|
Bildirim
|
Merhabalar; 12V kuru akülerin max şarj gerilimi 14.4Volttur ve bu noktaya ulaştığında şarjı keserseniz yavaş yavaş 13.20V civarına düşecektir ve uzun süre kullanmasanız bile bu seviyede bekler. Boşta ölçtüğünüz bir akü 12.8V ve yukarısı gösteriyorsa doludur. Çok dikkat edilmesi gereken bir diğer konu akünün max şarj gerilimi kadar max deşarj gerilimidir. Kuru aküler 10.50Volt altına kesinlikle düşürülmemelidir.Kullanmaya başladığınızda dolu akü yükün durumuna göre yavaş yavaş düşmeye başlar ve en fazla 10.50V düştüğünde yükten çıkarılması ve şarj edilmesi gerekir.Aksi taktirde kapasitesinin çok büyük kısmını kaybeder.Alıyorlar sıfır aküyü bağlıyorlar yükü ve unutup 8 Voltlara kadar düşürüyorlar sonra şarj edip kullanmaya kalkıyorlar sonrada aküyü yeni aldım 2 ayda bozuldu deniyor.Ben orta kalite bir kurşun asit bataryayı en az 4 sene çok iyi performans ile kullanıyorum.Bunun için çok basit bir opamplı kontrol devresi ile max şarj gerilimini ve max deşarj gerilimini kontrol etmeniz yeterlidir. Ayrıca akünün üzerinde yazan max şarj akımı aşılmamalı ve akü ısısı 30 derece üzerine çıkmamalıdır. Yük bağlayıp deşarj ederkende benim nacizane tavsiyem akü kapasitesinin yarısından fazlasının çekilmemesi yönündedir. Mesela ucuz ups yapmışlar bir pc 15dk götürür diyorlar ve ups içerisinde 12V 7Ah akü var. En dandik pc 12/220 inverter ile beslendiğinde aküden 15A çeker ve bu akım ups aküsünün kapasitesinin 2 katından fazladır. ups birkaç döngü sonra ilk performansını verememeye başlar süre 1 dk lara düşer :) Kısaca akünün dilinden anlayıp ihtiyaca göre uygun değerlerde kullanır ve şarj ederseniz inanın yıllarca işinizi görür. 12V 7Ah aküye hızlı dolsun diye 5A vermeyeceksin.Sabit akım 700mA ver 11 saat dolsun gerilim 14.40V oluncada kes şarjı kullan bütün olay budur.Selamlar...
|
|
5/6 doluyken 13.8V verir. 4/6 doluyken 13.2V verir. 3/6 doluyken 12.6V verir. 2/6 doluyken 12.0V verir. 1/6 doluyken 11.4V verir. Boşken 10.8V verir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sencer76 -- 28 Ağustos 2014; 2:29:03 > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|