Şimdi Ara

Boun, Bilkent vs mezunlarının yurt dışına gidiş yolu nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
54
Cevap
9
Favori
5.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Genelde hep söylerler boun bilkent odtü mezunları yurtdışına rahat gidebilir falan diye. Ben de bu üniversitelerden birinde okuyorum fakat bunun yolu nedir neler yapmak gerekir açıkçası hiç bilemiyorum.

Master yapma olaylarına baktım biraz, çoğu üniversitede iki yıl sürüyor ve de paralı. Yani hem 2 sene maaş almayacağız , hem cebimizden yiyeceğiz hem de okula para vereceğiz. Abd'de falan yapmak toplamda rahat 200 bin liraya patlıyor, o sırada çalışıp almadığımız maaşları saymıyorum bile.

Mühendislikte artık master seviyesinde pek burs da bulunmuyor diyorlar. Doktoraya başvurunca burs bulunabiliyor diyorlar fakat illa akademisyenlik için mi gidebileceğiz ? Yani Master yapıp Msc li yüksek mühendis olarak özel şirketlerde yükselmek vs benim hayalimdi. Sanırım bu pek mümkün olmayacak. Aşırı derecede para gerekiyor, bu parayı verdikten sonra da ülkede kalabileceğimiz veya iş bulabileceğimiz bile kesin değil.

Fazla mı karamsarım bilemiyorum. Sizin görüşleriniz neler ? Burada iyi okul mezunu iyi ortalamaya sahip bir mühendisin yurtdışına gitmesi için izlemesi gereken , genelde izlenen yol nedir ? Herkesin ailesi 200bin tl mi veriyor yoksa farklı yolları da var mı ?

• Biraz baktım da fulbright, Tev gibi burs veren yerler varmış fakat oldukça zormuş tabi almak.
  • Parayı bastıran okuyor hocam işin özeti bu eskidendi o boğaziçi bilkent hikayeleri

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üniversitelerin de bir çoğu burs imkanı sağlıyormuş kısmi olarak.

Fakat TÜrkiye'de ki bir insana verirler mi bilemiyorum.

Boğaziçi'nde bir mühendisliği 3.3-3.4 ortalamayla bitirsek sonrasında yüksek toefl skoru alsak , şansımız nedir acaba ? Şu an ortalamam dediğim seviyede ve ingilizcem de iyi, böyle devam ettirmeye çalışacağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Murat Kargan

Üniversitelerin de bir çoğu burs imkanı sağlıyormuş kısmi olarak.

Boğaziçi'nde bir mühendisliği 3.3-3.4 ortalamayla bitirsek sonrasında yüksek toefl skoru alsak , şansımız nedir acaba ? Şu an ortalamam dediğim seviyede ve ingilizcem de iyi, böyle devam ettirmeye çalışacağım.

Ne mühendisliği okuyorsun? Yurt dışında okumuş hocaların ile konuş bilgi alışverişinde bulun master seni nerelere götürür vs. ya da doktora yapsam vs.? Şöyle bir şey de var sen boğaziçi nde okuduktan sonra Türkiye deki yabancı firmalarda çalışmaya başlarsın bir süre sonra yurtdışına geçiş yapabilirsin. Ya da bir süre çalıştıktan sonra dersin ben idari pozisyonlara kaymak istiyorum MBA vs. yaparsın. O yüzden ne yapmak istediğin de önemli. Mühendislik mi yapcaksın yoksa danışmanlığa vs. de kaymak ister misin? Mezunlarla da konuşmaya çalış en çok hangi okullara gidiyorlarmış yurtdışına master vs. yardımcı olacaklardır.

Ayrıca kendini küçük görme neden vermesinler sana o bursları? Sen Türkiye'nin en önemli okullarından birindesin. Şöyle bir şey var: Yurtdışında bizim okullardan sıralama olarak çok daha iyi olan okullarda öğrenci seviyesi boün, odtü alında olabilir. Eğitim sistemimiz kötü; ancak yine de birçok başarılı Türk akademisyen ve profesyonel var yurtdışında. Yani araştırmalara çalışmalara devam. Kararlı olduktan sonra her türlü başarırsın.

TOEFL yerine IELTS öneririm. Ayrıca GRE de çalışman gerekecek, kolay gelsin. Fulbright vs. için de şansını dene bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: pitrat

quote:

Üniversitelerin de bir çoğu burs imkanı sağlıyormuş kısmi olarak.

Ne mühendisliği okuyorsun? Yurt dışında okumuş hocaların ile konuş bilgi alışverişinde bulun master seni nerelere götürür vs. ya da doktora yapsam vs.? Şöyle bir şey de var sen boğaziçi nde okuduktan sonra Türkiye deki yabancı firmalarda çalışmaya başlarsın bir süre sonra yurtdışına geçiş yapabilirsin. Ya da bir süre çalıştıktan sonra dersin ben idari pozisyonlara kaymak istiyorum MBA vs. yaparsın. O yüzden ne yapmak istediğin de önemli. Mühendislik mi yapcaksın yoksa danışmanlığa vs. de kaymak ister misin? Mezunlarla da konuşmaya çalış en çok hangi okullara gidiyorlarmış yurtdışına master vs. yardımcı olacaklardır.

Ayrıca kendini küçük görme neden vermesinler sana o bursları? Sen Türkiye'nin en önemli okullarından birindesin. Şöyle bir şey var: Yurtdışında bizim okullardan sıralama olarak çok daha iyi olan okullarda öğrenci seviyesi boün, odtü alında olabilir. Eğitim sistemimiz kötü; ancak yine de birçok başarılı Türk akademisyen ve profesyonel var yurtdışında. Yani araştırmalara çalışmalara devam. Kararlı olduktan sonra her türlü başarırsın.

TOEFL yerine IELTS öneririm. Ayrıca GRE de çalışman gerekecek, kolay gelsin. Fulbright vs. için de şansını dene bence.

Hocam açıkçası şu anda daha mezun olmama var bayağı. Fakat benim için böyle geleceği düşünmek motivasyon oluyor ortalamamı vs yüksek tutarken.

Benim hedefim MBA veya Alanımda bir mühendislik masteri yaparak endüstride çalışmak, akademisyenlik istemiyorum.Mühendislik yapıp sonradan da yükselebilirim, veya daha çok işletmecilerin yaptığı işlerle de uğraşabilirim çok fark etmez. Özel sektörde güzel bir kariyer istiyorum.

Bunlar için de MBA veya teknik bir Msc gerekiyor, fakat yurtdışında master bursu bulmanın, bulunca da masteri tamamladıktan sonra orada kalmanın çok zor olduğunu duydum. Nasıl olduğuyla da alakalı pek bir fikrim yok. Bu sebeple bu işlerde genel olarak nasıl bir yol haritası izleniyor, Abd 'de avrupa'da çalışan Boun Bilkent Odtü mezunları ne tarz bir yol izlemiş bunu merak ediyorum.

• Hocam doktoraya başvur, Master icin burs bulman baya zor. Doktoraya gelirsen, masterini alıp kacabilirsin. Çoğu üniversite master+doktoraya kabul ediyor, masterdan sonra kacabiliyorsun ama bazilari lisanstab sonra direk doktora programina aliyor. Basvururken buna dikkat etmen lazim. Ortalaman ve referanslarin iyiyse iyi biryerden kabul olursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 2 Eylül 2016; 12:36:26 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    YURT DIŞINDA TIP
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Muhendislikte maalesef 3.4-3.5 gpa'e tam burs (tuition+stipend) veren okul yok gibi bir sey (cok spesifik bir ogrenci olmadigin surece). Turkiye'de muhendislik zor goruluyor ama aslinda applied bir alan, phd'ye muhendislikte tam burslu kabul alanlarin medyan gpa'leri 3.80 civari oluyor. Amerikan vatandasi olmadigimiz icin loan da alamiyoruz, kisacasi lisansta kopek gibi calismak lazim tam burs icin.

Fullbright'ta turkiyeye geri donme zorunlulugu var bu arada, zaten su son darbeden sonra bayagi sikintili bir hale girdi (hatta bu seneki burslari iptal ettiler). Neticede amerikan devletiyle bagintili bir burs, abd'ye posta koyarsan o da sona boyle koyar :D

• quote:

Orijinalden alıntı: mghfreud

Hocam doktoraya başvur, Master icin burs bulman baya zor. Doktoraya gelirsen, masterini alıp kacabilirsin. Çoğu üniversite master+doktoraya kabul ediyor, masterdan sonra kacabiliyorsun ama bazilari lisanstab sonra direk doktora programina aliyor. Basvururken buna dikkat etmen lazim. Ortalaman ve referanslarin iyiyse iyi biryerden kabul olursun.

Hocam öyle bir imkan var mı ? İlk 2 sene master derecesini alıp kaçmak gibi ? Eğer varsa bu doktora işi nasıl oluyor ?

Yani Sonuçta Doktora 4-5 sene sürüyor. Acaba bu sırada tam burslu mu oluyoruz , okuldan para alabiliyor muyuz çalıştığımız için ? Sonuçta okul ücreti için burs bulsak bile 3-5 senemizi abd de geçirmek ciddi bir maliyet , acaba güzel bir para kazanma imkanı oluyor mu asistan vs olarak ?

• ben odtü'de okuyorum.
    genelde parası olmayanlar yüksek lisans - doktora birleşik yapıyor.
    geçen sene birincilerinden bi tanesi princeton'da doktoraya gitmiş 2015-2019 yazıyodu linked.in hesabında.
    sanırım böyle olunca para vermiyorsun.

bi de makine mühendisliğinden TUM'a gidenler var.onlar da sanırım dönemde sadece 113Euro veriyor.

yurt dışına gitmenin yolu da 3+ GPA, Letter of recommendation (burda iyi okullar devreye giriyor, okulundaki MIT, UC , Illinois , tu austin vb. araştırma kapasitesi yüksek olan yerlerde doktora y.l yapmış hocalardan alacaksın veya dinozor olan ama zamanında bilim dünyasını tokatlamış olan adamlardan)
    yüksek TOEFL, mümkünse yabancıların extra-curriculum dedikleri odtü,boğaziçinin yine değerinin anlaşıldığı topluluk vb. etkinlikler spor faaliyetleri.
    varsa da research.
    güzel bi niyet mektubu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zenginoldum -- 9 Eylül 2016; 14:06:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: muhur beste

Muhendislikte maalesef 3.4-3.5 gpa'e tam burs (tuition+stipend) veren okul yok gibi bir sey (cok spesifik bir ogrenci olmadigin surece). Turkiye'de muhendislik zor goruluyor ama aslinda applied bir alan, phd'ye muhendislikte tam burslu kabul alanlarin medyan gpa'leri 3.80 civari oluyor. Amerikan vatandasi olmadigimiz icin loan da alamiyoruz, kisacasi lisansta kopek gibi calismak lazim tam burs icin.

Fullbright'ta turkiyeye geri donme zorunlulugu var bu arada, zaten su son darbeden sonra bayagi sikintili bir hale girdi (hatta bu seneki burslari iptal ettiler). Neticede amerikan devletiyle bagintili bir burs, abd'ye posta koyarsan o da sona boyle koyar :D

Hocam Peki Teknik bir MsC Veya MBA için , 3.30-3.40 civarı ortalamayla alabileceği burs miktarı nedir boun mühendislikten mezun birinisinin ?

Yani mesela Manchester Universitesi, edinburgh tarzında ilk 50 de olan üniversitelerde mastera kabul edildik diyelim.Biraz araştırdım da(genelde hep 1 senelik Mba veya MsC programlarına baktım), bana maliyeti 150 bin liraya falan geliyor.

Türkiyeden veya üniversiteden farketmez, en azından bunu yarı yarıya düşürmek mümkün müdür ?

• quote:

quote:

Hocam doktoraya başvur, Master icin burs bulman baya zor. Doktoraya gelirsen, masterini alıp kacabilirsin. Çoğu üniversite master+doktoraya kabul ediyor, masterdan sonra kacabiliyorsun ama bazilari lisanstab sonra direk doktora programina aliyor. Basvururken buna dikkat etmen lazim. Ortalaman ve referanslarin iyiyse iyi biryerden kabul olursun.

Hocam öyle bir imkan var mı ? İlk 2 sene master derecesini alıp kaçmak gibi ? Eğer varsa bu doktora işi nasıl oluyor ?

Yani Sonuçta Doktora 4-5 sene sürüyor. Acaba bu sırada tam burslu mu oluyoruz , okuldan para alabiliyor muyuz çalıştığımız için ? Sonuçta okul ücreti için burs bulsak bile 3-5 senemizi abd de geçirmek ciddi bir maliyet , acaba güzel bir para kazanma imkanı oluyor mu asistan vs olarak ?

hocam hangi bölümdesiniz?

• quote:

Orijinalden alıntı: zenginoldum

quote:

quote:

hocam hangi bölümdesiniz?

Hocam burda taniyan falan cikar simdi ugrasmayayim diye bolum soylemiyorum fakat bogazicinde bir muhendislikteyim.

Ne dusunuyorsunuz acaba yazdiklarim hakkinda?

• Murat Kargan kullanıcısına yanıt
    hocam benim bildiğim kadarıyla zaten MBA, mezun olunduğu gibi yapılması gereken veya yapılan bir şey değil.
    bence sizin izleyeceğiniz yol Boğaziçi --> çok uluslu bir şirket --> şirketin sizi MBA e göndermesi (yarısını veya tamamını karşılamaları).
    şirkete bağlılığını kanıtlayan potansiyelli insanları yolluyorlar.
  • Murat Kargan kullanıcısına yanıt
    Hocam, ben ODTÜ'yü baya iyi ortalamayla bitirdim, doktoraya geldim ama masterdan sonra endüstriye geçtim. Doktoraya geldiğinde burslu olarak geliyorsun, yaşam masraflarını karşılayacak kadar para alıyorsun, research asistanı olarak Calışıyorsun. Para vermiyor olsalar ben de gelemezdim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: muhur beste

Muhendislikte maalesef 3.4-3.5 gpa'e tam burs (tuition+stipend) veren okul yok gibi bir sey (cok spesifik bir ogrenci olmadigin surece). Turkiye'de muhendislik zor goruluyor ama aslinda applied bir alan, phd'ye muhendislikte tam burslu kabul alanlarin medyan gpa'leri 3.80 civari oluyor. Amerikan vatandasi olmadigimiz icin loan da alamiyoruz, kisacasi lisansta kopek gibi calismak lazim tam burs icin.

Hocam Peki Teknik bir MsC Veya MBA için , 3.30-3.40 civarı ortalamayla alabileceği burs miktarı nedir boun mühendislikten mezun birinisinin ?

Yani mesela Manchester Universitesi, edinburgh tarzında ilk 50 de olan üniversitelerde mastera kabul edildik diyelim.Biraz araştırdım da(genelde hep 1 senelik Mba veya MsC programlarına baktım), bana maliyeti 150 bin liraya falan geliyor.

Türkiyeden veya üniversiteden farketmez, en azından bunu yarı yarıya düşürmek mümkün müdür ?

Maalesef çok değil, phd için yine bir şekilde (assistanship falan) karşılıyorlar yaşam masraflarını ama mba veya msc gibi özel sektöre yönelik dizayn edilmiş programlarda burs çok nadir. Bir de bizde genelde daha orta seviye okulların daha kolay burs verdiği yanılgısı var; burs olayı okulun bütçesi ile alakalıdır ve en yüksek bursları, bütçesi en yüksek olan okullar verir. Harvard Business School'un bütçesi 3 milyar dolar olduğu için çok rahat şekilde burs verebiliyor örneğin. Ek olarak MBA için iş tecrübesi gerekiyor, yani 2-3 yıl bir şirkette (tercihen consulting) çalıştıktan sonra zaten bir miktar birikmişin de oluyor, üniversiteye bunu belirttiğinde gerisini karşılayacak denli burs vermeleri daha kolay tabii. Bir diğer yol da önce phd'ye kabul alıp, 2. yılın sonunda qual sınavlarını verip master degree ile programdan ayrılmak. Ama tabii kabul sırasında bunu asla belli etmemelisin falan.

• Masterda top50 okulda paralı okumaktansa 50-100 arası okulda burslu kabul almak daha mantıklı bence. Tabi burslu kontenjanın çoğunu hintliler dolduruyormus diye duymuştum ne derece doğru bilemem. Cthirty hocamin bilgisi daha çoktur bu konularda

• quote:

Hocam, ben ODTÜ'yü baya iyi ortalamayla bitirdim, doktoraya geldim ama masterdan sonra endüstriye geçtim. Doktoraya geldiğinde burslu olarak geliyorsun, yaşam masraflarını karşılayacak kadar para alıyorsun, research asistanı olarak Calışıyorsun. Para vermiyor olsalar ben de gelemezdim.

merhaba,
    iyi ortalama dediğiniz aralık nedir?
  • zenginoldum Z kullanıcısına yanıt
    3.9 üstü hocam.referansların da ıyıyse böyle ortalamayla MIT, Stanford, Berkeleye gelebiliyorsun. Ama biraz daha kötü ortalaman olsa bile ilk 50 deki üniversitelere gelebilirsin. İlk 50-100 deki üniversitelere geldiysen masterdan sonra iş bulmak çok kolay. MIT ile 50. Üniversiteden mezun adam yaklaşık aynı paraya başliyor işe.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • isvicresiz bilim adami kullanıcısına yanıt
    Konu sahibi arkadasin yapabilcegi en garanti yol yukarda soylendigi gibi Amerika'ya direk doktoraya basvurmak. Direk doktoralarda yol ustunde giderken master alabiliyorsunuz. Yani 2 yil sonunda 10 ders verip coursework olarak ya da 7 ders verip tez yazarak master a hak kazanabilirsiniz. Ms title'ini alirsiniz. Sonrada cekip gidersen kimse dur gidemezsin diyemez.

Ancaak. Bu etik bir yol degil. Ornegin ben doktoraya geldim buraya, ilk senemde hocam bana bir cok yatirim yapti ve kendimi gelistirdim. Devaminda da yayinlar, arastirmalar yaparak hem hocaniza hem okulunuza katkida bulunmaniz lazim. Boylece size yatirilan yatirimin hakkini vermis olursunuz. Tamamen etikle ilgili bir sey. Ha bunun yaninda doktoraya kabul alip masterdan sonra ayrilmak zorunda kalan da cok oluyor. Ornegin hocayla anlasamiyor, ya da hoca ileriki yillar icin sizin asistanliginizi odeyecek para bulamiyor. Gule gule diyorlar.

Simdi bir bilinmeyene deginelim. O da su master ogrencilerinin cogu da asistanlik aliyor. Okullarda bir cok teaching ya da research asistanligi pozisyonlari oluyor. Bunlari ilk once doktora ogrencileriyle dolduruyorlar. Kalan pozisyonlari master ogrencileriyle. Benim buraya master ogrencisi olarak gelip asistan olarak calisip para odemeyen bir cok arkadasim var. Zaten Amerika'da burs diye dusunmeyin bu isi. Burs dediginiz size fullbrighttan, mebden calismasan da verilen paralar. Tabiki Amerika'daki okul sana durduk yere al bu para senin bedava oku demiyor. Benim bahsettigim tamamen asistan olarak calismayla ilgili. Yani kisacasi master+asistanlik pozisyonlarina basvurabilirsin.

Hintlilerle ilgili sikinti su, adamlar cok yuksek ortalamalarla basvuruyolar. Bizim ODTU, Bogazici, Bilkent vs okullarda 3.90 alan adamin dunyada altindan kalkamayacagi hic bir is, yuksek lisansinda basarili olamayacagi hic bir okul yoktur benim fikrime gore. Ancak Amerikan universitelerinde basvurulari degerlendiren adamlar bu okullarda zor not verildigini malesef bilmiyor. Iyi okul demek daha zor not alinir demek degil. Malesef nedense bizim universitelerimizdeki hocalar bizim sanslarimizi dusuruyolar cok dusuk ortalamalar vererek. Bu konuda biraz kafa yorsalar yurt disina cok daha fazla ogrenci gonderebiliriz.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.