Şimdi Ara

DEVLET,DİN VE CEHALET ÜZERİNE

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
0
Favori
3.356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Din unsurunun, ruh ihtiyacı olduğu pisikoloji biliminin ortaya koyduğu bir gerçeklik olmasına rağmen, kitle sömürüsünün de en iyi yollarından biri olduğu alenen ortada olduğu başka bir gerçekliktir. Konunun detaylarına inilmeyecektir. İnsanların kendi korkularından kaynaklı ortaya çıkan dinler, içerisinden çıktığı milletlerin hayat biçimlerimden öğeler taşımış ve milletinin ayrılmaz bir kültür maddesi oluvermiştir. Öyle ki ilerleyen zaman karşısın da özünü tutamayarak; ana başlık kültür çerçevesinde, yapısal değişikliğe uğramış ve de uğramaya devam etmektedir.

Devlet yasalarının belirlenmesin de önemli bir rol oynayan din, gün geçtikçe devletlerin büyümesi, içerisinde değişik inançtan milletlerin bulunması nedeniyle pek çok kere yasaların bir kez daha gözden geçirilmesi, düzenlemelerin yapılması gereğini ortaya koymuştur. Böylelikle anayasalar, kanunlar ‘Laik’ terimiyle tanışmış oldular. Laiklik günümüz de medeniyetin bir gereği olmuştur. Devlet kadar birey de, istediği inancı taşımakla birlikte hukuk devletinde laik olmak zorundadır. Bu şekilde başkalarının inancına müdahale edemeyecek ve din işlerleriyle devlet işlerini birbirine karıştırma gibi bir durum söz konusu olamayacaktır.

Teknoloji yenilenebilir, yasalar yenilenebilir ama dini kurallar yenilenemez… Bu yüzdendir ki temel yasaları dine dayandıran devletler, yeniliğe açık olmayıp; ilerleyen medeniyetler karşısında her daim geride kalmıştır. Bakarsak, Hrıstiyan milletlerin devleti teşkilatlanmalarını dine kuran dönem de yani orta çağ karanlığı adı verilen dönemde, nasıl bir hezeyan yaşandığı bize örnek temsil etmektedir. Günümüz de orta çağ karanlığına en iyi örneklerden biri olarak Afganistan’ı ele alabiliriz. Uzunca bir süre Taliban rejiminin hüküm sürmesi sonucun da ülke, halen daha kaos ortamından kurtulamamıştır. İran’ı örnek olarak belirtmek isteyenlere ise şunu söyleyebilirim ki, ülkemizde ki dini dayatmalar İran’dan pek de aşağı kalır bir yanı yoktur.

Her bireyin dini yorumu farklıdır. Bizim sorunumuz ise öncelikle cehalettir. Cahillik, Türk insanının en büyük düşmanıdır. Dinin, cehaletle harmanlanması sonucu, çok büyük bir tehlikedir. Öyle ki, bu işten kazançlı çıkanlar, din baronları ve de siyasetçileridir. Geçtiğimiz günlerde bir vilayetimizin, belediye başkanın yaptığı terbiyesizlik karşısın da insanlar suskun kalmıştır! Cehaletin doruğunda olmasalar bilirler ki, dünyanın imrendiği bir kurucu öndere sahibiz. Yıllar boyu Ata’ya, yüzeysel bir sevgi sağlamadan öteye gidemeyen eğitim yapılanmasının, gene sınıfta kaldığını görmüş durumdayız.

Bu din baronlarının ve siyasetçilerinin, aslında birer küresel emperyal güçlerinin taşeronu olduğunu kavrayabilmek için öncelikle cehaletten arınmak gerekiyor. Dini özgürlükleri sayıklayıp dururken, petrol için yanı başında Müslüman bir ülkenin işgal edilmesine destek vermek ne büyük bir gaflettir ve de çelişkidir. Meselenin özü din değil oysa… Bir intikam hırsıdır, muhtaç olduğu kudrette, cahil kitledir.

Hatırlatalım; bu ülke, Türkçülük çerçevesin de, Ata’nın belirlediği çizgide kurulmuştur ve öyle kalacaktır…

• quote:

Orjinalden alıntı: akın48

Din unsurunun, ruh ihtiyacı olduğu pisikoloji biliminin ortaya koyduğu bir gerçeklik olmasına rağmen, kitle sömürüsünün de en iyi yollarından biri olduğu alenen ortada olduğu başka bir gerçekliktir. Konunun detaylarına inilmeyecektir. İnsanların kendi korkularından kaynaklı ortaya çıkan dinler, içerisinden çıktığı milletlerin hayat biçimlerimden öğeler taşımış ve milletinin ayrılmaz bir kültür maddesi oluvermiştir. Öyle ki ilerleyen zaman karşısın da özünü tutamayarak; ana başlık kültür çerçevesinde, yapısal değişikliğe uğramış ve de uğramaya devam etmektedir.

Devlet yasalarının belirlenmesin de önemli bir rol oynayan din, gün geçtikçe devletlerin büyümesi, içerisinde değişik inançtan milletlerin bulunması nedeniyle pek çok kere yasaların bir kez daha gözden geçirilmesi, düzenlemelerin yapılması gereğini ortaya koymuştur. Böylelikle anayasalar, kanunlar �Laik� terimiyle tanışmış oldular. Laiklik günümüz de medeniyetin bir gereği olmuştur. Devlet kadar birey de, istediği inancı taşımakla birlikte hukuk devletinde laik olmak zorundadır. Bu şekilde başkalarının inancına müdahale edemeyecek ve din işlerleriyle devlet işlerini birbirine karıştırma gibi bir durum söz konusu olamayacaktır.

Teknoloji yenilenebilir, yasalar yenilenebilir ama dini kurallar yenilenemez� Bu yüzdendir ki temel yasaları dine dayandıran devletler, yeniliğe açık olmayıp; ilerleyen medeniyetler karşısında her daim geride kalmıştır. Bakarsak, Hrıstiyan milletlerin devleti teşkilatlanmalarını dine kuran dönem de yani orta çağ karanlığı adı verilen dönemde, nasıl bir hezeyan yaşandığı bize örnek temsil etmektedir. Günümüz de orta çağ karanlığına en iyi örneklerden biri olarak Afganistan�ı ele alabiliriz. Uzunca bir süre Taliban rejiminin hüküm sürmesi sonucun da ülke, halen daha kaos ortamından kurtulamamıştır. İran�ı örnek olarak belirtmek isteyenlere ise şunu söyleyebilirim ki, ülkemizde ki dini dayatmalar İran�dan pek de aşağı kalır bir yanı yoktur.

Her bireyin dini yorumu farklıdır. Bizim sorunumuz ise öncelikle cehalettir. Cahillik, Türk insanının en büyük düşmanıdır. Dinin, cehaletle harmanlanması sonucu, çok büyük bir tehlikedir. Öyle ki, bu işten kazançlı çıkanlar, din baronları ve de siyasetçileridir. Geçtiğimiz günlerde bir vilayetimizin, belediye başkanın yaptığı terbiyesizlik karşısın da insanlar suskun kalmıştır! Cehaletin doruğunda olmasalar bilirler ki, dünyanın imrendiği bir kurucu öndere sahibiz. Yıllar boyu Ata�ya, yüzeysel bir sevgi sağlamadan öteye gidemeyen eğitim yapılanmasının, gene sınıfta kaldığını görmüş durumdayız.

Bu din baronlarının ve siyasetçilerinin, aslında birer küresel emperyal güçlerinin taşeronu olduğunu kavrayabilmek için öncelikle cehaletten arınmak gerekiyor. Dini özgürlükleri sayıklayıp dururken, petrol için yanı başında Müslüman bir ülkenin işgal edilmesine destek vermek ne büyük bir gaflettir ve de çelişkidir. Meselenin özü din değil oysa� Bir intikam hırsıdır, muhtaç olduğu kudrette, cahil kitledir.

Hatırlatalım; bu ülke, Türkçülük çerçevesin de, Ata�nın belirlediği çizgide kurulmuştur ve öyle kalacaktır�

Çok güzel bir yazı..
    Biraz farklı kutuplarda olmamıza rağman bazı noktalarda aynı paydaya sahibiz anladığım kadarı ile..

ATATÜRK DÜSMANLARININ DÜSMANIYIM

• Ben Dinin suan oldugu gibi aşırı yasakççı olduğuna inanmıyorum yoksa neden insanları böyle yaratsın yüce Yaradan
    Biz cahil dediğimiz zaman,mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim,hakikati bilmektir.Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi,hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.

• Türkiye müslümanlığın ve hertürlü dinin çok güzel yaşandığı bir ülkedir.

he still waiting for god's choice
  • yani öyle bir yazı yazmışsın ki olmasan bile ataistlere kitap olacak nitelikte....

din hakkında yazı yazıyorsun ama dinden bi habersin...

hayatında namaz kılmamış birinin namaz kılanlara şöyle kılsınlar demek ne kadar saçma ise senin kide öyle bir şey olmuş.

din geri bırakır lafı, at gözlüğü tabirini bile geçen bir sığlıkla ele alınmış. insanlar kendi korkularını din yapmış gibi bir saçmalık da daniskası işin.

yanlız farkında olmasan da bir gerçeği ilk cümle olarak belirtmişsin. "ruhun ihtiyacı olan din" iyide bu lafı soran bir insan neden bu ruhu basit bir materyal içine hapsetmeye çalışır. ruh neden ihtiyac duyar. bu ihtiyacı kim yerleştirmiştir bi düşün bakalım..

az da olsa tarih bilgisi olan biri olsan, dinin aslında sizin bilim diye tamamen amteryalist anlayışa koyduğunuz gelişmelrin gerçek kökeninin aslında din olduğunu kavrardınız.

• quote:

Orjinalden alıntı: combaba

din geri bırakır lafı, at gözlüğü tabirini bile geçen bir sığlıkla ele alınmış. insanlar kendi korkularını din yapmış gibi bir saçmalık da daniskası işin.

"Inançlar hakikat düşmanları olarak, bazen en büyük yalanlardan daha tehlikelidir."
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Din insanı cahil yapmaz.Cahil yapan insanın kendi düşünceleridir.

Orjinalden alıntı: Burak Murat

quote:

"Inançlar hakikat düşmanları olarak, bazen en büyük yalanlardan daha tehlikelidir."

inanç burda herhangi bir konu olarak değil, din olarak ele alnıyor. din genel olarak insanı zorlayan bir yapıya sahip olsada, (islam için konuşuyorum), islam ın amentüsü, işittim inandım olarak ele alnır. yani bir mantık, bir akıl değerlendirilmesi yapılarak yola çıkılmaz. Ancak bu sizin anladığınız gibi, hakikat karşıtlığı olarak değil bilakis hakikatin hiç bir şekilde ret edilemeyecek kadar net ve açık bir şekilde ortaya çıktığı içindir. islam tarihinden bir örnek vermek gerekirse Hz. Ebubekir in başından geçen olay buna en çarpıcı örneklerden biridir. Peygamber efendimiz (SAS) ilk tebliğde bulunduğunda tebliğini ret edenler alaycı bir uslupla HZ. Ebubekir e "senin arkadaşın böyle böyle diyor " demişler, karşılığında ise aldıkları cevap konumuzun can alıcı örneğidir. " muhammet (sas) öyle diyorsa doğrudur."

• quote:

Orjinalden alıntı: Fetih

Din insanı cahil yapmaz.Cahil yapan insanın kendi düşünceleridir.

Düşüncesi olan insan cahil değildir, düşüncesini geliştiremeyen insan cahildir:)

Düzeltme: Yazım hatası...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metalok -- 14 Temmuz 2008; 16:23:21 >
  • din aklın ve mantığın ortak olarak milyonlarca veya milyarlarca bünyede toplanabildiği tek oluşumdur

DH'yi seviyorum!!!
  • quote:

Sana katılıyorum..

Cahillik düşünmekle alakalı bir şey değildir. Cahillik yenilenen düzene ayak uyduramamaktır,geçmiş zamanda yaşamaktır.

Bence cahillik: İslamın zaman ilerledikçe eskiyebileceğini, emirlerinin zaman aşımına uğrayacağını zannetmek ya da ummaktır. Sonra bir de İslamla çatışan şeylere ayak uydurmaya çalışmaktır.

Orjinalden alıntı: LostSpace

Neredeyse herkes cahilliğe yeni tanım getirmiş, bizim de çorba'da tuzumuz olsun diyor ve cahilliği tanımlıyorum;

Bence cahillik: İslamın zaman ilerledikçe eskiyebileceğini, emirlerinin zaman aşımına uğrayacağını zannetmek ya da ummaktır. Sonra bir de İslamla çatışan şeylere ayak uydurmaya çalışmaktır.

sence "cahillik" ile genel gerçel "cahillik" kavramı arasında nedense diplerden gelen bir çelişki var..
    "cehalet : Bilgisizlik, bilmemezlik" anlamına gelir..
    Bilgisizliğin kaynağı veya sebebi olan herşey "cehalet"in kaynağıdır..
    Bu bilgisizliği sadece "dini" bilmemek olarak algılamak ise "fikr'i sabitlik" gstergesidir..

• quote:

yani öyle bir yazı yazmışsın ki olmasan bile ataistlere kitap olacak nitelikte....

hayatında namaz kılmamış birinin namaz kılanlara şöyle kılsınlar demek ne kadar saçma ise senin kide öyle bir şey olmuş.

yanlız farkında olmasan da bir gerçeği ilk cümle olarak belirtmişsin. "ruhun ihtiyacı olan din" iyide bu lafı soran bir insan neden bu ruhu basit bir materyal içine hapsetmeye çalışır. ruh neden ihtiyac duyar. bu ihtiyacı kim yerleştirmiştir bi düşün bakalım..

az da olsa tarih bilgisi olan biri olsan, dinin aslında sizin bilim diye tamamen amteryalist anlayışa koyduğunuz gelişmelrin gerçek kökeninin aslında din olduğunu kavrardınız.

Bilimsel olarak kanitlanan bir baska gercek ise kultur duzeyi yuksek insanlarin dinlere olan ilgisi siradan insanlara oranla daha az olmasidir. Dinlerin daha dogrusu inanc sistemlerinin uzunca bir sureden sonra ozunu hurafelere ve bir takim mantik disi inanclara birakmasi bunda onemli bir rol oynamaktadir. Bilimin isigindan olaylara bakabilen insanlar icin neyin hurafe neyi gercek oldugunu anlamak cokta zor olmasa gerek. Fakat yeteri seviyede egitim alamamis insanlarda bu durum fevkalade guctur.

Gunumuzde hala din kisvesi adi altinda iktidara gelen partilerinde ana kaynaklari yine bu egitimsiz ve hayatini hurafeler uzerine kurmus cevrelerden olusmaktadir. Bu cevreler tum hayat duzenlerini sekilendirmesi icin kendilerini sozde din adamlarinin ellerine birakmistir. Buda egitimsiz insanlarin uzerine uygulanan korku politikalarinin bir getirisidir. Egitim seyivesi dusuk insanlarimiz yasadigi bolgelerde bu durum daha vahim bir hal almistir. Bu tablolarin acunda bir daha yasanmamasi icin kirsal kesimleri sozde hocalarin elinden alarak onlari Ataturkcu egitim kollarina birakmak sarttir. Unutulmamalidir ki avrupa da yasanan reform olaylari bize egitimin, yobazligin ve seratciligin tek ve gercek panzehiri oldugu gostermistir.

• quote:

Orjinalden alıntı: EngineerInDefenceInd

sence "cahillik" ile genel gerçel "cahillik" kavramı arasında nedense diplerden gelen bir çelişki var..
    "cehalet : Bilgisizlik, bilmemezlik" anlamına gelir..
    Bilgisizliğin kaynağı veya sebebi olan herşey "cehalet"in kaynağıdır..
    Bu bilgisizliği sadece "dini" bilmemek olarak algılamak ise "fikr'i sabitlik" gstergesidir..

Konudaki diğer mesajlarıda okursanız burada zaten cahillik mevzusunda bir çorba olayı yaşandığını görürsünüz herkes kendi inançları, doğrularına göre cahilliği tanımlamış, benim de çorba da tuzum olsun istedim.
    Eskiden tıp fakültelerinde kızlar 3 ve 4 sınıfta kapanırlardı şimdi ise eğitim fakültelerinde 2.sınıftan itibaren "derslerden geçebilmek için" şapka ve pardesü ile okula giden öğretmen adayları çoğunlukta..

yapılacak şey..

zor soru..ve kötü bir cevabı var ama ...buradan yazamam..

quote:

Orjinalden alıntı: akın48

quote:

yani öyle bir yazı yazmışsın ki olmasan bile ataistlere kitap olacak nitelikte....

Bilimsel olarak kanitlanan bir baska gercek ise kultur duzeyi yuksek insanlarin dinlere olan ilgisi siradan insanlara oranla daha az olmasidir. Dinlerin daha dogrusu inanc sistemlerinin uzunca bir sureden sonra ozunu hurafelere ve bir takim mantik disi inanclara birakmasi bunda onemli bir rol oynamaktadir. Bilimin isigindan olaylara bakabilen insanlar icin neyin hurafe neyi gercek oldugunu anlamak cokta zor olmasa gerek. Fakat yeteri seviyede egitim alamamis insanlarda bu durum fevkalade guctur.

Gunumuzde hala din kisvesi adi altinda iktidara gelen partilerinde ana kaynaklari yine bu egitimsiz ve hayatini hurafeler uzerine kurmus cevrelerden olusmaktadir. Bu cevreler tum hayat duzenlerini sekilendirmesi icin kendilerini sozde din adamlarinin ellerine birakmistir. Buda egitimsiz insanlarin uzerine uygulanan korku politikalarinin bir getirisidir. Egitim seyivesi dusuk insanlarimiz yasadigi bolgelerde bu durum daha vahim bir hal almistir. Bu tablolarin acunda bir daha yasanmamasi icin kirsal kesimleri sozde hocalarin elinden alarak onlari Ataturkcu egitim kollarina birakmak sarttir. Unutulmamalidir ki avrupa da yasanan reform olaylari bize egitimin, yobazligin ve seratciligin tek ve gercek panzehiri oldugu gostermistir.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.