Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
433
Cevap
20
Favori
9.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son 5 yıldır insanlara aynı tez ile geldim yalnız ipleyen olmadı. Bu konunun tutması beni çok şaşırttı. Yine de tebrik ediyorum seni. Aynı kafadanız.
  • Lisede kimya görmedinmi her cismin renk frekansı var
  • Orijinalden alıntı: hawloo

Arkadaşlar biran düşündüm de aklıma şöyle bir soru geldi.

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

İkimizde aynı renge bakıyoruz ve ismi kırmızı. Ama gördüğümüz renkler farklı.

Nasıl ya olur mu öyle şey demeyin.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Böylece hiç karışıklık olmuyor.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

O yüzden kimin hangi rengi nasıl gördüğünü bilemeyeceğimizi düşünüyorum.

Belkide çoğunlukla benzer renkler görüp bazı kişiler farklı görüyor olabilir.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Sonuçta insanların renk zevkleri birbirinden farklı. ,

Dalga geçmek için açmadım sizde görüşlerinizi belirtin lütfen.

Aynı soru tekrar sorulmasın diye.
    Orijinalden alıntı: hawloo

Orijinalden alıntı: Blackkan

Hocam peki oyle olabilir fakat bunun olamayacağını anlatabilirim . Mesela benim kirmizi gördüğümü sen aslinda açk mavi görüyorsun ama ismi kirmizi . Bana kirmiziyi betimle desem ne diyceksin? Açık tonlarda diyceksin. Ama benm gördüğüm kirmizi seninkine uymayacak . İşte boyle dusunerek tezini çürütmş olabilirim .

Hayır hiçte çürümüş olmuyor bir kere.

Benim gördüğüm açık maviyi ben halk arasındaki ifade edilen diliyle anlatacağım. Kimse anasının karnında açık renk diye öğrenmiyor bunlar hayattan öğrenimler.

Açık görüyorum evet ama halk arasında verilen isimlerle betimlerim.
    Orijinalden alıntı: hawloo

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

http://ismailari.com/wp-content/uploads/2008/04/matlab_ile_imge_isleme_08.png

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

Halil bey bence bu teziniz çık saçma bu olayı kenıtlamanız lazım

• Ben farklı gördüğümüzü iddia etmedim.

Ayrıca 2 km mesajı niye alıntılayıp duruyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oha aynı şeyi uzun zamandır düşünüp duruyordum. Demek ki yalnız değilmişim bu konuda. Belki bilimsel bir şekilde kanıtlanabiliyordur böyle bir şeyin olup olmadığı. Aslında MythBusters'a bir mail atmak lazım bu konuyla ilgili. Belki ilgilerini çeker de araştırmaya çalışırlar.
  • Kesinlikle katılıyorum. Bu tezin çürütülülmesi çok zor. Bende daha önce düşünmüştüm bunu.
  • Belkide gerçek renkleri görenler renk körleridir. Bütün insanlarda yanlış görüyor olabilir, gözümüz o şekilde algılıyor nasıl olsa

• Söylediğin mantıklı tabi normal olarak edemezsin ama bunun için özel renk körlüğü testleri var. İç içe renklerin olduğu bir sayı veriliyor mesela normal bir insan okurken renkleri normal algılayamayan insan o sayıyı seçemiyor.
  • Misal... Bir renk körü içerdeki 29'u göremez. Hatta şuan göremeyen varsa koşa koşa göz doktoruna gitsin :)
     Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE]
  • Yıllardır düşündüğüm şey.Hâlâ da var olabileceğini düşünüyorum.
  • Geçen trafik ışıklarındayken aklıma geldi bu. Yanlış hatırlamıyorsam renk körleri farklı görüyordu bu ışıkları.

Sonra sizin dediğiniz geldi aklıma. İlk sırada gözüken herkese göre kırmızı ikincisi sarı üçüncü yeşil. Kimin nasıl gördüğünün önemi yok. Herkes ilk ışığa kırmızı diyor.

Tabi renk körü olayı ayrı. Renk karıştırma da vardı işin içinde herhalde.
  • hawloo kullanıcısına yanıt
    Bu senin bulduğun bir şey değil yıllar önce bir yerde okumuştum, algıdan bahsediyordu ve evet her şeyi herkes farklı algılıyor olabilir. Misal bizim görüntü dediğimiz şeyi yarasalar ses olarak algılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: FTaze

quote:

Orijinalden alıntı: mahmutzahitcelik

Şöyle bişey var. Senin ailen ya da çevren hiç bir şey belirtmeden gökyüzü mavi, deniz mavi diyor. Sende çoğunluk gibi deniz rengini mavi renk olarak görüyorsun. Ama doğuştan gelen bir şey ile aslında mavi olan şeyi kırmızı gören bir insana (ya da farklı şeyleri) Deniz mavi der ise o kırmızı görür ama ismini mavi olarak adlandırır.

Misal :

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE]

Onlar bana mavi ismini ogretiyorlar, o renk aynidir yine farkli degil.

Verdiginiz tabloda ilk olarak isimleri okuruz, eger dikkkatimizi toplarsak isimlerle uyusmayan renkleride okuyabiliriz.

Burada kilit nokta isimdir. Mavi bir isimdir, insanlar o rengi gordugunde mavi demistir. Bir kabilede maviye farkli bir isim verilmis olabilir, mesela ivma.

Sen bana maviyi goster dediginde ben ismini bildigim rengi gosteririm fakat karsimdaki ise gosteremez. Ama onumuze mavi tablo koyup ikimizide 12 serli boya kalemi verip gordugunuz rengi boyayin deseniz ikimizde mavi rengi boyariz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• kardeş anı şeyi bende çok düşündüm, bu düşünceyi çürütebilecek hiç bi fikir olamaz, baştan sona tutarlı (tutarlı olmanın ne oldunğunu felsefe okuyan bilir), zaten tutarlı olması insanı düşündürüyor, ayrıca o renk şeridini koyup denizihangi renk diye soran arkadaşa buradan bol selamlar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: AristocraticaL*
    Yarım saattir adamın fantezisini düşünüyorum bu adamın amacı ney ?

????????????????????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AugKunzee -- 9 Nisan 2014; 16:10:01 >
  • Renklere ne dediğimiz önemli değil örneğin kırmızıya mavide desek turuncuda desek hepimiz adlandırdığımız renkleri aynı görüyoruz, ha gözü bozuk olan bazı insanlar yani istisnalar kaideyi bozmaz bence...

Örneğin çölde develer vardır ve orada yaşar desek kimse yadırgamaz... ama eş kaza çölden geçen bir nakliyat uçağından çöle kutup ayısı düşse ve bir bedevide düşen bu ayıya denk gelip çölde kutup ayılarının yaşadığını söylese buna kim inanır??? (gerçi bedevinin kutup ayısını görmenin dışında başka problemleride var lakin bizim konumuz bu değil

Örneğin bu kızgın gundiler kırmızı değilmi? söylediğim renkten farklı gören varmı??? yada hadi kırmızıya bundan sonra mavi diyelim yine hepimizin gördüğü renk mavi yani aynı

Kısaca bir nesneye farklı bakmak onun varlığını yada ismini değiştirmez

Kısaca insanlar aynı şeyi görür ve ona verdikleri aynı ismi kullanır... Ama ayrı hayal kurar, farklı şeylere sevinir, başka rüyalar görürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tunakem79 -- 9 Nisan 2014; 16:16:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmutzahitcelik

Bence yanlış düşünüyorsunuz. Anne bu ne renk dediğinde arkadaşın gördüğü kırmızıyı anne mavi olarak görüyorsa "mavi" der.
  • Bikaç yıl önce aynısını düşünmüştüm. Oldukça mantıklı ve kesinlikle test edilemez. Artık sizde üstün zekalı kademesine giriş yaptınız. Tebrikler.
  • hawloo kullanıcısına yanıt
    Dedıgınız olabılır.İnsanlar adlandırma dısında renklerı ıfade edemezler.Dolayısıyla sen gordugun yesıl anlat ,bende anlatayım karsılastıralım dıyemeyız.Dedıgın gıbı bır sey varsa zaten renk dıye bısey yoktur.Bir nesne vardır ve her ınsan onu farklı renkde goruyor demekdır.Tabı bıze kucukken cısımler gosterıp bu kırmızı bu mavı dedıklerı ıcın o cısmın ustunde ne goruyorsak mavı yesıl vs. farketmez soyledıklerı ısımle ogrenıyoruz.Dedıgım dunyada her ınsan bır cısmı farklı renkde goruyor olabılır.Ama ıkıncı ıhtımal herkez aynı seylerı goruyorda olabılır.Tabı azınlık renk korlugu vs olan kısıler harıc.Bu tezı arastırmak lazım.Belkı curutulmus olabılır.Unıversdedekı hocama bır danısmam lazım.
  • Trafik ışıklarından en alttakini ne renk görüyorsun dersek 2 kişiyede çözülür
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.