Şimdi Ara

Boun, Bilkent vs mezunlarının yurt dışına gidiş yolu nedir ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
9
Favori
5.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: CThirty

Konu sahibi arkadasin yapabilcegi en garanti yol yukarda soylendigi gibi Amerika'ya direk doktoraya basvurmak. Direk doktoralarda yol ustunde giderken master alabiliyorsunuz. Yani 2 yil sonunda 10 ders verip coursework olarak ya da 7 ders verip tez yazarak master a hak kazanabilirsiniz. Ms title'ini alirsiniz. Sonrada cekip gidersen kimse dur gidemezsin diyemez.

Ancaak. Bu etik bir yol degil. Ornegin ben doktoraya geldim buraya, ilk senemde hocam bana bir cok yatirim yapti ve kendimi gelistirdim. Devaminda da yayinlar, arastirmalar yaparak hem hocaniza hem okulunuza katkida bulunmaniz lazim. Boylece size yatirilan yatirimin hakkini vermis olursunuz. Tamamen etikle ilgili bir sey. Ha bunun yaninda doktoraya kabul alip masterdan sonra ayrilmak zorunda kalan da cok oluyor. Ornegin hocayla anlasamiyor, ya da hoca ileriki yillar icin sizin asistanliginizi odeyecek para bulamiyor. Gule gule diyorlar.

Simdi bir bilinmeyene deginelim. O da su master ogrencilerinin cogu da asistanlik aliyor. Okullarda bir cok teaching ya da research asistanligi pozisyonlari oluyor. Bunlari ilk once doktora ogrencileriyle dolduruyorlar. Kalan pozisyonlari master ogrencileriyle. Benim buraya master ogrencisi olarak gelip asistan olarak calisip para odemeyen bir cok arkadasim var. Zaten Amerika'da burs diye dusunmeyin bu isi. Burs dediginiz size fullbrighttan, mebden calismasan da verilen paralar. Tabiki Amerika'daki okul sana durduk yere al bu para senin bedava oku demiyor. Benim bahsettigim tamamen asistan olarak calismayla ilgili. Yani kisacasi master+asistanlik pozisyonlarina basvurabilirsin.

Hintlilerle ilgili sikinti su, adamlar cok yuksek ortalamalarla basvuruyolar. Bizim ODTU, Bogazici, Bilkent vs okullarda 3.90 alan adamin dunyada altindan kalkamayacagi hic bir is, yuksek lisansinda basarili olamayacagi hic bir okul yoktur benim fikrime gore. Ancak Amerikan universitelerinde basvurulari degerlendiren adamlar bu okullarda zor not verildigini malesef bilmiyor. Iyi okul demek daha zor not alinir demek degil. Malesef nedense bizim universitelerimizdeki hocalar bizim sanslarimizi dusuruyolar cok dusuk ortalamalar vererek. Bu konuda biraz kafa yorsalar yurt disina cok daha fazla ogrenci gonderebiliriz.

Hocam bir de eğer arge alanında veya saha mühendisi olmak istiyorsak masterin gerekliliği veya bize katacağı şeyler nelerdir? Bir de Bilkent vb okullarda lisans bitirip USAde is bulma şansımız düşük mü olur, veya bulsak iyi bir iş mi olur bu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• isvicresiz bilim adami kullanıcısına yanıt
    lisans bitirip gitmen çok zor.
    şöyle, senin mesela amerika'da çalışma izni alabilmen için bir şirketin sana sponsor olması gerekiyor.
    sponsor olurken senin sigortanı yapacak, bürokrasiyle uğraşacak ve us devletine senin başvurduğun pozisyonu başka hiçbir amerikan vatandaşının yapamayacağını kanıtlaması gerekiyor.
    lisans mezunu da bu farkı yaratamıyor o kadar benim anladığım kadarıyla.

ama master veya phd ile özelleşerek o işi sadece ben yaparım olayına girebilirsin.

bir de abd'de 2 yıllık 4 yıllık, master ve phd okuyanlara abd OPT denen okuduktan sonraki bir yıl çalışma iznini veriyor.
    bu arada bir şirkete kapak atıp çalışırsan o süre bittiğinde şirket sana sponsor çok rahat olabilir, genel olarak inasnlar böyle yapıyor bildiğim kadarıyla.

@CThirty hocam katılıyorum son paragrafta yazdığınıza.Artık personal statement'ta belirtmek lazım öyle şeyleri.

Artık ben o kadar baydım ki siyasi olaylardan, hiç gerek yok top 100e falan herhangi bi dandik state'e gidip oranın kralı olasım var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zenginoldum -- 3 Eylül 2016; 21:54:58 >

• CThirty kullanıcısına yanıt
    Hocam etik olarak sorun oldugunu dusunmuyorum, mesela Stanford elektrik muhendisligi master ve doktora programina her sen 200-250 kisi aliyor(bunlarin yarisi burslu geliyor calismak zorunda degil, digerleri de genelde dışardan burslu), ama doktora icin yaklasik 80-100 kisilik yer var, gerisi endustriye gitmek zorunda. Adamlarin zaten kendileri misyon edinmis silikon vadisine adam yetistirmeyi.

Bu arada amerikadaki universiteler (en azindan MIT Stanford Berkeley gibi universiteler) Odtu Bogazici Bilkenti cok iyi biliyorlar. soylediginiz gibi bir tanimama problemi yok.

Orijinalden alıntı: mghfreud

Hocam etik olarak sorun oldugunu dusunmuyorum, mesela Stanford elektrik muhendisligi master ve doktora programina her sen 200-250 kisi aliyor(bunlarin yarisi burslu geliyor calismak zorunda degil, digerleri de genelde dışardan burslu), ama doktora icin yaklasik 80-100 kisilik yer var, gerisi endustriye gitmek zorunda. Adamlarin zaten kendileri misyon edinmis silikon vadisine adam yetistirmeyi.

Bu arada amerikadaki universiteler (en azindan MIT Stanford Berkeley gibi universiteler) Odtu Bogazici Bilkenti cok iyi biliyorlar. soylediginiz gibi bir tanimama problemi yok.

Evet burslu geliyorlar ama sana bursu veren direk olarak Standford'un kendisi degil cogu zaman. Zaten baska yerden bursunun olmasi okuldan kabul almani oldukca kolaylastiriyo. Cunku okul bu ogrenciye asistanlik pozisyonu saglamak zorunda kalmiyor, ayrica okul ucretinin odenecegi de garanti oluyor.

Etik olarak sikinti duruma gore var. Ornegin ben bazi konularda uzmanim ve o alanlarla ilgili derslerin asistanligini benden iyi yapabilcek birisi yok. Sirf o derslerde asistan olmak icin ekstra dersler almak zorunda kaldim ve bunun sonucunda 4 yillik funding im okul tarafindan garantilendi. Eger ben masteri alip birakip gidersem, o dersleri alacak ogrencilere yardimci olabilcek adam kalmayacak ve hocalar cok zor duruma dusucek. Bunun yaninda hocalar surekli publication yapmak ister, ve ogrencilerini kendi alanlarinda gelistirir. Sen hic bi katkida bulunmadan cekip gidersen hocanin 1-2 yillik sana verdigi emegi yiyip gitmis olursun.

Yani bunlar zorunlu seyler degil, gidersen de hic bisi olmaz. Ama etik degerler/verilen emekler onemli seylerdir. Soyle dusunun ben boyle bir sey yapsam, benim gibi 2-3 Turk daha yapsa, okul bir daha Turk ogrencilere on yargi ile bakacaktir, ve tercihlerini onlardan yana daha az kullanacaktir.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhur beste

Muhendislikte maalesef 3.4-3.5 gpa'e tam burs (tuition+stipend) veren okul yok gibi bir sey (cok spesifik bir ogrenci olmadigin surece). Turkiye'de muhendislik zor goruluyor ama aslinda applied bir alan, phd'ye muhendislikte tam burslu kabul alanlarin medyan gpa'leri 3.80 civari oluyor. Amerikan vatandasi olmadigimiz icin loan da alamiyoruz, kisacasi lisansta kopek gibi calismak lazim tam burs icin.

Fullbright'ta turkiyeye geri donme zorunlulugu var bu arada, zaten su son darbeden sonra bayagi sikintili bir hale girdi (hatta bu seneki burslari iptal ettiler). Neticede amerikan devletiyle bagintili bir burs, abd'ye posta koyarsan o da sona boyle koyar :D

Fulbright bursları devam ediyor. İptal edilen AB nin verdiği Jean Monnet programı.

3.9 üstü hocam.referansların da ıyıyse böyle ortalamayla MIT, Stanford, Berkeleye gelebiliyorsun. Ama biraz daha kötü ortalaman olsa bile ilk 50 deki üniversitelere gelebilirsin. İlk 50-100 deki üniversitelere geldiysen masterdan sonra iş bulmak çok kolay. MIT ile 50. Üniversiteden mezun adam yaklaşık aynı paraya başliyor işe.

hocam ilk 50-100 aralığındaki okullara ya da ıvy league te olmayan 20-30 gibi sıralamalarda olan okullara kabul almamız için ne kadarlık bir ortalama lazım minimum ? örneğin ben bilkent bilgisayardayım bana ne lazım ? bir de stanford bilkent odtü boğaziçini biliyor demişsiniz bu 3 üne eşit gözüyle mi bakıyor özellikle bilgisayar mühendisliği alanında stanford bilkent daha iyi ya da odtü daha iyi filan der mi merak ediyorum.

• Michio KaKu M kullanıcısına yanıt
    Hocam ben elektrik mühendisliği mezunuyum. Bilgisayarın tanınırlıgıyla ilgili bilgim Türk arkadaşların söylendiği(ve etrafımda gördüğüm) kadarıyla şöyle: odtu ya da bılkent bılgısyar bolumlerinin aynı unıversıtelerın elektrik bolumlerı kadar ıyı olduğu düşünülmüyor. Bu nedenle her sene bu iyi üniversitelerin elektriğine Türkiye'den 10 civarı kişi gelirken bilgisayarda bir kişi bile gelemeyebiliyor. Odtu ve Bilkent bilgisayarın birincileri bile 10-30 arası üniversitelere gidebiliyorlar. Ama Bilkent'in bilgisayarı odtununkınden biraz daha iyi bu anlamda.

Kabul almaya gelince, tek etken not ortalaması degıl, denklemdeki değişkenlerden biri(önemli biri tabi). Aldığın referanslar da çok önemli. Bunun yanında çalışmak istediğin alanın bile etkisi var. Bu kabul olaylarını, senın başvurunu inceleyen adamın o günkü pisikolojisi bile etkiliyor.

Ne kadar ortalama gerektiğini bilmiyorum ama benim silikon vadisinde çalışan tanıdıklarımın genelde 3.5 üstü ortalamaları. Birkaç tane 3-3.5 arası olan var sadece.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Hocam ben elektrik mühendisliği mezunuyum. Bilgisayarın tanınırlıgıyla ilgili bilgim Türk arkadaşların söylendiği(ve etrafımda gördüğüm) kadarıyla şöyle: odtu ya da bılkent bılgısyar bolumlerinin aynı unıversıtelerın elektrik bolumlerı kadar ıyı olduğu düşünülmüyor. Bu nedenle her sene bu iyi üniversitelerin elektriğine Türkiye'den 10 civarı kişi gelirken bilgisayarda bir kişi bile gelemeyebiliyor. Odtu ve Bilkent bilgisayarın birincileri bile 10-30 arası üniversitelere gidebiliyorlar. Ama Bilkent'in bilgisayarı odtununkınden biraz daha iyi bu anlamda.

Kabul almaya gelince, tek etken not ortalaması degıl, denklemdeki değişkenlerden biri(önemli biri tabi). Aldığın referanslar da çok önemli. Bunun yanında çalışmak istediğin alanın bile etkisi var. Bu kabul olaylarını, senın başvurunu inceleyen adamın o günkü pisikolojisi bile etkiliyor.

Ne kadar ortalama gerektiğini bilmiyorum ama benim silikon vadisinde çalışan tanıdıklarımın genelde 3.5 üstü ortalamaları. Birkaç tane 3-3.5 arası olan var sadece.

Aynen hocam ee ciler daha fazla gidiyor belki bilkent ve odtu ee bolumlerinde stanford mezunu cok hoca olmasından da kaynaklanıyor olabilir.sırf bu faktor nedenile ee ye gecmem mantıklı olmaz degil mi ? Data science,AI,machine learning gibi alanları daha önde goruyorum ve yazılım sektorundeki projeler,gelismeler daha cok cekiyor beni ama siz ee cok saglam ordan bilgisayara kayarsın filan bu fırsatı kacırma mı dersiniz fikrinizi merak ediyorum suan bir tercih yapacak olsanız Ee mi okurdunuz Cs mi bilkent ya da odtu de ?

• Arkadaslar ve abiler ,cok tesekkurler sizin verdiginiz cevaplar ve arastirmalarla oldukca bilgi sahibi oldum.
    benim son bir sorum daha olacak,

Yurtdisinda herhangi bir sekilde teknik bir master yaptigimizda(direkt veya phd birakarak ) veya MBA yaptigimizda ilk 100 de ki bir okulda ; yurtdisinda bize calisma sansi veriyorlar mi ? Bazi ulkeler masterdan sonra 1-2 sene calisma izni veriyor diye duymustum dogru mu ? Abd veya ingilterede var midir bu durum ?

Hocam ben bu dediginizi yaptim( cok iyi universitede ee masteri yapip, 5 sene mikroelektronik alaninda calisip yazilima gectim, yaklaşık 3 senelik kariyer/kıdem kaybederek). Para ve kariyer olarak 30. Universiteden gelenle 1 den gelenin cok farki yok. Aldiklari egitim kalitesi de cok yakın birbirine. Ben simdi universite tercihi yapıyor olsam kesin cs secerdim. Ama bu benim ilgimi çeken alanların bilgisayar alaninda olmasından dolayı. Yani azıcık daha iyi universitede maater doktora yapmak icin istediğim alani değiştirmezdim. Sonradan zarariniza olur.

Amerikada mühendislik okursan(master veya doktora) bitirince 3 sene çalışabiliyorsun.(1+2 yıl, ilk yıldan sonra uzatman gerekiyor ama bu uzatma olayi cok kolay)

-greencard'a başvurduğumuzda öğrenci veya turist vizesi almakta zorluk yaşanıyor mu?

-yüksek lisansa gittiğimiz okulun eyaleti abd'deki çalışma hayatımızı nasıl etkiler? örneğin ohio'da okuyan ohio'da, texas'ta okuyan texas'ta kalır büyük ihtimalle gibi bir durum var mı?

teşekkürler cevaplar için hocamlar, konu on numara.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zenginoldum -- 9 Eylül 2016; 14:49:36 >

Amerikada mühendislik okursan(master veya doktora) bitirince 3 sene çalışabiliyorsun.(1+2 yıl, ilk yıldan sonra uzatman gerekiyor ama bu uzatma olayi cok kolay)

Hocam Tezli veya tezsiz yüksek lisans, veya MBA yaptığımızda da ne olursa olsun çalışma iznimiz oluyor mu 1-2 sene ? Eğer çalışma izini alabiliyor ise master yapan birisi, sonrasında iyi bir şirket onu beğendiğinde kalıcı olarak da kalabilir çünkü.

Bunun cevabını bilen var mı kesin olarak ?

Orijinalden alıntı: neS aY miyilkraF

Takip. Super konu.
    Bilgi veren hocalara cok tesekkurler

Güzel bir konu olacak inşallah.

Bu yüksek lisans- yurt dışına gitme olayları nedense pek fazla araştırılamıyor internette. Öznel ve değişken bir durum. Herkes farklı bir şey yazabiliyor sitelerde. Bu sebeple bu konu umarım ben dahil herkese yararlı olur.

Bilgili abi ve ablalarımıza tekrardan çok teşekkürler.
    Hocam tezli ya da tezsiz farketmiyor. MBA yapınca bu izni veriyorlar mı bilmiyorum ama mühendislik eğitimine veriyorlar. Bu izni 3 seneye kadar uzatabiliyorsun. Bundan sonra da işçi vizesi ya da geren card alman gerekiyor. Geren cardi almak için science technology math alanlarından birinde olman gerekiyor. İşci vizesi için de kura sistemi var, su ara kuranın çıkma olasılığı %33 ve kura senede bir çekiliyor. İşci vizesinin de 6 sene limiti var. İşçi vizesine başvurmak için Amerika'da egitim almış olmak gerekmiyor bu arada.

Amerıkada eyaletler arası sınırlama yok, bu çalışma hakkını kullanmak için. Birkaç arkadasım var mesela, MIT de doktora yapmış suan silikon vadısınde bu çalışma hakkını kullanan.

hocam stanford veya MIT'den ücretli kabul almak için min kaç cgpa lazım? 3.6 üstü yeter mi? bilkent bilgisayardayım. gerçi şuan 2. sınıftayım daha da yükseltme şansım var. ama bu ortalamaya Ivy League'den phd kabulu alma şansım yok sanırım.

abd en büyük hayallerimden biri ama ilk 50'den kabul alamazsam bilkent veya odtü'de master + doktoraya devam edip savunma sanayi firmalarından birine gireyim diyorum. saçma bir düşünce mi acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A5D1A0F50 -- 10 Eylül 2016; 17:39:15 >
  • Hocam stanford veya MİT'e bölüm birincisi olsan bile gelememe olasılığın yüksek. Eğer 3.6 ortalaman varsa, 0 dan yüksek olasılığının olabilmesi için, birkaç tane journal basmis olman lazım. Benim gördüğüm kadarıyla buralara gelenler bölümlerinde ilk 3 de ve lisans zamanı da Research yapmaya çalışmış kişiler genelde.

Bir de mit stanford berkeley cok fazla başvuru alıyor, cok iyi olsan bile, başvurunu değerlendiren adamın o gün keyfi yoksa olmayabilir, çünkü ayni ya da daha iyi qualification da birsuru insan başvuruyor.

Zaten buralar gelince, Türkiye'de(ODTÜ'de ve Bilkent'te) acıkara en iyi öğrenciyken, burda ortalama olduğunu anlıyorsun. Herkes cok iyi.(mit stanford berkeley den bahsediyorum)

İlk 100de bir üniversiteye gelmek kolay burdaki.(kolay derken yine 3.5 uzeri ortalama ve iyi referanslar lazim). Bu okullara gelince Apple Google Facebook da çalışma olasılığın baya yüksek. Apple Google Facebook un kariyer fırsatları da Türkiye'deki savunma sanayiyle karşılastirilmaz. Bence gelebiliyorsan gel.

• mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Hocam ücretli master şansımda mı yok? Ailem masrafları karşılayabiliyor. Stanford, MIT hep hayalimdi. 3.8 civarı ile mezun olmayı hedef koydum. Bu sene çok çalışacağım. Çok çalışmak dışında beni farklı kılan bir özelliğim de yok. ilk 50'de bir okuldan phd kabulü almak varken, parayla top 10'da bir okulda master yapmak mantıksız mı olur?

Birde silikon vadisinde hayat çok pahalı olduğu için insanlar başka yerlere girmeye çalışıyormuş. Çok rahat bir hayatın olmaz diyolar. Tabii ömür boyu bir firmada çalışan olmak da istemiyorum. İleride projelerim olursa kendi işimi kurmak isterim.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.