Şimdi Ara

araba hararet yaparsa ne yapmak lazım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.893
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • motordan buhar çıkmaya basladımı ne yapmak lazım,bazıları dıyorkı rölantide calıscak.bazılarıda dıyorkı stop edıp beklıceksın

rolantıde calısırsa motor sogutma suyu bıdon kapagını acmak rısklı olur kaynayan su fıskırır bu yuzden kapagı acma rolantıde calıssın dıyen var rolantıde calıscakkı motordakı su devırdaım olsun

bazıları dıyorkı rolantıde calısmıcak su eksılır motor yag kaynatır erıtır

hangısı dogru

• Rolantide soğumasını beklemek en sağlıklısı diye biliyorum. Aşırı sıcak motorun aniden durması pistonlara zarar verir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O an arabada su varsa radyatöre serpiştirip fanın durmasını bekliyosun. Fan durunca da stop edip dinlendirir, gözlemler, ona göre bilen bi tanıdığını ararsın. Genleşme kabının kapağını açmıyoruz motor sıcakken.

• Hareret arttigi zaman araci stop edip sogumasi beklenir ve sogutma suyu kapagi oyle acilir ve sonra bir miktar su koyup arac yeniden calistirilir ve su koymaya azar azar devam edilip rolantide calistirip gosterge gozlenir diye biliyorum. Gosterge hizli surede yukselip su da ayni sekilde eksilirse ust kapak contasi yanmis olabilir. Arac beyaz duman atar. 97 corallamda basima gelmisti

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Simdi aracin herhangi bi borusu patlamis ve su kaybindan dolayi hararet yapmis ise motoru derhal durdurun sistemde su olmadigindan arac calismaya devam ederse hararet daha da yukselir

Digeri ise eski turbosuz araclarda cok gorulurdu rampalarda hararet yspmadi falan onlar hararet yaparsa calisir vaziyette beklenmelidir

Kisacasi gunumuzdeki yeni nesil araclar hararet yapmaz arkadaslar hararet yaparsa devirdaim,fan arizasi yada veya boru,rasyator patlagi vardir

• Neyden dolayı hararet yaptığı önemli
    Eğer araç fan açmıyorsa hemen stop etmek lazım yoksa çalışa çalışa hararet yükselir

fan çalışıp haralet yaptıysa bir süre bekleyin derler ama ben beklemem yağda sorun olabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrcnd -- 27 Temmuz 2018; 0:18:2 >
  • stopmmu etcez,yoksa rölantidemi çalışcak

sonuc olarak o halde stop edıp sogumasını beklıcez sonra kapagı acıp su ekleyerek aracı calıstırıp beklıcez.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Rölantiye alıp elektronik herşeyi açmak, klimayı sıcak olarak maksimumda çalıştırmak gerekir diye biliyorum, bunun istisnası soğutma sistemindeki arızalar ( fan çalışmıyorsa kapatmak daha iyi olur çalıştığı sürece hararet artacak , su kaçağı varsada çalıştırmanın faydası olmaz diye biliyorum ) bu istisnalar haricinde kontak kapatmak zararlı olur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 27 Temmuz 2018; 0:23:2 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • rolantıde calıstırmanın faydası,motordakı kaynar suyu devırdaım ettırmek yoksa motora contaya zarar verırmıs.o yuzden rolantıde calısması faydalı olsada
    ınternettekı tum vıdeolarda kenara cek stop et bekle duman atsın sogusun dıyor sonra kapagı ac su ekleyerek aracı yenıden calıstır dıyor
  • rölantide çalışan araba nasıl kendini sogutacak zaten araba kendini sogutamadıgından hararet yapmış..çalışırsa yangına körükle gitmiş olursunuz...

normallde gözünüz hararet ibresinde olması lazım baktın çıkıyor havalandırmadan sıcak havayı sonuna kadar açacaksın sonra hemen sag biryere duracak stop edeceksin motorun sogması beklenir

ibreyi umursamadın agzın açık açık gidiyorsun baktınki kaputttan beyaz duman cıkıyorsa zaten motor harareti görmüştür iş işten geçmiştir o durumda hemen sag çekip araç stop edilmeli...

arabanız hararet yapıyorsa ortada bir yanlışlık vardır ya arıza vardır ya fanın gücü yetmiyordur ya radyatör küçüktür yada fan müşürü geç açıyordur..yoksa raba kolay kolay hararet yapmaz...fan harareti engeller devamlı üfler yada emer
  • rölantide bekletmeyin direk stop edin.

rölantide bekletme tahminimce eski araçlar için söyleniyordu. eski araçlar şu an ki gibi coğrafyalara özel tasarlanmıyordu.
    dolayısıyla ingilterede tasarlanan motor türkiyenin sıcak yerlerinde mekanik bir sorun olmasa bile yetersiz olduğu için hararet yapabiliyordu.
    böyle durumlarda rölantiye alıp motorun soğuması beklenebilir. çünkü soğutma sisteminde sorun yoktur sadece yetersizdir.

fakat günümüzde otomobiller satıldıkları coğrafyaya göre veya en kötü şartlara göre tasarlanıyorlar.
    güncel araçların soğutma sisteminde bir sorun yoksa hararet yapmazlar.
    soğutma sisteminde sorun olan aracı da rölantide bile olsa çalıştırmamak lazım.
  • geçen hafata başıma geldi. düşük hızda seyrederken fan açmamış, hararetin yükseldiğini de fark etmedim. durdum, motoru stop ettim. 15 saniye sonra arabadan coss diye birden su buharları çıkmaya başladı . radyatör, kaynayan suyun basıncıyla üst girişten kopmle patlamış. geçmiş oldu bana. bazen yapacak bir şeyiniz olmayabilir. sadece seyredersiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinoplu

Simdi aracin herhangi bi borusu patlamis ve su kaybindan dolayi hararet yapmis ise motoru derhal durdurun sistemde su olmadigindan arac calismaya devam ederse hararet daha da yukselir

Digeri ise eski turbosuz araclarda cok gorulurdu rampalarda hararet yspmadi falan onlar hararet yaparsa calisir vaziyette beklenmelidir

Kisacasi gunumuzdeki yeni nesil araclar hararet yapmaz arkadaslar hararet yaparsa devirdaim,fan arizasi yada veya boru,rasyator patlagi vardir
    Sinopla arkadaşımızın dediği gibi yapacaksın. Brodway ile amasraya giderken dağlık yerde başımıza denk gelmişti. Su borularında hava alma yerleri vardı araba çalışır vaziyette iken o hava alma yerinden basınçlı havayı almıştık bi yarım saat sürmüştü aracın kendini toplaması ama kendine gelmişti.

Yeni araçlarda hararet olursa zaten geçmiş olsun demektir. En kısa zamanda aracı stop edip sanayiye yaklaşabildiğin kadar yaklaş o araç sanayiye veya servise çekilecek yapacak birşey yok.

• Rölantide bekletme olayı tamamen motordaki suyun varlığına bağlı.

Eğer araba bir yerden su kaçırıyorsa (mesela hortum veya radyatör delinmiş olabilir) su seviyesi araç çalıştıkça azalacağından hatta biteceğinden motor derhal stop edilip kaçak düzeltilene kadar çalıştırılmamalıdır.

Ama hararetin sebebi kaçak değil de zorlama ise, yani dolu bir araçta dağa tırmanıyorsunuz arabayı bayağı zorladınız. Fan deli gibi dönüyor ama hararet yavaş yavaş yükseliyor. Bu durumda sağa çekip rölantide veya gaza basıp 1500-2000'li devirlerde bekletirsiniz. Ek olarak kalorifer fanını fulleyip sıcaklığı kabine vurmak da soğumasını kolaylaştırır. Ama bu durumda da kaputu açıp su seviyesini teyit etmek, kaçak olmadığına emin olmak şart.

Yani olayın aracın eskiligi ile alakası yok. İsterse 2018 Mercedes olsun radyatör hortumu patlasın. Stop edip çekici bekleyeceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 27 Temmuz 2018; 16:17:57 >
  • hararet yükseliyorsa camları açıp havalandırma fanını sıcak ayara getirip son kademeye kadar açın .motorun sıcaklığını kabine vererek harareti düşürecektir.

hararet yapmış araçta radyatör kapağını sakın açmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufuk-34JD58 -- 27 Temmuz 2018; 11:39:29 >
  • eger aracta su bitmisse motoru calisir tutmak akillica degil. gittikce isinacaktir.

kaloriferi acip en sicakta en yuksek fan seviyesinde calistirin. harareti dusurur.

fan muhsurunu sokup fanin daimi calismasini saglayin. (fandan cikan elektrik kablosunu takip edin biri elektriktir biri termostata baglidir. termostattakini sokun ki surekli calissin).

eger yoldaysaniz harareti farkettiyseniz trafikte falansaniz bos bir yola gecin hizli gitmeye devam edin. hizli gidildigindeki hava da motorun suyunu sogutur.

su bitmisse veya fan calismiyorsa kenara cekin. stop edin.

• en garantisi direkt stop etmektedir. boru mu çatladı, su mu sızdırıyor falan onu anlayana kadar araba yok yere rolantide çalışmasın, daha kötü sonuçlar olabilir. Duman çıkar çıkmaz sağa çek kontağı kapat, suyun soğumasını beklerken sağına soluna bak. İyice soğuyunca eline alacağın bir bez ile kapağı yavaş yavaş havasını alarak aç (soğudu zannedip atlamamak lazım, kolay kolay soğumuyor). suyu tamamlayınca bekle, dururken su kaçırma var mı yok mu takip et. Suda gözle görülür bir azalma var ise çekici çağır, yoksa arabayı çalıştır ama yolu tamamlayana kadar sık sık kontrol et, iyice azalmadan yine su ekle.
  • quote:

Orijinalden alıntı: manisa_tr

geçen hafata başıma geldi. düşük hızda seyrederken fan açmamış, hararetin yükseldiğini de fark etmedim. durdum, motoru stop ettim. 15 saniye sonra arabadan coss diye birden su buharları çıkmaya başladı . radyatör, kaynayan suyun basıncıyla üst girişten kopmle patlamış. geçmiş oldu bana. bazen yapacak bir şeyiniz olmayabilir. sadece seyredersiniz.
    Sizin durumda motoru durdurmamaniz gerekirdi.Rolantide devir dusük oldugundan ısı uretimide minimum duzeyde olur,sogutma sıvisı her ne kadar ısınmış olsa da devri daim sayesinde halen motor sicakliğının yükselişini (yukseliş hızını) bir olcüde dizginler.Hararet yukselişe gecmisken aracı hemen durdurmak devri daimi de durduracagı icin motor sicaklıgı aniden kontrolsüz kalir ve devri daim olmayan suyu aninda sizdeki gibi basinctan patlama noktasina getirir.

Ama bazı durumlarda da sogutma kabindan vazgecerek kapatmak zaruridir;mesela motor kayisinın kopmus oldugu bir durumda hemen durdurmaktan baska yapacak birsey olmaz,devri daim zaten durmustur.Gibi gibi...

• quote:

Orijinalden alıntı: D.Baran

Sizin durumda motoru durdurmamaniz gerekirdi.Rolantide devir dusük oldugundan ısı uretimide minimum duzeyde olur,sogutma sıvisı her ne kadar ısınmış olsa da devri daim sayesinde halen motor sicakliğının yükselişini (yukseliş hızını) bir olcüde dizginler.Hararet yukselişe gecmisken aracı hemen durdurmak devri daimi de durduracagı icin motor sicaklıgı aniden kontrolsüz kalir ve devri daim olmayan suyu aninda sizdeki gibi basinctan patlama noktasina getirir.

Ama bazı durumlarda da sogutma kabindan vazgecerek kapatmak zaruridir;mesela motor kayisinın kopmus oldugu bir durumda hemen durdurmaktan baska yapacak birsey olmaz,devri daim zaten durmustur.Gibi gibi...

Alıntıları Göster
    benim durum pimi çekilmiş bomba gibiydi. fan müşürü arızalanmış ve fan devreye girmiyor, hararet yükselmiş ve siz bu durumun farkında değilsiniz. dediğiniz gibi motor rolantide çalışacak, fan devreye girmiyor kaloriferi de açsaydım veya klimayı, hararet düşermiydi?

• manisa_tr kullanıcısına yanıt
    Bomba oldugu dogru ama bence stop etmeniz pimi cekmiş.Zaten tersligi farketmis olmalisiniz ki durmuşsunuz,rolantide bekletseniz bence su kabinin patlama ihtimali oldukca azalacakti.Ve evet yukarida Nacker'in de belirttigi gibi kaloriferi acmak rahatlama saglar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.