|
Öncelikle nefeslenip konuyu bir okumayı tavsiye ediyorum hararetle gelen arkadaşlara 1 senedir avrupada yaşıyorum avrupa birliğinin başkenti belçika da hatta. Bir proje kapsamıyla burda çalıştığım işimden ayrılıp ( yazılım mühendisiyim ) belçikaya göçtüm. Gitme sebeplerim yaşım genç olduğu için bir denemek ve ordaki çalışma/yaşam ortamını görmekti , yani direk burda bıkmış kusacak seviye de değildim ama yakındı çünkü istanbulda yaşıyordum trafikten tut kalabalık insanlarda ki saygısızlık evet bunları görmezden gelmiyorum doğma büyüme istanbulluyum ve son 10 yıldaki kötüleşmesi de gözler önünde. En kötü sıkılırım dönerim yurtdışı tecrübesiyle bir yerlerde iş bulmak gene kolay olur dedim ve taşındım. Şimdi bu biraz gerçekçilik suratınıza vurma amaçlı yazıldı. Yani avrupa şen şakrak müthiş her yer 10 bir yer deil. Çok kusur var. öncelikle siz avrupalı değilsiniz olamayacaksınız , bunu kabullenin çünkü kabullenmezseniz karşınızda ki size güzelce her ortamda kabullettirir. Her yerde 2.ci sınıf vatandaş olduğunuz ortaya çıkıyor bazen direk suratınıza vuruyorlar bazen alttan , kalifiye eleman olmama rağmen bunların hepsini gördüm. Avrupa'ya da gitseniz Türkiye'de doğdunuz bu gerçek değişmiyor. En ırkçı olarak takılmayanı bile yetiştiği ortam arkadaşları olsun bazen pot veriyor. Bir yerde istenmemek (manasız bir şekilde sizinle alakası olmayan sebeplerden) kadar kötü bir şey yok. **çarım avrupasına diyip gelesiniz geliyor. Bunun dışında bürokratik devlet işleri çok yavaş-hantal ve kötü. eDevletin farkını görüyorsunuz açık ara bunu net söyleyeyim. Burda o kadar kötü ki , ben istanbulda 5 günde pasaport çıkarttım evime geldi direk gidip sıra alıp. Burda en basit bir kayıt işlemi aylar sürüyor , üstüne basit bi kartı teslim etmeleri bile 3-4 hafta ve hızlandırmak için "rüşvet" - "premium" verip 100€ ile erkene aldırabiliyorsunuz. Rezil sistemleri var, verilen kartlar vs bir işlem yapmanız hiç mümkün değil 90'lardan kalma şu tarz kart okuyucular kullanıyorlar. resmen PC'nize akbil sokmaya çalıştırıyorlar. Rezalet en basit devlet işi ki yabancı vatandaş olduğunuz için çok devlet işine çok ihtiyaç duyarsınız Bunlar dışında bankacılık TR'ye göre çok kötü . Appler rezalet,müşteri hizmetleri rezalet, en basit bir kart dağıtma işlemini bile düzgün beceremiyorlar. Kargo sistemleri rezalet bize göre her ne kadar yurtiçine falan küfür etsekte çok daha iyi anlık kargo hareketleri vs her şey yazılıyor. Burda yazılan şeyler "yoğunuz teslim etmeye çalışıyoruz" gibi manasız şeyler. Kargolarda eşyalar çalınabiliyor. Kargolarda eşyalar çok özensiz getiriliyor. Bunlar hayatınızı çok etkileyen şeyler. Telefon / Sim sektörü de ne yazık ki kötü ama TR'de de harika olmadığı için bir şey demiyeceğim Otobüs toplu taşıma bizim gibi doluyor istanbul otobüslerinden farkı yok. Korona morona diyorsunuz gene dopdolu ayakta dipdibe hele üniversitelere giden otobüsleri görseniz şaşarsınız bu mu avrupa diye Yeme içme ben Türkiye yemekleri yapıyorum evde çünkü bunların yemek kültürü diye bir şey yok açıkçası. Yalandan salatalar , sandviç , bira, çikolata,waffle kültürleri. Bide bir tane köfte tarzı bir şey var ama bildiğin dolma. Sağlıksız ve manasız besinler evde güzel pişirirsiniz , fiyatlar biliniyor zaten youtube videolardan. çoğu konuda zorluk çekersiniz insanlar birbirine hiç yardım göstermiyor bir şey taşıyamazsanız bir kişi yardım etmez , yaşlı birine yardım etmez, sokakta bayılsanız sallayan yok. Paranız olmasa 10 kuruş yetmese ürünü vermezler vs. Birsürü ve sürekli sıkıntıyla karşı karşıyasınız , peki değer mi ailenizi ve arkadaşlarınızı bırakmaya. Dilinizi bırakmaya. Çok zor bir seçim bu burdan kolay geliyor arkadaşlara , bu arkadaşlar erasmus falan yapsın tadını alsın derim. Ne sanıyorsunuz buraya gelip 7/24 bira mi içieceksiniz aileniz kızıyor ondan mı ? istanbul'da da içersiniz ve sevişirsiniz sorun buysa. Ülke kaliteli demiyorum fakat bazı kendinizin çözebileceği sorunlardan dolayı yurtdışına taşınmak herkesin kaldırabileceği bir şey değil sosyo duygusal ağırlığı çok büyük. İstenmeyen bir yerdesiniz, bazı şeyler güzel olsa da onlar size güzel mi gerçekten ? yalandan yaşıyoruz burada ne yazık ki. sorusu olan varsa alabilirim |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt