer görecelidir. kesin söylenemez.) aynı örneği güncel ampli
    örneğinden vereyim. çıkış katı Class D. beslemesi Linear. ve aynı benzer 2. besleme katıda A70 in Sabre DAC katı içindir. unutmayın arkadaşlar ses ne kadar dijitalleşirse organiklik o kadar azalır. bir Audio sinyali
    çok komplekslidir ve içinde birden fazla harmonikler vardır. sesin zenginliği burdadır. siz dijitalleştiriseniz çözünürlüğü, doğallağını bozabilirsiniz. ses doygunluğu, tatminliğide analog A, AB, B ve ClassD, H, T amplilerinde farklı yüklerde(hoparlör)çok farklılıklar
    gösterir.

quote:

X birisi demiş ki

Buna cevaben; "Can bunu senden beklemezdim. Abi nasıl atlarsın? Onkyo "DIGITAL" bir amfi. Yani onun güç tüketimine bakarak, çıkış gücünü değerlendirmeye kalkan, çok ama çok yanılır.

Denon 1500'ü, Onkyo'nun eski analog "Integra" amfisiyle (9711'di sanırım) karşılaştırmalı olarak dinlemiştim. Aradaki güç farkı pek belli değildi. Kişisel görüşüm, Onkyo'nun frekans bandını daha düzgün verdiği idi. Bunun yanında Denon'da da midlerde hoş bir sıcaklık vardı. Hatta belki biraz fazla sıcaktı bile diyebilirim. Muffy'nin güzel bir tanımı var bu noktada: "Şekerli" Denon'da zaman zaman şekerin biraz fazla olduğunu ve boğazıma yapıştığını hissetmiştim. Tabi bu kişisel görüşüm. Onkyo çok daha yorumsuzdu." denmiş.

alakası yok. X kişi W kişiye atlamış demiş. bence yanlış anlamış. W kişisi beslemeden bahsediyor.
    gerisinde Denon 1500 analog ampli ile Analog ampli Onkyo 9711 kıyaslanmış. konumuzla ilgisi yok.

quote:

önemsiz bence.
    ancak geleneksel yani analog amplilerde sizin için güç tüketimi yüksemiş bu daha güçlüdür vs. şeklinde mantık yürütürseniz sizin için önemli olabilir.

amma bunlarda biliyorsunuz
    ses kalitesi, tonu vb. hakkında kesin bilgi vermez....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güncel ampli örneği dediğim Class D Pioneer A70'dir
  • Ustalar zaten cevap vermiş ama bende yorum yazmak istedim. surround anfilerde mesela Pioneer vsx 520 de prizden maksimum çektiği güç 240watt. firma tek kanaldan maksimum 130watt güç vaat ediyor. tek kanaldan doğru empedanstaki hoparlöre verebilirde. bunda sıkıntı yok. ama 5 kanalada aynı anda 130watt rms vermesi mümkün değil %100 verim bile olsa anfideki çıkış katı dışındaki diğer elektronik devrelerede güç harcamasa yine mümkün değil. zaten surroun anfide tüm kanallara aynı anda tam güç vermesini gerektiren bir durumda yok prizden çektiği gücün 1000watt olmasınada gerek yok bu maliyeti arttırır. çünkü surround seste tüm hoparlörlerden aynı anda sürekli güç çekimi olmaz. belirli bir yere kadar anlık güç gereksinimini de kondansatörler sağlar.

Stereo anfilere gelirsek. kanal başı vaat edilen güç çıkışına yakın veya üzerinde bir değerde prizden güç çeker. stereo seste surround sesin 5 kanlına göre aynı anda belirli sürede 2 kanaldan daha yüksek güç çekmesi gerekir. örnek olarak Pioneer a209r maksimum130watt prizden güç çekiyor. maksimum 1khz de 4ohmluk hoparlöre 2 x 60watt çıkış sağlayabiliyor. 130watt ın 10 watt ını diğer devrelere harcasa. 120watt çıkış katına kalır. anfinin, trafonun elektronik devrenin de belirli bir verimi var. a209r mosfet çıkışlı bir anfiye sahip verimi yüksek ondan dolayı 2x45 watt civarları sürekli çıkış sağlayabilir. zaten 4 ohmda düzgün frekanslarda 2x45watt vaat ediyor. yani anfilerin tüm kanallarına verdiği güç, giriş gücünden fazla olmasını kenara bırakalım verime göre ve diğer etkenlere göre daha da az olması gerekir.

Dijital anfi dediğimiz d sınıfı anfilerde ise verim yüksektir prizden çektiği güce göre çıkışta verdiği güç diğer sınıflara göre biraz daha fazladır. class d sınıfı anfilerde verdiği güce göre ısınmada daha azdır bundan dolayı daha az güç harcar. aynı gücü veren class d anfi ile class a anfinin soğutucu yüzeylerine baktığımızda bunu görebiliriz. class d anfilerde küçük bir soğutucu kullanırken class a da daha geniş yüzeyli soğutucu kullanıyor. bu açığa çıkan fazladan ısıdan dolayı. ama ses kalitesine gelirsek. bence analog anfiler daha yumuşak daha kulağa hoş gelen sesler verir. dijital anfi dediğimiz anfiler daha mekanik-robotik sesler veriyor. ama dijital anfiler daha az yer kablayıp, verimliliği daha yüksek. benim için verim önemli değil ses kalitesi önemli bundan dolayı analog anfiler tercihimdir :)

Firmaların öyle yüksek değerler yazmasınının bir kaç nedeni var bunlardan birisi göz boyama satış stratejisi. diğeri ise üstte yazdığım vsx 520 nin 1khz de bir kanala 130watt güç verebilmesi. bu gücü verebilir. yani bu güçten aşağı bir değer yazarda sende maksimum 130watt dan az değerlik hoparlör bağlayıp hoparlörün bu tüm gücü anlık alıpta bozulmasına sebep olmasını istemez. maksimum anfinin tek kanalda olsa verebileceği maksimum gücü yazması gerekir. ama bu değeri tüm çıkışlardan devamlı verebiliyomuş gibi pazarlamaları yanlış. biz anfinin en azından bizim hoparlörün empedansına uygun stereodaki değerini baz almalıyız. benim Pioneer a209r anfimde stereoda 6 ohm da 2 x 40 watt civarı güç sağlaması gerekiyor. o değeri veriyorda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrox -- 22 Şubat 2014; 12:21:03 >

• Modern dijital amfiye bir örnek ( class D değil de bahsedilen A9555 gibi...) :

http://nadelectronics.com/download.php?120515085532-M2_eng_OM_v12.pdf|M2%20Direct%20Digital%20Amplifier%20-%20English%20Manual

Bu NAD M2'nin manuali, son sayfaya göre 500 W güç kullanımı var, idle 100 W. Ses çıkışı için veriler de doğru, başka bir sitede testleri vardı, 250W'tan sonra distorsiyonu yükseliyor. Yani bu tür amfi de oldukça elektrik yakıyor, hattan çektiğinden fazla çıkış gücü veremiyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 22 Şubat 2014; 18:48:21 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_cantan

karışık bir durum yok bana sorarsanız.

quote:

X Birisi demiş ki

neye göre 120W max. Power Consumption?
    benim bildiğim saatte ki tüketimidir.

quote:

W Birisi demiş ki

bunda bir karışıklık yok. yalnız atladığınız nokta şu. bahsi geçen Onkyo 9555 çıkış katı PWM sürücülü Digital Amplifier dir.
    yazan kişi amplinin beslemesinden bahsediyor. Denon 1500 ün besleme katı daha iyi demiş. doğru.devamında
    Denon 1500 ve Onkyo 9555'in beslemesi geleneksel Linear beslemelidir. SMPS (Switch Mode Power Supply!) besleme katı değildir! aralarında ki güç tüketim farkını yazmama gerek var mı? SMPS trafodan çok daha
    hafif ve ucuzdur. ama unutmamamız gereken nokta hakkı verilerek yapılmış bir Linear beslemeli yükseltecin ses kalitesi daha iyidir.(veya yer yer görecelidir. kesin söylenemez.) aynı örneği güncel ampli
    örneğinden vereyim. çıkış katı Class D. beslemesi Linear. ve aynı benzer 2. besleme katıda A70 in Sabre DAC katı içindir. unutmayın arkadaşlar ses ne kadar dijitalleşirse organiklik o kadar azalır. bir Audio sinyali
    çok komplekslidir ve içinde birden fazla harmonikler vardır. sesin zenginliği burdadır. siz dijitalleştiriseniz çözünürlüğü, doğallağını bozabilirsiniz. ses doygunluğu, tatminliğide analog A, AB, B ve ClassD, H, T amplilerinde farklı yüklerde(hoparlör)çok farklılıklar
    gösterir.

quote:

X birisi demiş ki

alakası yok. X kişi W kişiye atlamış demiş. bence yanlış anlamış. W kişisi beslemeden bahsediyor.
    gerisinde Denon 1500 analog ampli ile Analog ampli Onkyo 9711 kıyaslanmış. konumuzla ilgisi yok.

quote:

önemsiz bence.
    ancak geleneksel yani analog amplilerde sizin için güç tüketimi yüksemiş bu daha güçlüdür vs. şeklinde mantık yürütürseniz sizin için önemli olabilir.

amma bunlarda biliyorsunuz
    ses kalitesi, tonu vb. hakkında kesin bilgi vermez....

Sizinle aynı fikirdeyim, fakat yukarıdaki yorumlarda bana karışık gelen; "amfi dijitalse, beslemesine bakılmaz" gibi konuşan kişinin yorumu oldu. Aslında sizin de dediğiniz gibi; ses kalitesi, tonu, ayrıntısı, sahnesi ve derinliği hakkında bilgi vermez. Kapasitörler v.s. hepsini bir bütün olarak ele almak gerekir ancak nihai karar yine kulaktır.

Sadece firmaların watt değerini şişirip şişirmediğini anlamak için bir ip ucu olarak görürüm bunu, fakat ses yüksekliği sadece watt değil, kullanılan hoparlörlerin hassasiyeti ve sistemdeki diğer bileşenlerin verimi ile doğru orantılıdır. Ayrıca ses yüksekliğinden ziyade kalitesi önemli benim için. Dediğim gibi; sadece firmaların watt değerini şişirip şişirmediğini anlamak için bakarım buna.

Aklımın karışıklığını gidermemde yardımcı olduğunuz için, yorum yapan tüm dostlara teşekkür ederim.

• quote:

Sizinle aynı fikirdeyim, fakat yukarıdaki yorumlarda bana karışık gelen; "amfi dijitalse, beslemesine bakılmaz" gibi konuşan kişinin yorumu oldu.

o yorumu belirtebilir misin nerede geçiyor?
    alıntı, bolt vs. yapınız. yani beslemenin neyine bakılmaz derken ne kastediliyor.
    anlıyorum ama yinede soruyorum.
    linkte geçiyorsa link bozuk giremedim. düzeltiniz.

''dediğiniz gibi bir çok değişken sonucu daima etkiler...''
  • quote:

link kopyalayıp yapıştırdığımda çıkmıyor. turke y forum yazmalı o yıldızlı yerlerde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buzdağı -- 23 Şubat 2014; 14:27:56 >
  • Yani çıkış gücü açısından, beslemesine bakılmaz demek istiyor. Ben böyle anladım.
  • Konuyu buldum. Aşağıdaymış

Yani saatlik güç tüketimine bakarak besleme gücünün kapasitesi hakkında konuşmamak gerek. Yanılmıyorum umarım.
  • Dediklerinizi anladım fakat; Çok beğendiğim 1988 model Kenwood KA 1100D amfi, 4 ohm da 220+220 güç vermesine rağmen güç tüketimi 260 watt. Fakat Elna tipi kapasitörler kullanılmış. Dijital olan versiyonu KA-3300 D ise 280 watt güç harcıyor, ses gücü aynı. İkisi de Japon malı, Çin değil. Bende mi bir hata var çözemedim.

KA 1100D Japnya için üretilen versiyonu 410 watt güç harcarken

http://audio-heritage.jp/TRIO-KENWOOD/amp/ka-1100d.html

Avrupa için olan sadece 260 watt güç tüketimi yapıyor.

http://mercador.ro/oferta/vand-schimb-amplificator-kenwood-ka-1100d-bolid-cap-de-serie-ID1ixqP.html

Yanlışlık bende mi?

• merhaba arkadaşlar şimdi bilgileri okuyunca benimde kafam karıştı elimde 80 model jvc ax-1 amfi var trafo gücü 330 watt rms olarak 30x2 watt kondansatör olarak elektrolikit elna 8700 microfarad 56v 2 adet var buzdağı hocamın verdiği linkteki amfi nasıl o kadar güç verebiliyor benim bildiğim amfi devreleri çektiğinden daha fazla güç veremez zaten bildiğim kadarı ile %100 verimli devre yok bir üstad açıklık getirsin bu işe
  • des_955 kullanıcısına yanıt
    merhaba hocam elinizdeki anfi değerler doğru. elinizdeki anfi 1980 li yıllara ait eski bir anfi. servis dökümanı ve iç resimlerini inceledim. 330watt prizden maksimum çektiği güç. trafonun da bir verimi var. trafonun %80 verimde olduğunu varsayımda bulunsam. 264watt civarı trafodan devrelere geçer. eski bir anfi olduğu için o zamanın teknolojisinde fazla verimli devreler yoktur. 64watt civarı ses kontrol, preamp, vs devrelerine harcansa. çıkış katına 200watt civarı kalsa. 2 x 30watt değeri 8 ohm hoparlörler için. 4ohm luk hoparlörleride sürebilen bir anfi 4 ohmda stereo da 2 x 50watt civarı güç verebilse. anfinin verimden dolayı kaybıyla 200watt civarı harcayabilecek yapıda. tabi değerleri biraz kafadan salladım. ama mantık olarak bu yapıda. kondansatörleri anfinin rms değerine katmak bence pek mantıklı değil. çünkü kondansatörler anlık yüksek güç gereksinimlerini karşılamak için. rms değeri sürekli verebildiği güç demek. kondansatörlerdeki enerji boşalınca ne olacak. firma gerçek değerleri yazmış sizin anfide bir sıkıntı yok. bu arada anfi çıkış katının transistörleri. 2 adet 2sd718 - 2sb688 çiftlerinden oluşuyor.

• Buzdağı kullanıcısına yanıt
    merhaba hocam. kenwood un verdiği değerlerde bir acayiplik var bence. alttaki linkte aynı marka model anfilerin giriş değerleri bile epey farklı. ayrıca 2x 220watt rms değer az uz bir şey değil. o anfinin bu gücü 4 ohmda verebileceğini düşünmüyorum. böyle bir çıkış verebilen anfiye 1kw dan fazla trafo lazım :) 40-50kg gelen power anfilerde bile ne kadar güç çıkışı sağlayabiliyor. birde prizden çektiği güçe kullandığı trafolara bak. kenwood bence şaka yapmış yada değerlerde bir eksiklik yanlışlık var.

http://www.ss427.com/stereo-power-amplifier-wanted.htm
  • Merhaba. KA 1100D Japnya için üretilen versiyonu 410 watt güç harcıyor. Fakat Avrupa için üretilen versiyonun gücü neden böyle anlamadım. Ayrıca şu linkte Kenwood KA 3300D'nin Pioneer A91D amfiden daha iyi olduğu söylenmiş.

www.hifi-wiki.de
    Kenwood KA-3300 D | Hifi-Wiki
    http://www.hifi-wiki.de/index.php/Kenwood_KA-3300_D

Yardım lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buzdağı -- 26 Şubat 2014; 9:58:07 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.