Şimdi Ara

CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
6.327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar konu açıklamasındanda anlayacağınız gibi sizlere crossfire (cf) hakkında bilgi vericem.Öncelikle Crossfire-SLİ farkındandan bahsedelim isterseniz.Bildiginiz veya bilmediğiniz üzere bahsettiğimiz konu 2 gpu (graphics processing unit) yani grafik işlem birimini birlikte çalıştırarak yükü azaltmak ve doğru orantılı bir performans artışı sağlamaya yarıyor.Bunu amd yongasına sahip gpu'larla yaptıgınızda ismi Crossfire,Nvidia yongasına sahip gpularda ise bu işlem SLİ adını alıyor.Crossfirenin bize faydasından kısaca söz ettik ve bunun bize pratikte ne gibi faydaları olacak birazda buna değinelim.Crossfire öncesi tek r9 280x gpu ile dying light i7 4770 16 gb bellek ile 24-65 fps alırken ultra ayarlar ve map genişliği fullde iken cf sonrası bu değer 30-90 arası değişiklik gösterdi tabi oyunun nvidia destekli olduğunu ve senkronizasyon problemlerinide göz önünde bulundurursak bu degerler normal yaklaşık 2 kat performans elde etmiş oluyoruz.3DMark 11 testlerinde ise 1900 puan elde ederken cf sonrası bu puan 3000'e çıktıgını gözlemledik.

Bana soracak olursanız her zaman için güçlü bir gpu'nun karşısında ne crossfire ne sli nede overclock durabilir.İmkanınız varsa hiç crossfire vs. işlerle ugraşmayın yeni bir ekran kartı alın derim çünki cf veya sli gerçekten zahmetli işler gerek sogutması gerek güç gereksinimi hesabı ve buna uygun psu bulmak gerek kasa içi kablo kargaşası ugraşmayın derim.Tabi bende para çok 2 tane titan-z alır sli yaparım derseniz oda sizin fantazinize kalmış bişey diyemem

Crossfire yapacak olan arkadaşlara kısa notlarla devam edelim:

* Öncelikle anakartınızın crossfire-sli özelliginin oldugundan emin olun.

* Ekran kartınızın güç tüketimini bilmeniz ve buna uygun psu kullanmanız gerekmektedir.Elimizde 2 adet r9 280x vardı ve pinlerine bakarak kaba bir hesapla 8'li pin 150 watt,6'lı pin 125 watt güç tüketimi yapacak diye 750watt psu 2 ekran kartı ve sistemdeki diger elemanları buna işlemci ram dwd-rom fanlarda dahil olmak üzere yetmeyeceğini düşünerek 2. ekran kartına tamamen farklı bir besleme verdik.Güç hesabı konusunda yardımcı olabilirim fakat bilinçsiz bir şekilde yapılan cf veya sli'larda meshuliyet kabul etmiyorum.

* 2 kartı cf yapmak istiyorsanız 1 adet crossfire kablosuna ihtiyaç duyacaksınız demektir bu kabloda genellikle cf destekli hemen hemen bütün kartların kutu içeriğinde mevcut.

* Cf olayı laptoplardaki çift ekran kartı olayına benzer masaüstündeyseniz ve oyuna girmediginiz sürece tek ekran kartı çalışır (buna örnek intel hd graphics devrededir nvidia veya amd gpu güç tasarufu saglamak için çalışmamaktadır) diger ekran kartı tamamen pasif durumdadır fanlar başlangıçta hareket eder gpu çalışır durumdadır windows arayüzüne geldiğinizde amd catalyst control center crossfire özelliğini aktif etmek isteyip istemediğinizi size sorar crossfire özelliğini aktif ettiğinizde 2.sırada duran ekran kartı çalışmayı durdurur.Bu durum endişelenmenize sebep olacaktır başta ama bu anakartınızın cf'yi algıladıgı anlamına gelmektedir.Sonrasında eğer amd sürücüleriniz kurulu ise cf özelligini etkinleştirip etkinleştirmemek istediğinizi soracaktır.Etkinleştirdiginizde sistem üzerinde aygıt yöneticisinde 2 adet ekran kartı görünecektir.Eger buraya kadar işlem tamamsa başarılı bir cf yapmışsınız demektir.Eee artık derecelendirme zamanı geldi bakalım siz cf'den ne kadar verim aldınız cevapları yorum olarak bekliyorum

Dying Light Game (fps) Test videosunun linkini yarın paylaşıcam unutmayalımki kusursuz insan yoktur konuda illaki ufak tefekte olsa kusurlarım vardır fakat bunu uygun bir üslupla anlatırsanız sevinirim çok bilmişlik taslamadan varsa yanlışlarım;bilgi kirliliği olmaması açısından altına dipnot düşebilirsiniz şimdiden iyi veya kötü yorumlarınız için teşekkür ederim.
     CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER CrossFire Nedir? Nasıl Yapılır? FAYDALI BİLGİLER

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TRProGamer -- 7 Nisan 2015; 1:28:08 >

• Elinize sağlık faydalı konu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sli crossfire'nin iyi islemci istediginden de bahset.elindeki islemci iyi olunca farketmemis olabilirsin ama dusuk islemcilerle sli cf yapildiginda faydasi olacagina zarari oluyor yani ozet gecersek

1-duzgun anakartiniz olmali 16x4 anakartlarda akicilik sorunu olabiliyor yuksek fps alsaniz bile

2-islemcinin baya saglam olmasi gerekiyor

3-guc kaynaginin yeterli hatta biraz fazla olmasi gerekiyor

4-isi sorunu olmamasi icin kasa sogutmanin iyi olmasi gerekiyor

5-yazilimsal surucu gibi sorunlari olabilir oyununa gore basarim degisir

netekim bu sli-cf isi baya zor bir is her zaman derim sifirdan kurarken buna uygun kurarsaniz daha az sorun olur.sonradan hadi yapayim dediginizde illa ki bir eksik oluyor.
  • 2.maddeye kesinlikle katılıyorum Amd fx6300 kullanıcısı iken aynı kartlarla cf girişimimizde min 19 fps alırken dying light'te cf yapınca kesin açılır akıcılaşır dedik 16-17 arası gitti geldi daha bir agırlaştı zaten darbogaza düşen işlemci iyice sıkıştı ve daha kötü performans verdi.Şuanki anakartım (msi gaming3) slotlarının birisi pcie 3.0 x16 slot digeri pcie 2.0 x8 slot olduğu için bir performans farkı oldugunu düşünüyorum.Birde bunun denemesini yapıp bu konu altında bilgilendirme yapıcam.Bakalım % kaçlık bir fark ortaya çıkacak pcie 3.0 ve 2.0 arasında.
  • Videomuzda geldi arkadaşlar

https://www.youtube.com/watch?v=dO3ic0ryP7w

Konuya pek bir ilgi alaka göremedim üzüldüm doğrusu.Ne yazıkki ülkemizde bu tarz fantazi işleri pek yaygın değil öğrenilmesi adına bir paylaşım yapmış olayım dedim.Boşa zahmete girmiş gibi hissettim kendimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TRProGamer -- 8 Nisan 2015; 23:50:28 >
  • TRProGamer kullanıcısına yanıt
    Emeğin için teşekkürler. Ve fakat beklediğin ilgiyi görmemiş olmanın nedeni crossfire - sli teknolojilerinin oldukça eski ve forumda dolu dolu rehber konuları olduğundan diye düşünüyorum. Misal Eyefinity ve Surround konusu da çok faydalı ama o da pek rağbet görmüyor artık.
  • Cf veya sli masraflı iş. Tüm bileşenlerin yüksek performanslı olması lazım. Olay sadece ekran kartı veya işlemcide bitmiyor.Doların uçtuğu bu zamanda tüm sorunları göze alıp cf-sli yapan sayısı çok az.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • R9 280x ile hd 7950 crossfire olurmu ikiside aynı gpu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CF mi kaldı
  • R9 280x ile hd 7950 crossfire olurmu ikiside aynı gpu?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.