Şimdi Ara

Çin nasıl ABD'ye üstünlük kuracak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sadece 1 gününüzü düşünün ve aşağıdaki görsele bakın. Yapmaktan, izlemekten, kullanmaktan keyif aldığınız her şey ABD yapımı.


    Çin istediği kadar ekonomik veya askeri olarak güçlü olsun, aşağıdaki markalar dünyadaki insanların çoğunu yönetiyorken nasıl bunu kırabilecek ki?


    Çin nasıl ABD'ye üstünlük kuracak?



  • yapamayacak zaten siz bakmayın çin aslında diyip söze başlayan ergenlere. onlar hala benim babam senin babanı döver kıvamında hayat yaşıyorlar.


    bu paylaştığınız resimde ki markalar işin görünen yüzü. amerikayı amerika yapan bilime verdiği destektir. bugün aziz sancar bile amerikada.

  • bence abd-çin rekabeti bu kadar basit değil, ABD bile bu işi son 3-4 yıldır ciddiye aldığına göre, bu gidişatın sonunu iyi görmüyorlar.


    bu markadalar ABD'de doğdu ama ABD'nin devletine bağlı ürünler değil, özel şirket hepsi. Ortaklık olarak da çok girift bir yapıları var şu anda. Buradaki markaların bir çoklarının en büyük ortakları yine ABD şirketi olan BlackRock firması. Aynı zamanda Bitcoin ETF'lerini de çoğunluk elinde tutan bir şirket. Aynı zamanda Tesla, Ford'un ortaklarından, Apple, Microsoft'un ortaklarından, silah fabrikası, uçak fabrikası, gıda, emlak, sigorta, taşımacılık... liste çok uzun.


    Neden ABD'de, çünkü ABD dünyanın en büyük ülkesi en güçlü ülkesi.


    Peki, buradaki markaların ürünleri nerede üretilip ABD ve dünyada satılıyor : ÇİN.


    Apple, iphone fabrikasını ABD'ye taşısa idi bir iphone satış fiyatı 10.000 $ civarında olacaktı.


    Şu anda, bu firmalar fabrikalarını ABD'ye taşımak zorunda kalsalardı bir çoğu ya küçülmeye gider yada iflas ederdi. çin'in fabrika gücü işte burada.


    Yada, ABD varolan gücünü yitirirse bu firmalar için zor değil, ABD dışına taşınırlar. Zaten üretim üslerini çin'e yıllar önce taşımışlardı.


    Beklenen şu idi. çin sadece ucuz iş gücü sunsun (modern kölelik), biz de inovasyon alanında çalışmaya devam edelim.


    Ama şu oldu. çin, inovasyon alanına geçti ve kendi markalarını dünyaya pazarladı ve abd'nin ürünlerinin satış pazarını ellerinden almaya başladı.


    ve çin, ABD Doları istemiyor, çin yuanı yada altın yada farklı para birimini kabul ediyor. Basitmiş gibi görünebilir ama dünyada toplam dolaşımdaki Dolar miktarı %70 lerde, %30'u ABD içinde. Nedeni basit, dünya rezerv birim olarak Doları kullanıyor. Bu paraların ABD'ye dönmesini asla ABD istemez.


    2000'lerde dünyadaki toplam üretimin %30'u ABD'nin elindeydi, şimdilerde bu oran çin'in elinde.


    ABD tarafı bu işin artık bir 20-30 yıl daha bu şekilde devam etmemesi gerektiğinin farkında.


    -----





  • ellerine bir tek çip kısmı kaldı. yazılımda çoktan öne geçtiler bile.


    çip olayında da durumu baya hızlı ilerlettiler. litografide bu UV için adamlar daha 1990lı yıllarda bu işe girdiler. Çin ise o yıllarda bahçelerde inek güdüyordu. çin bu işe tam olarak 2020 yılında başladı. yani arada 30 yıl fark varken.


    bugün 2025 deyiz ve çin 5nm kadar üretimi başardı. yani 30 yıl farkı 4 yıla indirdi. şöyle düşünmek lazım. koşuya başlanacak ve rakibiniz sizden 300 metre önde başlıyor. siz bu konuşuya başlıyorsunuz ve rakibiniz 400 metreye vardığında siz 50 metre arkasına vardınız.


    çin bunu da geçecek.




    https://x.com/i/status/1910314937869611370


    Çin'i öyle artık birkaç yılda batırabiliriz kafasından çıkınız amerikancı arkadaşlar. dağ bir günde kurulmaz , bir günde de yıkılmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Türkiyeyi örnek almaları lazım türkiyeyi örnek alırsa onlar da üstünlük sağlamayı başarır.

  • Cin in en buyuk sorunu bu zaten. ekonomik/teknolojik olarak ne kadar gelisirse gelissin kulturel olarak cok geride (dunya geneli populerite olarak) herkes beyezlara benzemeye calisirken, kimse dur bi cinliler gibi olayim demiyor.


    markalari degistirmek kolay ama dunya geneli insanlari bati kulturune olan hayranligini degistirmek cok zor.

  • Benim tahminim( saçma gelebilir ama :D) pandemi döneminde basılan karşılıksız paralar ile devletlerden bile daha güçlü hale gelen şirketleri zarara uğratmak için ABD ve Çin'in yaptığı danışıklı dövüş bu sadece. Bu şirketlerin en azından pandemi öncesi döneme kadar geriletmek istiyorlar. Yoksa koskoca devlet başkanlarının sidik yarışı yapar gibi vergi arttırmasının başka bir açıklaması yok.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kuramazlar. tek bir yol var ancak dünyada 2. bir tüik olmadığından bu imkansız..

    amerika ancak kendi piyasa ve ekonomisinde oluşabilecek risklerden dolayı uygun görürse kendi geri adım atarsa çin kurtulabilir, aksi taktirde olan yine zaten bize olur :D amerika ve çin zaten kendi ekonomik oyunlarını bu tarz durumlara göre, planla kurmuşlar. biz ise allaha emanet, yani...Çin nasıl ABD'ye üstünlük kuracak? 

  • üretim > finans ve ordu


    çin muhakkak abdden güçlü olacak bu sadece bir zaman meselesi 10 yıl mı sürer 20 yıl mı bilinmez


    abd artık rusya ve iran ile bile baş edemez oldu talibandan 50 bin terlikli keleşli savaşçıdan kaçtı

  • Yakın geçmişteki oryantalistlerin doğu veya ön asya toplumlarını yorumlamasına benziyor sizlerinki. Üretim ve ihracat ekonomisiyle bugünlere gelen Çin, elbette bilime ve keza birçok alanda Batı'ya rakip hatta daha iyisini sunacak ölçüde büyüdü. Ayrıca determinist ölçekte karşılıklı bağ ilkesine dayanan kalıcı barış (küreselleşme) ile istediği noktaya daha rahat geldi. Bugünkü çekişme aslında daha çok ABD'nin veyahut Batı ülkelerinin dünya polisliğine soyunamaması, uluslararası kurumların yetersiz kalması. Çin, her şeye rağmen bu aşamaya geldi.


    Neyse, yaşanılan süreçleri tek tek anlatmayı planlıyordum çok uzun olur diye kısaca söylemek istediğimi yazıp bitireyim.

    ABD'nin nihai hedefi üstünlük kurmaktan ziyade kendisine rakip arayışı içinde olmasıdır. ABD, sovyet bloğu sayesinde çok hızlı bir şekilde ilerledi... sovyetlerden sonra bu ilerleme ivmesini kaybetti ve kendisine uzun zamandır cadılaştırabileceği bir düşman aradı. Nihayetinde Çin, bu misyonu üstlenebilir. Bu şekilde kendi ivmesini tekrardan yakalayabilir gibi görünüyor.





  • Oradaki yiyecek markalarını geç, varlığı yokluğu bir olur 1 sene sonra. Otomobil markaları zaten artık çin hepsini sollayacak hamleler yapıyor. Belki eğlence sektörü ve teknoloji firmaları, microsoft vs.. bunlar sıkıntı zorlayabilir. Ama zaten çinin bu konuda çalışmaları var, adamlar tersine mühendislikten kendileri de birşeyler yapabilir hale gelmeye başladı. Ayrıca milyar nüfusu ile en büyük pazar çin. Abd bu pazarı kaybetmesi...

  • Çin ABD yi kisa vaadede yenemez ancak uzun vaadede dogal yollardan tum guc eline gececek.

    ABD halkini sagliksiz ve hormonlu yiyeceklerle zehirleyip aptal birakirken, Çin insanlarini kucuk yaslardan itibaren egitiyor ve daha saglikli yiyecekler yeme aliskanliklari var. Insan kaynaklari bol olan bir ulke. Bircok teknolojiye sahipler, kisa surede cok buyuk siparisleri devasa isleri bitirebilme potansiyelleri var ve bu konuda ustlerine rakip yok. ABD Askeri Teknoloji ve Ordu konusunda Cinden cok daha iyidir ve Askerleri savasa antrenmanli. Cin askeri ise son savasinin uzerinden uzun zaman gecmistir.

    Bu sorunun cevabini zaman verecektir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu markalar nasıl insanları yönetiyormuş? Ayrıca bunlar kullanmaktan keyif aldığımız ürünler değil. Biz senin gibi marka özentisi değiliz. Bu markalar sektörde tekel olup, haksız rekabet oluşturdular. Hepsinin de alternatifi var. Bunlardan hiçbiri vazgeçilmez değil. Bak Çin'de Google'a ait hiçbir şey çalışmıyor. 1,4 milyar insan hiçbir sorun yaşamadan hayatına devam edebiliyor. Hiçbir marka vazgeçilmez değil. İnsanlar bu markalara muhtaç değil. Bu markalar insanlara muhtaç. Bir günde Colgate firması kapansa yarın kimse adını bile hatırlamaz, alternatif hangi diş macunu varsa insanlar gider onu alır.

  • O markalar devlet bağımsız dünyayı yönetiyorlar vakti gelince abd yi çökertip çini öne sürecekler tamamen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilişim kısımları zor ama diğerleri bir şekilde hallolur. Lays kalitesinde cips üretemez mi yani? Üretir niye üretmesin, ismi başka bir şey olur. Olmuştur, vardır hatta.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.