|
Artık yeni bir para birimi var: Elektrik!
-
-
Güzel bir konuya dikkat çekilmiş.
_____________________________ Dikkat: Bu forumda mesajlarınız yetkilerini kötüye kullanan bir yetkili tarafından bildirimsiz olarak silinebilir. -
Vergidevleti de vergi para birimi olsun :) .
-
bu kadar uzun yazıyı okuyup bir de grafikleri inceleyecek kadar sabırlı biri var mı merak etmişem..
_____________________________ -
uzun zamandır üzerinde durulan bi konu zaten bu. elektrik yerine daha genel enerji diyebiliriz. merak edenler ve ilgisi olanlar için evrim ağacının şu videosu çok güzel
Evrim AğacıyoutubeEnerji, Evren'deki en önemli şey. Çünkü önceden konuştuğumuz gibi enerji, Evren'in para birimi. Onu kazanıp, harcayabilirsiniz; ve tıpkı gerçek parayı yok etmenin illegal olması gibi, Evren'de de enerjinin yok edilmesi illegal. Dolayısıyla Evren'in ekonomisi, enerji dediğimiz para birimiyle çalışıyor: Yıldızlar, kütleçekim kuvvetini sürekli olarak nükleer füzyon tepkimelerinden açığa çıkan enerjiyle dengeleyerek stabil kalabiliyorlar. Etrafımızdaki bitkiler, Güneş'ten aldıkları radyasyon enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek besin üretiyorlar; otoburlar o kimyasal enerjiyi yiyip, açığa çıkararak kaslarının ihtiyaç duyduğu kinetik enerjiyi üretiyorlar. Hatta biyolojik evrim bile enerji ekonomisiyle çalışıyor; çünkü düşünecek olursanız evrimsel süreçte "avantajlı" ve "dezavantajlı" dediğimiz bireyler, ömrü boyunca üretebildikleri enerjiyi o anda sahip oldukları genler ve içinde bulundukları çevre kapsamında en uygun (veya uygunsuz) şekillerde kullanan bireyler... #Enerji #Nükleer #Güneş 00:00 Giriş: Evrendeki En Önemli Şey! 04:16 İnsanlar Günümüzde Enerjiyi Nasıl Üretiyor? 05:00 Enerji Yoğunluğu: Hangi Yöntemde En Az Yakıtla En Çok Enerjiyi Üretebiliriz? 05:52 Elektrik Santralleri Nasıl Enerji Üretiyor? 07:12 Kapasite Faktörü: Hangi Enerji Kaynağı En İstikrarlı? 08:40 Sürdürülebilirlik: Hangi Enerji Kaynağı En Bol? 10:05 Ekonomik Verimlilik: Hangi Enerji Kaynağıyla En Az Yatırımla En Çok Gelir Elde Ederiz? 11:31 Karbon Ayakizi: Hangi Enerji Kaynağı İklim Krizi İçin En İyisi? 13:15 Çevresel Etkiler (Kara, Su, Biyoçeşitlilik): Hangi Enerji Kaynağı En Temiz? 16:30 Güvenlik: Nükleer Santraller Gerçekten Tehlikeli mi? 20:00 Sonuçta Hangi Yöntem EN İYİSİ? Bilimsel Olarak Ne Yapmalı? 23:57 Kapanış: İnsanlığı Geleceğe Taşıyan Bilim ve Akıl Olacak! *** 📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz: 💪 Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: https://www.patreon.com/evrimagaci | https://kreosus.com/evrimagaci 📹 Dilerseniz, YouTube'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCatnasFAiXUvWwH8NlSdd3A/join 🎪 Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: https://pazar.evrimagaci.org/ 🎈 IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: https://evrimagaci.org/destekol 📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: https://evrimagaci.org/destekol Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤ *** BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR: • En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: https://dar.vin/SonVideo • En popüler videomuzu izlemek için: https://dar.vin/EnPopuler • Kanalımıza abone olmak için: https://dar.vin/EAYouTubehttps://www.youtube.com/watch?v=_CWfViJWCSE_____________________________ -
Çok mantıklı. En az altın hatta ondan daha somut birşey.
Ekonomini gobeginde, uyduruk değil gerçek bir değer. Değer üretilerek ortaya konan birşey.
Olumsuz yönleri varmıdır illa ki. Savaşlar ve kaynak sömürüsü hiç bitmez. Ortaya çıkan sorunlar genellikle paylaşım temelli olacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatsa52 -- 23 Kasım 2025; 21:58:54 >
_____________________________ -
İlgimi çeken şey ilk grafikteki elektrik fiyatları oldu bizim ülkede elektrik baya ucuz görünüyor. Herşeye bindiren büyüklerimiz, niyeyse elektriği es geçmiş.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
TL beş para etmediği için olabilir mi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Depolanması hala bir soru işareti değil mi?
Ama elektrik hala bir bilinmez, ele avuca sığmaz bir çocuk gibi bir yıldırımdan elde edilebilecek enerji miktarını düşünsenize..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
tr için farketmiyor hertürlü para ister akaryakıt olsun ister gaz ister elektrik sonucta 1 e alıp vatandasına 50 ye satıyor ;)
-
Çin'in devlet aklı muazzam bir vizyona sahip. Bunu nasıl başarabildiler inanamıyorum. Komünist partiyle olacak bir iş değil. İnnovasyona açık, mevcuda hakim ve geleceği iyi okuyan çok katmanlı bir ekiple olabilir ancak. Çin komünist parti gibi totaliter bir rejimde bunların olabilmesi gerçekten çok ilginç.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniperion -- 23 Kasım 2025; 22:29:9 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bizim de bize ait olmayan, dövizle elektrik aldığımız nükleer santralimiz var. Tabi mal sahıbı Rusya keyfi çeker de bitirirse. Neyse Çin akıllı olsun!
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bende ona baktım. Ama bizdeki en düşük tarife ve bireysel tüketim. Sanayi 3 kat pahalı ve bireysel de günlük 8 kW sonrası %50 zamlı 11kw sonrası ( yıllık tarifede ) %200 zamlı ... Ben %50 zammı birkaç ay geçiyorum sadece. Klima ve elektik ocağı kullanıyorum ucuz olduğu için daha doğrusu klima zaten vardı mutfak tüpünü 1.5 senedir kullanmıyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ Demokratik Değişim Hareketi. Demokratik seçimler için 41 ilde 2000 kişi gerekiyor CHP-iyi parti demokrasi için adım atmazsa seçimlere girebilecek parti kurmalıyız -
çin korkunç bir şekilde ilerliyor ve tüm dünya ancak seyrediyor, geleceğin felan değil şu anın bile lideri çin, abd tehditler ile felan durdurmaya çalışıyor ama fayda etmedi dahada büyüdü
-
çin nasıl büyüdü diye soran var.
geçmişten örnek vereyim: Almanlar, verseilles sonrası solcuların imzaladıkları anlaşma ile meclisten geçen, Almanya'yı yahudilere teslim ettiler.
yahudiler dışarıdan gelen yahudi banker faizsiz kredileri ile düşük fiyat vererek alman iç pazarını feth ettiler.
almanlar birden açlığa mahkum kalmışlardı. sokakta biriken suyu içecek kadar düşmüşlerdi.
sonra SAĞ AKIM başladı. Fikir babası Türkiye'de ittehatçilerden esinlenmişti. Türkçü hareketten. Bizim ergenekonu mesela adamlar Tule yaptılar.
Türkçü politikanın Atatürk döneminde getirilerini görünce , Almanlar bu işin adını nasyo sosyalizm koydular.
Almanlara göre en büyük nasyo sosyalist Atatürk idi. yani bu işin en büyük ustası. afganistan gibi ülkeyi, nereden nerelere getirmişti.
bunu da yaparken milli kimlik milli bilinç öne çıkarılmış, yerli sermaye desteklenmişti.
almanlar weimer sonrası önce bankaları ellerine aldılar. sonra iç pazarı!
Alman nesline yatırım yaptılar ve 15 yılda adamlar Avrupa'nın tekrar devi oldular.
çin de aynı. sözde komünist ama aslında sağcı politikalarla yükseldiler.
adamlar sadece ana okulları için bile Hancı rejim uyguladılar. her çocuk çok iyi çince konuşmalıydı. her çocuk asla beslenme sıkıntısı çekmemeliydi.
Electrek’in haberine göre Çin şehirlerinde sokaklar şarj istasyonları ile doldu. Ve bunların bazılar 1 MW gibi "son derece güçlü istasyonlar. Ülkenin şarj noktası sayısı 16 milyonu geçmiş durumda. 2027 hedefi ise 28 milyon. Bu istasyonlarını sadece otomobiller değil, kamyonlar, dağıtım araçları ve hatta batarya taşıyan servis kamyonları da kullanıyor. Üretim tesislerinden veri merkezlerine kadar tüm sektörler, enerjiyi ekonomik gücün temel kaynağına dönüştürmüş durumda."
Ülkemizdeki elektrik trafoları, özellikle mahallelerde bulunan trafolar bu dönüşüme hazır değil biliyorsunuz değil mi? Önce trafolarımızı çok güçlü ve yeni nesil trafolarla değiştirmeliyiz. Astor Enerji gibi trafo üreten firmalarımıza çok iş düşüyor.
Özellikle elektrikli otomobil işinin şakası yok. Çok hızlı yayılıyor ve yakında mahalle trafoları kaldırmayacak.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
-
Birşeyin para birimi olması için x y özelliklerini taşıması yetmiyor bir devletin özellikle abdnin çıkıp para birimimiz artık bu demesi gerekiyor. Elektrik bildiğim kadarıyla 70lerden beri vadeli piyasası olan alınıp satılabilen yatırım yapılabilen kaldıraç kullanılabilen bir emtia. 50 sene sonra ne değişti de yatırım aracıyken para birimine dönüşecek? Fiyatı arttı diye mi? O zaman nvidia hisse senetleri para birimi olsun en çok onun fiyatı arttı. Bitcoinle kıyaslarsak bitcoinin temelde yaptığı şey elektrik enerjisini dönüştürmek aracıyı çıkarıp direkt elektriği para birimi yapmak daha mantıklı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ Haklı olabilirsiniz, gerçekten haklı olabilirsiniz; fakat başkasının düşüncelerini değiştirmek söz konusu olunca haklı olmanız büyük bir olasılıkla hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Her on tartışmanın dokuzunda taraflar kendi haklılıklarına, tartışmaya başlamadan önce inandıklarından daha çok inanmaktadırlar. Tartışmayı kazanamazsınız. Çünkü kazansanız da kaybetseniz de bir şeyleri kaybetmişsinizdir. Neden? Diyelim ki diğer kişiye karşı bir zafer kazandınız ve onun fikirlerini bir paçavra gibi parça parça ettiniz, kafasının çalışmadığını kanıtladınız. Peki ya sonra? Siz kendinizi iyi hissedeceksiniz. Ya karşınızdaki kişi? Onu küçük düşürmüş olacaksınız. Gururu kırılacak. Size gücenecek. Ayrıca unutmayın: Düşüncelerinin yanlışlığı kanıtlansa da, insan aynı düşünceleri savunmaya devam eder. Bir münakaşadan en iyi sonucu almanın tek yolu münakaşadan kaçınmaktır. -Dale Carnegie -
Çok güzel ve vizyon genişletici bir yazı. Çeviri için teşekkürler. Böyle yazıları daha çok okumak isterim şahsen.
-
Allah Allah 😅😅
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
|
Vergidevleti de vergi para birimi olsun :) .
|
|
Güzel bir konuya dikkat çekilmiş. |
|
bu kadar uzun yazıyı okuyup bir de grafikleri inceleyecek kadar sabırlı biri var mı merak etmişem.. |
|
Bende ona baktım. Ama bizdeki en düşük tarife ve bireysel tüketim. Sanayi 3 kat pahalı ve bireysel de günlük 8 kW sonrası %50 zamlı 11kw sonrası ( yıllık tarifede ) %200 zamlı ... Ben %50 zammı birkaç ay geçiyorum sadece. Klima ve elektik ocağı kullanıyorum ucuz olduğu için daha doğrusu klima zaten vardı mutfak tüpünü 1.5 senedir kullanmıyorum |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
Hızlı