< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|

|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 1 Mart 2024; 17:57:1 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Her test öncesi pili yeniden tam şarj ediyorsunuz değilmi? Aynı zamanda pil ve ortam sıcaklığınıda hesaba katmanız gerekiyor. Buna rağmen bu sonuçları alıyorsanız @piladam ı konuya davet edelim :) Pil dokümanınındaki aşağıdaki duruma göre testinizi tekrarlamayı değerlendirebilirsiniz. ![]() |
|
benim pek bilgim yok ama fikrim şudur. pili 5 a veya 10 a da desarj edince , pil yüksek akımı karşılamadığı yerde kesiliyor. bu sebeple 2.5v a inemiyor. pili 0.4A ile full şarj edip, 0.3A ile desarj testi yaparsanız, pil bir yerde çökmeyecektir. tekrar tekrar kapasite göstermesi, pilin tam dibini göremeden testten çıktığı içindir. Fakat pilin 5a 10a yı devamlı bitene kadar verme özelliği varsa bunun testide 5a 10a ile yapılmasımı gerekir onu bilemem. normalde yüksek akım şarj ve deşarj pillere zarar verir. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
İlginç. Benzer hadise laptop pillerinde çok oluyor. Onları zaten hemen geri dönüşüme ayırıyorum. Zira nerede kullandıysam hayır etmedi. Çok düşük amperlerde deşarj edince, kapasite muazzam fark gösteriyor. Ama atıyorum, aynı amper çeken cihazda kullanınca sönük kalıyor. Genelde Lg markalarda var bu sorun. Hatta alayı böyle. Hiç sağlamına denk gelmedim. Sizdeki piller nedir bilmiyorum ama olay marka veya kalite ile alakalı değil diye düşünüyorum. Döngüden kaynaklı sanırsam. Ama sizin mobileti hala yürütüyor olması ilginç. |
|
|
|
Düşük güçler için olabilir. Her nasıl değişik cins piller varsa, aynı pilin de değişik nitelikte olanları oluyor. Performans farkı. Hani aynı kapasitedeki pillerden performanssız olanla yüksek performanslı olanı takas etmeyi kimse istemez ya... Sayın @dfk24 4 pilden performans alamadığını söylüyor. Performans da aslında özel birşey değil asgarisi işin. Çünkü sistem çalışamaz oluyor anlaşılan. Bu arada pilin etiket bilgileri resmi felan neden yok ? Piladamı çağırıp da bunlar eksik edilir mi hiç ? |
|
|
NoName X marka düşük kapasiteli pil. Orijinal piller 2.5 - 3 A. civarıdır. X markalar çok daha düşük kapasiteliler. Orijinal Samsung LG maxvell Mitsubishi Sony pillerin ağırlıkları 42-44 Gr. dır. Aldığınız bataryayı tartın diyeceğim üzerinde punta var. Gerçek ağırlık çıkmaz. Orijinal pil olursa bunun 2 katı güç verebilir. Parası da ona göre yüksek olur. Belki şarj döngüsü de... < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 3 Mart 2024; 13:22:38 > |
|
Merhabalar; Ben uzun süredir foruma girmediğim için bu konuyu ve daha birçok konuyu çok geç gördüm, kusuruma bakmayın. Belki gelecekte yolu buraya düşen kişilerin işine yarayacak bazı bilgiler oluşabilir diye geç de olsa bu mesajı yazıyorum. Piller IEC standartlarına göre test edilir. (IEC 61690 ve IEC 62620 standartları) Bu standartlar testin nasıl yapılacağını açıklar ve not olarak üretici tarafından belirlenen metot takip edilir diye belirtilir. Li-ion pillerin nasıl test edileceğini çeşitli videolarda ve başlıklarda anlatmaya çalıştım. Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) 18650 Pil Kapasite Testleri ve Detaylı İncelemeler | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) En kısa özetle Li-ion piller genel olarak; 0.5C yani kapasitelerinin yarısı kadar akımla şarj edilirler(3000 mAh için 1500 mA) 0.2C yani kapasitelerinin %20'si kadar akımla deşarj edilirler(3000 mAh için 600 mA) Bu değerler nominal kapasite sonucu için kullanılabilir. Ama 3000 mAh bir pili 600 mA ile değil de 1000 mA veya 2000 mA ile deşarj ettiğimizde çok farklı bir sonuç mu elde ederiz? Genel olarak hayır, çok sorun olmaz. Ama her pili 10000 mA 20000 mA gibi değerlerle deşarj edemeyiz, edebiliyorsak da nominal kapasiteyi bekleyemeyiz. Burada pilin maksimum devamlı deşarj akımı devreye girer, bazı piller sadece 3-4 amperle deşarj edilirken bazıları 20-30 amper ile deşarj edilebilir. Paralel sayısı arttıkça bu değer de artar. Yaptığım bazı testler; 18650 Pil Kapasite Testleri ve Detaylı İncelemeler | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) Matkap İçin Pil Tavsiyesi (12C'lik 18650 Pil Test Ettim) | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) Gelelim bu videodaki pillerin durumuna; Arızalı pilin davranışını kestirmek çok zordur, standart bir davranış sergilemez. Test edilen hücredeki paralel hücrelerden en az 1 tanesi arızalıdır, punta problemi vardır vb. Bunun dışında bir pili 2.7 volta kadar deşarj ettiğinizde bir süre sonra voltajın yükselmesi normaldir. Ne kadar yüksek bir akımla deşarj ederseniz veya pil ne kadar arızalı ise deşarj sonrasında voltaj o kadar yükselir diyebiliriz. 5000 mAh yazan bir pil 1000 mAh çıkıyorsa çok ciddi sıkıntı vardır. Ben olsam ve imkan varsa tüm hücreleri söker teker teker test ederdim. (Bu aslında en son uygulanması gereken çözümdür, normalde paralel gruplar veya bataryanın tamamı test edilebilir) |
| _____________________________ |
|