Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
440
Cevap
20
Favori
9.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: _otay_

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE]
    renklerin dalga boyları olduklarından dolayı dediğiniz şey imkansız

+1 konu kilit

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşım bir şeyi ne neden anlamak istemiyorsunuz?

Ben o dalgadaki renkleri şöyle algılıyorum sen böyle algılıyorsun diyorum.
  • Renk körlüğü testini hiç mi duymadınız? Ayrıca 7-10 yaş grubu burayı terketsin lütfen. Saçma sapan mesajlar atıyorlar, belli ki bu konuyu okudukça psikolojileri bozuluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

sanmıyorum

Herkes böyle düşünebilir ben bile böyle düşünüyorum ama farklı olma olasılığı da olamaz mı ki?

Belki senin yazdığın soruyu ben farklı okuyorum sende benim yazdıklarımı okuyorsun ama aslında belkide ben senin gözünde bambaşka görünen birşeyler yazdım ya da senin insan diye gördüğün şekli kabul ettiğin şekli başkası farklı görüp farklı kabul edebilir bu işin sonu korkunç eğer mesleğin bunlarla ilgili değilse fizikçi,psikatri(üni araştırma görevlilerinden bahsediyorum) salla sonu korkunç çünkü zarar görürsün.sorduğun şeyi anladım ama sen sorarken başkasının başka bir şey görüp cevap verebiliceğini ve seninde bu cevabı başka şekilde okuyabiliceğin aklına gelmedi mi(sadece renkler olmaz o ve çoğu ergenlik dönemindeki arkadaşlar 12-24 yaş arası böyle şeyler düşünür genelde bizde renk değilde görüntü olarak düşünmüştüm , dalga geçicek sanarken o da anlatmaya başlamıştı bende düşünmüştüm bunu felan demişti . olabiliyor öyle)

• Herkes ben de düşündüm demiş; kafa boş, düşünsen ne olacak en temel fizyoloji bilgilere bile sahip değilsin , bir kitap açıp okumaktan acizsin bir de 'görüş' belirtiyorsun.Renk körlüğünü kabul etmişssin diyorsun ki receptor farklı çalışıyor .Lisede sofistleri okuyan gelmiş bir de .. Aman neyse kolay gelsin iyi geyik döner bu kafayla ama fazla yakmayın kafayı.
  • Ben renklerin olabileceğinden bahsettim.

Koku, renk gibi düşünülebilinir de farklı okuma imkanı olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ibracadabra10

Herkes ben de düşündüm demiş; kafa boş, düşünsen ne olacak en temel fizyoloji bilgilere bile sahip değilsin , bir kitap açıp okumaktan acizsin bir de 'görüş' belirtiyorsun.Renk körlüğünü kabul etmişssin diyorsun ki receptor farklı çalışıyor .Lisede sofistleri okuyan gelmiş bir de .. Aman neyse kolay gelsin iyi geyik döner bu kafayla ama fazla yakmayın kafayı.

Güzel artislik yaptın hiç bir şey belirtmedin.

Oraya koskoca düşüncülerinizi yazın dedim demek senin düşüncelerin artistlik yapıp gitmeyi düşünmekmiş.
  • quote:

Ben renklerin olabileceğinden bahsettim.

Koku, renk gibi düşünülebilinir de farklı okuma imkanı olmaz.

ne biliyon benim burdan selam yolluyorum belki sende kendine iyi bak anlıyorsun mana olarak ikisinede tamam diye cevap verebilirsin nasıl bu kadar eminsin sen psikoloji denilen dalın bir roman kitabı kalınlığında değilde doktorların okuduğu doktor olmak için kitaplardan çok daha fazla olduğunu biliyor musun ? renkler farklı olabilir diyorsun ama yazılar olamaz diyorsun hani bunu nasıl diyorsun ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Donanım Rehberi -- 9 Nisan 2014; 17:54:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahmutzahitcelik

quote:

Orijinalden alıntı: nfsworld

quote:

Orijinalden alıntı: mahmutzahitcelik

quote:

Orijinalden alıntı: nfsworld

quote:

Orijinalden alıntı: lithiium

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

Ben anlayamadım

Diyelim senin denize baktıgında gordugun renk ortadakı ve mavı dıye adlandırıyorsun.

Ben denize bakınca aslında senın kırmızı dıye adlandırgın rengı goruyor olayım.Ama ben ona mavı dıyorum.Yanı senın kırmızı gordugun renge mavı dıyorum.Ama ben mavı olarak gordugun denıze bakınca zaten kırmızı goruyorum.Dogal olarak kırmızı olarak gordugunude ben mavı goruyorum.

Şimdi gittik denize baktık.

Sen mavı renk olarak gordun,ben kırmızı renk.

Sonra geldık kagıda baktık.Sen mavı olarak gordugun rengı gosterdın.Yanı ortadakı rengi.

Bense kırmızı olarak gormustum denızı.Kagıda bakınca kırmızı olarak gordugum renk yıne ortadakı olacak.Yanı senın mavı gordugun renk.

Ikımızde farklı renkler gormus olacagız ama burda ısaret ettıgımız renk yıne ortadakı olacak.

Yanı bunu anlayamayız.

Kirmizi gordugun seyi niye mavi isaretliyorsun peki?

Mavi ve Kirmizi bir renk. Renklere isim veren insanlar.

Deniz i mavi goruyorsan Cevap mavidir.

Kirmizi goruyorsan Kirmizidir.

Eger sana mavi renk kirmizi diye ogretilseydi sen sadece ismini kirmizi bilirdin renk yine mavidir.

Dedigim Anlasilmistir umarim. En basit sekliyle boyle anlatilabilir. İsimler sadece onlari niteler, gozumuz farkli birsey gorseydi renk koru olurduk zaten.

Ynı seyi diyoruz kardes.

Maviyi neden kırmızı ısaretlıyorum?Cunku senin ortadakı gordugun renk yanı mavı dedıgın renge baktıgımda aslında ben senın kırmızı dıye adlandırdıgın rengı goruyorum ama ben ona mavı dıyorum demek.

Sen denıze bakınca belkı benım kırmızı dıye adlandırdıgım rengı goruyorsundur ama ben ona mavı dıyorumdur.Ama bunu burdakı renklere bakarak kıyaslayamayız cunku burda da farklı goruruz.

Yani biz farklı renk gorsekte bunu kıyaslamanın ımkanı yok demek.

alakası yok, yukarıda yazdıklarımı okuyabilirsin

Renk fiziksel bir olay değildir,insan algısı ile ilgili bir şeydir.

Yukarıdaki gri renkler aynı tonda mı farklı tonda mı?

• Evet doğru söylüyorsun. İnsanlar maddenin aslını hiç bir zaman tam olarak bilemeyecek
  • quote:

Orijinalden alıntı: AristocraticaL*

quote:

Orijinalden alıntı: CristalMeth

Olabılır de bu senı atayızlıge surukler solım

la adamın ımzasına bak az. Bence hiçbir cumayı kaçırmamış

Mobıldeym kardes

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk psikoloji kitaplarını yazanlar hangi kitaptan okudu?

Farklı okuma anlama çok rahatlıkla anlaşılabilir ama kokuları renkleri farklı algılama gibi bir olayın anlaşılamayacağından bahsettim.

F harfini y diye görme olasılığı farklı yeşil rengi kırmızı görme olasığı farklı şeyler.

Biri her şeyiyle doğuştan sonra öğretilir ama renkleri görme sana aittir doğumdan itibaren kendin görürsün.

Bu tarz konuşmaya devam edeceksen cevap yazma ama adam akıllı tartışacaksan tartış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawloo -- 9 Nisan 2014; 18:02:28 >
  • takip
  • Orijinalden alıntı: hawloo

Arkadaşlar biran düşündüm de aklıma şöyle bir soru geldi.

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

İkimizde aynı renge bakıyoruz ve ismi kırmızı. Ama gördüğümüz renkler farklı.

Nasıl ya olur mu öyle şey demeyin.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Böylece hiç karışıklık olmuyor.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

O yüzden kimin hangi rengi nasıl gördüğünü bilemeyeceğimizi düşünüyorum.

Belkide çoğunlukla benzer renkler görüp bazı kişiler farklı görüyor olabilir.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Sonuçta insanların renk zevkleri birbirinden farklı. ,

Dalga geçmek için açmadım sizde görüşlerinizi belirtin lütfen.

Edit: Bazı arkadaşlar renk körlüğünden bahsetmekte ama anlatmak istediğim renk körlüğünden daha farklı bir olay.
    Bazı rengi göremeyenleri zaten ayırt edebiliriz.

Aynı soru tekrar sorulmasın diye.

Orijinalden alıntı: Blackkan

Hocam peki oyle olabilir fakat bunun olamayacağını anlatabilirim . Mesela benim kirmizi gördüğümü sen aslinda açk mavi görüyorsun ama ismi kirmizi . Bana kirmiziyi betimle desem ne diyceksin? Açık tonlarda diyceksin. Ama benm gördüğüm kirmizi seninkine uymayacak . İşte boyle dusunerek tezini çürütmş olabilirim .

Hayır hiçte çürümüş olmuyor bir kere.

Benim gördüğüm açık maviyi ben halk arasındaki ifade edilen diliyle anlatacağım. Kimse anasının karnında açık renk diye öğrenmiyor bunlar hayattan öğrenimler.

Açık görüyorum evet ama halk arasında verilen isimlerle betimlerim.

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

http://ismailari.com/wp-content/uploads/2008/04/matlab_ile_imge_isleme_08.png

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

inanmayacaksın ama yıllardır bende böyle düşünüp duruyordum kendi kendime. demekki bence böyle birşey var.

• quote:

Orijinalden alıntı: ibracadabra10

Herkes ben de düşündüm demiş; kafa boş, düşünsen ne olacak en temel fizyoloji bilgilere bile sahip değilsin , bir kitap açıp okumaktan acizsin bir de 'görüş' belirtiyorsun.Renk körlüğünü kabul etmişssin diyorsun ki receptor farklı çalışıyor .Lisede sofistleri okuyan gelmiş bir de .. Aman neyse kolay gelsin iyi geyik döner bu kafayla ama fazla yakmayın kafayı.

düşünmek için kitap okumak gerekmiyor hayat derside öğütle verilmez sokakta başlar. yazımın tamamını okudun mu ? sen niye yazılanlara cevap vermeyi düşündün kendini Auguste Rodin'in temsillediği adam mı sanıyon kendini işte senin gibiler okumaktan acizdir daha yazımın tamamını okumaktan acizsin

• Yeminle düşünmüştüm bunu
  • Göz nakli yapıldığında adam "gökyüzü niye pembe" diye sormuyor. Bu yüzden her göz aynı rengi görür.

BAŞKA SORUN?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thestell -- 9 Nisan 2014; 18:04:55 >
  • Bana göre olay şu şekilde

Her insan gördüğü en koyu renge siyah der . Ayrıca insan gözlerini kapattığında gördüğü renkte siyahtır . O rengi herkes aynı olarak görür . Buraya kadar dediklerim kabul mü ?

Eğer cevabın evetse algoritma devam eder . Değilse okumayı bırak .

Evet diyorsan , şu linklere bir bak

http://www.caglarerol.com/wp-content/uploads/2010/07/renk_petekleri.jpg

http://i46.tinypic.com/vfd2mg.jpg

sen bu linklerdeki yan yana olan renklerin birbirine yakın olan renkler oldugunu kabul ediyor musun ?

Eğer ediyorsan bu renklerin siyah renk üzerinden açıklaştırılarak oluşturulduğunu düşün . Bende öyle düşüniyim . Sıkıntı kalmasın

Yani diyeceğim şey şu ki : Bir renk bul ki o rengi herkesin aynı gördüğüne emin ol , ondan sonra tüm renkleri herkesin aynı gördüğüne de emin olabilirsin (Ve siyah rengi herkes aynı görür çünkü siyah renk , renk olmadığında ortaya çıkan görüntünün betimidir )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alierent -- 9 Nisan 2014; 18:06:54 >

• Valla benim gördüğüm renklerden gayet memnunum. Deniz ve gökyüzü masmavi, geceler karanlık sabahlar aydınlık, donanım haber turuncu ben esmer... Hoş yani

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

İlk psikoloji kitaplarını yazanlar hangi kitaptan okudu?

Farklı okuma anlama çok rahatlıkla anlaşılabilir ama kokuları renkleri farklı algılama gibi bir olayın anlaşılamayacağından bahsettim.

F harfini y diye görme olasılığı farklı yeşil rengi kırmızı görme olasığı farklı şeyler.

Biri her şeyiyle doğuştan sonra öğretilir ama renkleri görme sana aittir doğumdan itibaren kendin görürsün.

Bu tarz konuşmaya devam edeceksen cevap yazma ama adam akıllı tartışacaksan tartış.

Yaşını bilmiyorum(demek istediğim ilerledikçe zaten eğitim öğretimde bu işin başından ucundan gösteriliyor) sana şöyle diyim o zaman felsefi düşürler bazı konularda ikiye ayrılıyor bazıları der ki '' İnsan her şeyi doğmadan önce bilir doğduktan sonra sadece onu hatırlamaya çalışır '' bazılarıda der ki '' İnsan sonradan öğrenir '' hangisi mantıklı şimdi bizim bilgi birikimimiz yetmiyor ama çok küçük bir örnek verirsem bununda olabiliceğine kanaat getirirsin otizm hastası çocuklar 2.5 yaşında bile okuyabiliyorlar cümleleri o yaştaki bir çocuğa (normal şartlarda) okumayı bırak konuşmayı yeni çözüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Donanım Rehberi -- 9 Nisan 2014; 18:12:56 >

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.