Şimdi Ara

Bakanlıktan ikinci el Tesla ilanına 325 bin lira ceza: Mevzuata aykırı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
1.057
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bakanlıktan ikinci el Tesla ilanına 325 bin lira ceza: Mevzuata aykırı
    Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı piyasasında fiyat köpüğünü engellemeye ve adil ticaret ortamını sağlamaya yönelik denetimlerine ara vermeden devam ediyor. Son yapılan incelemelerde, mevzuata aykırı şekilde üretici firmanın belirlediği güncel sıfır liste fiyatının üzerinde ilana konulan ikinci el bir otomobil mercek altına alındı.

Süreç vatandaş ihbarıyla başladı

Denetim süreci, bir vatandaşın Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ihbarla tetiklendi. İncelemeye alınan ilanda, satıcının ikinci el durumundaki Tesla Model Y marka aracını, markanın resmi satış fiyatının oldukça üzerinde bir tutarla (2,8 milyon TL) çevrim içi ilan platformuna koyduğu belirlendi.

Ayrıca Bkz.Volvo rafa kaldırmıştı: Yeni Deepal S05'e LiDAR desteği geldi

Bakanlık bünyesindeki Otomotiv Ticareti Dairesi ekiplerinin yaptığı mevzuat kontrolünün ardından, düzenlemeleri ihlal ettiği kesinleşen ilan sahibine 325 bin TL idari para cezası uygulandı.

Bakanlıktan "Kararlılık" mesajı

Gelişmeyi sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bekir Kaplan, otomotiv pazarında spekülatif fiyat hareketlerine geçit verilmeyeceğini vurguladı. Kaplan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İkinci el motorlu kara taşıtı piyasasında adil, şeffaf ve kurallara uygun ticaretin tesisi için denetimlerimiz kararlılıkla sürmektedir. Ticaret Bakanlığımız Otomotiv Ticareti Dairesi tarafından yapılan inceleme ve denetim sonucunda, ilgili satıcı hakkında 'liste fiyatının üzerinde ilan verilmesi' nedeniyle 325 bin TL idari para cezası uygulanmıştır. Vatandaşlarımızın haklarını korumaya, piyasada fırsatçılığa ve mevzuata aykırı uygulamalara karşı gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz."

Mevzuat ne diyor?

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında hazırladığı yönetmeliğe göre; ikinci el araçların, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir bedelle ilan edilmesi ve pazarlanması yasak durumda.

Bakanlık, hem dijital platformlardaki otomasyon sistemleri hem de vatandaşlardan gelen bildirimsiz veya doğrudan ihbarlar üzerinden düzenli taramalar yaparak piyasa dengesini bozan fahiş fiyat uygulamalarına yaptırım uygulamayı sürdürüyor.

Kaynak:https://www.cnbce.com/haberler/bakanlik-mevzuata-aykiri-ilana-ceza-kesti-ikinci-el-tesla-ilanina-325-bin-tl-ceza-h34170

• İktidar artık iyice zıvanadan çıktı. Güya serbest piyasa ekonomisi var, yersen. Bir iktidar vatandaşlarının mallarını hangi fiyattan satışa koyacağına karışamaz. Satışa konulan fiyattan alıcısı çıkıyorsa satılır, çıkmıyorsa satılmaz. Piyasa bunu düzenler. Piyasaya bu kadar karışarak kendi ayaklarına sıkıyorlar.

Ucuz popülizm peşinde koşmak ekonomiyi düzeltmez, enflasyonu düşürmez.

Bir iktidarın piyasa düzenleyici olarak görevi fiyatlara karışmak değil, karaborsayı önlemektir. Fiyatları piyasa kendi kendine düzenler zaten.

AKP nereden nereye... 2006 yılındaki AKP'ye bak, 2026 yılındaki AKP'ye bak. Ben böyle bir savrulmaya daha önce hiç tanıklık etmemiştim.

• Millete ince enseliler üzerinden şova devam...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• omer1739 O kullanıcısına yanıt

Haberi yapan yöneticinin haberden haberi yok  

Standart Tesla 2400 liste fiyatı olduğu için daha fazlaya listelenemiyor.

Juniper Premium liste fiyatı yok Allah ne verdiyse artık

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Popülizm kokan hareketler. Ülkede bunun gibi bir sürü sorun var. Bir araba kendine, iki araba devlete alınırken yapılan nedir? Tarlada 3 lira, markette 13 lira olanlar nedir? Bir yanlışı düzeltmek güzel ama bin tane yanlışı görmemek samimiyetsiz bir gösteri.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • emrekaradag kullanıcısına yanıt
    Evet, çok ilginç.

• İktidar artık iyice zıvanadan çıktı. Güya serbest piyasa ekonomisi var, yersen. Bir iktidar vatandaşlarının mallarını hangi fiyattan satışa koyacağına karışamaz. Satışa konulan fiyattan alıcısı çıkıyorsa satılır, çıkmıyorsa satılmaz. Piyasa bunu düzenler. Piyasaya bu kadar karışarak kendi ayaklarına sıkıyorlar.

Ucuz popülizm peşinde koşmak ekonomiyi düzeltmez, enflasyonu düşürmez.

Bir iktidarın piyasa düzenleyici olarak görevi fiyatlara karışmak değil, karaborsayı önlemektir. Fiyatları piyasa kendi kendine düzenler zaten.

AKP nereden nereye... 2006 yılındaki AKP'ye bak, 2026 yılındaki AKP'ye bak. Ben böyle bir savrulmaya daha önce hiç tanıklık etmemiştim.

biraz daha artar. (Emil Michel Cioran)
    * Yearning for the past is usually just the lament of lost youth.
  • Juniper standart paket ilanı için kesilmiş juniper premium un listesi yok zati. Standart ta satışta olmayınca fırsatı değerlendireyim diyene mucuk^^

• çok güzel olmuş

• serbest piyasa ekonomisinin olduğu bir yerde benim bir ürünü kaç liradan satışa koyacağıma, koymam gerektiğine devlet müdahele edemez. keyfimin kayhası mısınız kardeşim, istersem 28 milyona koyarım. Ha, alan olur mu o fiyata, olmaz elbette. benim her koyduğum fiyat, o ürünün ederi değildir ki zaten. fiyatı, arz/talep belirler. sen istediğn kadar yüksek fiyat koy, alan olmadıktan sonra bir anlamı yok. Bunu gören satıcı da fiyatını düşürür, ta ki alıcıların ödemeye razı geldiği fiyata inene kadar. Piyasa böyle oluşur. ECO101. devlet buna nasıl müdahele ediyor, nasıl ceza kesiyor? fiyat yüksekse almazsın olur biter yahu. nasıl bir zamana denk geldik biz? böyle bir ekonomik sistem yürümez. İnsanları tezgahaltı marketlere itmeyin. Bu şekilde cezai işlemler, yaptırımlar, görünürde başka, gerçekte ise başka fiyatlardan yapılan, kayıtdışı alışverişlere iter insanları. Yapmayın. daha fazla ayarlarla oynamayın.

• itiraz etsin vatandaşımız, temyiz, danıştay, anayasa mahkemesi, gerekirse AİHM, dicem ama kendi kendime komik duruma düşmüş olacağım. ama yok. hala haktan hukuktan yana hukuk insanlarımız var.

• 150-200-250-300TL'ye mercimek çorbası satan, 250-300-400-500TL'ye kumpir satan, 400-500-600-700-800TL'ye 100 gram döner satanlara neden dokunulmuyor?

Ortak mısınız?

Copyright © 2011/2012/2013/2014/2015/2016/2017/2018/2019/2020/2021/2022/2023 Burada yazdıklarımın tamamı hayal ürünüdür ve gerçek değildir, zotacing sorumlu tutulamaz...Yazdıklarıma inanmayın ve üzerinize almayın/alınmayın.
  • Boş iş, göz boyamadan başka bir şey değil. Amaç vatandaşın yayarınaysa uğraşılacak milyonlarca konu var bundan önce...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boş iş felan değil bu cezalar birilerine referans olsun akıllarını başına devşirsinler diye veriliyor. Piyasanın düzelmesi adına ref alacağınıza saçma sapan argümanlarla karşı çıkılıyor. Cezalar tutabildiğine verilir herkese tek tek verilmez dünyada da öyle işlemiyor bu işler, o piyasayı düzeltir yada düzeltmez gerekirse arttırılır o başka mesele. ABD'de, Avrupa da vergi takipleri nasıl yapılıyor haberleri yok cahillerin 100 bin kişiye ceza vermez devletler. Aradan seçer yapıştırır duyurursun. Başka türlü onun bürokrasisiyle baş edemezsin o kadar kadro yok zaten devletlerin elinde. Modern kapitalist sistem 100 yıldır yakala vur afişe et üzerine çalışır cahil bazıları da serbest piyasa bıdı bıdısı yapıyor ne demek olduğunu bilmeden. Denetim denen şey vatandaşın ihbarı, dahiliyle yürüyen bir kavram, tek tek vatandaşları inceleyemiyor hiçbir devlet.

Yeni verilmiyor bu cezalar 4 yıldır veriliyor kimisi yeni duydu herhalde.

Ben varlığına herşeyine karşıyım bu idarenin ancak böyle hırsız vatandaşa işte böyle idare gerek... Kimse hırsızlığı, deli dumrulluğuna serbest piyasa bahanesi üretmeyecek, arkasına saklanmayacak şahıslara ait uydurmasyon değil bu kavramlar.

Hem konutta hem de otomotiv de yeni mevzuatlar yazdılar fiyatlandırma, ilanlandırmayla ilgili böylece cılkını iyice çıkaranların önüne geçilebildi. Otomotiv konut kadar düzeltilemedi ölçütleri daha karmaşık. Piyasa birazcık daha rayına girdiyse nasıl olabildi sanıyorsunuz önceki yıllarda sadece otomotiv için 10-15 den fazla defa hatırlıyorum. Hatta bi ara konut ve otomotive kestikleri cezaların toplamını da açıkladılar, işte o mantıkla açıklanıyor onlar ayağınızı denk alın bak size de vurabilir diye. Tara arşivleri görürsün. Hatırlanırsa aynı şeyi şahıslardan çok galeriler yapıyordu bir dönem. Onlar da yeni, ayrı mevzuatlar da geldi. Halen bu şişirme, çek bekleciliği yapan şahıslar var.

Bizim gibilerde yıllardır sosyalde altlarında deriz ki öyle tiplere bak bu çektiğin fiyat yanlış karaborsacılığın alemi yok sanayi ticaret bakanlığına bildirilirsin aç bak 600 bin'e kadar ceza yiyenlerden öğren. Hatta birebir hatırlıyorum biri yine teslacı biri corollacıydı dalga geçtiler gülmeye kalktılar istediğim fiyatı çekerim dediler yediler cezaları 300'erden oturdular aşağıya.

Halen bolca var böyle keriz silkelemeciler, çek bekle çeken tipler gördüğünüzde yapıştırın ihbarı geçin. Birinden biri öyle fiyatlama olmayacağını elbet öğrenir.

Konut tarafı daha fazla düzeldi orada kurumsal yapıyordu zaten ruhsatlandırması dahi değişti şahıslar da daha büyük milyonluk cezalar yediler. Otomotiv tarafı daha zor daha efektif denetim yapılamıyor, piyasa referansı için sıfır satışı olanlar üzerinden gidiliyor daha çok, zaten oldukça azaldı sıfırının liste fiyatı üzerine fiyat çeken pek yok artık. Ancak 2 yıllık araçta 200 bin altına çekmesi de normal değil, bürokrasi bunlara mevzuatı olmadığı için nasıl yaklaşacağını bilmiyor, mahkeme süreci gerekli orada da yer cezayı o kişiler, bilirkişi üzerinden. Serbest piyasa kafana göre fiyat demek değildir değerleme diye birşey var tüm dünyada, yıllık model model kasko değerleme listeleri yayınlanır sigorta şirketleri için ve arasında. Yani ben aracıma neye göre fiyat belirleyeceğim dediğinde referans alacağın kaynaklar zaten var değerleme salt sahibinden üstündeki fiyatlardan yürümez. Onun uzun vade eğrisini kasko değerleme bürokrasisi zaten epey yıldır uyguluyor. Bu senin diğer tüm otomotiv pazarı değerlemesinden kopman ile sonuçlandı.

ABD de 30k $'a satılan araç birkaç yıl sonra değeri 8k'a bile düşebiliyor kayıp ne 1/4.

Senin sıfır satışı 2 milyon olan araçta birkaç yılda sonunda pert çıktığında 1.4-1.6k para alabilmeni sağlayan şey işte o sistem. Geçmişte, 15 yıl önce böyle değildi. Avrupaya benzerdi pert araçtan aldığın paranın kimi zaman 2-2.5 katın üzerinde koyman gerekiyordu ki sıfırını tekrar alabilesin. Bizde ki yıl/hasar değer kaybı azalımı uzun vade ilanlar üzerinden oluştu zaten. Bu iyi bişey değildi ama bu yanlış şeyi yapan akp'e şükretmeniz lazım. Geçmişte bir araç tescil edildikten sonra bırak listesinin üstünü %5 altını çekmek diye birşey yoktu, imkansızdı. Sonradan hırsız idare-vatandaş ikilisiyle bozuldu iş. Dünyanın hiçbir yerinde böyle değil iş. Batı bloğunda 2 tür değerleme var sigorta pert değerlemesi ayrı, piyasa satış değerlemesi ayrı yürüyor. İşte o yüzden ABD de bir üniv. talebesi birkaç yıl eskimiş lüks bir arabaya binebiliyor. Siz binemezsiniz çünkü uydurmasyon bir piyasa ve kanun anlayışımız var, vergilendirme de dahil.

Velhasıl konu bunlar değil ancak itiraz ediyorsanız neye itiraz ettiğiniz de bileceksiniz.

Şuan halen sıfır satıştan yıllar önce düşmüş ancak bir birine bakıp piyasa şişirilen, keriz silkelenmeye kalkılan marka model işleri var. Bu zaten sizi, gelecek alımlarınızı etkiliyor. Herkes anlık kâr'a odaklı şimdi fırsatçılık yapayım da sonra bakarız kafasında o paranın arttırılan piyasa ile kendisinden çıkacağını almıyor kafası.

Piyasa durunca bak biraz daha rayına girdi Civic'çilerle Corolla'cıların şişirmecilikleri. Miata'cılar hadi neyse kaç tane var ki o araçlardan, onlar da olan da yanlış ancak önlenmesi de zor. Devletin bunlar içinde mevzuat ve ihbar düzeni getirmesi gerekli aslen, bak zaman içinde nasıl da düzeliyor onlarda.

Bu sıralarda uydurmasyon serbest piyasa argümanı çeken eski accord'cularla cebelleşiyorum, bozuyorum gerekirse ilanlarının altında işlerini. 2008 model kasko değeri 500 bin tl bile olmayan ölmüş bitmiş tarih olmuş arabayı nasıl oluyorsa 1.5 yılda 1.300 bin TL'lar çekmeye kalkanlar çıktı peki piyasası mı değişti hayır, o ilanla anlamayan bir tane keriz çıkmazsa satamıyorsun sen onu zaten git galeriye ver sana max 700 tl veriyor zaten.

İşte konu bu haberin başlığıyla aynı konu. Bu yaptığın şey mevzuatlandırmaya da, serbest piyasa argümanlarına da, kurumsal değerleme ölçütlerine de herşeye de aykırı, sadece hırsızlığı teşvik, teşvik olmak bu.

Yani şunları şu çağda şu kadar yazmaya gerek bile olmamalıydı herkesin elinin altında int. var.

Serbest piyasa;

- karaborsacılık yapmanı sağlamaz, sana o imkanı sağlamaz.

- şirketlerin yada bireylerin aralarında gizli anlaşarak fiyat, barem yükseltmesi demek değildir, illegal kabul eder, tekelleşme bireyselde de olur, ben malı piyasadan toplayayım yada toplamayayım mal başkasında nasıl olsa yok istediğim fiyatı çekeyim...

yakalanıncaya kadar yürütürsün gemini, amazon'da da bunu yapmaya kalkanlar oldu ABD'de 50 tane örneği var git araştır ceza yemişler mi yememişler mi.

- kafana göre piyasa işlev detaylarına bakılmadan fiyatlandırma çekilmesi demek değildir,

- genel eğrileri ve toplu karşılıkları olmadan arzuyla barem yükseltebilmek demek değildir,

- ben fiyatı çekeyim de ne olursa olsun demek hiç değildir. Dünyada değerleme kuruluşları, illegal ticareti tespit komisyonları, tahkim niye var o zaman,

- devletin veya ilgili yasal kurumların piyasaya, olguya müdahale etmemesi demek asla değildir.

- Zaten serbest piyasa mal ve hizmet fiyatlarının devlet baskısı olmadan belirleneceği gibi tamamen kuralsız bir piyasa pratiği demek hiçbir zaman olmamıştır. Devletler serbest piyasanın adil, güvenli ve düzenli çalışması için hakem ve koruyucu rolü üstlenir.

Önce literatürü öğrenecek sonra da ülkeni tanıyacaksın. Senin ülken yada devletin; serbest piyasayı öncülleyen ve denetleyen, sınırlı sosyal fiyatlandırmayı ve arzı kontrol eden (ekmek fiyatı, kira kontratları, toki), öncül sosyal kamu hizmetli (iett, sgk), karma ekonomiye sahip sosyal güvenlik devletidir.

Senin ülkende ekmek, et vs fiyatlandırmasını devlet kontrol etmiyor mu, toki, tüketici mahkemesi uzaylıların kurumları mı neye göre bu kadar sosyal şartlar sunan devlette sınırsız serbest piyasadan bahsedildiğini sanıyoruz ki.

Ülkesinde kuralsız piyasa pratiği olmadığını bilmemesini geçtik vergi tartışmaları da zaten saçma yürür bu ülkede. Bu karma sosyal yapı devletinde direkt gelir vergileri düşüktür zaten bu yüzden dolaylı denilen endirekt vergiler yüksektir (ÖTV gibi) ve gelir vergilerinde gelişmiş ülkeler arasında top30'a giremediğin gibi toplam ölçekte OECD'nin en düşük vergi toplayan ülkeleri grubundasın bu yüzden zaten gelişemiyorsun. Türkler işine geldiği taraftan yüksek dolaylı ve mal vergilerden bahseder durur. Senin evet otomobil vergilerin aşırı yüksek çünkü maaş dahil (sgk prim'lerini düşeceksin, bazı kapitalist ülkede bu yapı dahi yok, maaş üzeri vergilerde yüksek değil orta sınıftasın) gelir ve servet vergilerini batıya göre çok düşük ödüyorsun da ondan. Çünkü bürokrasiyle el birliği vererek aşıyorsun bunu, sonra da ağlıyoruz.

Bakın içerik detayı önemsiz bir ilan ve cezasından argümanlarımızı yanlış dizersek iş nerelere varıyor.

• Hangi bir ilana yetişeceksin ortalık manyak dolu 15 yaşında otomobile 1 ile 1,5 milyon yazıyor

İş olsun hükümet e para lazım 400 nin trol olduğu söyleniyor bu işte 4 binle başlayın sonra 40 bin elaman olur millet belki akıllanır

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.