Şimdi Ara

Boun, Bilkent vs mezunlarının yurt dışına gidiş yolu nedir ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
9
Favori
5.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Hocam, cok iyi üniversiteler genelde parayı düşünmeden kabullere karar veriyorlar, sonra kabul ettikleri arasında burs dağıtıyorlar. Ondan dolayı senin paranın olması kabul olasılığını değiştirmiyor. Ama ilk 50 deki üniversitelerden gelmene gerek yok, mesela Apple in en cok adam aldığı universite san Jose state University ve ilk 50 de degil(büyük ihtimalle 100 de de değildir)

Silikon vadisi cok pahali, ama büyük şirketler ona göre para oduyor. En büyük 5-10 şirkette çalışırsan parasal sorunun olmaz.(tabi bu özel jetle dünyayı gezebilirsin anlamına gelmiyor) Ortalama ve küçük şirketler büyüklerin yarisi kadar maaş veriyorlar. Mesela Appledaki mühendisler inteldekilerin 2 kati kazanıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    ücretli olursa 3.6 ile falan kabul alırım diye düşünüyordum ama öyle olmuyormuş. neyse yine de bölümde ilk 10'a girmeye çalışacağım. umarım iyi bir yerden kabul alırız.

bilgiler için çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A5D1A0F50 -- 10 Eylül 2016; 21:29:09 >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Hocam peki facebookta,googleda,apple da calısan insanlar aldıkları maaslarla san franciscoda ev alıp aile kurabiliyor mu ?quorada genelde bu konuda baya tartısma dönüyor.gercek anlamda ne kadar para geciyor burada calısan ortalama muhendislerin eline ? Paysa gibi sitelerde annual equity gibi kavramlar var katılım bonusu baska bonuslar vs maas sistemlerini anlatabilir misiniz bize kısaca.ornegin facebook annual equity olarak ortalama 109 bin dolar veriyormus 20 bin annual bonud 27 bin signing bonus base salary 144 bin dolar diyor.elimize ne kadar para geciyor ve biz bu parayla bahceli bir ev alabilir miyiz mesela 10 sene icinde ?

• Uplayalim kardeslerim abilerim.

• Up
  • Up.

• Arkadaslar bi sorun var. Simdi farzedelim ki su ilk 50 deki okullardan birine burslu girdik. Yuksek lisans veya master kapsaminda.Okurken calisma izni veriliyo mu? Veya Bunun icin unuversite sana para oduyomu?

• quote:

Orijinalden alıntı: hekatesredum

Arkadaslar bi sorun var. Simdi farzedelim ki su ilk 50 deki okullardan birine burslu girdik. Yuksek lisans veya master kapsaminda.Okurken calisma izni veriliyo mu? Veya Bunun icin unuversite sana para oduyomu?

Dostum programlara gore degisiyor sanirim. Butunlesik doktoralara basvurursan hem okul parasi odemiyorsun hem okul sana para veriyor sanirim.

• Michio KaKu M kullanıcısına yanıt
    Hocam,
    Soylediginiz rakamlardan gidersek:
    1) Sirketler ilk giriste sign on bonus adi altinda bir para veriyorlar. Bu bir defalik oldugundan konusmaya gerek yok. Tecrubenize gore 5k-150k$ arasi degisiyor ama genelde yeni mezunlara 5-20k arasi veriyorlar.
    2)Base salary 144k: Bu yillik ele gecen rakam. Yeni mezunlar 100-120k arasi ile baslar, doktora mezunlari 120-150k arasi baslar.(Genelde 120-135k arasidir).
    3) 20k annual bonus: senede bir verilen performansa bagli bonus, genelde 5-10k arasi olur. Facebook Google Apple gibi buyuk sirketler performansiniza gore ve seviyenize gore verirler bu parayi. 5-10 sene arasi tecrubeyle 20-30k arasi alabilirsiniz bu buyuk sirketlerde.
    4) Annual equity 109k: Bu sirketler size diyorki, sen bu sene iyi calistin. Al sana 109k lik hisse senedi. Ama bu hisse senedinin %25 ini tam 1 sene sonra alacaksin. Sonraki her sene de yine %25 alacaksin. Yani tam 1 yil sonra bundan faydalanmaya baslayacaksin ve son ceyregini de tam 4 sene sonra alacaksin. Arada sirketten cikarsan, aldigin kismi yanina kalir, almadigin kismi yanar.(Yani 2.5 sene sonra cikarsan yarisini almis olursun).

Bu annual equity yi her sene veriyorlar. Yani her sene 100 $ lik hisse aldiginizi varsayarsak, ilk sene sonunda 25$, ikinci sene 50$, ucuncu sene 75$, dorduncu ve sonraki senelerde 100$ almaya devam edersiniz.

Bu verdiginiz rakamlara gore, senelik elinize gecen para(facebook'un hissesinin yil icinde degismedigini varsayiyorum), toplamda 144+20+109=273k$ oluyor. Bu brut. Bunun ustunden bekarsaniz 100k-120k arasi bir vergi kesilir.(Evliyseniz ve tek maassa 80-100k arasi).

Burda belirtmem gereken onemli birsey var, bu senior muhendis maasi.(Facebook ozelinde senior=level 5). Yeni mezun(lisans ya da master) level3, doktora mezunu level4 olarak giriyor. Performansiniz iyiyse 2 senede bir kidem alabilirsiniz.(Facebook'da level6-7-8-9 vs var). Performansiniz ortalamaysa ama 6-7 sene level3 de kalabilirsiniz. Level 3 yaklasik 130-170k (brut)gibi bir para kazanir ortalamada.

Buyuk sirketler herkesin birgun senior muhendis olmasini bekler, ama seniordan yukari cikmaniz ileri duzey is yapmaniz durumunda olur(genelde research iceren).(Googleda tum muhendislerin %10-15 arasi kismi level6 ve yukarisinda mesela). Bu levellerda maaslar cok hizli artiyor.

Bir de, performansa gore, senior birisi 250k kazanirken, baska bir senior 350k kazanabilir. Mesela googleda level8(direktore denk) arkadas stok fiyatina gore 1-3 milyon arasi para kazaniyor senelik.

Bu soyledigim rakamlar Apple,Google,Facebook gibi sirketler icin gecerli. Mesela intelde bu maaslari 2ye bolmeniz gerekiyor ayni roller icin.(ust seviyeler icin 3e veya 4 e bolmeniz gerekiyor). Bu sirketler disinda bir sirkette senior muhendis bir arkadasim yillik brut 145k kazaniyor ve 6 sene tecrubesi+stanford masteri var.

Simdiye kadar konustugum maaslarin hepsi brut bu arada. Vergi dilimi kazanciniz arttikca arttigindan, brut 3 milyon kazanan biri, yaklasik 1.6 milyon aliyor nette. Brut 100k kazanan biri ise nette yaklasik 70k aliyor.

Bu buyuk sirketlerde, CEO seviyesi haric, diger yonetici seviyelerinin, yoneticilik yapmayan duz muhendis denkleri var. Mesela google ve facebookda level-8 muhendis, yonetici kadrosundaki direktore denk geliyor. Haklari, maaslari vs. birbirine cok benzer. Ama teknik duz muhendissen, insan yonetmene gerek yok, sadece teknik is yapiyorsun. Yonetici dengine gore de biraz daha fazla kazaniyorsun.(Ama en ust seviyelerde, VP ve SVP lerde, bu tersine donuyor).

Bu arada, ortalama bir muhendis icin level 5 uzerine cikmak hayal.

Simdi masraflara gelelim:
    Tek yasiyorsaniz, aylik 2-3k$ arasi+kira masrafiniz olur.(Kira yerine gore, 2+1 evler icin 2.8k ile 5k arasinda degisiyor, 1+1 evler icin de 2.2k ile 4k arasi degisiyor, bu araliklarin disinda ev bulabilirsiniz tabi ki, ama ortalamalar bu sekilde).
    Eger esiniz de yaninizdaysa bunun uzerine 1.5k daha ekleyin.

Ortalama bir ev 1 milyondan basliyor, 2.5 milyona kadar gidiyor. (Palo Alto disinda, palo altoda median 3.5 milyon). 1 milyona guzel ev bulunabilir. Burdan sonrasi senin hesabina kalmis, ev alinabilir mi alinamaz mi.

• quote:

Orijinalden alıntı: mghfreud

Hocam,
    1) Sirketler ilk giriste sign on bonus adi altinda bir para veriyorlar. Bu bir defalik oldugundan konusmaya gerek yok. Tecrubenize gore 5k-150k$ arasi degisiyor ama genelde yeni mezunlara 5-20k arasi veriyorlar.
    2)Base salary 144k: Bu yillik ele gecen rakam. Yeni mezunlar 100-120k arasi ile baslar, doktora mezunlari 120-150k arasi baslar.(Genelde 120-135k arasidir).
    3) 20k annual bonus: senede bir verilen performansa bagli bonus, genelde 5-10k arasi olur. Facebook Google Apple gibi buyuk sirketler performansiniza gore ve seviyenize gore verirler bu parayi. 5-10 sene arasi tecrubeyle 20-30k arasi alabilirsiniz bu buyuk sirketlerde.
    4) Annual equity 109k: Bu sirketler size diyorki, sen bu sene iyi calistin. Al sana 109k lik hisse senedi. Ama bu hisse senedinin %25 ini tam 1 sene sonra alacaksin. Sonraki her sene de yine %25 alacaksin. Yani tam 1 yil sonra bundan faydalanmaya baslayacaksin ve son ceyregini de tam 4 sene sonra alacaksin. Arada sirketten cikarsan, aldigin kismi yanina kalir, almadigin kismi yanar.(Yani 2.5 sene sonra cikarsan yarisini almis olursun).

Bu annual equity yi her sene veriyorlar. Yani her sene 100 $ lik hisse aldiginizi varsayarsak, ilk sene sonunda 25$, ikinci sene 50$, ucuncu sene 75$, dorduncu ve sonraki senelerde 100$ almaya devam edersiniz.

Bu verdiginiz rakamlara gore, senelik elinize gecen para(facebook'un hissesinin yil icinde degismedigini varsayiyorum), toplamda 144+20+109=273k$ oluyor. Bu brut. Bunun ustunden bekarsaniz 100k-120k arasi bir vergi kesilir.(Evliyseniz ve tek maassa 80-100k arasi).

Burda belirtmem gereken onemli birsey var, bu senior muhendis maasi.(Facebook ozelinde senior=level 5). Yeni mezun(lisans ya da master) level3, doktora mezunu level4 olarak giriyor. Performansiniz iyiyse 2 senede bir kidem alabilirsiniz.(Facebook'da level6-7-8-9 vs var). Performansiniz ortalamaysa ama 6-7 sene level3 de kalabilirsiniz. Level 3 yaklasik 130-170k (brut)gibi bir para kazanir ortalamada.

Buyuk sirketler herkesin birgun senior muhendis olmasini bekler, ama seniordan yukari cikmaniz ileri duzey is yapmaniz durumunda olur(genelde research iceren).(Googleda tum muhendislerin %10-15 arasi kismi level6 ve yukarisinda mesela). Bu levellerda maaslar cok hizli artiyor.

Bir de, performansa gore, senior birisi 250k kazanirken, baska bir senior 350k kazanabilir. Mesela googleda level8(direktore denk) arkadas stok fiyatina gore 1-3 milyon arasi para kazaniyor senelik.

Bu soyledigim rakamlar Apple,Google,Facebook gibi sirketler icin gecerli. Mesela intelde bu maaslari 2ye bolmeniz gerekiyor ayni roller icin.(ust seviyeler icin 3e veya 4 e bolmeniz gerekiyor). Bu sirketler disinda bir sirkette senior muhendis bir arkadasim yillik brut 145k kazaniyor ve 6 sene tecrubesi+stanford masteri var.

Simdiye kadar konustugum maaslarin hepsi brut bu arada. Vergi dilimi kazanciniz arttikca arttigindan, brut 3 milyon kazanan biri, yaklasik 1.6 milyon aliyor nette. Brut 100k kazanan biri ise nette yaklasik 70k aliyor.

Bu buyuk sirketlerde, CEO seviyesi haric, diger yonetici seviyelerinin, yoneticilik yapmayan duz muhendis denkleri var. Mesela google ve facebookda level-8 muhendis, yonetici kadrosundaki direktore denk geliyor. Haklari, maaslari vs. birbirine cok benzer. Ama teknik duz muhendissen, insan yonetmene gerek yok, sadece teknik is yapiyorsun. Yonetici dengine gore de biraz daha fazla kazaniyorsun.(Ama en ust seviyelerde, VP ve SVP lerde, bu tersine donuyor).

Tek yasiyorsaniz, aylik 2-3k$ arasi+kira masrafiniz olur.(Kira yerine gore, 2+1 evler icin 2.8k ile 5k arasinda degisiyor, 1+1 evler icin de 2.2k ile 4k arasi degisiyor, bu araliklarin disinda ev bulabilirsiniz tabi ki, ama ortalamalar bu sekilde).

Ortalama bir ev 1 milyondan basliyor, 2.5 milyona kadar gidiyor. (Palo Alto disinda, palo altoda median 3.5 milyon). 1 milyona guzel ev bulunabilir. Burdan sonrasi senin hesabina kalmis, ev alinabilir mi alinamaz mi.

Bu sanırım spesifik olarak Bilgisayar Mühendisliği-Silikon vadisi-Abd ile ilgili.

Peki şöyle birşey sorsam sizlere ,

Diyelim Boğaziçi'nde Mühendislik okuduk. Sonrasında ilk 50 de olan bir üniversitede Alanımızla alakalı master yaparsak mı daha iyi olur yoksa 5-6 sene hiç master yapmayıp sonra MBA'e gidersek mi ?

Ben ingiltere'de yapmak isterim ve ailem tek seferlik ücreti karşılayabilir. Yaklaşık ikisi de 150 milyar civarı tutuyor toplamda (1 sene sürüyor ingiltere'de masterlar)

Ben üniversiteyi biraz geç bitireceğim, 25 te mezunum, mezun olur olmaz manchester university gibi bir yerde Yüksek lisans yapıp sonra TÜrkiye'de çalışmaya başlamak istiyorum. İleride de duruma göre Boğaziçi veya Koç'ta MBA yapabilirim. Fakat kafamı kurcalayan şey bu 140 milyarlık fatura. http://www.ceas.manchester.ac.uk/study/postgraduate-taught/advancedchemicalengineering1yearmsc/factfile/?code=07354
    Şurada yazdığına göre 21.000 sterlin senelik. Benim de harcamam 14.000 olsa yaklaşık 35.000 sterlin yapıyor.Ortalamam 3.40 civar kabul edilme ihtimalim olabilir inşallah.

Ne düşünüyorsunuz ? Sizce bu para Mühendislik masterı için mi verilmeli yoksa ileride MBA için mi ?

• Bu senin mesleginden ne bekledigine bagli. Muhendislik yapmak istiyor musun? Eger isrtiyorsan MBA yapma, istemiyorsan, lisansi bitirir bitirmez mba yap.

• quote:

Bu senin mesleginden ne bekledigine bagli. Muhendislik yapmak istiyor musun? Eger isrtiyorsan MBA yapma, istemiyorsan, lisansi bitirir bitirmez mba yap.

Hocam açıkçası ben Türkiye'de oldukça iyi bir pozisyona gelip iyi para kazanmak istiyorum. Amacım bu. Meslekte kendimi geliştirerek mi olur veya Mühendislik yapmayarak mı olur bilemiyorum.
    Abd'de yaşamak pek istemiyorum çünkü deli gibi çalışıp silikon vadisine girseniz bile düzgün bir ev alamıyor, iyi bir yaşam kuramıyorsunuz. Türkiye'de ise çoğu iyi mühendis veya orta düzey yönetici 10 bin lira üstünde para alıyor, oldukça iyi bir mebla.

Ailemin tek seferlik bu eğitimimi karşılayabilecek durumu var. Acaba Mühendislik bittikten sonra hiç yüksek falan yapmayıp 4-5 sene çalışıp mba mi yoksa yurtdışında yüksek yapıp burada boun veya koç'ta mba mi. Her şekilde mba yapmayı düşünüyorum fakat hangi kariyer yolu daha iyi olur bilemiyorum.

• quote:

Hocam,

hocam çok teşekkürler çok faydalı oldu yazınız.sadece şurası kafamı karıştırdı annual equity 109k dedik.bu paraya 4 sene sonunda mı ulaşıyorum ? ya da her 1 sene sonunda 109 k mı alıyorum ? ya da 4 sene sonunda 436 k mı alıyorum ? her sene 109 k nın 4 te 1ini mi alıyorum ?

• Murat Kargan kullanıcısına yanıt
    Hocam,
    1) Eger sadece para icin birseyler yapiyorsaniz buyuk ihtimalle iyi yerlere gelemeyeceksiniz. Iyi yerlere gelmek icin kendini adaman lazim.
    2) Turkiyede 10-15k TL kazanmak icin mastera ya da mba e gerek yok. Benim tanidigim arkadaslar 6-8 sene tecrubeyle(ODTU, Bogazici vb mezunlari) 8-15 arasi aliyor genelde(10k civarinda buyuk cogunlugu). Master yapani da var yapmayani da bunlarin arasinda.

3) Silikon vadisi cok guzel yer, havasi cok iyi, yaptigin isleri baya tatmin edici, aldigin para tatmin edici. Niye iyi yasam kuramayacagini anlayamadim. Benim arkadaslarim kari koca 4 senedir burda calisiyorlar, 2 senedir senior posizyonundalar facebookda, gecen sene 1.4 milyona ev aldilar.(Tabi ki kredi aldilar ama turkiyede de kredi almak zorundasin). Ev disindaki seyler de turkiyeye gore pahali degil, hatta cogu ucuz. Burada senior muhendisin hayat standardi(buyuk sirketlerdekiler icin konusuyorum), turkiyede direktor seviyesindeki adamlar ile ayni malesef.

Ben halimden cok memnunum. Yaptigim seyi milyarlarca insan kullaniyor. Teknik olarak gelismis isler yapiyoruz. Muhendis olarak bunlar seni tatmin etmeyecekse zaten meslek secimin yanlis.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.