Şimdi Ara

Bir mantık-zeka sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.562
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Soruyu bir tanıdık sordu , o da bilmiyor cevabı.

Şimdi 3 arkadaş 30 liralık bir eşya almaya gidiyor. Her biri 10'ar lira vererek bu eşyayı alıyorlar. Sonra dükkan sahibi bu eşyayı aslında biz 25 liraya satıyorduk deyip çırağına 30 liranın 5 lirasını verip 3 arkadaşa geri vermesini söylüyor. Çırak 3 arkadaşa 1'er lira verip 2 lirayı cebine atıyor.

Şimdi başlangıça her bir arkadaş 10'ar lira vermişti. Çırak 1 er liralarını geri verince her bir arkadaş 9 lira vermiş oluyor . 9x3=27 lira + 2 lirayı çırak cebine atmıştı 27+2=29 etti. Geri kalan 1 TL ne oldu ?

Sorunun cevabı matematiksel olarak değil (yani 25/3 , 5/3 gibi) mantıklı bir açıklama olmalı.

• Hay ben bu dükkan sahibinin.

Merak ettim, takip.
  • Bu konuyu 7-8 ay once acmistim magara demislerdi bu arada soru sasitmacali degilde yanlis o yuzden sizde yanlis buluyorsunuz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://forum.donanimhaber.com/m_41104116/tm.htm
    Yıl olmuş 2013..
    Konu kilit,forum kapanabilir
  • Dostum çocuklar 9 lira vermiş olmuyor. Çocuklar toplamda 25 lira veriyor 2 lira da çıkarta etti mi 27. 3 lirayı da çırak çocuklara geri verdi zaten 30 yapıyo. Ne saçma soru bu arkadaş. Ortada mantık falan yok tamamen anlatım hatası var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geri kalan bir tl 0.33333 olarak bölüşüldü .
  • Son durumda kasada 25 lira , çırakta 2 lira , çocuklarda 3 lira var. Yani o çıraktaki 2 lira zaten çocukların verdiği 27 liranın içinde. Yani çırakta 2 lira kasada 25 lira çocuklarda 1 er lira topla 30 etti.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Soru yazmak için yapay zeka
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • tamam saolun
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spiritbreakerr

tamam saolun

sorunun cevabı kesinlikle benim yazdığımdır. yok efendim 1 lira 3 e bölündü falan onlar uydurmasyon
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdamBaliKokusu

quote:

tamam saolun

sorunun cevabı kesinlikle benim yazdığımdır. yok efendim 1 lira 3 e bölündü falan onlar uydurmasyon

e iyide sonuçta mal eskiden kişi başı 10 liraydı yani toplamda 30 liraydı. Ama gerçekte dükkan sahibi diyorki toplamda 25 lira buda kişi başı 8.333.. eder ama adamların cebinden 10 lira çıktı çırak ise sadece 1 lirasını verdi. Sonuçta çırak adamların parasını tam olarak vermiyorki. Cebe atıyor yani tplam hesaba bu soruda yapılan hesap uymuyor zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: karasimsek06

quote:

quote:

tamam saolun

e iyide sonuçta mal eskiden kişi başı 10 liraydı yani toplamda 30 liraydı. Ama gerçekte dükkan sahibi diyorki toplamda 25 lira buda kişi başı 8.333.. eder ama adamların cebinden 10 lira çıktı çırak ise sadece 1 lirasını verdi. Sonuçta çırak adamların parasını tam olarak vermiyorki. Cebe atıyor yani tplam hesaba bu soruda yapılan hesap uymuyor zaten.

Şöyle düşünelim.

1. durum. Kasada 0 lira var - gençlerde 30 lira var
    2. durum kasada 30 lira var - gençlerde 0 lira var
    3. durum kasada 25 lira var - çırakta 5 lira var
    4. durum kasada 25 lira var - çırakta 2 lira var çocuklarda 3 lira var. ( bak tam burda tüm paraları topla 30 ediyor işte)

Siz burda hata yapıyorsunuz. Son durumda Çocukların her biri 9 lira vermiş oluyor. yani kasada 27 lira var ( kasadaki paranın 2 lirası çırakta). 3 lirayıda çırak bunlara vermişti. Son durumda Kasada 25 lira, çırakta 2 lira , çocuklarda 3 lira var. Siz çıraktaki parayı kasadaki paradan bağımsız görüyorsunuz halbuki çıraktaki para zaten 3x9 = 27 liranın içinde olan bir para. Biraz karışık olabilir bir kaç kere okuyun özellikle kalın kısmı anlarsınız

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: karasimsek06

quote:

quote:

tamam saolun

Şöyle düşünelim.

1. durum. Kasada 0 lira var - gençlerde 30 lira var
    2. durum kasada 30 lira var - gençlerde 0 lira var
    3. durum kasada 25 lira var - çırakta 5 lira var
    4. durum kasada 25 lira var - çırakta 2 lira var çocuklarda 3 lira var. ( bak tam burda tüm paraları topla 30 ediyor işte)

Siz burda hata yapıyorsunuz. Son durumda Çocukların her biri 9 lira vermiş oluyor. yani kasada 27 lira var ( kasadaki paranın 2 lirası çırakta). 3 lirayıda çırak bunlara vermişti. Son durumda Kasada 25 lira, çırakta 2 lira , çocuklarda 3 lira var. Siz çıraktaki parayı kasadaki paradan bağımsız görüyorsunuz halbuki çıraktaki para zaten 3x9 = 27 liranın içinde olan bir para. Biraz karışık olabilir bir kaç kere okuyun özellikle kalın kısmı anlarsınız

nokta atışı :D

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.