|
Araç Hararet Yaptığında Ne Yapılmalı, Ne Yapılmamalı
Araç hararet yaptığında hızlı ve doğru müdahale etmek önemlidir. İşte araç hararet yaptığında yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler:
Yapılması Gerekenler:
- Güvenli Bir Yere Park Et: Aracınızı trafikten uzak, güvenli bir yere park edin.
- Motoru Kapat: Motoru derhal kapatın.
- Kaputu Aç: Kaputu açarak motorun soğumasına izin verin.
- Soğutma Sıvısı Seviyesini Kontrol Et: Soğutma sıvısı deposunu açın ve seviyesini kontrol edin. Düşükse, soğutma sıvısı ekleyin.
- Soğutma Fanının Çalıştığını Kontrol Et: Soğutma fanı çalışmıyorsa, bir mekanik sorun olabilir.
- Yardım Çağır: Eğer sorunu kendiniz çözemiyorsanız, yol yardım veya çekici gibi profesyonel yardım çağırın.
Yapılmaması Gerekenler:
- Motoru Çalıştırma: Motor hala sıcakken çalıştırmayın. Bu, motora daha fazla zarar verebilir.
- Soğutma Sıvısını Hemen Ekleme: Soğutma sistemi basınçlıdır. Motor sıcakken soğutma sıvısı eklemek tehlikeli olabilir.
- Soğutma Sıvısını Soğuk Motora Ekleme: Soğutma sıvısını soğuk motora eklemek, motor bloğunda çatlaklara neden olabilir.
- Aşırı Hızla Sürüş: Hararet yapan bir araçla yüksek hızlarda sürmek, motora daha fazla zarar verebilir.
- Aracı İhmal Etme: Hararet yapan bir aracı uzun süre ihmal etmek, motorun ciddi şekilde hasar görmesine neden olabilir.
Hararet Yapan Araba Ne Kadar Sürede Soğur?
Hararet yapan bir arabanın soğuma süresi, motorun sıcaklığına, dış sıcaklığa ve hava akışına bağlıdır. Genellikle, motorun tamamen soğuması birkaç saat sürebilir.
Hararet Yükselince Ne Yapılır?
Hararet yükseldiğinde yukarıda belirtilen adımları izleyin. Ayrıca, aşağıdaki ipuçlarını da uygulayabilirsiniz:
- Aracın ısıtma sistemini açın ve fanı en yüksek ayara getirin.
- Camları açarak içerideki sıcak havayı dışarı atın.
- Arabada beklemek yerine dışarıda yürüyün ve motorun soğumasına izin verin.
Dizel Araç Hararet Yaptığında Ne Yapmalı?
Dizel araçlar, benzinli araçlara göre daha yüksek çalışma sıcaklıklarına sahiptir. Hararet yaptıklarında yukarıda belirtilen adımları izleyin, ancak soğutma suyu seviyesini kontrol ederken daha dikkatli olun. Dizel motorlar, soğutma sıvısı kaybına karşı daha hassastır.