Şimdi Ara

Avukatlığı bırakıyorum, daha fazla dayanamadım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
214
Cevap
14
Favori
15.889
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. 2021 yılında Anadolu Üniversitesinden mezun olduktan sonra stajımı da tamamlayarak 7 ay öncesinde kredi çekerek,çoğu bankaya borçlanarak kendime Eskişehir'den büro açtım.


    Herkesin söylediğini abartı sanıyordum ancak gerçekten bu meslek bitmiş. Gerek topluluklar olsun, gerek sosyal medya üzerinden insanlarla temas kurma çabam olsun, yeri geldiğinde cübbemi giyerek adliye koridorlarında dolaşmam olsun, 7 ay sonunda baktığım zaman devletin cmk görevlendirmeleri dahil TOPLAM 25.000 TL kazanabilmişim.


    Öncelikle belirtmek isterim ki devletin cmk görevlendirmelerinin gelirleri şu şekilde;


    Soruşturma (Karakol) : Net 1200 TL

    Kovuşturma (Mahkeme) : Net 1800 TL


    Bu görevlendirmeler sistemi ilk açtığınızda ayda toplam ortalama 5 tane, diğer aylar sıranız gerilediği için ortalama 1-2 tane gelmekte.


    Müvekkil görüşmeleri yaptığım zaman şunu fark ettim ki vatandaşlar garanti istiyor.

    ÖRN: İkamet kesin çıkarır mısınız?

    ÖRN: Cezaevinden tanıdığımı kesin çıkarır mısınız?


    Bu mesleği dürüst bir şekilde yürütmeye çalıştım. Kesinlik olamayacağı, kanunların belli olduğu, kanuni bir engel olmadığı müddetçe profesyonel bir şekilde iş takibi yapacağımı taahhüt ettim ve görüştüğüm kişiler her defasında biz biraz düşünelim diyerek ofisimden gittiler, bir daha da gelmediler.


    Danışmanlık ücretini sormadılar bile. Tahsil edemiyoruz bu ücretleri.


    Sözün özü, üniversite sınavına hazırlık sürecim, fakültedeki çektiğim sıkıntılar, stajda aylık 500 TL'ye yaptığım naylon staj ve yaşadığım türlü türlü sorunlar eklendiği zaman ben gençliğimden koskoca 6 yılımı kendime acı çektirmek için heba etmişim.


    İnanın çok üzgünüm.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi av.ugurderman -- 13 Ağustos 2023; 14:2:4 >







  • Merhaba, mesajınızı görünce üzüldüm.

    Ben 13 yıllık avukatım. Bürom İstanbul'da. Öncelikle buromuzda yeni başlayan veya stajyer arkadaşlarımıza yaptığımız tavsiyeyi size de iletmenin daha doğru olacağını düşünüyorum.

    Avukatlık oldukça zor bir meslektir. Mesleği icra ederken esnaflık ve teoriyi içkin pratik yönünüz gelişmiş olmalı.

    Eskişehir'i bilmiyorum, İstanbul için konuşuyorum.

    Mevcut şartlarda tüm yeni başlayanlara tavsiyemiz hep şu oldu. Eğer oldukça girişken, iletişim becerisi kuvvetli, network oluşturmakta zorlanmayan, belirli bir noktaya kadar (en az 2 yıl) sermaye desteği sağlayacak bir para kaynağına sahipseniz o zaman büro kurmanız daha mantıklı olacaktır. Bunlardan herhangi biri yetersizse/yoksa o zaman bir plan dahilinde hareket etmek zorundasınız.

    Öncelikle asgari ücretle dahi olsa dava ağırlıklı bir büroda işi öğrenebileceğiniz, müvekkil toplantılarına sizi dahil eden, dosyasını sizden sakınmayan, sizi doğrudan bir rakip gibi görmeyen ama oldukça yoğun bir büroda bağlı bir avukat olarak çalışmaya başlamanız lazım.

    Tüm hedefiniz; bu süreçte görebildiğiniz kadar çeşitli dava görüp, hem okulda öğrendiğinizi pratiğe dökecek bir imkana sahip olmak, hem sosyal becerilerinizi sıfır maliyetle test edeceğiniz bir ortama sahip olmak, hem de az da olsa bir gelire sahip olmak.

    1 Yıl sonra büronuzda veya kabul görmezse başka bir büroda maaş + prim usulüne göre çalışmaya başlamanız lazım. Bu sayede aldığınız her dosyada bir an önce amaçlanan sonuç için daha fazla gayret etmeye başlarsınız.

    1 Yıl sonra sabit maaşı tamamen terkedip tamamen prime dönmeniz gerekir. İşte buradan sonrası artık serbest bir avukat olduğunuz andır.

    Tüm bu süreçte ve mesleğin sonuna kadar, asla yılmadan sosyal becerileri geliştirmek, rafine hobiler ve zevkler edinmek, kulüpler dernekler vakıflarla yakın ilişkiler kurmak, müvekkillerinizi sıkı prese almak gibi işin esnaflık kısmını hiç eksitmeden yapmak zorundasınız.

    İşler yolunda giderse 5 yıldan sonra artık dertleriniz tasalarınız kazandığınız para değil, o paranın cinsi, manevi yükü, iç tatmin ve huzur, mesleğinizdeki kariyer hedefiniz gibi daha farklı ve esas zor aşamalar olacaktır. İşte burası hakikaten zor. Allah kolaylıklar versin.

    Oturup mesleğinde belirli bir kıdeme ulaşmış kişilere sorarsanız, hemen herkesin mesleği bırakma aşamasına geldiği çok sayıda "anı" olduğunu görürsünüz. Benim de çok defa oldu. Bütün bunlar maddi sonuçları bulunan duygusal eşiklerdir.


    Aslında bütün bunlar maalesef, yolunuzu aydınlatacak, danışacağınız, tökezlediğinizde size destek çıkacak imkanlardan mahrum olmanızdan ve şoklara karşı daha az dayanıklı olmanızdan kaynaklı.


    Bambaşka bir kariyer ise uzmanlaşmak. Bir üst satırdaki imkanın sizde olmadığını varsaydığım için uzmanlaşmak tamamen kendi imkanlarınızla olacak. Ve bu bir insanı yeniden oluşturmak kadar zor. Sabır, azim ve sermaye istiyor.

    Hayat yolculuğunuzda başarılar dilerim.

    Daha önce de benzer bir mesaj atmıştınız farklı bir konuda. Bursa Barosu anket yayınladı Bursa'daki avukatların %52'sinden fazlasının asgari ücretten düşük net kazançları oldukları ortaya çıktı. Serbest meslek illa ki çok fazla da kazanabilirsiniz bu sizin çevresel faktörünüze biraz da şansınıza bağlı olabilir. Ancak insan onuruyla yaşayabilmek için bir bekarın yaşam maliyetini aylık kazanmanız şarttır. Sizin tanıdıklarınız %1'lik kesimi oluşturuyor ve kişisel yetenekten daha farklı ölçütler de mevcut olmalı. Ben bu mesleğin içindeyim. Öyle bir şey mümkün değil hocam.

     Bu mesajınıza gülmemek elde değil. Yaşadığımız coğrafyada bu özelliklere sahip insan seçimlere girse %10 alamaz. Vatandaş bu saydığınız nitelikleri anlayamıyor. Garanti ve referans istiyor. Konumu okumadınız mı? Ayrıca beni ve özelliklerimi bilmeden nasıl böyle niteleyici yorum yapabiliyorsunuz? Hadi ben böyle birisi olmayayım. Emin olun bu özelliklere sahip kişiler de çok zor durumda. Dürüst yapılmıyor bu meslek.

    20 bin alan işçinin işi emin ol hiç kolay değildir. Beden sağlığından neler götürüyor işçilik yapmayan bilmez. Yatırım yapmadan, riske girmeden gibi bir durum yok, bu ülkede her sene binlerce ölümlü iş kazası oluyor, yaralanmaları saymıyoruz bile. İnsanlar haftada 6 günlerini işyerine bağlıyorlar sonra aldıkları 20 bin bile göze batıyor. Başkalarını yerip, eleştirerek bir yere varılamaz. Yok memur çok alıyormuş, yok işçi çok alıyormuş diye konuşmayalım. Birbirimizi aşağıya çekip bir şey kazanamayız. Kim ne kazanıyorsa allah daha çok versin demeyi öğrenmeliyiz.

    5 yılın daha gidebilir ya da better call saul gibi olup 0dan zirveye oynayabilirsin. Mesela sana gelen adama yasa ne derse o gibi bir şey dersen o adam sana der ki o zaman sen ne halta yarıyorsun ? Tabi garanti kurtaracağım gibi bir şey de deme ama biraz reklamda yapacaksın ki adam düşüneyim yerine işlemlere başlayalım diyecek. Birini hapisten çıkarabilir misin sorusuna mesela belki çıkaramam ama orada en kısa süre kalmasını sağlayabilirim de. Sadece ben değil kimse onu çıkaramaz belki bir kaç kalifiye avukat daha az kalmasını sağlayabilir ama en az süre orada yatmasını istiyorsan doğru adrese geldin ditebilirsin mesela. Kendi reklamını yapmadan olmaz. Bizim halk sever reklam yıkama yağlama işlerini. Ne söylediğinden ziyade nasıl söylediğin çok önemli.

  • tamamen haklısınız, malesef ki avukatlığınız doktorluk , mühendislik gibi evrensel değil, ülke toprakları içinde geçerli olduğu içim yurtdışı imkanınız da yok, bu saatten sonra ya ite kaka devam edeceksiniz, ya yeni bir yurtdışında geçerli bölüm okuyup gideceksiniz, yada vasıfsız işler yapacaksınız.

  • Ne avukatısınız
  • Ulpro kullanıcısına yanıt

    Günümüzde avukatlıkta uzmanlaşma diye bir tabir ne yazık ki kalmadı. Mesleği 30 yıldır yapan ve isim yapmış kişiler uzmalaşmakta ancak. Genç avukatlar ne iş gelse alacak durumdalar. İlgi alanım ceza hukukuydu hep ancak müvekkil edinemedikten, onunla ücrette anlaşamadıktan sonra bunların da hiçbir anlamı yok.

  • Avukatsin şükret ben isciyim 20 bin liraya çalışıyorum ben napim

  • noter olabiliyor musun

  • Benim tanıdığım avukatların hepsi paraya para demiyor . Çoğu da daha çok genç
  • Moueson kullanıcısına yanıt

    Daha önce de benzer bir mesaj atmıştınız farklı bir konuda. Bursa Barosu anket yayınladı Bursa'daki avukatların %52'sinden fazlasının asgari ücretten düşük net kazançları oldukları ortaya çıktı. Serbest meslek illa ki çok fazla da kazanabilirsiniz bu sizin çevresel faktörünüze biraz da şansınıza bağlı olabilir. Ancak insan onuruyla yaşayabilmek için bir bekarın yaşam maliyetini aylık kazanmanız şarttır. Sizin tanıdıklarınız %1'lik kesimi oluşturuyor ve kişisel yetenekten daha farklı ölçütler de mevcut olmalı. Ben bu mesleğin içindeyim. Öyle bir şey mümkün değil hocam.

  • E hani avukatlar 90-100 bin kazanıyordu
  • bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak size yazılımı önerebilirim yazılımda en önemli konu teorik bilgiyi okuyup algılayabilme yeteneği olduğunu düşünüyorum bu bende ortalama seviyede ortalama bir avukat ise bu konuda oldukça başarılı olmalı daha sonra algoritma yeteneği ve sabır gibi bir çok önemli faktör geliyor ama benim yaşadığım en büyük sıkıntı okuduğumu algılama oluyor

  • Avukatlık Türk Halkı tarafından sevilmiyor. Çok sebebi var, kültürümüzde olmayan meslek. Yapay işin de bir sonu oluyor. Adalet'in pazarlığı olur mu? Şart koşulabilir mi Adalet 'e ?


    SUçu sen gizlesen, suçluyu saklasan suç ama avukat yaparsa değil. Ne iş ?


    Hukuk tayfası her fırsatta avukata iş çıkarmaya çalışıyor, avukatı istemeyene bile avukat tayin ediyorlar. Avukatlar ise kesinlikle tayin oldukları işlerde özveri göstermiyorlar sadece vatandaşa durumu izah etmek için varlarmış gibi, benimsemeden geçiştiriyorlar. Bunun dışında gayet değerli kişiler de vardır aralarında.


    Üst düzey bir hakim emekli olunca ne yaptı? Gitti avukatlık bürosu açtı.... Bağlantıları fazla ve diğer avukatların ulaşamadığı birçok yere rahatlıkla ulaşıyordur. Bu sayede çok farklı işlere bakıyordur.


    Esasında hukuk eğitimi ve birçok üniversitenin puanları ile birlikte sorgulanmalıdır. Bu tayfayı daha üste vatandaşın kaderi hakkında karar verme yerine taşıyan nedir???


    İlla bu meslekte kalıyorsa birisi, kesinlikle Doğruya Hakka Adalete sadık kalmalı ve ilmi zeki fikirsel çalışmalarla işini yapmalıdır.





  • Avukatlık işi hakikaten yaş iş. Yurtdışında geçerliliği yok. Yurtiçinde zibille avukat var. Bizim komşunun kızı vardı kız 3 kere ösys sınavlarına girdi hedefi tıptı geliyorduda annesi şehir dışı diye göndermeyince mezuna kaldı bu sefer tıpta gelmedi avukatlık yazdı yine şehir dışı ama şehrin hemen yanı bir yerde öyle diyim. Senin gibi 6 senesi daha gitti üstüne 3 sene mezuna kalma 9 senesinden oldu şimdi yurtdışına gidip sıfırdan başlayacak. Giden senelerde öyle gittiğiyle kaldı.
  • Heisenbergin asistanı H kullanıcısına yanıt

    Eger şimdi bırakmazsam bir 5 yılım daha gidecek...

  • Yazılıma geçebilirsin
  • Hukuk okuduğumdan mütevellit konuya yazma gereksinimi duydum. Henüz öğrenciyim ancak mezun olduğumda bana artı katması için ne önerirsiniz? Farklı bir yol ile sorarsam kendiniz öğrencilik yıllarınıza dönseydiniz neye yoğunlaşırdınız? Lütfen okulu bırakırdım gibi cevaplar yazmayın, saygılar.

  • Devlet üniversitesinden mezunmuşsunuz haliyle iyi bir sıralama ile girdiğiniz aşikar. kamu avukatlığı, müfettiş gibi seçenekleri neden değerlendirmiyorsunuz?

  • av.ugurderman kullanıcısına yanıt

    AVukat çok ama harbi değerli kaç tane var? Onlardan olsana?

    DOğru düzgün, Adalete inanan, zekaya dayalı fikirsel bir avukat ?

  • Geçmiş olsun, canını sıkma başka işler yaparsın elbet.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.