|
Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (22. sayfa)

-
-
yazıldı mı bilmiyorum ama tez şu şekilde çürütülebilir. (teknoloji kullanılmadan! :P)
Biliyorsunuz renklerin karışımından başka renkler ortaya çıkar. Boyada 3 ana renk vardır, Kırmızı , Sarı , Mavi. Bu 3 renkten bütün renkler elde edilir. (Işıkta farklıdır, Kırmızı Yeşil Mavi dir)
Bir kişiye, Kırmızı ve Sarıyı Karıştır dediğinde, o renkleri karıştırdığında TURUNCU çıkıyorsa ortaya. o adam doğru görüyordur. Ama Kırmızıyı Mavi görüyorsa, Sarıyı da yine sarı gorsun veya başka renk görsün farketmez, iki farklı rengi karıştırınca ortaya çıkan renk Farklı bir renk olacağından, renkleri görmesinde bir sorun olduğu ortaya çıkar. ve Çıkan renge göre hangi renge hangi isim verdiği rahatlıkla ortaya çıkar.
Hadi bir karışımın sonucundaki rengi de kendine göre isimlendirdiğinde doğru çıktı, ama 3-4-5 denemede mutlaka farklılıklar ortaya çıkacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerhanUygur -- 10 Nisan 2014; 12:25:10 >
-
her rengin farklı bir frekansı dalga boyu vardır desem yeter herhalde -
teknoloji kullanılmadan sonuç bulunamaz. bu soru algıyla alakalı renk körlüğüyle alakalı değil. tarifleri aynı hisleri aynı olabilir o kişi için ama sonuçta o kişi o rengi farklı algılıyor. bu olay maviyi göster, yeşili göster, deniz rengini göster diyerek de test edilemez. saçma bir düşünce ama olabilir. -
quote:
Orijinalden alıntı: kingman29
Bu konuya mantıksal açıdan kafa patlatmaya hiç gerek yok.Çünkü fiziksel yöntemle cevabı kolaylıkla ispatlıyabiliriz.Her rengin kendine has dalga boyu vardır.İnsan gözü 380nm ile 780nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir.Farklı renkler görmemizin sebebi onların farklı dalga boylarında olmalarıdır.Bugün pek çok gelişmiş alet yansıyan ışığın dalga boyunu ölçebilir.Eğer konuyu açan arkadaşın iddia ettiği gibi birimizin kırmızı dediğine diğerimiz yeşil diyo olsaydık , bilim adamları bu hayret verici durumu çoktan açıklamış olurdu.
Bilimsel deneyle herkesin aynı rengi gördüğünü kolaylıkla ispatlıyabiliriz.100 tane insan alıp onlara bir renk gösterip o rengin adını sorarız.Sonra rengin dalga boyunu ölçeriz.Herkes aynı cevabı vermişse demekki herkes aynı rengi görüyodur.
olay bilimsel açıdan bakınca bu şekildeyse mantıklı
-
Tam olarak birsey anlayamadım ben beyler ? Görsel sanatlar hocası neyin anlar mı
-
quote:
Orijinalden alıntı: kingman29
Bu konuya mantıksal açıdan kafa patlatmaya hiç gerek yok.Çünkü fiziksel yöntemle cevabı kolaylıkla ispatlıyabiliriz.Her rengin kendine has dalga boyu vardır.İnsan gözü 380nm ile 780nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir.Farklı renkler görmemizin sebebi onların farklı dalga boylarında olmalarıdır.Bugün pek çok gelişmiş alet yansıyan ışığın dalga boyunu ölçebilir.Eğer konuyu açan arkadaşın iddia ettiği gibi birimizin kırmızı dediğine diğerimiz yeşil diyo olsaydık , bilim adamları bu hayret verici durumu çoktan açıklamış olurdu.
Bilimsel deneyle herkesin aynı rengi gördüğünü kolaylıkla ispatlıyabiliriz.100 tane insan alıp onlara bir renk gösterip o rengin adını sorarız.Sonra rengin dalga boyunu ölçeriz.Herkes aynı cevabı vermişse demekki herkes aynı rengi görüyodur.
Bunu anladım iste dostum güzel acıklamıssın
-
olay aslında rengin farklı görünmesi değil, kaynaktan çıkan ışık (dalga boyu ne olursa diyelim ) herkes tarafından aynı görünecektir. ama eğer alıcı bunu farklı yorumlarsa mesela x kişi ya da nesne mavi olarak, y kişisi ya da nesne turuncu olarak yorumlandırabilir. bizim de gözümüzün aldığı sinyaller beynimiz tarafından yorumlandığına göre 380 dalga boyunda gelen ışığı ben mavi sen ise belki sarı algılayabilirsin. Ama adını sorarsan herkes kırmızı diyecektir. Mantık dışı değil!
Diğer tarafından sadece renkler değil tüm varlık aleminden de bu sonuç çıkarılabilir, yaşantısal bütün olaylar veya düşler beyin tarafından algılanmakta bunu da beyin sinyaller ile yapmaktadır. Aslında hiçbir şey algıladığımız gibi değildir belki de kimbilir... -
quote:
Orijinalden alıntı: TaLeBee
o zaman beynimi çoook çook tebrik ediyorum daha ders çalışmayı bilmiyor ama iç dünyasında kocaman bi dış dünya oluşturmuş sevgiler beyiiin
Bay beyin siz örnek alıyorlar seninde o kadar boş adam olmasan sırf laf söylemek için çocuğa giripte mesaj yazmazsın acaba mesleğin ne çok merak ediyorum eğer öğrenciysen notlarını ve okulunu -
Abi saçmalığa bak yuh oha artık saçmalığa bak..
Bilimle bu kadar alakasız olmayın yahu, adamlar renk körlerinin bile hangi rengi görüp hangi renkleri görmediğini biliyorlar sen ne diyin -
-
Bu durumu araştırmaya başladım.
Fiziksel dünyada renk yoktur. Renk tamamen beynimizin bir ürünüdür.
Güzel bir belgesel izlemenizi tavsiye ederim.
http://www.dailymotion.com/video/xzoher_zihin-oyunlari-s01e03-gozlerinize-inanamayacaksiniz-trdub-720p_tech?start=587 -
Suan e2de belgeseli var
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Konuyu yıllar sonra hortlatayım. düşünmeyi sorgulamıyı severim, tesadüfen bu konuyu görmüş bulundum.
Bir iki kelam da ben edeyim nacizane.
Bir insanın hangi rengi gördüğünü basitçe anlatmaya çalışayım, sanırım renklerin isimlerine takmışsınız bu soruyu sorarken ama bunun renklerin isimleriyle alakası yok.
Çünkü isimler hayatımızda belirsizliği ortadan kaldıran ve toplumdaki iletişimi, algıyı anlamlandırmada insan hayatını kolaylaştıran bir etmenden ibaret hepsi bu.
O yüzden isim mevzusunu geçiyorum ve bir insanın hangi rengi gördüğü bilinemez tezine basitçe yanıt vermek istiyorum.
Örneğin size bir deniz fotoğrafı gösterdim, aynı şekilde birçok kişiye de gösterdim.
Renklerin isimlerini de siz ona şartlandığınız için belirtmedim, yani renklerin isimlerini hiç bilmemiş olalım, ama gördüğünüzü açığa kavuşturmak için her renkten bir kağıdı da hepinizin önüne koydum.
Ve ardından fotoğraftaki denizin rengini bu kağıtlardaki hangi renk olarak gördünüz diye size sordum.
Siz kan rengi dediniz, diğer yanınızda bulunanların hepsi gökyüzü rengi dedi.
Siz onlardan farklı bir renk gördünüz ama onlar aynı rengi gördüler.
Yani bu durumda siz onlardan ayrılıp hangi rengi gördüğünüzü bize belirtmiş oldunuz ve bu ayrımdan dolayı da, 'bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz'i bizzat bu testin içinde yer alarak kendiniz çürütmüş oldunuz.
Umarım basitçe anlaşılmıştır, 2025'ten sevgiler saygılar
-
hayır çürütmüyor, çünkü tonlamayla anlatmak bunu tam olarak kanıtlamaz. Zaten bir ara internette mor mu kahverengi mi diye bir tartışma dönmüştü, bence belirli insanların mor belirli insanların kahverengi deme sebebi insanların renkleri kesinlikle aynı şekilde algılamamasından kaynaklanıyor. Uçurum farklar yok ancak ara renklerde kesinlikle farklı yorumlanıyorlar.
-
Dediğiniz geçerli değil çünkü deniz gökyüzü hangi renkse onu yansıtacaktır, suyun rengi olmadığından. Eğer birisi gökyüzünü kan ile aynı renk görüyor ise, yine gökyüzü rengiyle aynı diyecektir zaten ve gökyüzü ile kan aynı renk olmadığından da, aslında kan rengi deme ihtimali yoktur. Çünkü gökyüzünün rengi kendine özgüdür, biz mavi diye adlandırıyoruz sadece. Kısacası bu testiniz geçersiz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kelise -- 23 Temmuz 2025; 7:1:29 > -
Hocam denizin rengi doğada vasıf olarak zaten mavi olduğu bilindiği için "mavi" isimlendirmesi bilinmese veya olmasa bile o kişi kağıt seçerken yine aynı nitelikteki rengi seçer yani "mavi" ismi bilinsin bilinmesin kağıtta görünce herkes o rengi seçecektir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Deniz sadece bir örneklendirme. Bunu daha da çoğaltabiliriz, mesela buna yoğurt örneğini de katabiliriz. Bir kişi eğer yoğurt rengini herkesin gördüğü gibi (beyaz) görmüyorsa ona yoğurdun hangi renk olduğunu tarif etmesini söylerseniz, size kağıttan veya etrafındaki gördüğü nesnelerden yola çıkarak ne gördüğünü yine gösterir. Yani onun ne gördüğü son tahlilde ortaya çıkar ve test de böylelikle başarıya ulaşmış olur.
-
Dediğinizle zaten aynı şeyde mutabıkız hocam. Burda konu başlığında da yazması itibariyle, asıl olay bir insanın farklı renkleri gördüğünü bilemeyiz tezinin yanlış olduğuna ilişkin karşı arguman üretmek. Yani 'herkes'in içinde 'farklı' olanı farklı rengi göreni açığa çıkartmak. bu da yukarıda anlattığım testle gayet ortaya çıkartılabilecek bir husus.
Kaldı ki bu basit veya bilimsel düzeyde testler olmasa renk körü tabir edilen bireylerin hangi rengi gördüğünü ve görmediğini de hiç bilemeyecektik.
Şunu anlarım, eğer insan organizması gördüğü renkleri hayatı boyunca değişken olarak algılasaydı; hiçbirimiz, hiçbir insanoğlu renk doğrusallığı gibi bir test yapamazdı. çünkü testi yapmaya çalışanın da sabit renk görürlüğü olmadığı için bu ölçüt olamaz ve mümkün olmazdı. O yüzden insanların neyi nasıl hangi renkte gördüğü şu an farklı bir evrim geçirmediğinden dolayı bilinebilmesi mümkün olduğundan, bir insanın hangi rengi gördüğünü de bu yollarla test etmiş oluruz.
-
Dostum anlamadığın, yoğurtu beyaz görmeyen birisi, diğer beyaz olam renkleri de öyle göremeyeceği için yine geçersiz. Ne demek istediğimi anlamıyorsun sanırım. Sadece tek bir nesne üzerinde görmüyorsun bu farklılığı, aynı rengi paylaşan her rengi farklı görecek. Bunu da anlatmak imkansız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X