Şimdi Ara

ÇÖZÜM: Google Chrome, Opera, Yandex tarayıcılarının yüksek RAM kullanımını düşürmek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
4
Favori
14.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ÇÖZÜM: Google Chrome, Opera, Yandex tarayıcılarının yüksek Ram kullanımını düşürmek!

--process-per-site (Her site başına tek işlem) metodu!

Kısa kes Aydın abası olsun: Chromium tabanlı internet tarayıcılarının fazla bellek tükettiğinden şikayet edenler; kullandığınız tarayıcı kısayolunu sağ tıklayıp "Özellikler"i seçin. Açılan pencerede "Hedef:" satırının sonuna bir boşluk bıraktıktan sonra --process-per-site parametresini ekleyerek kaydedin ve artık tarayıcınızı bu kısayol ile başlatın.

Google Chrome ve Opera için nasıl yapılacağına ilişkin örnek görseller:

ÇÖZÜM: Google Chrome, Opera, Yandex tarayıcılarının yüksek RAM kullanımını düşürmek! .  ÇÖZÜM: Google Chrome, Opera, Yandex tarayıcılarının yüksek RAM kullanımını düşürmek!

Ağır işsizim, anlat da dinleyelim: Peki madem, bunu siz istediniz. İşin hikaye kısmından başlayıp biraz daha ayrıntıya ve yorumlara giriyorum.

Uzun yıllardır Opera ve Firefox'u eşzamanlı olarak WinXP, Win7 ve Linux Mint'de kullanıyorum. Arada farklı OS ve tarayıcıları da deniyorum, bazı Betalar, Pale Moon, IE vs. Ama Opera ve Firefox değişmezimdir ve her zaman aynı anda ikisi de açıktır bilgisayarlarda. Birinde sürekli kullandığım demirbaş bazı siteler ve bunlara ait sekmeler olur. Diğeri ise genelde araştırdığım konular, forumlar ve bilgi amaçlıdır, onlarca sekme açılır, kapatılır, arada toptan kapatılıp açılır vs. Cihazlarımda en fazla 4GB Ram var ve 32bit Win sürümlerinde en fazla 3,25 GBını kullanabiliyorum. Netbookta ise Max 2.9 GB.

Bir süre öncesine kadar bellek sorunum pek yoktu. Firefox ve Opera gayet kabul edilebilir düzeyde RAM kullanıyordu. Ama Opera efsane olan 12 sürümünden sonra Chromium bazlı yeni bir sürüme geçti ve felaket başladı. Uzunca bir süre Opera12'yi kullanmakta ısrar ettim; kullananlar bilir, Opera bir başkaydı o sürümde. Ama tabii zamanla siteler uyumsuzluk problemi çıkarmaya başlayınca yeni Opera sürümüne geçmek zorunda kaldım istemeye istemeye. Yeni sürümde ise Chromium'un çalışma prensibi sebebiyle çok fazla Ram tüketiliyor. Allahtan Firefox'da kayda değer değişiklikler olmasına rağmen bu tür radikal bir değişikliğe gidilmedi de bir de onunla uğraşmak zorunda kalmıyorum.

RAM miktarını artırmak ya da Opera kullanmamak gibi bir seçeneğim olmadığı için farklı arayışlara girdim. Zaten sürekli kullanılabilecek tarzda olan diğer bazı Chrome, Yandex gibi tarayıcılar da Chromium bazlıydı. Soruna kökten bir çözüm bulabilmek için araştırma yaparken Chrome için bu --process-per-site yönteminin önerildiğini gördüm. Opera da Chromium temelli olduğu için aynı yöntemin Opera'da da çalışacağını düşündüm ve sorunumu bu şekilde çözdüm. Araştırma yaparken bu yöntemle ilgili bir Türkçe kaynağa rastlayamadım, forumda da bahsedilmemiş. Sanırım pek bilinen bir yöntem değil, ancak birçok kişinin tarayıcıların yüksek Ram kullanımından şikayet ettiğini de görüyorum. Bu çözümü yazmadan önce emin olmak için temiz bir başka WinXP sürümüne Chrome ve Yandex'i de yükleyip onlarda da aynı işlemi uyguladım, sonuç hepsinde OLUMLU, rahatlıkla tavsiye edebiliyorum.

Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki Chromium bazlı tarayıcıların yüksek Ram kullanımı bir bug ya da gereksiz bir özellik DEĞİL! Chromium varsayılan olarak kararlılık açısından her sekme için ayrı bir işlem (process) çalıştırıyor. Böylece herhangi bir sekmede oluşan bir hata ve çökme diğer sekmeleri etkilemiyor. Buna process per tab deniliyor ve etkisini windows görev yöneticisi işlemler menüsünde birçok "chrome.exe" türü işlem bolluğundan farkedebilirsiniz. Stabilite için elzem olan bu harika özellik, dezavantajını ise Ram kullanımında gösteriyor haliyle. Ram tüketimi sekme açtıkça gitgide artıyor ve fiziksel Ram miktarı sınırına ulaşıldığında cihazınızda swap'e (pagefile kullanımı) yol açıyor. Harddisk kullanımı artmaya başlıyor ve eğer SSD kullanmıyorsanız bu PC'de çokca takılmalara, yavaşlamalara, donmalara sebep oluyor.

Bu aşamada tarayıcıyı --process-per-site parametresi ile çalıştırmak, kararlılıktan bir miktar ödün vererek Ram kullanımını düşürmemizi sağlıyor. Default olan sekme başına değil de, site (domain) başına process çalıştırmayı sağlıyoruz. Yani her sekme tek başına izole değil de aynı siteye ait sekmeler diğer siteninkilerden izole edilmiş oluyor. Eğer bir siteye ait sekmelerden biri rendering, eklenti, java vs. sebebi ile çökerse o siteye ait diğer sekmeler de kaybediliyor. Ama diğer siteye ait sekmeler bundan etkilenmiyor ve tarayıcıyı kullanmaya devam edebiliyoruz. Gayet uzlaşmacı bir ticaret bence (feda da denilebilir) .

Yani buradan çıkarılacak bir sonuç daha var. Eğer tarayıcı içinde açılan sekmelerin hepsi farklı siteye aitse, Ram kullanımı hiçbir şekilde DÜŞMEZ ve fark görülemez! Ama aynı siteden birçok sekme açıldığında Ram kullanımında muazzam bir azalma görülecektir. O yüzden bu metodun etkileri her kullanıcıya ve her duruma göre değişiklik gösterecektir.

Daha açıklayıcı ve örnek olması açısından Opera ve Chrome kullanımında elde ettiğim test sonuçlarını vereyim. Her iki tarayıcıda da 3 farklı siteden 5er farklı sekme açtım ve Windowsun ve tarayıcının kendi görev yöneticileri ile Ram kullanımını gözlemledim (Yeni ayar sonrasında sıfırdan yine aynı sayfaları açmaya özen gösterdim, ki %95 bire bir aynı sayfalar olduğuna dikkatinizi çekerim). Chrome'un kendi "Görev Yöneticisi"ni tarayıcı menüsünden açabilirsiniz, ya da kısaca "Shift+ESC" tuşlarına basın. Opera'da ise önce Menü--> Daha fazla araç-->Geliştirici menüsünü göster'i seçip geliştirici seçeneğini aktif hale getiriyoruz. Sonra Menü-->Geliştirici-->Görev yöneticisi'ni tıklayıp açıyoruz.

Chrome'da bahsettiğim yöntem kullanılmadan önce ve sonraki durumlar şöyle:
    * Sistemin toplam Ram kullanımı 2,75 GB iken 1,68 GB'a düşüyor.
    * Sadece Chrome'un kullandığı belleği ayrıca hesaplamadım ama yaklaşık %50 düşüyor.

ÇÖZÜM: Google Chrome, Opera, Yandex tarayıcılarının yüksek RAM kullanımını düşürmek! .  ÇÖZÜM: Google Chrome, Opera, Yandex tarayıcılarının yüksek RAM kullanımını düşürmek!

Opera'da bahsettiğim yöntem kullanılmadan önce ve sonraki durumlar şöyle:
    * Sistemin toplam Ram kullanımı 3,12 GB iken 2,04 GB'a düşüyor.
    * Sadece Opera'nın kullandığı belleği ayrıca hesaplamadım ama %50 civarında düşüyor.

NOTLAR:
    * Testler WinXP 32bit üzerinde 4 GB fiziksel (2.9 GB kullanılabilir) RAM varken yapılmıştır. Diğer güncel Windows versiyonlarında da çalıştığını biliyorum. MAC ve Linux'da da işe yarayacağını tahmin ediyorum.
    * Tarayıcıların mobil sürümleri konu dışıdır.
    * Yandex'e ait ekran görüntülerini koymadım ancak onda da olumlu sonuç aldığımı belirtmiştim. Yöntem muhtemelen Comodo Dragon, Torch vs. gibi diğer başka Chromium temelli tarayıcılarda da çalışacaktır.
    * Fiziksel RAM miktarı fazla olanların, bellek sıkıntısı yaşaMAyanların tarayıcılarını varsayılan ayarlarla kullanmaya devam etmeleri max. kararlılık (stabilite) için daha mantıklı olacaktır.
    * Kullanılan bellek miktarını daha da azaltan "--single-process" parametresi de var ancak bu parametre deneysel ve geliştiriciler için yapılmış, kullanılması tavsiye edilmiyor. Ben Opera'da denediğimde kısa süre sonra tarayıcı çöktü, kesinlikle tavsiye etmem.
    * Ram kullanımını hala fazla bulanlar olursa sadece Firefox kullanmalarını öneririm.
    * Ayrıntılı bilgiler için:
    http://www.chromium.org/developers/design-documents/process-models#2_Process_per_Site

• güzel çalışma,
  • Güzel bilgilendirme, sagolasın.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok iyi oldu bu olay emegine saglık ,3gb kullanım 2gb civarına düştü
  • Bir netbook kullanıcı olarak, windows xp ye ve chrome'a epey ince ayar yaparak stabiliteyi yakalamıştım. Bu ayarı bilmiyordum, gerçekte çok işime yarayacak. Çok teşekkür ederim.

Bir hızlandırma ayarı da benden, Chrome ayarlar \ Gelişmiş ayarlar altında "Google Chrome kapandığında arka plan uygulamaları çalıştırmaya devam et" seçeneğindeki tiki kaldırın. Sadece alttaki "donanım ivmesini kullan" tikli olsun. Gerçekten çok fark ediyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilker_xxx

Bir netbook kullanıcı olarak, windows xp ye ve chrome'a epey ince ayar yaparak stabiliteyi yakalamıştım. Bu ayarı bilmiyordum, gerçekte çok işime yarayacak. Çok teşekkür ederim.

Bir hızlandırma ayarı da benden, Chrome ayarlar \ Gelişmiş ayarlar altında "Google Chrome kapandığında arka plan uygulamaları çalıştırmaya devam et" seçeneğindeki tiki kaldırın. Sadece alttaki "donanım ivmesini kullan" tikli olsun. Gerçekten çok fark ediyor.

Senin dediğin nasıl bi değişiklik gösteriyor kardeşim?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayarın kasılması azalıyor. Normalde chrome tarayıcısını kapatınca kapanmış olmuyor, arka planda çalışmaya devam ediyor. Örneğin; chrome'u kapattığında face de gelen bildirimlerin sesinin duyulması gibi. Yukarıda bahsettiğim seçeneğin tikini kaldırırsan, chrome'u kapattımı chrome gerçekten kapanıyor. Açık web siteleri ile bağlantı gerçekten kesiliyor. Böylece, bilgisayarı gereksiz yere kasması engelleniyor. Google her şeyimizi takip edecek ya, bu seçenek maalesef varsayılan olarak tikli geliyor. Tikini kaldırdı mı gayet iyi oluyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilker_xxx

Bilgisayarın kasılması azalıyor. Normalde chrome tarayıcısını kapatınca kapanmış olmuyor, arka planda çalışmaya devam ediyor. Örneğin; chrome'u kapattığında face de gelen bildirimlerin sesinin duyulması gibi. Yukarıda bahsettiğim seçeneğin tikini kaldırırsan, chrome'u kapattımı chrome gerçekten kapanıyor. Açık web siteleri ile bağlantı gerçekten kesiliyor. Böylece, bilgisayarı gereksiz yere kasması engelleniyor. Google her şeyimizi takip edecek ya, bu seçenek maalesef varsayılan olarak tikli geliyor. Tikini kaldırdı mı gayet iyi oluyor.

Dediğin işlemi yapmak mantıklı o zaman. Teşekkürler.
  • Çok iyi, çok teşekkür ederim. Benim, sizin gibiler için çok faydalı! (Full araştırma).

Edit : Faydalı değil, sekmelerin hepsi beraberinde çalışmaya başlayınca kasmalar arttı. İşlemci kullanımı mesela bir sürü açık olan Youtube'a gittiği için başka bir sitede film izleyemiyorum yada araştırma yapamıyorum. Normalde bir tane sekme kastığı zaman diğerine geçiyorum ama böyle olduğunda diğerleri de donuyor. Sanırım şuanlık en iyi çözüm bu :

http://forum.donanimhaber.com/m_74655315/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karanlık Ülke -- 16 Şubat 2016; 19:47:57 >
  • Karanlık Ülke kullanıcısına yanıt
    Normal zamanlarda problem olmayıp da işlemciye yüklenen video oynatımı gibi kasma yaratabilecek durumlarda sorun yaşanması beklenebilecek bir yan etki. Yöntem sekme izolasyonunu kaldırdığı ve bu sayede RAM kullanımını düşürdüğü için bu tip bir sorun oluşabilir, normal.

Demek istediğim, sorunun asıl kaynağı youtube sitesi, youtube player sürümü (HTML5, Flash, java vs.) veya tarayıcı sürümü uyumsuzluğu hatta ekran kartı sürücü uyumsuzluğu (Donanımsal hızlandırma?) olabilir. Yöntem sadece bu sorunun üzerini kapayamamış ve görünür hale gelmesine sebep olmuş bence.

Bu muhtemelen geçici bir bugdır ve zamanla site-oynatıcı-tarayıcı-sürücü tarafında yapılan güncellemelerle ortadan kalkmıştır ya da kalkacaktır. Yeniden denemenizi tavsiye ederim.

NOT: Ben neredeyse 1 yıldır bu yöntemi kullanıyorum netbookta ve WinXP üzerinde 2.9 GB RAMden bu sayede max verimlilikte yararlanabiliyorum. Fiziksel RAM miktarı yüksek olanların (64bit işletim sistemi ile beraber) bu yönteme zaten ihtiyacı yok ve kullanılması mantıklı olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 19 Ağustos 2016; 16:53:16 >

• Be-Mine kullanıcısına yanıt
    Şuanlık aynı sorun devam ediyor gelecekte de benim yaşayacağım meçhul... O yüzden şuan memnun kaldığım durum yani kendi yöntemimle devam edeceğim.

• test edildi onaylandı teşekkürler

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Anlatım güzel ve açıklayıcı, keyif ile okudum.
    16Gb RAM ile bir ayar yapmama gerek yok sanırım ?

• yilmaz976 kullanıcısına yanıt
    16GB Ram ile bu konuda olmanız hata, sizi şöyle dışarı alalım.

Şaka bir yana, bu tür çözümler 1-2-3 GB Ramli cihaz kullananlar ve fiziksel olarak artıramayanlar ya da çeşitli sebeplerle 32bit OS (genelde WinXP) kullananlar için mantıklı ve denemeye değer.

Daha yüksek Ram kullananların bu tür çözümlerin olumsuz yan etkileriyle karşılaşma riskine girmelerine gerek yok. Limitleri zorlamadığı sürece Rami çok kullanmak bir olumsuzluk değil, tam tersine daha efektif kullanımı sağlıyor optimize edilmiş yazılım ve sistemlerde.

Zaten gördüğüm kadarıyla tarayıcılar son sürümlerinde Ram kullanımını görece azaltmışlar. Birkaç ay önce Google Chrome Ram konusunda iyileştirmeler yapacaklarını açıklamıştı. Bu yönde gelişmelerin olduğunu yine Chromium temelli olan Opera'da gözlemliyorum şahsen.

Ram sıkıntısı yaşayanların önce diğer yükseltme ve güncellemeleri değerlendirmelerini, son çare olarak bu tür çözümleri denemelerini tavsiye ediyorum.

16GB Ram ile bu konuda olmanız hata, sizi şöyle dışarı alalım. Bu güzeldi işe, tebessüm ettirdi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.